Help, ODH hapt naar rug andere honden

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

Hallo, sinds een tijdje doet mijn odh van bijna 3 jaar, nogal raar qua gedrag.

Hij hapt naar de rug van andere honden. Met name als ze voorbij rennen. 

Is het dominantie? Wilt ie rennende honden afremmen?

Wat betekend dit gedrag? En kan dit afgeleerd worden? 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

In welke situaties doet hij dit? Kent hij die honden?

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

Het is typisch herdergedrag, Dat doen ze bij schapen ook, dat is waar ze oorspronkelijk voor gebruikt werden - en daar komt het vandaan. Even een schaap een soort 'duwtje'  of waarschuwing geven om aan te geven dat ze niet weg mag lopen en om de rust te bewaren in de groep. Geen 'dominantie', het is gewoon doen waar ze voor bedoeld waren. Herders doen het soms ook als ze willen spelen. Zolang het speels nippen is en hij niet echt bijt, is er op zich niets aan de hand. Maar andere mensen schrikken zich rot als ze een herder dit zien doen en vooral als het naar een kleinere hond is, omdat ze 'zoveel slechte verhalen hebben gehoord' (vooroordeel) en omdat ze geen idee hebben over het gedrag van honden, laat staan een herdershond die gewoon doet waar hij eigenlijk voor bedoeld was.

 

EDIT: filmpje met een Duitse herder aan het werk met schapen.  Het zijn ook vooral 'lijnenlopers': ze houden de schapen uit de graanvelden door steeds lijnen langs de kudde te lopen - iets wat een Border Collie bijvoorbeeld meestal niet zo goed kan...

 

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

Hoi Dobry. Vaak tijdens het spelen als hij zijn bal niet heeft. Bij honden die hij kent en weet dat ze niks terug doen wilt hij het vaak doen en bij vreemde honden als ze weg rennen.

Als de andere hond laat zien dat ie er niet van gediend is, druipt hij wel af. 

honden page profiel KaatjeKaatje

honden foto van Kaatje

Careana onwijs bedankt voor je reactie. Die vooroordelen doen het hem. Ga gelijk weer twijfelen aan mezelf en helaas ook aan me puppemans. Nogmaals onwijs bedankt! 

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Pepper doet het ook als hij andere honden nét niet kan bijhouden (hij is zelf ook aardig snel) en ik zie dat het bij hem eerder frustatie is en hij ze wil afremmen. Géén agressie dus.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Pepper doet het ook als hij andere honden nét niet kan bijhouden (hij is zelf ook aardig snel) en ik zie dat het bij hem eerder frustatie is en hij ze wil afremmen. Géén agressie dus. "

Dat afremmen is wat schapenhonden ook doen, een heel natuurlijke reactie dus..

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Careana onwijs bedankt voor je reactie. Die vooroordelen doen het hem. Ga gelijk weer twijfelen aan mezelf en helaas ook aan me puppemans. Nogmaals onwijs bedankt!  "

... nog even een filmpje erbij gezet :-) Daarin zie je ook "correcting unruly sheep" voorbijkomen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Mijn eerste hond een duitse herder, was ook wel zo, ze wilde ook graag alles regelen, wat natuurlijk niet altijd de bedoeling is al bedoelde ze er geen kwaad mee.

 

Dus ik zou het wel zo nodig begeleiden zodat hij niet te fel gaat worden en andere honden bang worden en willen vluchten, dat gaat naar mijn mening dan te ver.

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Met zo'n grote hond zou ik toch héél voorzichtig zijn als hij dit gedrag vertoont.

De teckel van een vriendin van mij is een paar weken geleden ook in z'n rug gebeten door een DH. De DH liep aan een flexlijn (.hp-cry.) en de teckel aan een gewone lijn. De baas van de DH lette niet op toen hij uit een steegje kwam en de teckel werd inderdaad in de rug gegrepen.  Een afschuwelijke scheur in zijn huid van ruim 20 cm van flank naar flank!hp-cry

Wekenlang frequent bezoek aan de dierenarts, driemaal onder narcose behandeld. Uiteindelijk is het goed gekomen en gelukkig lijkt de teckel er geen met name psychische gevolgen van overgehouden te hebben.

( De DH eigenaar was gelukkig verzekerd, de totale rekening bedroeg € 1200,--).

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

Ik vind het ook geen goed gedrag, ook al zit het in het ras, ik zou het zodra het gebeurd, stoppen, tanden kunnen scherp zijn en dan krijg je zo'n verhaal als Jantien, dat kan gewoon per ongeluk gebeurd zijn.

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^