Band nog meer versterken, hulphond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

Goedenavond, 

Ik leid zelf mijn hond Cooper op tot hulphond voor autisme voor mijzelf. Hij is nu 8 maanden oud en leert met de dag nieuwe dingen en vertrouwt me steeds beter. Hij is alleen echt een alleman vriend en dat is opzihh niet erg maar voor een hulphond niet heel praktisch. Nou is hij al heel erg gericht op mij en hebben we een goede band, ik ben eigenlijk 24/7 bij hem. Ik speel met 'm, loop met 'm, geef 'm eten, geef 'm koekjes, kam hem, train hem en hij slaapt bij me. Ik doe dus eigenlijk alles samen maar nu vraag ik me af is er meer wat ik met hem kan doen om de band nog beter te maken. Zodat hij bijv op een verjaardag (wat ik erg spannend vind) hij bij mij komt liggen zonder dat ik hem daarvoor aan de riem moet houden. Het hoeft niet constant maar ja dat hij wel bij me blijft. Hij ligt eigenlijk thuis altijd wel bij mij en als ik douche ligt hij voor de deur en als ik naar boven ga wilt hij mee. Dus het is al zo'n goede band, maar hoe kan ik het nog beter maken dat hij mij toch nog specialer vindt dan anderen bij bijv een verjaardag of bezoek.

Hoor graag van jullie of ik iets anders of beter kan doen.. 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het is toch nog een jonge hond, zo zal hij zich ook nog wel gedragen toch hopelijk smile

 

Krijg je wel begeleiding in het trainen van je hond, ik bedoel dat je niet per ongeluk je hond gaat over vragen of er te veel druk op gaat leggen?

Of is het enige wat je hond moet kunnen straks, dat hij altijd dicht bij je blijft?

Dat is op zich niet zo moeilijk, dat doen de meeste honden automatisch wel.

Zijn er dan nog andere speciale taken die je hond later nog moet aanleren?

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Het is toch nog een jonge hond, zo zal hij zich ook nog wel gedragen toch hopelijk 
 
Krijg je wel begeleiding in het trainen van je hond, ik bedoel dat je niet per ongeluk je hond gaat over vragen of er te veel druk op gaat leggen?
Of is het enige wat je hond moet kunnen straks, dat hij altijd dicht bij je blijft?
Dat is op zich niet zo moeilijk, dat doen de meeste honden automatisch wel.
Zijn er dan nog andere speciale taken die je hond later nog moet aanleren? "

We krijgen er gewoon begeleiding bij 1 keer in de week gewoon cursus in een groep. Ik leg er verder geen druk op, ik vroeg me alleen af of ik meer kon doen in het versterken van onze band. Het hoofdonderdeel van de training is idd dat hij altijd dicht bij me is en me dan steunt, verder dat hij dus overal meekan en bepaalde dingen voor mij doet qua emoties en over prikkeling. Maar dat is echt verder in de toekomst, het moet nu eerst gewoon een maatje zijn en goed de basis kennen en luisteren. 

honden page profiel JeannetJeannet

Vergeet niet dat het nog een hele jonge hond is. Meestal als honden wat ouder worden gaat het allemansvriendjesgedrag wel beter worden. Ik weet niet of hij nog meer moet kunnen als hulphond, maar ik zou daar niet al te vroeg al te veel druk op zetten en uitkijken met overvragen

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Vergeet niet dat het nog een hele jonge hond is. Meestal als honden wat ouder worden gaat het allemansvriendjesgedrag wel beter worden. Ik weet niet of hij nog meer moet kunnen als hulphond, maar ik zou daar niet al te vroeg al te veel druk op zetten en uitkijken met overvragen "

Snap ik, ik overvraag hem ook niet, dingen doen om de band te versterken is niet overvragen toch :) is juist leuk. Dus alleman vriendjesgedrag is omdat hij jong is? Kan ik me wel iets bij voorstellen, iedereen die langsloopt en vrolijk doet is natuurlijk heel leuk! Als dat er idd gewoon vanaf gaat als hij wat ouder is is het helemaal goed. Wilde gewoon op een positieve manier nog meer inzet in onze band stoppen! 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Een band versterken kun je niet afdwingen of erin trainen, maar dat bedoel je ook vast ook niet.

Het is gewoon een leven lang met je hond samen zijn, met hem bezig zijn, voor hem zorgen, dingen trainen of sporten doen die je hond leuk vindt etc.

En dat doe je toch allemaal, geniet van je hond op een ontspannen manier.

Wat voor een ras is je hond, misschien zijn er bepaalde activiteiten die jouw hond erg leuk zou vinden?

 

 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Mijn ervaring is dat dit echt vooral te maken heeft met de leeftijd.
Ik heb zelf een hulphond (sinds 2015) en hoop dat één van mijn jongere andere honden ooit in haar voetsporen zal kunnen treden. Toen hij ongeveer één jaar oud was had ik echt momenten dat ik dacht 'komt dit ooit nog goed?!'... Niet omdat hij mij niet kan helpen, maar om soortgelijke dingen die jij omschrijft. Hij was een allemansvriend en is dit nog steeds. Iedereen die hij tegen komt vindt hij leuk, bezoek krijgt een zoenaanval en op straat rent hij huppelend op kinderen af die hem alleen al lief aankijken. Ergens is het een beetje karakter, sommige honden hebben dit nu eenmaal in zich en soms is het ook rasgebonden (mijn hulphond is bijvoorbeeld van een ras dat meer terughoudend van is aard dan mijn jongste, dat scheelt hier ook wel in). Maar ik moet zeggen dat ik nu een jaar later echt al een groot verschil merk. Nogmaals hij is nog steeds een allemansvriend, maar ik wil ook niet dat hij deze eigenschap verliest (en jij volgens mij ook niet hp-wink). Maar hij is wel veel meer op mij gericht, veel rustiger in drukke situaties en veel aanhankelijker naar mij toe. Hij had deze eigenschappen allemaal op jongere leeftijd ook wel al, maar niet zo serieus als nu.
Mijn huidige hulphond kreeg pas officieel haar taak toen zij 4jr oud was (we deden examen en kregen ons dekje/pasje enkele maanden voor haar vijfde verjaardag). Als ik nu terugdenk aan hoe zij was met één of twee jaar oud dan had ik destijds een heel andere hulphond aan haar gehad als nu. 

Een band moet groeien en zoiets kun je niet forceren. Je bent al super op weg en ik denk dan ook dat je niet veel meer kunt doen dan dit. Het overgebleven stukje is gewoon iets wat de tijd zal doen verbeteren. Als Cooper ouder wordt zal hij meer rust vinden en daardoor ook meer focus op jou, en als jullie elkaar nog langer kennen zullen jullie ook alsmaar meer naar elkaar toe groeien. Ik merk nog steeds dat ik en mijn hulphond vooruitgang maken hierin ondanks dat ik haar al zo lang heb/ken en wij al een hele sterke band hebben. Maak je dus niet druk, dit is heel normaal gedrag voor deze leeftijd en gaat vast nog wel wat bijtrekken! Gewoon in de tussentijd lekker samen blijven trainen en avonturen beleven, dingen doen die jullie allebei leuk vinden en hem ook echt bij je leven betrekken. Veel meer dan dat kun je in dit stadium nog niet doen en is ook niet nodig. 

Succes en heel veel geluk toegewenst samen! Dat jullie maar lang een goed en mooi team zullen vormen en jij minstens zoveel steun en hulp van jouw hulphond zult krijgen als ik van de mijne. hp-heart

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Mijn ervaring is dat dit echt vooral te maken heeft met de leeftijd. Ik heb zelf een hulphond (sinds 2015) en hoop dat één van mijn jongere andere honden ooit in haar voetsporen zal kunnen treden. Toen hij ongeveer één jaar oud was had ik echt momenten dat ik dacht 'komt dit ooit nog goed?!'... Niet omdat hij mij niet kan helpen, maar om soortgelijke dingen die jij omschrijft. Hij was een allemansvriend en is dit nog steeds. Iedereen die hij tegen komt vindt hij leuk, bezoek krijgt een zoenaanval en op straat rent hij huppelend op kinderen af die hem alleen al lief aankijken. Ergens is het een beetje karakter, sommige honden hebben dit nu eenmaal in zich en soms is het ook rasgebonden (mijn hulphond is bijvoorbeeld van een ras dat meer terughoudend van is aard dan mijn jongste, dat scheelt hier ook wel in). Maar ik moet zeggen dat ik nu een jaar later echt al een groot verschil merk. Nogmaals hij is nog steeds een allemansvriend, maar ik wil ook niet dat hij deze eigenschap verliest (en jij volgens mij ook niet ). Maar hij is wel veel meer op mij gericht, veel rustiger in drukke situaties en veel aanhankelijker naar mij toe. Hij had deze eigenschappen allemaal op jongere leeftijd ook wel al, maar niet zo serieus als nu. Mijn huidige hulphond kreeg pas officieel haar taak toen zij 4jr oud was (we deden examen en kregen ons dekje/pasje enkele maanden voor haar vijfde verjaardag). Als ik nu terugdenk aan hoe zij was met één of twee jaar oud dan had ik destijds een heel andere hulphond aan haar gehad als nu.  Een band moet groeien en zoiets kun je niet forceren. Je bent al super op weg en ik denk dan ook dat je niet veel meer kunt doen dan dit. Het overgebleven stukje is gewoon iets wat de tijd zal doen verbeteren. Als Cooper ouder wordt zal hij meer rust vinden en daardoor ook meer focus op jou, en als jullie elkaar nog langer kennen zullen jullie ook alsmaar meer naar elkaar toe groeien. Ik merk nog steeds dat ik en mijn hulphond vooruitgang maken hierin ondanks dat ik haar al zo lang heb/ken en wij al een hele sterke band hebben. Maak je dus niet druk, dit is heel normaal gedrag voor deze leeftijd en gaat vast nog wel wat bijtrekken! Gewoon in de tussentijd lekker samen blijven trainen en avonturen beleven, dingen doen die jullie allebei leuk vinden en hem ook echt bij je leven betrekken. Veel meer dan dat kun je in dit stadium nog niet doen en is ook niet nodig. Succes en heel veel geluk toegewenst samen! Dat jullie maar lang een goed en mooi team zullen vormen en jij minstens zoveel steun en hulp van jouw hulphond zult krijgen als ik van de mijne. "

Super bedankt voor je antwoord! Het stelt me idd dan wel gerust daat het bij zijn leeftijd wordt en dat 't wel iets minder wordt! Ik vind het idd super leuk als hij het goed doet met andere mensen en ja hij kan niet altijd voor m'n neus liggen natuurlijk, maar in vreemde situaties voor mij zou dat wel fijn zijn. Ik denk dat over een jaar of aantal jaar 't ook wel verbetert hoor, hij doet 't nu al zo goed en ligt altijd op mij te wachten of bij mij in ons huis. Alleen buitenshuis nog niet maar ik vraag het ook niet van 'm hoor hij mag natuurlijk zelf kiezen waar hij ligt en dat forceer ik niet! 

Samen spelen en avonturen beleven dat doen we elke dag! En hem verzorgen doe ik altijd, niemand laat hem uit of geeft 'm eten alleen ik zelfs als ik ziek ben haha :) . 

Het is een topper nu al, en ben trots op hem. Over een jaar is ie misschien iets rustiger en hopelijk wat minder afgeleid door z'n omgeving dat zal wel meehelpen in de training! 

Nogmaals bedankt voor je antwoord en jij ook veel plezier en succes! 

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Een band versterken kun je niet afdwingen of erin trainen, maar dat bedoel je ook vast ook niet.
Het is gewoon een leven lang met je hond samen zijn, met hem bezig zijn, voor hem zorgen, dingen trainen of sporten doen die je hond leuk vindt etc.
En dat doe je toch allemaal, geniet van je hond op een ontspannen manier.
Wat voor een ras is je hond, misschien zijn er bepaalde activiteiten die jouw hond erg leuk zou vinden?
 
  "

Het is een labradoodle! Ik weet niet precies welke activiteiten hij extra leuk vindt, wat we nu heel veel doen is gewoon spelen in huis en lopen. En ik verzorg hem altijd en alleen ik!

Bedankt voor je bericht. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

Vind het geweldig dat je al zo de verantwoording voor een hond op je neemt...een paar kleine dingentjes, want ik lees dat je hond al heel erg aanhankelijk naar jou toe is...hier een jonge hond, door omstandigheden is de pup van 9 weken terug gegaan naar de fokker en maanden later met bijna zes maanden terug gekomen naar mij toe....in het begin dacht ik...wat een zelfstandige hond, kwam helemaal niet bij me, na maanden en veel energie erin gestopt te hebben, werd de band steeds steviger, en is nu niet meer bij me weg te denken.....wat ik je ook nog wil meegeven, deze hond Ogin....is vriendelijk tegen iedereen, wil niet zeggen dat het een allermansvriend is...een hond die vriendelijk is tegen anderen is een goed gesocialiseerde hond, en zal de band tussen jou nog meer gaan versterken....wees dus niet bang dat tie jou niet als ZIJN baasje ziet...aanhankelijk naar jou toe en vriendelijk naar anderen...

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Vind het geweldig dat je al zo de verantwoording voor een hond op je neemt...een paar kleine dingentjes, want ik lees dat je hond al heel erg aanhankelijk naar jou toe is...hier een jonge hond, door omstandigheden is de pup van 9 weken terug gegaan naar de fokker en maanden later met bijna zes maanden terug gekomen naar mij toe....in het begin dacht ik...wat een zelfstandige hond, kwam helemaal niet bij me, na maanden en veel energie erin gestopt te hebben, werd de band steeds steviger, en is nu niet meer bij me weg te denken.....wat ik je ook nog wil meegeven, deze hond Ogin....is vriendelijk tegen iedereen, wil niet zeggen dat het een allermansvriend is...een hond die vriendelijk is tegen anderen is een goed gesocialiseerde hond, en zal de band tussen jou nog meer gaan versterken....wees dus niet bang dat tie jou niet als ZIJN baasje ziet...aanhankelijk naar jou toe en vriendelijk naar anderen... "

Dankje! Daar heb je idd wel gelijk in, dat 't kan dat hij aanhankelijk naar mij is en vriendelijk naar anderen! Want ik merk toch wel dat hij wel altijd op mij wacht en op mij let, als ik uit z'n zicht ben gaat ie soms wel is piepen en trekken aan de riem om mij wel te willen zien.. Dus het is ook al echt wel goede band maar ik dacht misschien zijn er nog andere dingen of meer dingen die ik toch extra kan doen. Maar hij is nog maar 8 maanden als ik zo doorga een jaar lang misschien is de band dan al wel zooo sterk.. Kan helaas niet in de toekomst kijken maar denk dat het wel goed komt!

Dankje voor je bericht!! :) 

honden foto van Willemijn _ baasje van Bams _ en Ogin (  Ozjin .

charell , een hond wordt nog aanhankelijker naar je toe bij het ouder worden, en wees heel blij als je hond ook vriendelijk is tegen anderen, heeft je hond een heel goed karakter...

honden page profiel KlaraKlara

Toch verbaas ik me er wel eens over dat honden al zo jong een taak hebben. Weet dat het tegenwoordig heel normaal is dat je een hulphond al als pup krijgt en zelf gaat opleiden. En het heeft vast ook veel voordelen. Mijn buren waren vroeger gastgezin voor hulphonden. Die kregen een onbezorgde puppytijd en werden getest of ze wel geschikt waren als ze ruim een jaar oud waren. Dan nog een opleiding en werden pas geplaatst als ze geslaagd waren. Voor mij voelt dat logischer. Honden zijn echt pas volwassen als ze 2 zijn, tot die tijd zullen ze vooral op jou leunen in plaats van andersom. Maar los daarvan zou het echt wel goed komen. Besef je dat een band krijgen tijd kost en je dat niet kunt forceren. 

honden page profiel Sigrid & Sandy en DivaSigrid & Sandy en Diva

honden foto van Sigrid & Sandy en Diva

Hond los en als hij naar jou komt, bij je komt liggen/zitten of naar je kijkt inplaats van naar bezoek belonen ?

denk dat het steeds beter gaat hoe ouder hij word

 

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" charell , een hond wordt nog aanhankelijker naar je toe bij het ouder worden, en wees heel blij als je hond ook vriendelijk is tegen anderen, heeft je hond een heel goed karakter... "

Jaa klopt, daar ben ik ook echt heel blij mee! Super leuk dat hij ook goed met kinderen kan en dat hij heel lief is! 

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Hond los en als hij naar jou komt, bij je komt liggen/zitten of naar je kijkt inplaats van naar bezoek belonen ?
denk dat het steeds beter gaat hoe ouder hij word
  "

Dat is inderdaad een goed idee, beter dan hem aan de riem leggen, vind ik wel zielig namelijk, en hij mag prima naar anderen dat is het niet maar soms op bepaalde momenten of even bij me checken of dat ik hem kan aaien dat hij dan gewoon even bij me komt. Maar dat kan ik idd wel gaan belonen! Bedankt. 

honden page profiel charelle baasje Coopercharelle baasje Cooper

" Toch verbaas ik me er wel eens over dat honden al zo jong een taak hebben. Weet dat het tegenwoordig heel normaal is dat je een hulphond al als pup krijgt en zelf gaat opleiden. En het heeft vast ook veel voordelen. Mijn buren waren vroeger gastgezin voor hulphonden. Die kregen een onbezorgde puppytijd en werden getest of ze wel geschikt waren als ze ruim een jaar oud waren. Dan nog een opleiding en werden pas geplaatst als ze geslaagd waren. Voor mij voelt dat logischer. Honden zijn echt pas volwassen als ze 2 zijn, tot die tijd zullen ze vooral op jou leunen in plaats van andersom. Maar los daarvan zou het echt wel goed komen. Besef je dat een band krijgen tijd kost en je dat niet kunt forceren.  "

Klopt, we zijn begonnen met puppy training en basistraining bij de hondenschool en toen moesten we de basis doen tot dat hij klaar was voor de hulphonden training, hij luisterde zo goed dat hij zich ging vervelen en alles al kon. Daarom konden we al instromen bij de hulphonden groep. Alleen we doen het nu heeeel rustig aan! Hij gaat al wel veel mee naar dingen maar hij kan nog niet de dingen die we aan het trainen zijn en dat hoeft ook niet. Het belangrijkste nu is dat hij gewoon mee kan en goed aan de riem moet lopen. Verder de moeilijke dingen die we aanleren leren we in hele kleine stapjes aan en daar gaat sowieso nog een jaar overheen misschien wel langer. Hij kan idd pas echt werken vanaf 2 jaar. Maar hij is nu nog in opleiding en moet wel alvast wennen aan bepaalde plekken zoals de kapper dokter etc. Anders zou je dat vanaf dat hij 2 is ineens moeten doen en dan kent hij het niet. Dus hij leert idd al heel veel maar wel op een rustig tempo en in een tempo wat hij aankan. En hij mag lekker veel lopen en rennen en naar het bos als hij ergens is geweest waar hij rustig moest leren zijn.

honden page profiel KlaraKlara

" Klopt, we zijn begonnen met puppy training en basistraining bij de hondenschool en toen moesten we de basis doen tot dat hij klaar was voor de hulphonden training, hij luisterde zo goed dat hij zich ging vervelen en alles al kon. Daarom konden we al instromen bij de hulphonden groep. Alleen we doen het nu heeeel rustig aan! Hij gaat al wel veel mee naar dingen maar hij kan nog niet de dingen die we aan het trainen zijn en dat hoeft ook niet. Het belangrijkste nu is dat hij gewoon mee kan en goed aan de riem moet lopen. Verder de moeilijke dingen die we aanleren leren we in hele kleine stapjes aan en daar gaat sowieso nog een jaar overheen misschien wel langer. Hij kan idd pas echt werken vanaf 2 jaar. Maar hij is nu nog in opleiding en moet wel alvast wennen aan bepaalde plekken zoals de kapper dokter etc. Anders zou je dat vanaf dat hij 2 is ineens moeten doen en dan kent hij het niet. Dus hij leert idd al heel veel maar wel op een rustig tempo en in een tempo wat hij aankan. En hij mag lekker veel lopen en rennen en naar het bos als hij ergens is geweest waar hij rustig moest leren zijn. "

Dat klinkt supergoed en fijn dat je hem zo kunt begeleiden. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

" Super bedankt voor je antwoord! Het stelt me idd dan wel gerust daat het bij zijn leeftijd wordt en dat 't wel iets minder wordt! Ik vind het idd super leuk als hij het goed doet met andere mensen en ja hij kan niet altijd voor m'n neus liggen natuurlijk, maar in vreemde situaties voor mij zou dat wel fijn zijn. Ik denk dat over een jaar of aantal jaar 't ook wel verbetert hoor, hij doet 't nu al zo goed en ligt altijd op mij te wachten of bij mij in ons huis. Alleen buitenshuis nog niet maar ik vraag het ook niet van 'm hoor hij mag natuurlijk zelf kiezen waar hij ligt en dat forceer ik niet! 
Samen spelen en avonturen beleven dat doen we elke dag! En hem verzorgen doe ik altijd, niemand laat hem uit of geeft 'm eten alleen ik zelfs als ik ziek ben haha :-)
Het is een topper nu al, en ben trots op hem. Over een jaar is ie misschien iets rustiger en hopelijk wat minder afgeleid door z'n omgeving dat zal wel meehelpen in de training! 
Nogmaals bedankt voor je antwoord en jij ook veel plezier en succes!  "

Vergeet niet dat hij jou ook nog moet leren kennen. Dat doet niets af aan de sterke band die jullie nu al hebben... Maar Cooper weet nog niet exact wanneer jij hem nodig hebt en wanneer niet. Dat komt ook met de tijd. Uiteindelijk zal hij signaleren wanneer jij je in een stress situatie bevindt en daarop reageren. Misschien doet hij dit nu ook al, maar dat zal zich in ieder geval alleen maar meer uitbreiden.
Dankjewel! wink

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^