Verlatingsangst - plassen op de zetel

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Dag allemaal,

Ik zet even de feiten netjes op een rijtje :)

Over wie gaat het? Wij hebben twee hondjes, Wookiee 6 (jaar) en Malteke (15 jaar). Ze zijn altijd vrolijk en erg rustig wanneer we thuis zijn. 

Wat is het probleem? Ze hebben allebei verlatingsangst. Wanneer we weg zijn blaft Malteke non-stop, en krabt Wookiee aan de deur. Dat vonden we altijd al lastig natuurlijk, maar de laatste tijd is het nog veel erger geworden. Ik denk dat ze geschrokken zijn van het einde van onze vakantie, en nu zijn ze nog hysterischer wanneer we niet thuis zijn. Onze jongste hond plast nu telkens op de zetel wanneer we gaan werken, vaak 2 of 3 keer zelfs. Eens ze dat gedaan heeft begint ze haar hoofd erover te wrijven. Ik weet niet of ze de geur probeert te verspreiden of te verstoppen. We filmen hen al een week, en het is elke keer hetzelfde... Na 10 minuten begint ze al. Ze zijn nochtans nooit langer dan 4 uur alleen. De zetel is intussen erg grondig gereinigd, maar ze blijft het toch doen. Het ligt dus niet aan de geur van de zetel... 

Op aanraden van de dierenarts geprobeerd maar helaas zonder effect: DAP / Adaptil verdamper en bandje, rustige muziek, wandeling op voorhand, kong met snoepjes in... We hebben haar ook al eens in een bench proberen steken, maar die prulde ze obsessief open tot haar snuitje ervan open lag. Toch maar niet dus... 

Interesse om te proberen: Calmex, Zylkene, Royal Canin speciale brokken tegen stress... Andere? Echte antidepressiva liever niet, dat vind ik zo drastisch. :( 

Vraag: Heeft iemand ervaring met dit probleem? Zo ja, hoe hebben jullie het opgelost? Heeft iemand ervaring met de producten die ik hierboven opgesomd heb? Zijn die de moeite waard? 

Het vervelende is dat we met twee honden zitten, waarvan eentje oud, blind, doof en een beetje dement is. De jonge hond trainen is dus erg moeilijk, aangezien die andere haar blijft beïnvloeden. Ze apart zetten is ook geen optie, want we wonen in een erg klein appartement, en de enige andere kamer (slaapkamer) heeft een slechte akoestiek waardoor de buren heel de dag het geblaf horen... Ze moeten dus wel samen in de living zitten. Hopelijk hebben jullie nog tips! Ik ga morgen met hen naar de dierenarts, maar ik wou eerst eens horen wat jullie ideeën / ervaringen zijn. :) 

Het zijn zulke schatjes, en het breekt mijn hart dat ze zoveel angst en stress ervaren elke dag...

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Misschien kijken naar een goede oppas? 

Er zijn diverse sites waar je je kan aanmelden en via daar een oppas vinden. Er zijn veel mensen die gek zijn op honden, maar door omstandigheden niet zelf een hond kunnen houden, denk aan ouderdom, financiële situatie enz.

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Dat zou een goed idee zijn maar het stomme is dat wij een erg gevarieerd uurrooster hebben. We geven les in scholen in de buurt en zijn elke dag zo even een uurtje weg, een uurtje thuis, twee uurtjes weg, een half uurtje thuis... In dat scenario past een oppas niet denk ik. Bovendien lost dat het probleem van de angst ook niet écht op?

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Hoe hebben jullie het alleen zijn aangeleerd voordat deze problemen ontstonden?

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Niet zo goed. Langzaam opgebouwd met kleine periodes alleen zijn. Eerst met de bench maar door de slechte ervaring al snel zonder. Aangezien ze vroeger enkel blaften hebben we er nooit zoveel mee ingezeten. Malteke heb ik van toen ik 11 jaar oud was. Zij is nooit goed opgevoed eigenlijk. Wookiee is thuis erg flink, behalve wanneer we weg zijn. En nu besef ik wel dat we moeten ingrijpen..  

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dat zou een goed idee zijn maar het stomme is dat wij een erg gevarieerd uurrooster hebben. We geven les in scholen in de buurt en zijn elke dag zo even een uurtje weg, een uurtje thuis, twee uurtjes weg, een half uurtje thuis... In dat scenario past een oppas niet denk ik. Bovendien lost dat het probleem van de angst ook niet écht op? "

Nee, het lost het angstprobleem niet op, maar het zal voor je oude hondje erg helpen. 

Daarnaast is dan tijdelijk de jonge hond ook geholpen. 

 

Het alleen zijn is wellicht in het begin niet goed aangeleerd. Sommige honden kunnen zonder probleem alleen zijn, sommige honden hebben daar iets meer aandacht bij nodig en sommige honden kunnen helemaal nooit alleen zijn. Dan moet je gaan kijken naar andere oplossingen. 

 

De oppas kan aan huis komen, maar je kan de hondjes ook naar de oppas heen doen. Van de tijd dat je moet werken tot de tijd dat je definitief weer terug bent van het werk.

 

Of de hondjes meenemen naar het werk? Soms is dat een optie.

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Lijkt me zo gek, om te betalen voor een oppas terwijl je zelf thuis bent.. we hebben het financieel ook niet breed (en hebben geen auto) dus ik denk dat we toch eerst naar andere opties gaan kijken. Maar alvast bedankt voor je input!

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Heb je misschien als eens geprobeerd om het alleen zijn weer helemaal opnieuw aan te leren?

 

Dus echt weer vanaf bv 5 minuten en dan steeds ietsje langer zo als je bij een pup doet.

 

Dat je eerste hondje het nooit goed heeft aangeleerd betekent niet meteen dat ze nooit alleen thuis zou kunnen blijven, maar daar zullen jullie dan even serieus tijd en moeite moeten steken.

 

Het zou inderdaad ook kunnen dat jullie een hondje hebben die gewoon niet alleen thuis kan blijven zoals Ruby al zei, maar ik zou het toch proberen. Dat maakt het een stuk prettiger voor de honden en voor jezelf

 

 dit keer wel echt goed, want het blaffen wat ze deden was ook al een teken dat ze niet gerust thuis zitten in hun eentje.

 

 

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Ja klopt, ze hebben nooit graag alleen gezeten.. dat oude hondje opvoeden is vooral moeilijk omdat ze zo blind en dement is. Zij is ook wel een minder groot probleem want zij slaapt vooral als we niet thuis zijn. 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Lijkt me zo gek, om te betalen voor een oppas terwijl je zelf thuis bent.. we hebben het financieel ook niet breed (en hebben geen auto) dus ik denk dat we toch eerst naar andere opties gaan kijken. Maar alvast bedankt voor je input! "

Je hoeft echt niet altijd te betalen voor oppas. Denk dat er veel oudere mensen zijn die graag een beestje rond hebben lopen voor de gezelligheid en niet eens betaald willen hebben.

 

Je kan het altijd proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Maar als je het niet probeert, dan weet je het nooit.

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Je hoeft echt niet altijd te betalen voor oppas. Denk dat er veel oudere mensen zijn die graag een beestje rond hebben lopen voor de gezelligheid en niet eens betaald willen hebben.
 
Je kan het altijd proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Maar als je het niet probeert, dan weet je het nooit. "

Daar dacht ik ook aan. Hier in Nederland heb je de website van Stichting OOPOEH, daar betaal je eenmalig een klein bedrag waarna je contact kunt leggen met een ouder iemand in de buurt die graag willen oppassen, die wel huisdieren om zich heen willen maar het zelf niet meer aandurven om nog aan een hond of kat te beginnen. Dat oppassen is dan gratis.

 

Je zou ook een briefje in de supermarkt kunnen ophangen of zo iets. Eventueel kun je zo'n ouder iemand aanbieden om bijvoorbeeld af en toe eens de tuin te doen of zware boodschappen mee te nemen. .

 

Het probleem dat je nu hebt is ook een beetje dat je het alleen leren zijn heel zorgvuldig moet aanpakken en opbouwen, en daar zul je lange tijd achtereen mee bezig zijn. Dat lukt je nu niet als je steeds 'tussendoor' een uurtje of paar uurtjes weg moet van huis. Dus ook als je besluit om het alsnog goed aan te leren, is een oppas gedurende die tijd onontbeerlijk...

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Hmm misschien toch eens achter horen dan.. Je weet nooit dat iemand uit de buurt het wilt doen. 

 

Verder nog iemand ervaring met de producten die ik opsomde?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Hmm misschien toch eens achter horen dan.. Je weet nooit dat iemand uit de buurt het wilt doen. 
 
Verder nog iemand ervaring met de producten die ik opsomde? "

Interesse om te proberen: Calmex, Zylkene, Royal Canin speciale brokken tegen stress... Andere? Echte antidepressiva liever niet, dat vind ik zo drastisch. :( 

 

Die bedoel je? Ik heb er geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dat je het probleem moet aanpakken. Je kan die dingen natuurlijk gebruiken om te ondersteunen in het oefenen met alleen zijn, maar je moet het niet gaan gebruiken als dé oplossing, want dat is het niet.

 

Als je nu brokken geeft waar je honden het goed op doen, zou ik niet overstappen naar die Royal Canin. Vooral niet bij het oudje.

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Het idee is niet dat dit de oplossing zou zijn hoor! Ik dacht misschien dat ik met behulp van deze producten een positieve ervaring met het alleen thuis zijn zou kunnen creëren, waardoor de negatieve cyclus misschien wat onderbroken zou worden. 

Ze wisselen wel vaker van eten, dus de brokken zijn wel een optie. Weet enkel niet of ze effect gaan hebben. :) 

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

" Interesse om te proberen: Calmex, Zylkene, Royal Canin speciale brokken tegen stress... Andere? Echte antidepressiva liever niet, dat vind ik zo drastisch. :( 
 
Die bedoel je? Ik heb er geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dat je het probleem moet aanpakken. Je kan die dingen natuurlijk gebruiken om te ondersteunen in het oefenen met alleen zijn, maar je moet het niet gaan gebruiken als dé oplossing, want dat is het niet.
 
Als je nu brokken geeft waar je honden het goed op doen, zou ik niet overstappen naar die Royal Canin. Vooral niet bij het oudje. "

Dat wordt ook altijd aangeraden bij de sterkere medicatie van de dierenarts die helpt tegen angst als het wordt ingezet om verlatingsangst te boven te komen: in combinatie met training en een gedragstherapeut - en zelfs dan is succes niet verzekerd, wordt er uitdrukkelijk bij gezegd...

honden page profiel WokkeltjesWokkeltjes

honden foto van Wokkeltjes

Hoi allemaal,

Ik wou jullie even updaten! We zijn intussen naar de dierenarts geweest. Zij stelde Zylkène voor, omdat dit een natuurlijk voedingssupplement is i.p.v. een antidepressivum dat neurologisch gaat werken. We zijn dat beginnen geven (1 pilletje per dag bij haar eten) in combinatie met veel wandelingen / plastic zakken op de zetel / korte periodes weggaan om te oefenen... en we merken al enorm veel verschil! Geen plasjes meer op de zetel, en op video zien we dat ze vooral rustig ligt te slapen.

Wou het even delen, omdat er misschien anderen zijn die een gelijkaardig probleem hebben. Voor ons lijkt dit een erg goed hulpmiddel. Het heeft even die 'klik' losgemaakt precies. Ik denk niet dat het bij elke hond hetzelfde werkt. Adaptil had bij Wookiee bijvoorbeeld geen enkel effect. Maar het kan dus het proberen waard zijn!

Bedankt voor al jullie advies x

honden page profiel CareanaCareana

honden foto van Careana

Wat een fijn bericht! Succes nog met de verdere training!

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

" Daar dacht ik ook aan. Hier in Nederland heb je de website van Stichting OOPOEH, daar betaal je eenmalig een klein bedrag waarna je contact kunt leggen met een ouder iemand in de buurt die graag willen oppassen, die wel huisdieren om zich heen willen maar het zelf niet meer aandurven om nog aan een hond of kat te beginnen. Dat oppassen is dan gratis. "

Dat oppassen is dan niet gratis. Als er een match is betaal je een vast bedrag per maand per hond.

 

De lastste keer dat ik een match probeerde te vinden was dat 12.50 per maand per hond.

honden page profiel JackyJacky

Mijn laatste Rottweiler had dit ook , zelfs als ik thuis bleef ! Ze keek haar baasje helemaal na en zakte en begon te plassen ...na een jaar was het over toen we er een andere pup bij kregen . Deze ging echter na 6 jaar dood (acute leukemie ) en toen begon ze weer , alleen als haar baasje wegging , bij mij nooit! Het enige wat hielp was haar even te laten plassen achter de poort , dan ging ze nog wel zitten als we gingen maar kwam er amper iets uit ....

Volgende forumvraag: Blaffen hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^