Ziva’s agility topic: verslag van een wedstrijddag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Wij oefenen op de club vaak verschillende opties en dat is wel fijn. Voor de ene hond werkt het ene beter dan voor de andere En dan leer je wel welke opties voor je hond beter zijn :D maar wij zijn een kleine club en hebben de tijd om wat “uit te lopen” :D d

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Die tijd is er bij ons normaal niet, ieder uur een nieuwe groep. Gisteren waren we maar met drie combinaties dus had het eigenlijk best gekund. Wel jammer, een gemiste kant!

Er wordt wel een beetje rekening mee gehouden wat honden aan kunnen. Er is iemand die een langzamere hond heeft en zelf is ze niet zo goed met wissels en het onthouden van het parcours. Die krijgt echt andere dingen aangewezen, dingen die ik niet hoef te proberen want ik heb daar echt geen tijd voor.

 

Maar er wordt minder gekeken naar karakter en niveau van zowel hond als begeleider. Dat zijn natuurlijk ook veel subtielere verschillen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Met 3 combis op een uur is inderdaad best te doen! Vind het altijd leuk om verschillende opties te proberen :D 

soms timen we zelfs om te kijken wat de snelste optie is :D 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

In de zomer hebben we weinig kunnen doen vanwege de warmte. Ik had zelf een brug willen maken maar vanwege drukte in de winkel ben ik daar helaas niet aan toe gekomen. Als het mogelijk was, heb ik wel geoefend met wat sprongetjes en de mat, om een raakvlak te oefenen, maar ook dat is er de afgelopen weken bij in geschoten omdat het gewoon echt te warm was.

 

Inmiddels is er wel weer nieuws!

Als het goed is hebben we morgen weer les en dat is maar goed ook, want.... volgende week zaterdag hebben we onze eerste wedstrijd!
Het is de wedstrijd waar ik me een tijdje terug al voor ingeschreven heb maar op de wachtlijst stond. Volkomen onverwacht heb ik vanochtend bericht gekregen dat ik mee kan doen!

 

We gaan mee doen in de debutantenklasse, dat houdt in dat er geen paaltjes, band en wip opgesteld staan.

Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan, ik ben nog nooit ook maar bij een wedstrijd wezen kijken dus ik heb geen idee hoe het er aan toe gaat, wat ik mee moet nemen, etcetera. 
Komt vast allemaal goed! Maar tips zijn welkom, haha!

 

Deze wedstrijd is dus op 29 augustus. De week erna, 5 en 6 september is er een behendigheidswedstrijd op mijn eigen club. Ik heb me hier niet voor ingeschreven maar heb me wel opgegeven om een ochtend te helpen als vrijwilliger. Ik ben benieuwd wat ik daar te doen krijg!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Gisteren hebben we weer een les gehad, de laatste voor de wedstrijd. Ziva deed het heel netjes, was niet de overenthousiaste, hypere ‘ik mag weer!’ hond die ik verwacht had. 
Er zaten best een aantal tricky stukjes in het parcours Daar hebben we even op moeten oefenen en aan het eind ging het redelijk.

 

Eind van de les had de instructeur nog wat tips voor me voor volgende week: Ziva mag geen halsband of tuigje om hebben tijdens het lopen, ik mag niets in mijn handen hebben (de laatste lessen heb ik vaak het trektouw vast tijdens het lopen om haar direct na afloop te kunnen belonen en zodat ze niet in mijn armen bijt bij gebrek aan een speeltje). Geen lijn, geen snoepjes, geen speeltjes mee de ring in. Tussendoor de hond en toestellen niet aanraken, als er iets fout gaat gewoon door gaan, ook als Ziva begint voor ik dat aangeef. En dan heb ik misschien een uitslag.

Dat woordje ‘misschien’ temperde de verwachtingen wel een beetje, haha!

We zullen zien wat het wordt.

Komende week nog een paar keer oefenen en dan gaan we er voor!

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

ik zet mijn honden terug als ze vertrekken voor ik commando gegeven heb. En ja heb helaas al pech gehad dat ze wel foutloos liepen maar door ik ze terug gezet heb ik dus DK loop. Je moet in uw achterhoofd houden dat de honden heel slim zijn en al snel weten dat ze mogen vertrekken op wedstrijd als je ze dat toe laat. Je moet voor jezelf dan uit maken of je dat wil.

 

Ik heb door die fout te maken op mijn vlakken en aan de start dus heel veel problemen gehad met udhai en vele mooie rondjes moeten weggooien.

 

Liever consequent in begin dan problemen later :D maar dat is mijn persoonlijke ervaring natuurlijk. Ieder maakt die keuze voor zich natuurlijk maar als je hond vertrekt zonder dat je dat wil en je dus niet in uw positie kan staan loopt het ook vaak fout. Bij o’die heb ik dit nooit toegelaten (uit mijn fouten geleerd) en die blijft heel netjes liggen aan de start. 

 

veel succes met jullie wedstrijd! Bekijk het als training! 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ziva blijft gelukkig doorgaans heel goed staan bij de start. Ik hoop op wedstrijden ook. Maar ze zal ongetwijfeld de spanning voelen die er hangt en onverwacht kunnen reageren. Ik zal je tips onthouden!

 

Ik heb niet speciaal geoefend op  raakvlakken. We doen dat nu nog met een snoepje op een schoteltje aan het eind van een raakvlak. Ze gaat daar inmiddels goed naar op zoek. Ik hoop dat dit op de wedstrijd ook zo zal zijn, ook al liggen er dan geen snoepjes. Ik zal er in ieder geval rekening mee houden dat ik in de buurt ben om haar te begeleiden, hopelijk pakt ze dan de raakvlakken netjes mee.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ja ze voelen zeker die spanning! 

nog een klein tipje: 

Bij ons in België (ik vermoed in Nederland ook) geld bijvoorbeeld ook de regel dat als ze nog niet over de helft van de wip zijn en ze springen er af dat je het toestel opnieuw moet nemen anders heb je DK. Dus soms moet je dan weer wel je toestel opnieuw nemen om geen DK te lopen 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik weet wel dat die regel er voor de palen is, voor de wip wist ik het niet!

Maar in ons geval zullen ze geen van beiden opgesteld staan, omdat we meedoen in de debutantenklasse. Van de paaltjes vind ik dat jammer, van de wip niet.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik weet wel dat die regel er voor de palen is, voor de wip wist ik het niet!
Maar in ons geval zullen ze geen van beiden opgesteld staan, omdat we meedoen in de debutantenklasse. Van de paaltjes vind ik dat jammer, van de wip niet. "

Aa dat wist ik niet :D ik ken de verschillende klassen in Nederland zo niet :D Staan de kattenloop en dakschutting er dan in? 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ik heb geen idee of dit een officiële klasse is hoor hp-wink er is ook geen startlicentie nodig.

Maar er stond in ieder geval aangegeven dat in de debutantenklasse de wip, paaltjes en band niet opgesteld staan.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

" Ik heb geen idee of dit een officiële klasse is hoor  er is ook geen startlicentie nodig.
Maar er stond in ieder geval aangegeven dat in de debutantenklasse de wip, paaltjes en band niet opgesteld staan. "

Ik weet dat het in Nederland stukje anders is dan in België :D 

 

maar alvast veel succes, dat komt zeker goed ! 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

De wedstrijd was afgelopen zaterdag en wat heeft Ziva het goed gedaan! Een verslag van de dag.


Ziva wist dat er iets op stapel stond door alle spulletjes die ik de avond ervoor al ingepakt had. De hele weg er naar toe heeft ze uit het raampje staan kijken waar we heen gingen, terwijl ze normaal gewoon gaat liggen.

We waren iets over acht ter plekke en ik ben begin mijn tentje op te zetten. Ik was vroeg maar dat gaf niet, ik had alle tijd nodig voor dat tentje want ik ben zo a-technisch als maar kan en ik had het nog niet eerder gedaan. Gelukkig had ik alle tijd!

538681.jpg

Tentje staat, Ziva vond het allemaal prachtig! Ik had de tent vooral om een droge, vaste plek te hebben om mijn spullen neer te leggen, er was wat regen voorspeld. Gelukkig bleef het droog maar er is flink wat water uit de bomen gewaaid!

De meeste andere mensen met een tent hadden zo’n pop-up gooi tent van de Decathlon. Sommige mensen hadden geen tent bij zich.

 

538680.jpg

Uitzicht over de rest van het terrein met de ring in de verte. Er was één ring. 

Om 9 uur konden we dan gaan verkennen! We begonnen met een ronde ‘spel’ waarin alleen sprongen en tunnels waren opgesteld. Zoals al eerder aangegeven zouden in onze klasse geen wip, palen en band worden gebruikt.

Het eerste parcours was best simpel, er waren geen wissels. Helaas ging ik toch de mist in toen Ziva uit een tunnel kwam. Ik twijfelde even, de sprong links of de sprong rechts? Ik koos rechts en het had links moeten zijn. Ik riep Ziva nog maar het was te laat voor haar om nog te corrigeren. Helaas, een diskwalificatie (ook wel afgekort tot DISK). Wel mag je bij een DISK je ronde aflopen en dat doe ik dan ook. Gelukkig zijn er nog twee rondjes!

 

Maar eerst moeten alle andere debutanten deze ronde lopen.

In de tussentijd zit ik ze van een afstand te bekijken. Ik zie combinaties die het super goed doen en ben onder de indruk! Ondanks dat dit parcours een makkie voor ons was, lukte het me niet Ziva goed rond te laten komen dus ik vind het knap van de mensen die dat wel lukt!

Gelukkig (voor mijn eigen ego dan) zie ik ook combinaties die het stukken slechter doen. Sommige honden zijn duidelijk onder de indruk van het hele wedstrijdgebeuren en rennen rond zonder naar hun handler te luisteren. Een paar gaan zelfs de ring uit, bij andere honden snuffelen of op zoek naar hun (andere) baas.

538682.jpg

Wachten... Ik ben best trots op deze foto want Ziva zit met haar rug naar de ring toe terwijl het máchtig interessant was wat er daar allemaal gebeurde. Ze stond regelmatig met een strakke lijn te staren, piepen en blaffen dat ze zo graag wilde. Dat ging met de tijd wel beter.

 

Na ongeveer een uur was iedereen rond en om 10 uur mocht ik het volgende parcours verkennen. Ziva bleef tijdens het verkennen braaf bij de tent, ik had een grondpen waar ze aan vast zat voor de zekerheid.

Dit tweede parcours was jumping en bestond weer uit sprongen en tunnels. Dit keer zaten er wel wat wissels in en ik had meer tijd nodig om het parcours goed te onthouden. De sprong na de tunnel die de eerste keer mis ging, zat er ook hier weer in.

Dit keer ging die goed maar in zijn algemeenheid ging het rondje minder dan de eerste. Volgens mijn instructeur, die inmiddels was gearriveerd (hij hoefde pas ‘s middags te lopen) ging het nog wel foutloos totdat... Ziva de laatste, de állerlaatste sprong voorbij liep en op weg naar mij terug, wél nam. Helaas, verkeerde richting, DISK... undecided

 

Maaaaaar gelukkig is er nog een derde ronde, het vast parcours. In de tussentijd ging ik even met Ziva een stukje lopen zodat ze haar behoefte kon doen. Doen ze dat in de ring dan ben je namelijk ook gediskwalificeerd. Dit omdat de geuren dan andere honden kunnen afleiden, om die reden is het ook absoluut niet toegestaan snoepjes bij je te hebben in de ring (stel dat er eentje uit je zak valt...). Nou heeft Ziva nog nooit geplast of gepoept op een moment dat ze mocht lopen, maar het zal maar net de eerste keer zijn...

 

11 uur, we mogen het derde parcours verkennen. Vast parcours, naast sprongen en tunnels staan het dak en de kattenloop opgesteld. Ook hier zijn geen wissels en alles gaat in cirkels met de klok mee. Ik ben een beetje duizelig na het verkennen...

Ik bekijk de eerste paar combinaties (wij zijn nr 19) en zie o.a. een hond die het dak niet durft te nemen. Twee keer een weigering —> DISK voor deze persoon. Ook een paar andere mensen hebben al snel een DISK te pakken, het kan zo snel gaan. Dan is het tijd om Ziva een beetje op te warmen. Ze weet inmiddels dat ze weer mag en ik moet uit dd buurt van de ring blijven om hele blafsalvo’s te voorkomen. Waarom lijkt alleen mijn hond zo onhandelbaar te worden als ze anderen ziet lopen? Ik hoop maar dat de rest van de mensen er niet te veel last van heeft.

 

Dan zijn we bijna aan de beurt, ik loop met Ziva richting de ring maar blijf op ruime afstand wachten. De vrijwilligers weten inmiddels dat ik dat doe om Ziva zo rustig mogelijk te houden en gunnen ons die paar meter. Dan mogen we!

Ziva trekt me meer de ring in dan dat ik zelf loop, ze wil zó graag! Ik zie het door de vingers, trekken naar leuke dingen toe blijft een dingetje bij haar en ik ga dat niet hier, niet nu trainen. Ik zet haar voor de startlijn neer. BLIJF! Ik zeg het heel duidelijk want ik wil niet dat ze er vandoor schiet zodra haar halsband af is. Het fluitsignaal dat we kunnen beginnen is al gegeven dus als ze dat doet, telt het en moeten we door. Ziva moet even wachten. 
Ik gooi haar riem en trektouw richting de ingang van de ring. Terwijl we lopen zal een vrijwilliger ze met een grijpstang, alsof het iets heel vies is (tja, corona), bij de uitgang van de ring neerleggen. Ik loop naar mijn plek. Ziva blijft netjes staan. Ik zoek oogcontact met haar en wacht nog een seconde, zodat ze echt pas op mijn commando begint. Wat doet ze dat braaf. Dan mag ze!

Hoog, door de tunnel, het dak op (doet ze goed, fjoe!). Erbij blijven, ‘kalm!’, ja! Ze heeft het raakvlak! En door, hoog, weer hoog! Ziva schiet de sprong voorbij, ze ziet hem niet maar kijkt naar de tunnel die ze daarna moet nemen. Nee, kom terug! Dat doet ze, gelukkig, maar chips, dit kost tijd, snel door, eerst de sprong, dan de tunnel, vanuit de tunnel links de sprong (weer die instinker). Dan 180 graden draaien, weer een sprong, dan een tunnel die brengt ons weer 180 graden terug. Dan een wijde boog van drie sprongen, de kattenloop... kalm, kalm aan het eind... raakvlak... Check! En door! Een bocht, de tunnel door en dan een rechte lijn met twee sprongen naar de finish en we zijn klaar!

Geen DISK dit keer, dat weet ik zeker! Wel was er dat ene sprongetje wat ze voorbij liep. Volgens mij geldt dat als een fout maar misschien ook niet? We moeten de uitslag afwachten...

 

538683.jpg

Ziva krijgt iets lekkers als beloning.

 

Als de uitslag komt, blijkt dat we op het vast parcours 5e zijn geworden van de 19! De sprong die ze voorbij liep, gold idd als weigering en geeft ons 5 strafpunten. Het hele rondje hebben we in 37 seconden gelopen en dan waren we nog lang niet de snelste!
538684.jpg

 

Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen, toch wacht ik even op de prijsuitreiking. Die is nog voordat de rest van de klasses gaan lopen, ivm corona wordt alles klein gehouden en dit is ook de reden dat alle drie de rondjes ‘s ochtends waren.

 

Ik twijfel of ik nog even zal blijven om naar de rest te kijken maar besluit het niet te doen. Ik zou Ziva alleen bij de tent moeten laten omdat ik dat zo graag wil. Dus ga ik de spullen weer inpakken. Terwijl ik de tent inpak is Ziva opeens super knuffelig, ze weet dat we naar huis gaan en heeft het fijn gehad. Op de terugweg in de auto zie en hoor ik haar niet.

 

Eenmaal terug slaapt ze een uurtje en dan moeten we even bij mijn ouders op bezoek.

Is Ziva moe? Welnee!

538685.jpg
Snel, we gaan naar opa en oma toe! Ze trok niet echt maar hield wel spanning op de lijn om mij te laten weten dat ik door moest lopen.

 

’s avonds op de bank moet ik uitgebreid haar buikje aaien

538687.jpg

Want ze heeft het toch zeker goed gedaan?!

 

En uiteindelijk komt dan toch de vermoeidheid opzetten...

538686.jpg

 

En niet alleen bij Ziva 

538688.jpg


Ik ben stiekem teleurgesteld dat de eerste twee rondes niet beter gingen. Ik weet ook wel dat 5e van de 19 op vast parcours een super resultaat is op een eerste wedstrijd maar ja, de rest waren ook debutanten en er zijn er een hoop die het beter deden... Ik troost mezelf maar met de wetenschap dat we niet de slechtsten waren ondanks twee keer DISK, en het feit dat ik weet dat we beter kunnen, maar het was gewoon onze eerste wedstrijd.
Wellicht een volgende keer beter maar voorlopig houden we het weer bij trainen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Niet zo streng zijn! Klinkt als een goede start!

 

Een weigering is voor de ene keurder sneller gemaakt als voor de andere. Officieel is een weigering als een hond voorbij het toestel loopt. Sommige keurders geven ook al een weigering als de hond naar de geleider toe komt of een rondje draait. 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Ja, ze liep er ook echt voorbij, het was een echte weigering.

Ik baal vooral van de andere twee rondjes en vooral vanwege mezelf want Ziva heeft zich (in de ring tenminste) van haar beste kant laten zien!

pagina 9 van 9 12 3 4 5 6 7 8 9
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^