Welke trucjes niet doen met slechte heupen (en ideeën voor 'veilige' trucjes gezocht)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Hey

 

Penny heeft niet zulke goede heupen waar ook een beetje artrose in zit. Ik doe veel aan spieropbouw (lange wandelingen en veel fietsen) om haar te ondersteunen. De afgelopen tijd heb ik me niet zo goed gehouden aan het advies van de dierenartsen (toch weer met de bal spelen omdat ze dat leuk vind en toch weer op de bank laten springen) maar dat ga ik ook weer anders doen.

 

Ik ben momenteel alleen weer veel met Penny trucjes aan het oefenen omdat penny dat heel erg leuk vind en omdat ik door mijn studie minder bij haar ben (en daar voel ik me een schuldig over).  Ik vraag me een beetje af of er bepaalde trucjes zijn die ik met haar heupen niet meer moet doen

 

De trucjes waar ik over twijfel:

- kruipen (is nog niet volledig aangeleerd)

- zitten met poten omhoog/'sit pretty'

- staan op achterpoten (kent ze nog niet maar wilde ik wel aanleren

- achteruit lopen en met achterpoten ergens op stappen

- achteruit tegen een muur op lopen (een soort handstand, heb ik niet meer gedaan sinds het nieuws over Penny's heupen)

- springen (gewoon recht omhoog of over een hele lage hindernis heen)

- slalommen tussen paaltjes (doet ze nog heel langzaam omdat dat ook nog niet goed genoeg is aangeleerd, maar ik wilde er wel mee verder)

- buigen

 

 

honden page profiel Bertus, Abby en TheunisBertus, Abby en Theunis 3 doggies

honden foto van Bertus, Abby en Theunis

Ik lees allemaal truckjes waarbij de  heupen belast worden, niet doen denk ik dan. Behalve buigen als het zittend is met de kop naar beneden.

Wat dacht je van 

Nee schudden

Schamen

Tellen

Bal of kluif op neus balanceren 

Iets uit een doosje halen en in een ander doosje doen

Niets heup belastends

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Die trucjes zijn allemaal erg belastend voor de heupen. Ik zou er niet aan beginnen, je maakt de situatie voor je hond alleen maar erger 

Houd het gewoon bij zwemmen, fietsen en wandelen. 

 

Je kan ook nog eens kijken naar hersenwerkjes, dat is een leuke bezigheid en niet heel belastend voor het lichaam.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Daar was ik al bang voor.

 

Als iets voor haar heupen slecht is doe ik het niet (tenzij ze er echt héél blij van wordt, dan maak ik wel eens een uitzondering). Die trucjes ga ik dus niet meer oefenen, misschien dat ik het wel eens gebruik voor een foto maar dat zal ook niet veel gebeuren.

 

De trucjes die ik heb genoemd is maar een klein deel van wat ze kan, dit waren de enige trucjes die haar heupen extra belasten. Gelukkig vallen haar favoriete trucjes niet in deze categorie. Ze is gek op gehoorzaamheidsoefeningen en die kunnen we gewoon lekker blijven doen

 

Ik vraag me alleen af, er zijn ook 'goede' trucjes voor haar heupen (heb ik veel over opgezocht) en één van die trucjes is achteruit lopen. Is achteruit lopen en op een heel laag object stappen dan wel slecht? Ik dacht dat dat voor extra spieren kon zorgen. En is dat slalommen ook slecht, dat leek mij ook wel meevallen?

 

Hersenwerk met puzzels doen we niet want we hebben geen puzzels. Eten verstoppen buiten doe ik ook niet meer, ik wil haar juist aanwennen dat alles buiten op de grond niet eetbaar is. Ik geef haar wel elke donderdag avond een kong (gisteren met gesmolten kaas, dat werkte zo goed dat ze er na twee uur nog niets er uit had gekregen) en doe haar eten als ik minder tijd heb om te wandelen in een fles met gaatjes.

Verder verstop ik haar knuffel wel eens, dat vind ze geweldig als ze die mag zoeken. Ik wil dat eigenlijk ook naar andere voorwerpen uitbreiden, maar dat is moeilijk (ik heb theezakjes geprobeerd vanwege de sterke geur, maar ze vond het heel leuk die helemaal open te scheuren).

 

Ik heb trouwens ook nog een vraag over dat fietsen. Penny loopt naast de fiets bijna altijd los of een een flexilijn, aan een korte riem vind ze het namelijk vreselijk. Ze mag naast de fiets als ze los loopt (of aan de lange lijn) het tempo kiezen. Soms wilt ze even meer snuffelen en muizen jagen, dan loop ik een stukje of zet ik mijn fiets ergens neer. Maar soms wilt ze ook een stukje heel hard rennen, dat vind ze echt heerlijk. Dat lijkt mij niet zo'n probleem aangezien het gewoon rennen is en ze een rare bochten/bewegingen maakt. Als ze een langere tijd galoppeert stop ik haar uiteindelijk, maar soms wil ze echt even hard en dat laat ik gewoon toe. Dat kan toch ook gewoon? Ze is er na niet mank of stijf, wel blij en voldaan.

 

@Bertus en Abby: bedankt voor de trucjes die jij noemt, de meeste kent ze nog niet en zijn leuk om aan te leren

 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Tussen je benendoor slalommen terwijl jij elke keer een stap maakt is leuk.

Een bal op de neusbrug balanceren en als jij het teken geeft zelf omhoog gooien en vangen.

Balletje-balletje met plastic bekertjes waar je onder eentje een snoepje verstopt.

Dingen/mensen zoeken op commando: Waar is [insert naam] of Waar is [insert voorwerp]

Groot succes hier is het halen en brengen van blikjes bier uit de gangkast en dan naar de persoon brengen voor wie het is. Kan natuurlijk ook met blikjes limonade. Als ze heel slim is krijg je het misschien zelfs voor elkaar dat ze de verschillende blikjes leert herkennen.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" Tussen je benendoor slalommen terwijl jij elke keer een stap maakt is leuk.
Een bal op de neusbrug balanceren en als jij het teken geeft zelf omhoog gooien en vangen.
Balletje-balletje met plastic bekertjes waar je onder eentje een snoepje verstopt.
Dingen/mensen zoeken op commando: Waar is of Waar is
Groot succes hier is het halen en brengen van blikjes bier uit de gangkast en dan naar de persoon brengen voor wie het is. Kan natuurlijk ook met blikjes limonade. Als ze heel slim is krijg je het misschien zelfs voor elkaar dat ze de verschillende blikjes leert herkennen. "

Tussen benen door slalommen kan ze ook al, maar die kan nog zeker verbeterd worden. Ik had hem gisteren weer voor het eerst gedaan na een lange tijd en ze deed het veel langzamer dan vroeger. Die ga ik dus ook weer veel oefenen de komende tijd.

Bal balanceren is ook een goed idee (al denk ik niet dat vangen een succes wordt, als ik het met een snoepje probeer beland die vaak meters verderop als ze hem omhoog gooit)

balletje balletje is ook een leuk idee, heb ik nog nooit geprobeerd

Personen zoeken en dingen naar ze brengen kent ze een beetje. Ze weet dat mijn moeder 'baasje' is dus als ik haar iets geef en zeg: geef aan 'baasje' snapt ze dat. Maar de rest van het gezin kent ze nog niet goed bij naam

Halen en brengen van biertjes/blikjes zou ik heel graag willen leren, maar dat wordt wat moeilijk. Ze is helaas zo laag bij de grond dat ze bij heel veel plekken niet kan komen en ze kan onze kastjes ook niet zomaar open maken. Ik moet dat eerst even oplossen, maar ik wil het wel proberen aan te leren.

 

Bedankt dus voor de goede ideeën, hier kan ik zeker wat mee :)

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Ja knikken en nee schudden

Zwaaien (vanuit 'poot' uitbouwen tot ze met de poot in de lucht zwaaien)

Verschillende speeltjes bij naam aanleren en laten brengen. Of speeltjes ergens naar toe laten brengen (op de salontafel, onder de eettafel, bij baasje, etc). Kun je veel meer combineren!

Op de grond rollen

Langzaam slalommen of achteruit lopen lijkt mij niet al te belastend voor de heupen

 

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Halen en brengen van biertjes/blikjes zou ik heel graag willen leren, maar dat wordt wat moeilijk. Ze is helaas zo laag bij de grond dat ze bij heel veel plekken niet kan komen en ze kan onze kastjes ook niet zomaar open maken. Ik moet dat eerst even oplossen, maar ik wil het wel proberen aan te leren."

Ze kunnen een kastdeurtje openmaken als je aan het handvat een dik touw vast maakt waar ze in kunnen bijten en trekken. Als je dan een gangkast of laag keukenkastje mag gebruiken van je moeder dan kan je dat zo aanleren.

De blikjes moet je wel wat slordig in de kast zetten anders lukt het niet om er eentje te pakken.

 

O.. en ik krijg het Momo maar niet geleerd om de deur weer dicht te doen LOL

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

" Ze weet dat mijn moeder 'baasje' is dus als ik haar iets geef en zeg: geef aan 'baasje' snapt ze dat. Maar de rest van het gezin kent ze nog niet goed bij naam "

Ze leren dat heel erg snel als je met zijn allen in de huiskamer gaat zitten maar verspreid. Iedereen wat snoepjes in de hand. Dan stuur je haar bv naar Piet: "Waar is Piet?" en als ze de juiste heeft krijgt ze van Piet wat lekkers. Piet mag niets zeggen natuurlijk!

Maar daar heb je dan wel de medewerking van iedereen voor nodig.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Casper vindt het geweldig als we zijn gewone brokjes of kleine stukjes gedroogde kip- of kalkoenfilet verstoppen in de woonkamer of buiten. Ik zet hem dan achter de deur en hij wacht zonder een kik te geven tot ik hem binnen of buiten laat.

 

Eierdoos met proppen krant vullen. Onder de prop een stukje gedroogd vlees. Mijn hond duwt het doosje door de hele kamer en maakt het open met zijn bek zonder de doos echt kapot te maken. Grote kartonnen doos vol papierproppen; daar gooi ik een handje brokjes in. Ik zet Casper in de doos en hij is er even mee zoet. Ik weet niet of er een kartonnen doos is waar Penny in past.

 

Ik laat Casper ca. 15 dingen apporteren, die ik bij naam noem; zoals bijv. "apport bal".

 

Onderweg komen we regelmatig betonnen buizen tegen; waar ik Casper door heen stuur.

 

Door lage fietsrekken, die precies op dezelfde afstand staan als de paaltjes bij behendigheid, zigzaggen. Ik weet niet of dit belastend voor de heupen is.

 

 

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

@Ziva: bedankt voor de suggesties, een paar kent ze al maar de rest kan ik wel aan haar leren

 

@Liz: Helaas zitten er hele aparte handvaten aan onze kasten en kan je daar geen touw aan vast maken, ik zal dat dus anders moeten oplossen. Deuren sluiten kan Penny wel, maar dat mag van mijn ouders niet want dat krijgen ze krassen op de deuren ;)

Op die manier de namen van iedereen aanleren klinkt leuk, maar het kost mij al moeite om iedereen gezellig bij elkaar te krijgen om iets leuks te doen of om een film te kijken. Het gaat waarschijnlijk niet lukken om ze dan ook nog mij te helpen met penny

 

@Loesje: Dat snoepjes verstoppen binnen kan ik inderdaad wel weer eens doen, buiten niet omdat ze juist moet leren dat niets op de grond eetbaar is. Dat met kartonnen dozen is ook een leuk idee.

Helaas kom ik tijdens het wandelen niet dat soort dingen tegen, soms wel omgevallen bomen (maar daar mag zij nu niet op omdat er wespen in kunnen zitten en ze laatst is gestoken) en daar gaat ze vaak vanzelf al op klimmen omdat ze dat zo leuk vind (vind ik minder leuk. Ze gaat soms best hoog en dat vind ik heel eng. Ze kan gelukkig wel goed evenwicht behouden, vooral als ik haar daar niet mee probeer te helpen).

 

Had iemand hier nog een idee over?

Penny loopt naast de fiets bijna altijd los of een een flexilijn, aan een korte riem vind ze het namelijk vreselijk. Ze mag naast de fiets als ze los loopt (of aan de lange lijn) het tempo kiezen. Soms wilt ze even meer snuffelen en muizen jagen, dan loop ik een stukje of zet ik mijn fiets ergens neer. Maar soms wilt ze ook een stukje heel hard rennen, dat vind ze echt heerlijk. Dat lijkt mij niet zo'n probleem aangezien het gewoon rennen is en ze een rare bochten/bewegingen maakt. Als ze een langere tijd galoppeert stop ik haar uiteindelijk, maar soms wil ze echt even hard en dat laat ik gewoon toe. Dat kan toch ook gewoon? Ze is er na niet mank of stijf, wel blij en voldaan.

 

 

honden page profiel MitaMita 3 doggies

honden foto van Mita

Eerlijk gezegd zou ik een DA niet zo blindelings geloven als het om zaken als artrose, spieropbouw en oefeningen gaat. Dat zijn namelijk best specifieke dingen waar zij in hun algemene opleiding niet heel veel over leren. 

 

Ben je wel eens naar een dierenfysiotherapeut geweest? Of contact gehad met mensen die zich gespecialiseerd hebben in de spieren, gewrichten, aandoeningen, de oefeningen en wat die vragen en wat dat voor effect heeft op het lichaam? Ik denk dat je met 1 of 2 consulten bij een specialist, je echt heel veel kan leren. Niet alleen oefeningen die je wel of niet kan doen, maar ook echt leren begrijpen waar je hond last van heeft, wat dat betekent voor het lichaam en het gebruik van het lichaam, en hoe die verschillende spieren en gewrichten met elkaar samenwerken. Dan kun je daarna denk ik zelf heel goed inschatten of iets wel of niet kan. Eventueel over een paar jaar/maanden/als de situatie verandert nog een consult, maar ik denk dat je op die manier veel verder komt dan met het advies van je DA en een forum wink

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" Eerlijk gezegd zou ik een DA niet zo blindelings geloven als het om zaken als artrose, spieropbouw en oefeningen gaat. Dat zijn namelijk best specifieke dingen waar zij in hun algemene opleiding niet heel veel over leren. 
 
Ben je wel eens naar een dierenfysiotherapeut geweest? Of contact gehad met mensen die zich gespecialiseerd hebben in de spieren, gewrichten, aandoeningen, de oefeningen en wat die vragen en wat dat voor effect heeft op het lichaam? Ik denk dat je met 1 of 2 consulten bij een specialist, je echt heel veel kan leren. Niet alleen oefeningen die je wel of niet kan doen, maar ook echt leren begrijpen waar je hond last van heeft, wat dat betekent voor het lichaam en het gebruik van het lichaam, en hoe die verschillende spieren en gewrichten met elkaar samenwerken. Dan kun je daarna denk ik zelf heel goed inschatten of iets wel of niet kan. Eventueel over een paar jaar/maanden/als de situatie verandert nog een consult, maar ik denk dat je op die manier veel verder komt dan met het advies van je DA en een forum  "

Ik weet dat een dierenarts daar geen specefieke opleiding voor. Ik heb de dierenarts daarom ook niets over trucjes gevraagd. Ik had wel om bewegingsadvies gevraagd en Penny mocht gewoon wandelen en naast de fiets lopen. Ze mocht eigenlijk niet met de bal, maar als ze dat heel erg leuk vond konden we wel een uitzondering maken.

Aan dat advies hou ik me ook gewoon.

 

Ik zou heel graag naar een dierenfysiotherapeut willen gaan, maar Penny is niet mijn hond en daarom kan ik dat niet beslissen. Mijn ouders willen het niet, ook niet als ik het betaal. Als ik het wel mocht betalen kon het nu ook niet want ik heb daar momenteel niet het geld voor.

Als ik kon zou ik zeker gaan, maar het kan nu niet.

 

Ik vraag het hier omdat ik gewoon nieuwsgierig ben naar de meningen van anderen en omdat ik het idee heb dat hier wel mensen op zitten met meer kennis en ervaring.

Misschien hebben de leden hier het ook helemaal fout en kan ik wel gewoon alles doen, maar dat risico neem ik niet

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Ik denk dat de trucs die je aangeeft veiliger zijn om ze inderdaad niet uit te voeren...

Je kan veel andere dingen leren. Een touch met de neus bvb ipv pootjes geven, een snoepje op de neus leggen zonder meteen op te eten, een zit vanop afstand vragen, een beetje hersenwerk kan ook nooit kwaad, zo gebruikt ie ook zijn hersens en lost hij dingen op zonder zich te belasten, het houdt hem bezig enz... Succes

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" Ik denk dat de trucs die je aangeeft veiliger zijn om ze inderdaad niet uit te voeren...
Je kan veel andere dingen leren. Een touch met de neus bvb ipv pootjes geven, een snoepje op de neus leggen zonder meteen op te eten, een zit vanop afstand vragen, een beetje hersenwerk kan ook nooit kwaad, zo gebruikt ie ook zijn hersens en lost hij dingen op zonder zich te belasten, het houdt hem bezig enz... Succes "

De trucjes die jij noemt kent ze al allemaal, ik ben nu wel bezig met 'touch' (hier heet het 'raak aan') te verbeteren. Ik kom soms iemand tegen die op hoog niveau gehoorzaamheidswedstrijden met haar hond heeft gedaan (had ik zo graag met Penny ook willen doen, jammer dat ze nu te oud is, ik denk dat ze het geweldig had gevonden) en die hond kan dat echt heel goed. Die houd zijn neus heel lang tegen de hand van die vrouw, pas als ze beloond stopt hij. Dat probeer ik ook te bereiken.

Wel bedankt voor de suggestie van de trucjes

 

Hersenwerk doe ik soms met een kong of een fles met snoepjes, verder alleen met trucjes.

 

Ik ga straks als ik klaar ben met huiswerk even een lijst plaatsen met wat ze allemaal kan, dat lijkt mij wel handig

honden page profiel Bertus, Abby en TheunisBertus, Abby en Theunis 3 doggies

honden foto van Bertus, Abby en Theunis

Abby is geen border collie maar een halve mechelse herder. Wat zij enorm spannend vind is opdrachten op afstand. Ze kent hand gebaren. Ik laat haar op afstand zit en geef opdracht naar links of rechts of naar voren. Zodra ik mijn hand op steek wacht ze. Ik kan haar laten liggen of weer verder laten lopen. Ze vind het superspannend is heel alert, en krijgt beloning als ze bij mij is.

Deze oefening kan ook aan de lange lijn. Erg leuk om te doen als je hond echt een werkinstelling heeft.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" Abby is geen border collie maar een halve mechelse herder. Wat zij enorm spannend vind is opdrachten op afstand. Ze kent hand gebaren. Ik laat haar op afstand zit en geef opdracht naar links of rechts of naar voren. Zodra ik mijn hand op steek wacht ze. Ik kan haar laten liggen of weer verder laten lopen. Ze vind het superspannend is heel alert, en krijgt beloning als ze bij mij is.
Deze oefening kan ook aan de lange lijn. Erg leuk om te doen als je hond echt een werkinstelling heeft. "

Handgebaren oefenen kunnen we inderdaad ook nog doen. Penny snapt ze nog niet helemaal, als ik mijn hand op hou om haar te laten merken dat ze moet blijven wachten staat ze vaak meteen op omdat ze denk dat ik een snoepje weg ga gooien. Op afstand commando's oefenen lukt vaak wel tot een bepaalde afstand, dat kunnen we ook verbeteren.

Of afstand blijven kan ze wel perfect, dat heb ik regelmatig op ongeveer 50 meter afstand geoefend en dat ging goed. Als ze buiten mijn zicht is doet ze het ook goed, maar dat oefen ik bijna nooit omdat ik veel te bang ben haar kwijt te raken

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Er zijn heel veel oefeningen die je kan doen om de heupen juist te ondersteunen.

Maar dit zou ik alleen onder begeleiding aanraden.

 

Als een behandeling bij een fysio niet mogelijk is, zou een cursus balans en coördinatie op een hondenschool wel mogelijk zijn? Als je een goed opgeleide instructeur hebt kan die je helpen met de juiste oefeningen (vooral de juiste uitvoer hiervan).

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

" Er zijn heel veel oefeningen die je kan doen om de heupen juist te ondersteunen.
Maar dit zou ik alleen onder begeleiding aanraden.
 
Als een behandeling bij een fysio niet mogelijk is, zou een cursus balans en coördinatie op een hondenschool wel mogelijk zijn? Als je een goed opgeleide instructeur hebt kan die je helpen met de juiste oefeningen (vooral de juiste uitvoer hiervan). "

Moet Penny daar geen basis/puppy cursus voor gedaan hebben? Ik heb bij een hondenschool in de buurt een keer op hun website gekeken naar alle cursussen die ze aanbieden, niets kon zonder een basis of puppy cursus.

 

Ik doe soms oefeningen die ik op internet heb gevonden: van zit naar staan en weer terug, achteruit lopen, draaien en met voorpoten op iets staan en dan draaien. Er zullen vast meer zijn maar die ben ik vergeten. Deze zouden goed zijn voor honden met HD (dierenarts heeft nooit gezegt dat Penny dat heeft, die noemde alleen slechte heupen). Kunnen deze ook alleen met begleiding? Dat stond niet op internet.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

http://www.hondenschooldegabber.nl/cursussen/gehoorzaamheid/golden-oldies.html

Zou dit er een beetje op lijken?

 

Ik weet nog niet zeker of het wel kan, de komende tijd zit ik sowieso met studie en een bijbaantje. Verder moet ik ook vervoer hebben en natuurlijk moeten mijn ouders het goed vinden. Ik ga het wel bespreken, maar ik weet niet of het gaat lukken.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

" http://www.hondenschooldegabber.nl/cursussen/gehoorzaamheid/golden-oldies.html
Zou dit er een beetje op lijken?
 
Ik weet nog niet zeker of het wel kan, de komende tijd zit ik sowieso met studie en een bijbaantje. Verder moet ik ook vervoer hebben en natuurlijk moeten mijn ouders het goed vinden. Ik ga het wel bespreken, maar ik weet niet of het gaat lukken. "

 Nee ik denk niet dat dat erop lijkt van wat ik kan zien. 

 

Balans en coördinatie wordt (bij de juiste instructeur) ook vaak ingezet als revalidatie. 

Het kan een enorme ondersteuning voor het lijf zijn en ook mentaal heeft het een positieve uitwerking. 

Maar wel onder voorwaarde dat het juist gedaan wordt. 

Zeker bij een hond die niet onder controle staat bij een fysio en fysiek ongemak heeft zou ik het (begin) alleen onder begeleiding doen. 

 

Balans en coördinatie instructeurscursus van sam turner/paws4fun is een goede opleiding, dus daar kan je op letten bij de instructeurs.

Maar er zijn er vast meer.

 

Als je puur op zoek bent naar trucjes om te doen is het uiteraard een ander uitgangspunt. Ik doel voornamelijk op de ondersteuning van de slechte heupen. 

 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

" Moet Penny daar geen basis/puppy cursus voor gedaan hebben? Ik heb bij een hondenschool in de buurt een keer op hun website gekeken naar alle cursussen die ze aanbieden, niets kon zonder een basis of puppy cursus.
 
Ik doe soms oefeningen die ik op internet heb gevonden: van zit naar staan en weer terug, achteruit lopen, draaien en met voorpoten op iets staan en dan draaien. Er zullen vast meer zijn maar die ben ik vergeten. Deze zouden goed zijn voor honden met HD (dierenarts heeft nooit gezegt dat Penny dat heeft, die noemde alleen slechte heupen). Kunnen deze ook alleen met begleiding? Dat stond niet op internet. "

Als je even informatie inwint en de situatie uitlegt, is er vaak meer mogelijk dan op de site staat.

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe school voor behendigheid, was een diploma EG daar verplicht. Maar toen ik vertelde dat we op de andere school ook al behendigheid deden en vroeg of het EG diploma echt nodig was, zeiden ze dat het ook mogelijk was om te laten zien dat Ziva zich goed gedroeg en goed luisterde. De diploma-eis is meer om te zorgen dat ze bij die cursus, geen honden meer hoeven 'op te voeden'. Ik denk dat als jij kunt laten zien dat Penny goed luistert, je best mee kunt doen aan die cursus. Even netjes vragen doet vaak wonderen.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

@Yara: jammer. Ik kan verder ook niet echt iets vinden in de omgeving. De eigenaar van deze hondenschool kom ik met wandelen wel eens tegen dus daarom leek die hondenschool mij wel interessant. Ook hoor ik er vaak goede verhalen over.

Puur voor trucjes is het inderdaad interessant, maar ik ben dan wel nieuwsgierig naar het niveau van de groep. Penny kent al heel veel en ik ben bang dat het te makkelijk wordt.

Paws4fun zit volgens mij te ver weg, maar ik kijk er straks even beter naar

 

@Ziva: dat is fijn om te weten. Ik was vorig jaar echt serieus op zoek naar een leuke cursus, maar toen ik die diploma eis zag was ik snel klaar.

Ik denk dat een hele basis cursus echt heel saai voor ons zou worden. Ik wil absoluut niet opscheppen, maar als ik naar examen filmpjes van de basiscursus bij verschillende hondenscholen kijk zie ik alleen maar dingen die Penny al kent en ook nog eens beter doet dan de meeste honden op de filmpjes.

Als ze alleen maar goed hoeft te luisteren gaat dat goed komen.

 

Het enige probleem nu is dat Penny door haar leeftijd bij veel niet meer wordt toegelaten.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Er zijn diverse mensen die de instructeursopleiding hebben gedaan bij paws4fun. Dus ik bedoelde dat je daarop kan letten bij de instructeurs die het aanbieden wink

 

Overigens vind ik het vreemd dat een basiscursus een vereiste is, ook een bepaalde leeftijd. 

Voor reguliere cursussen snap ik dat niet. 

Als je flyball of behendigheid wilt doen kan ik het me wel voorstellen, maar neem aan dat dat niet het plan was voor de heupenlaughing

 

Maar als je gewoon trucjes wilt doen is de hondenschool natuurlijk niet nodig. Dan zou ik gewoon alles waarbij het volledige gewicht op de achterhand komt,  zoals opzitten/ voorpoten op een hoge verhoging/springen enzovoort, vermijden.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Oké, dan ga ik daar als ik tijd heb even beter naar kijken.

 

Ik vind het ook heel vreemd, maar het is blijkbaar wel zo. Ik heb het bij meerdere hondenscholen terug gezien. Ik heb ook al een paar keer een gesprek gehad met mensen die wel echt een sport doen/hebben gedaan. Die vroegen dan waarom ik met Penny niets deed als ik het wel zo graag wilde, als ik dan over de verplichte basiscursus begon begrepen ze het meteen en gaven ze aan dat dat inderdaad verplicht is.

 

Flyball en behendigheid zou ik natuurlijk niet doen (al zou ze volgens meerdere mensen er wel goed in zijn vanwege haar bouw). Ik zou wel gehoorzaamheid willen doen en dat echt als sport, maar dat kan gewoon niet. 

 

Zelfs gewoon trucjes doen kan je bij de hondenschool die ik eerder plaatste niet, daar is ook een basiscursus voor nodig.

 

Er zijn trouwens ook andere dingen waar ik rekening mee moet houden, Penny vind nieuwe plekken heel eng is dan heel erg gestrest. Auto rijden geeft ook stress en natuurlijk de andere honden (al denk ik dat dat het minst erg is). Penny moet het wel leuk vinden.

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik heb (behalve de pubercursus) zelf altijd privé getraind met yara. Alles op maat en veel relaxter. En nooit een basiscursus nodig gehad .

 

Maar ik ben totaal niet van de gehoorzaamheid en trucjes, dus ik kijk waarschijnlijk ook naar andere hondenscholen/cursussen.

Dus dat verklaart de verschillende ervaring met eisen op de hs misschien ook wel.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Ik dacht dat privé training echt alleen dingen als gedragstherapie was? Dat heeft Penny namelijk niet meer nodig, ze doet het echt super (op het poep eten na)

 

Ik was eerst ook niet zo van gehoorzaamheid, tot ik het zelf aan Penny ging leren en zag hoe geweldig ze het vond. Penny vind het gewoon heel leuk om zo netjes mogelijk naast mij te lopen en om allerlei gehoorzaamheidscommando's te oefenen, daar maak ik haar echt helemaal blij mee. Verder bleek het ook nog eens de perfecte oplossing te zijn voor haar gedrag tegenover andere honden. Natuurlijk was het geen oplossing tegen de angst omdat ze niet direct door gehoorzaamheid leerde dat honden niet eng zijn, maar doordat ze op mij gefocust kon blijven als er een hond op haar af stormde leerde ze wel langzaam dat het helemaal niet eng hoefde te zijn. Dat heeft echt heel veel veranderd voor ons.

 

Voor privé training kan ik wel kijken (als het ook meer spel en sport is en niet gedragstherapie), maar dat lijkt mij wel meteen veel duurder en dat kan ik nu echt niet betalen

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Hier zie je dat ze dat naast lopen gewoon leuk vind, normaal is ze nog een enthousiaster maar hier is ze ook gewoon duidelijk vrolijk (staart omhoog, oren omhoog). Als ze er geen zin in had/het niet leuk vond zou ze het echt niet zo goed doen, ze is op die manier heel eigenwijs

https://www.flickr.com/photos/melissawdogphotography/39288091650/in/album-72157688997219794/

 

Dit is trouwens de 'handstand' die ik in de beginpost heb genoemd, ik vond er nog een filmpje van. Dit oefende ik een tijd geleden. Natuurlijk heb ik dit sinds de uitslag niet meer gedaan en ga ik het ook niet meer doen, maar ik vond het wel leuk om er nog een filmpje van te plaatsen

https://www.flickr.com/photos/melissawdogphotography/36615186031/in/album-72157688997219794/

 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Ik heb een andere weg om haar met prikkels om te leren gaan, maar ieder zn dinghp-thumbsup

 

Nee hoor, ik heb meerdere dingen privé gedaan omdat ik geen zin had om ook nog op de honden van anderen te moeten letten (aangezien ze dat zelf niet deden haha).

Alles gewoon voor de fun en voornamelijk gericht op haar zelfvertrouwen te vergroten. Niets in de zin van gedragstherapie. 

Het zal per hondenschool verschillen wat ze ervoor vragen en wat ze aanbieden. 

Degene waar ik trainde was zeker niet duur, het was dan een les van 30 min ipv 60 min.

honden page profiel Melissa en PennyMelissa en Penny

honden foto van Melissa en Penny

Ik wist niet dat je andere dingen ook privé kon doen, dat is wel interessant. Ik ga daar even beter naar kijken, misschien vind ik wel wat leuks. Bedankt voor de tip :)

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Oudere hond, doet vreemd
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^