Bikejoring

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Husky5000Husky5000

Hallo,

 

Ik wil heel graag beginnen met bikejoring. Welke tuigen, trekhaken, treklijnen etc. heb ik allemaal nodig? Ik heb gegoogled en ik kom echt weinig tegen over de spullen die ik nodig heb. Ik wil ook weten waar ik alle spullen kan kopen, het liefst een online winkel. Ik wil graag beide honden voor mij en naast elkaar hebben. Misschien komt er een 3e hond erbij (een amstaff).

Ik denk dat ik ook soms met 1 husky zal gaan bikejoren want de ene is 7 jaar oud en hij kan ons niet zo goed meer bijhouden tijdens hardlopen. De andere husky is nu pas een jaar oud en heeft ontzettend veel energie. Daarom wil ik ook met bikejoren beginnen. En het lijkt mij ontzettend leuk!

 

Hebben jullie ook tips hoe ik kan beginnen? Ik zal eerst beginnen met links en rechts leren.

 

Alvast bedankt!

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Rundog.nl

 

Je hebt een goed tuig,  stang voor op de fiets en lijn nodig (geen canicross lijn,  die voor bj is langer). 

 

Links rechts,  vooruit,  traag,  go,..  Zijn allemaal handige commando's om te leren.  Als je met meerdere honden wil gaan,  zou ik wel zorgen dat ze gelijke snelheid hebben. 

honden page profiel Husky5000Husky5000

Harstikke bedankt! Ik zocht naar z'n website! Ik ga beginnen met wat handige commando's leren.

 

De husky van 7 jaar kan aardig rennen maar hij kan het niet lang volhouden. Maar ik ga voor twee en voor één hond treklijnen kopen.

honden page profiel --

honden foto van -

Vergeet ook niet een ontheffing aan te vragen, aangezien je de honden gebruikt als trekkracht.

Dit is verplicht voor elke hond, met uitzondering op Siberische husky's met stamboom (en Alaskan malamutes, etc.).

honden page profiel Hannah & JuneHannah & Junegoedgekeurde fokker

honden foto van Hannah & June

" Vergeet ook niet een ontheffing aan te vragen, aangezien je de honden gebruikt als trekkracht.
Dit is verplicht voor elke hond, met uitzondering op Siberische husky's met stamboom (en Alaskan malamutes, etc.). "

Inderdaad ook belangrijk om dit te doen dan worden de honden ook nagekeken en wordt door de dierenarts gekeken of het verantwoord is of niet. 

Denk er ook aan om rustig te beginnen en zeker in het begin hoort een hond niet 'moe' te zijn na een training zowel de spieren als de gewrichten moeten aan deze belasting wennen. Ook altijd trainen op een onverharde ondergrond om de voetzolen en gewrichten te ontzien. 

Ik doe zelf aan canicross en heb het links en rechts gewoon tijdens het wandelen geoefend, bijvoorbeeld door bij paaltjes deze commando's te geven. De tempowisselingen heb ik tijdens het canicrossen geoefend door het simpelweg te herhalen.

Misschien voor jou ook een idee om eerst te beginnen met canicrossen, dan kan je op wat lagere snelheden oefenen en kan je eventueel met een clubje mee trainen (is vaak gratis en vrijblijvend) dan snappen ze het concept over het algemeen super snel. https://www.canicrossnederland.nl/trainingslocaties.html In deze link staan alle canicross groepjes. Er zijn vaak ook wel mensen bij die clubjes die aan bikejöring of stepjöring doen dus die zullen je ook kunnen adviseren. 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

De nodige gear bestaat uit een fietsantenne, aanzet(lijn)stuk, treklijn, schokdemper, trekharnassen, een neklijntje en karabijnhaken om de boel aan elkaar te krijgen. Vaak zit er bij treklijnen al een aanzetstuk en schokdemper ingebouwd of inbegrepen, deze hoeven dan niet meer apart aangeschaft te worden. 

 

Als je een treklijn voor 2 honden koopt, kan je deze in principe ook voor 1 gebruiken. Dan zet je beide lijnen gewoon vast aan het harnas van die ene hond. Harnassen zijn er in veel kleuren en types; passen is altijd aan te raden. Een simpele X-back voldoet al, maar er zijn meer opties zoals H-backs of harnassen met een open rug. Welk tuig het meest geschikt is hangt voor een groot deel af van de bouw van de hond en van het punt waarop de lijn aan de fiets bevestigd is. 

 

Rundog is inderdaad een prima bedrijf en de mensen erachter zullen je veel kunnen vertellen, zowel over de sport als de nodige spullen. Kijk anders ook eens bij Kekuatan, Mushingsupplies of Run with Pride. Misschien is het leuk te neuzen bij een sledehondenevenement (de driverscursus van de DASSC is bijvoorbeeld 8 september al- ideaal voor beginners). 

 

Bikejöring met 3 honden zou ik nooit doen. Dan zou ik eerder een driewieler of lichte kar aanraden. 

honden page profiel Husky5000Husky5000

Bedankt voor de tips! Ik heb één en al gegoogled over de ontheffing. Ik wist niet eens dat je een ontheffing nodig hebt voor bikejoren! Ik heb een labrador, maar dit zal niks voor hem zijn. De labrador heeft een erge vorm van HD en kan niet lang lopen. Dus dit lijkt mij echt iets voor de huskies en Amstaff.

 

Steppen lijkt me ook leuk, maar voor nu lijkt het mij iets te duur om een step aan te schaffen terwijl ik al over een fiets beschik. Een karretje of driewieler lijkt mij moeilijk op te bergen. Maar ik ga zeker starten met bikejoren. Ik zal eerst korte afstanden proberen en kijken hoe het gaat. Ik weet zeker dat de husky van 7 het niet lang zal volhouden. Ik zal die Amstaff ook door de dierenarts laten nakijken en voor een ontheffing voor haar zorgen. Zij is ook een heel actieve hond en ik denk dat ze dit leuk zal vinden. Als het de oudste husky niet goed bevalt, zal ik met de jonge husky en de Amstaff gaan bikejoren en met de oude blijven hardlopen (volgens ons routine). Verder lijk het me ook leuk om bij een club aan te melden.

 

 

honden page profiel team Shadowteam Shadow

honden foto van team Shadow

Ook even wat tipjes van mijn kant. Zorg dat je traint op onverharde ondergrond (voor de gewrichten). En zorg dat je alvorens je hond(en) ervoor zet dat je eerst goed met de mountainbike overweg kan, zeker als je een wat drukker of technischer parcours uitzoekt.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^