Siberische Husky

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anne-RoosAnne-Roos

Hallo! Ik ben zelf heel erg aan het oriënteren welk hondenras het best bij mij past. Zelf wil ik eigenlijk al mijn hele leven een Siberische Husky, ik vind het echt onwijs gave honden. Maar ik lees er eigenlijk vooral over dat ze veel slechte eigenschappen hebben. Ze slopen veel, kunnen niet alleen zijn, kunnen niet los, lopen veel weg etc. 

Ik vroeg mij af of er wat mensen zijn met husky's die mij uit eigen ervaring meer kunnen vertellen over het ras en wat het houden van zo'n hond in houdt. 

Ook vroeg ik mij af of deze honden ook niet ontzettend veel last hebben van de warmte, zeker als ik naar de afgelopen weken kijk maar ik mij daar dan soms druk over. ;p

Alvast bedankt!

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hoihoi,

 

Hier een siberische husky eigenaar.

Het ligt er voornamelijk aan wat jij slechte eigenschappen vind..

 

Het niet los kunnen lopen vind ik niet een slechte eigenschap. Nu kan die van mij het op een paar plekken maar aan de (flexi)lijn beleven wij even leuke wandelingen!!

 

Ze loopt als ze los is in 1 specefiek bos niet perse veel weg maaar is wel veel uit het zicht.. ook niet perse fijn. Heb haar daarom nu daar aan de lijn. Maar husky s kunnen zeker dwalen en zojn daardoor aangelijnd veikiger voor henzelf en de omgeving..!

 

Daarbij vind ik het heerlijke werkhonden, leuke clowns en altijd in voor iets leuks. Niks is hun te gek.

 

Al moet ik zeggen frisbeeën gewoon niet eens proberen..

 

De hitte tja..

Die vacht isoleert ook dus dat scheelt een hoop. Daarbij kan een husky ook gewoon zwemmen. En voor een mens is dit weer ook te warm. Oke voor mij iig.

Ik loop gewoon wat vroeger en later de lange wandeling en of zoek bosrijke gebieden op.

 

Doe hersenspelletjes of wat nieuwe teucjes aanleren ofzo. Dat vind die van mij leuk. Ennis ze ook tevreden.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Nog 1 dingetje.

Elle husky is anders!!

Zoiezo elke hond is anders. Maar zelfs in 1 rastype hond du husky heb je veel verschiklende karakters.

 

Raad je eigenlijk aan anders een van een husky groep op facebook lid te worden en daar te vragen hoe de hussen zijn.

 

 

Daarbij wat vind je eigenlijk dan wel leuk aan de husky?

Behalve het stoere leuke uiterlijk innocent

honden page profiel Anne-RoosAnne-Roos

Het niet los kunnen lopen is ook geen slechte eigenschap hoor, ben eerder bang dat ik m'n hond dan kwijt zou raken inderdaad. :) Aan een flexlijn hebben ze het net zo goed leuk.

Ik ben vooral bang dat ik mijn hond niet zou kunnen geven wat hij nodig heeft en daardoor ongelukkig wordt. Ik wil zelf wel echt een hondensport gaan doen (voor de lol, geen serieuze wedstrijden ofzo), lekker veel wandelen en ik wil ook echt wel hersenspelletjes met mijn honden doen. Alleen omdat ik gewoon vaak hoor dat het slopers zijn en schijnbaar lastige honden, ben ik bang dat ik het dan niet aan kan en mijn hond dan ongelukkig wordt en dat wil ik niet. 

Aan de andere kant kan ik ook weer heel logisch nadenken en bedenken dat dit ook gewoon honden zijn en de basis overal wel hetzelfde is. Alleen moet je hier dan misschien wat meer mee doen en ze niet loslaten. 

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

Een Husky!laughing

Een heerlijke clown met een goed stel hersens, ergens een lak aan regels, maar een allemansvriend met een bonk energie en samen et zijn mens een super duo.

 

Dingen als waken of gehoorzaamheid trainingen  Tja daar neem je best een ander der ras voor  tongue-out

 

Wat trekt je zo aan in een Husky?

 

Veel husky kunnen niet goed alleen thuis zijn. 

Dit kan zich uiten in slopen.

Maar dat is met een andere hond met verlatings angst net zo. 

Een Husky is wel echt een hond dat wilt werken  

Enkel een klein blokje om maak je ze echt niet gelukkig mee.

Mijn ervaring is van de paden af gaan over boomstammen klauteren  berg op berg af, door de struiken enz enz maak het spannend en uitdagend en dan worden er weinig streken uitgehaald.

Als ze moge.trekken is dat wel echt hun ding.

Die van mij kon niet loslopen die ging meteen jagen. 

Kwam altijd terug maar pas wanneer hij klaar was.tongue-out

Wat betreft de warmte daar kan een Husky prima tegen.

De vacht is isolerend en bes hert niet alleen tegen extreme kou maar ook tegen hitte  

Uiteraard geen fikse inspanningen tijdens de warmte natuurlijk.

Ik had een zwembad in de tuin staan voor me honden nog voor ie klaar was zat me hus er al in tongue-out

 

2 maal per jaar moet je rekening houden met bakken en bakken haar.

Je kan geen koffie drinken zonder dat er haar in drijft hp-angel

Als waakhond zijn ze waardeloos ze zullen eerder blij zijn met het 'bezoek'.

Ze zijn enorm goed voor/met kinderen (opgepast er zijn altijd uitzonderingen  natuurlijk)

En echte clowns. 

Voor een hus moet je een flinke dosis humor hebben en zeker geen plannen om wedstrijden Agility of iets dergelijks te doen. 

Grote kans dat de wolbaal het parcours op z'n eigen manier loopt.

Husky zijn bijzonder slimme honden (die van mij maakte bijvoorbeeld de frigo open) maar ook de voordeur (daarom een kettinkje erop of slot omdraaiden)

Vaak zijn ze niet om te kopen met lekkers als ze iets in hoofd hebben.

Maar eten jatten zijn ze de beste in hahaha. 

 

Voor mij  ik zou dolgraag terug weer Hussen hebben helaas voor vriendlief was dat eens en nooit meer hp-angelsealed

Oh ja als je een hus aanschaft zou ik direct beginnen met leren wanneer deze wel of niet mag trekken. Die van mij wist het verschil tussen trek en wandeltuig. 

Is echt een aanrader. 

 

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

" Ik vroeg mij af of er wat mensen zijn met husky's die mij uit eigen ervaring meer kunnen vertellen over het ras en wat het houden van zo'n hond in houdt. "

 

Het houdt in dat je een lieve allemansvriend hebt, een clown die je altijd wel kan laten lachen, een actief wandelmaatje en een harde werker met een keiharde mentaliteit. Een gezellige huishond, in een roedel een makkelijke kennelhond, vrolijk en soms helemaal hieperdepiep. Ik denk dat de term ‘blij ei’ ooit verzonnen moet zijn door een husky-eigenaar. Niet gauw nerveus te krijgen en erg intelligent, soms middelvingeropstekend, een dier dat graag werkt mét de baas, niet voor de baas.

 

Als je de ‘slechte eigenschappen’ werkelijk ervaart als ‘slechte eigenschappen’, dan is de kans groot dat een Siberische husky geen goede keuze zal zijn. Pas wanneer je vrede hebt met die kenmerken of de tijd en geduld hebt om aan bepaalde punten te werken/trainen, zou ik een husky aan kunnen raden.

 

De dingen die je opnoemt gaan hand in hand. Slopen en niet alleen kunnen zijn bijvoorbeeld, want het één uit zich vaak in het ander, al dan niet in combinatie met een hoop vocalisatie. Husky’s zijn nou eenmaal roedelgerichter dan de meeste andere honden. Dat betekent niet dat het niet op te bouwen is (de gemiddelde husky-eigenaar moet ook zorgen voor brood op de plank!), wel dat dit erg langzaam moet gebeuren en je in het begin wel eens verrast kan worden met, tja, een nieuwe inrichting. 

 

Weglopen en niet los kunnen lopen komen uiteindelijk ongeveer op hetzelfde neer. De Siberische husky bezit een groot jachtinstinct (de één wat meer dan de ander), waardoor velen wel eens het hazenpad kiezen (letterlijk) en hierdoor niet verantwoord losgelaten kunnen worden. Hier komt een groot deel zelfstandigheid en zwerfdrang bij kijken. Een instinct kan je enigzins onderdrukken, maar het valt er niét uit te trainen. Tenzij je geluk hebt en te maken krijgt met een uitzondering, zal los laten lopen dus onverantwoord zijn.

 

Marloes (forumlid, in ieder geval van vroeger) heeft hier een mooi stukje over geschreven. Veel van je vragen zullen hier vast wel in beantwoord worden; https://123tinki.com/nl-nl/blog/12-feiten-en-fabels-huskys/

 

Lid worden van één van de vele huskygroepen op facebook is zoals al gezegd een optie. Hier zit wel een grote ‘maar’ aan; het niveau van de gemiddelde husky-hebbende-facebooker is erg laag. Dat klinkt misschien gemeen, maar ik kan het niet anders verwoorden. In die groepen wordt vaak van vanalles geroeptoeterd door mensen die verstand hebben van hun eigen honden, maar heel weinig kennis beschikken over honden in het algemeen of het ras. Als beginner zal het dus lastig zijn zin van onzin te onderscheiden. Daarbij is het gros van de mensen er niét in het bezit van een raszuivere husky, maar een zogenaamde look-a-like (stamboomloos) of zelfs kruisingen.

 

Voor een beter beeld zou ikzelf dus eerder aanraden een clubmatch van de SHKN bij te wonen. Hier kan je verschillende types in het echt ontmoeten (werklijntjes waaronder sprinters, showlijntjes, dual purpose). Zie ook; http://shkn.nl

Mocht je uiteindelijk voor een pup willen gaan, doe dit dan zeker ook via de rasvereniging. Helaas worden er momenteel massaal(!) poolhonden verkocht uit zogenaamde pretnestjes, waarbij je geen enkel idee hebt welke afstamming erachter zit (mogelijk veel inteelt) en waarbij de ouderdieren vrijwel nooit getest worden op erfelijke afwijkingen. Daar de massale hoeveelheid aan nestjes is het aantal herplaatsers hoog. Mocht je toch voor het ras willen gaan, dan is een herplaatser het overwegen waard. Ook veel werk, maar bij een volwassen hond zijn de karaktereigenschappen veelal bekend en dit kan een voordeel zijn. 

 

Zoals je misschien kan lezen heb ik een grote passie voor het ras (mag ook wel, na al die jaren met een hus en in de sport), ondanks dat ikzelf inmiddels geswitcht ben naar een ander poolhondenras. Voel je vrij een pb te sturen als je specifieke vragen hebt over deze honden of bepaalde fokkers, huskystichtingen e.d.

honden page profiel Anne-RoosAnne-Roos

Bedankt voor de reacties!

Waarom ik het zulke leuke honden vind is toch door het karakter. Wat ik van filmpjes en verhalen heb mee gekregen zijn het heerlijk eigenwijze honden die gerust met je in discussie gaan als ze het niet met je eens zijn. Ook hou ik van honden die echt nadenen en met de husky heb ik toch vaak dat ze dit echt doen. Ze laten zich niet zomaar wat vertellen, maar hebben een sterke eigen mening. Dat vind ik juist geweldig in dieren. 

Mocht ik er een aanschaffen, dan wil ik dit zeker doen bij een erkende fokker, zodat ik zeker weet dat het allemaal goed zit. Ik haal geen pup bij degene die ze het goedkoopst aanbiedt. :)

Wat wordt overigens gezien als alleen zijn? Want ik moet door de weeks wel gewoon naar school, ik ben niet hele dagen weg en ook niet elke dag, maar ik ben toch wel een paar uurtjes van huis. Ik woon nog samen met mijn moeder en zusje, dus we wisselen elkaar waarschijnlijk wel af qua tijden dat we thuis zijn. Verder hebben wij nog 2 katten, een kaninchen teckel en er komt in augustus een pup uit Zuid-Afrika bij ons wonen. Dus in principe zou de hond dan al een roedel hebben.

Ik neem aan dat, net zoals bij de andere hondenrassen, een goede basis het belangrijkst is. Als je een goede puppycursus volgt en een consquente opvoeding geeft waarbij je de hond ook genoeg beweging en aandacht geeft, dan ben je denk ik al heel ver, of zie ik dat verkeerd?

honden page profiel RockyRocky

honden foto van Rocky

" Ik neem aan dat, net zoals bij de andere hondenrassen, een goede basis het belangrijkst is. Als je een goede puppycursus volgt en een consquente opvoeding geeft waarbij je de hond ook genoeg beweging en aandacht geeft, dan ben je denk ik al heel ver, of zie ik dat verkeerd? "

 

Dat klopt. Het blijven verder gewoon honden. Ik zie dat jullie eerder een Oudduitse herder overwogen hebben; als je een herder in bewegingsbehoefte kan voorzien, dan kan je dat ook met een husky uit show- of dual purpose lijnen. Het is een actief ras, maar dat zijn zo veel andere werkhonden ook en verder speelt er een kleine factor ‘het is maar waar je ze aan laat wennen’ mee. Tot in zekere zin natuurlijk, maar een hus die 3 uur per dag buiten is, kan net zo gelukkig en voldaan zijn als een hus waar 6 uur per dag iets mee ondernomen wordt. Als je hierbij nog van plan bent de sport in te gaan (al dan niet hobbymatig), dus canicross/steppen/bikejoring e.d., dan valt dat beestje met zijn neus in de boter. 

 

Onder ‘alleen zijn’ zie ik echt ‘alleen zijn’, zonder mensen in huis. Het valt of staat met de manier waarop je het opbouwt, vooral tijdens de pubertijd. Ze zijn gewoon wat gevoeliger voor het ontwikkelen van verlatingsangst door het sterke roedelgevoel, daarnaast is het die zelfstandigheid; ik verveel me en de baas is weg, dus verzin ik zelf wat leuks (oftewel, het huis verbouwen). Ondanks het langzaam opbouwen tijdens de puptijd/pubertijd, zijn er hier veel spullen gesneuveld. Zelfs op momentjes dat ze misschien 2 minuten alleen waren. Dan baal je even, maar het hoort erbij. Inmiddels kunnen mijn honden tot 10 uur perfect alleen thuis zitten, zonder dat er gesloopt of gehuild wordt of wat dan ook. (Niet dat het vaak voorkomt, 10 uur is wel héél lang.)

 

Geduld is het sleutelwoord. Vraag jezelf af; Wat doe ik als de buren gaan klagen over geluidsoverlast? Ben ik wel in staat het alleen blijven langzaam op te bouwen? Kan ik er de eerste paar maanden voor zorgen dat de pup zo min mogelijk alleen hoeft te zijn? Kan ik de hond (mentaal/fysiek) moe maken voordat ik hem alleen laat zijn? Twee honden samen alleen laten gaat meestal al wat makkelijker, zeker als één van beide het al gewend is dat de baas weggaat.

Edit; toen mijn tweede pup erbij kwam, had ik al een reu van 9 jaar zitten die perfect (echt flawless!!) alleen kon zijn. Ondanks dat heeft ze mijn woonkamer toch meermaals verbouwd wanneer ik de deur uitging. Het trainen is uiteindelijk wel vlotter gegaan dan bij mijn eerste pup die toen enigst hond in huis was, maar toch ging het met vallen en opstaan. Die pubertijd is gewoon een rotperiode. 

honden page profiel pim pim

honden foto van pim

De husky’s die ik ken (zelf nooit eentje gehad) vind ik best pittig om eerlijk te zijn. Enorm veel energie en jachtinstinct. Hier zijn er ook 2 in de wijk waar niet veel mee gedaan wordt helaas. Komen erg gefrustreerd over en zijn naar soortgenoten dan ook echt niet sociaal. Eentje heeft zelfs menig hond in de wijk al hechtingen bezorgd en mijn hond vreet hem uit zelfverdediging op. Loop er dus met een hele grote boog omheen. Wel een verschrikkelijk mooie hond maar lijkt me geen makkelijke hond als je geen ervaring hebt en niet weet hoe je voor zo een ras zijn behoeften vervult. Maar dat geldt natuurlijk voor heel veel rassen. 

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Beste vriendinnetje van mijn hond is een husky, hoop energie en idd groot jachinstinkt. Kan los maar als ze wat op het spoor is is ze weg. Wel geweldige hond verder qua karakter, heel sociaal.

honden page profiel DezeNaamDezeNaam

honden foto van DezeNaam

Wat vinden je moeder en je zus(je) er eigenlijk van? Aangezien je eerst voor een anders ras ging? 
Lijkt mij toch ook zeker belangrijk dat iedereen om kan gaan met het zelfstandige/koppige karakter van de hond aangezien zij er ook voor zullen moeten zorgen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Wat vinden je moeder en je zus(je) er eigenlijk van? Aangezien je eerst voor een anders ras ging? Lijkt mij toch ook zeker belangrijk dat iedereen om kan gaan met het zelfstandige/koppige karakter van de hond aangezien zij er ook voor zullen moeten zorgen.  "

Ik was een beetje het zelfde aan 't denken...

Hoe concreet is je vraag, Anne-Roos? 

Gezien je enkele weken geleden nog kandidaat-koper was bij een fokker van Duitse Herders? Dat is wel een totaal andere hond dan een Husky. En volgende maand komt er een pup uit Zuid Afrika, waarvan je helemaal niet veel aard en karakter kent.

Het komt me dan een beetje raar over om te lezen dat je je wil orienteren welke ras bij je zou passen... had je dat dan al niet gedaan voor je de herder, en nu de afrikaan, in huis wou nemen? Dat snap ik niet goed...

honden page profiel Anne-RoosAnne-Roos

honden foto van Anne-Roos

Ik zie niet in waarom dit een rare vraag is. De Duitse Herder zou onze familiehond worden en dit wordt nu de Afrikaan, wiens karakter mij gewoon kennen want mijn zusje kent haar al van jongs af aan en ze woont al bij haar.
Zelf wil ik in de toekomst ook een hond aanschaffen en ik orienteer voor mijzelf of de Siberische Husky een ras is dat bij mij zou passen. Ik ben 22 en blijf niet voor altijd thuis wonen.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Zelf wil ik in de toekomst ook een hond aanschaffen en ik orienteer voor mijzelf of de Siberische Husky een ras is dat bij mij zou passen. Ik ben 22 en blijf niet voor altijd thuis wonen. "

Okee. Het was gewoon niet duidelijk voor me. Ik las het alsof je nu een hond zocht, die dan bij de teckel en de afrikaanse pup zou wonen. 

honden page profiel Anne-RoosAnne-Roos

Geen probleem. :) Nee, tenzij mijn moeder het eens is met het karakter van de hond wordt dat het niet. Vooral ik ben van de siberische husky, dus dat zit er hoogstwaarschijnlijk niet in.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Hoi Anne-Roos, op je profiel lees ik dat je een teckel, Indy genaamd, hebt. In dit topic schrijf je dat jullie in augustus een pup uit Zuid-Afrika krijgen. Er is echter ook een Sanne op dit forum. Ook zij heeft een teckel, genaamd Indy. Sanne heeft echter op 18-6-2018 een pup uit Zuid-Afrika geadopteerd, Nandi genaamd, en is druk bezig deze op te voeden (lees haar profiel). Zie "Fototopic Nandi, wat zal ze zijn". Toeval, of heb je twee profielen?

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

" Hoi Anne-Roos, op je profiel lees ik dat je een teckel, Indy genaamd, hebt. In dit topic schrijf je dat jullie in augustus een pup uit Zuid-Afrika krijgen. Er is echter ook een Sanne op dit forum. Ook zij heeft een teckel, genaamd Indy. Sanne heeft echter op 18-6-2018 een pup uit Zuid-Afrika geadopteerd, Nandi genaamd, en is druk bezig deze op te voeden (lees haar profiel). Zie "Fototopic Nandi, wat zal ze zijn". Toeval, of heb je twee profielen? "

Dat is haar zusje, die momenteel in Zuid Afrika woont. TS gaat deze pup daar binnenkort zelf ophalen.

honden page profiel CarolineCaroline

honden foto van Caroline

Aha, snap het nu smile

Volgende forumvraag: ervaring met volgende fokker?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^