Help, mijn hond is niet meer zindelijk!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MikeMike

Hallo, mijn hond is nu net een jaar oud (1 mei) en sinds de afgelopen 4 weken doet ze haar behoefte ineens weer binnen na meer dan een half jaar zindelijk te zijn geweest.

Het gaat hier dan voornamelijk om de grote boodschap, plassen doet ze er niet altijd bij. Haar ontlasting ziet er verder normaal uit, niet zacht of vloeibaar.

Het binnen poepen doet ze echt elke dag en de tijdstippen varieren van een half uur na haar eerste wandeling tot ‘s nachts rond een uur of 4. Het maakt dus niet uit hoe laat het is en of wij er wel of niet bij zijn, want binnen poepen doet ze soms ook wanneer we ‘s avonds gewoon op de bank zitten. Wel poept ze elke dag op dezelfde plek. Deze plek maak ik dan ook elke keer wanneer ze er niet bij is goed schoon met allesreiniger en azijn.

Op een dag lopen wij 4 keer met de hond, verspreid van 8u ‘s ochtends tot 12u ‘s avonds en bij elke wandeling doet de hond dan ook een grote en een kleine boodschap. Verder krijgt ze 2x op een dag brokken en af en toe een keer een snack tussendoor.

Ik weet echt niet wat ik nu moet doen om dit te stoppen. De eerste keer dat ze het deed was ik te laat met ‘s middags met haar te wandelen, dus ik begrijp dat ze het dan wellicht niet meer op kon houden, maar sinds die ene keer doet ze het dus elke dag en soms zelfs vlak nadat ze nog buiten is geweest.

Iemand tips ?

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Lizzy poept alleen binnen als ze ziek is en toen ze loops werd. Kandat het zijn?

honden page profiel MikeMike

" Lizzy poept alleen binnen als ze ziek is en toen ze loops werd. Kandat het zijn? "

Onze hond is niet loops, de loopsheid heeft ze 2 maanden terug gehad en toen deed ze dat ook niet. Ziekte zou ik uit moeten sluiten door de DA te bellen maar gezien haar ontlasting er prima uit ziet is dat niet het eerste waar ik aan denk

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kijk eens naar de voeding.....brokken graanvrij wordt er minder van gepoept, nog minder als je vlees zou geven....is er niets medisch aan de hand dan ga je helemaal terug naar de basis, wat meer uitlaten desnoods een keer snachts zodat ze weer weet dat het buiten moet gebeuren.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Onze hond is niet loops, de loopsheid heeft ze 2 maanden terug gehad en toen deed ze dat ook niet. Ziekte zou ik uit moeten sluiten door de DA te bellen maar gezien haar ontlasting er prima uit ziet is dat niet het eerste waar ik aan denk "

Tierig genoeg ? Goede ontlasting ? Gaat ze graag wandelen, eet ze goed, ? Dan is er weinig aan de hand, toch naar de voeding kijken en wat meer uitlaten....en belonen als het buiten gedaan wordt.      4 x per dag, tot 12.00 berekend...meer uitlaten....je gaat nu om de vier uur, ga dan eens om de drie uur.

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Heb je haar voeding veranderd, overgestapt op een andere brok?

honden page profiel MikeMike

" Tierig genoeg ? Goede ontlasting ? Gaat ze graag wandelen, eet ze goed, ? Dan is er weinig aan de hand, toch naar de voeding kijken en wat meer uitlaten....en belonen als het buiten gedaan wordt.      4 x per dag, tot 12.00 berekend...meer uitlaten....je gaat nu om de vier uur, ga dan eens om de drie uur. "

Geen verandering in het gedrag, zoals vermeld ziet haar ontlasting er altijd prima uit, geen rare kleuren, textuur of gekke dingen erin, eten doet ze goed, 2x per dag.

Ik kan best vaker met haar gaan lopen, maar ik vraag me af of dat helpt. Zoals ik al zei gebeurt het niet elke dag op een vast tijdstip en soms zelfs vlak nadat ze buiten is geweest (en haar behoefte heeft gedaan uiteraard). Ook is ze al die tijd hiervoor gewoon zindelijk geweest met deze uitlaat tijden.

honden page profiel MikeMike

" Heb je haar voeding veranderd, overgestapt op een andere brok? "

We zijn geleidelijk aan over aan het stappen van puppycoeding naar volwassen brokken. Het binnen poepen gebeurde echter al voordat we over gingen stappen.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Kijk dan eens naar de voeding...brokken met veel granen is ballast, daar moeten ze veel van poepen...geef je een hond graanvrije brokken beperk je het.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

Als de hond verder een gezonde indruk maakt dan zou ik als eerste ook andere brokken gaan voeren en zoals Willemijn zegt, graanvrij, dat scheelt heel veel moeten poepen.

 

Onze puppy krijgt nu puppybrokken graanvrij en poept 2 tot maximaal 3 keren per dag, hij krijgt 3 keren per dag een portie brokken van 200 gram per keer, eet dus 600 gram brokken per dag gemiddeld. 

 

Onze volwassen honden die wij eerder hadden kregen ook graanvrije brokken en poepten ook maar 2 tot hoogstens 3 keren per dag. 

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

" Onze hond is niet loops, de loopsheid heeft ze 2 maanden terug gehad en toen deed ze dat ook niet. Ziekte zou ik uit moeten sluiten door de DA te bellen maar gezien haar ontlasting er prima uit ziet is dat niet het eerste waar ik aan denk "

Ze zit in ieder geval midden in de pubertijd, dan slaat eigenlijk alles wel op hol in het lichaam qua hormonen. Ze is loops geweest 2 maanden terug, ze zal iets van schijnzwangerschap hebben..weer iets hormonaals én ze zit ook in de leeftijd voor een angstfase, dan zie je ook een terugval in gedrag. Alleen die duren meestal van enkele dagen tot 2 wkn. maar samen met de andere gegevens zal ze ongetwijfeld minder prettig in haar vel zitten. Gaat wel weer over.
PUBERTIJD

 

Ben je al geminderd met haar voeding? Veel mensen vergeten het eten aan te passen aan de leeftijd en krijgen nog te veel...zal ze ook minder van moeten poepen.
Mocht je er open voor staan, van vers vlees,denk aan een kvv zal ze nóg minder poepen, omdat daar geen granen in zitten dus minder ballast.

honden page profiel MikeMike

" Kijk dan eens naar de voeding...brokken met veel granen is ballast, daar moeten ze veel van poepen...geef je een hond graanvrije brokken beperk je het. "

Daar was ik al van op de hoogte. Maar dat verklaart toch niet waarom ze ineens uit het niets binnen poept? Ze heeft altijd dit voer gehad.

honden page profiel MikeMike

" Als de hond verder een gezonde indruk maakt dan zou ik als eerste ook andere brokken gaan voeren en zoals Willemijn zegt, graanvrij, dat scheelt heel veel moeten poepen.
 
Onze puppy krijgt nu puppybrokken graanvrij en poept 2 tot maximaal 3 keren per dag, hij krijgt 3 keren per dag een portie brokken van 200 gram per keer, eet dus 600 gram brokken per dag gemiddeld. 
 
Onze volwassen honden die wij eerder hadden kregen ook graanvrije brokken en poepten ook maar 2 tot hoogstens 3 keren per dag.  "

Zoals ik eerder al gereageerd had heeft ze altijd dezelfde brokken gehad. Ze heeft hiervoor eigenlijk nooit binnen gepoept, zelfs niet toen ze nog niet zindelijk was (toen plaste ze 100x binnen maar poepen nooit) dus waarom zou haar voer dan ineens ervoor zorgen dat ze binnen poept ?

honden page profiel MikeMike

" Ze zit in ieder geval midden in de pubertijd, dan slaat eigenlijk alles wel op hol in het lichaam qua hormonen. Ze is loops geweest 2 maanden terug, ze zal iets van schijnzwangerschap hebben..weer iets hormonaals én ze zit ook in de leeftijd voor een angstfase, dan zie je ook een terugval in gedrag. Alleen die duren meestal van enkele dagen tot 2 wkn. maar samen met de andere gegevens zal ze ongetwijfeld minder prettig in haar vel zitten. Gaat wel weer over.PUBERTIJD
 
Ben je al geminderd met haar voeding? Veel mensen vergeten het eten aan te passen aan de leeftijd en krijgen nog te veel...zal ze ook minder van moeten poepen.Mocht je er open voor staan, van vers vlees,denk aan een kvv zal ze nóg minder poepen, omdat daar geen granen in zitten dus minder ballast. "

Ben al geminderd met haar voeding inderdaad. Eerste kreeg ze 3x op een dag te eten, nu 2x.  Ik snap dat voer waar veel graan in zit ervoor zorgt dat ze veel moet poepen, maar we hebben brokken van Hills die de DA ons had aangeraden en die heeft ze eigenlijk altijd gehad. Als haar voer ervoor zou zorgen dat ze veel zou moeten poepen, waarom begint ze nu dan ineens met binnen poepen ?

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Daar was ik al van op de hoogte. Maar dat verklaart toch niet waarom ze ineens uit het niets binnen poept? Ze heeft altijd dit voer gehad. "

Grote kans dat het is begonnen toen ze het een keer niet op kon houden om welke reden dan ook.

Vervolgens hangt haar poepluchtje nu in huis en waarschijnlijk heb je haar niet verteld dat dat niet de bedoeling is.

 

Maak de plekken waar ze heeft gepoept of desnoods de hele vloer dus schoon met schoonmaakazijn verdunning. Daarmee neem je de geur weg.

Vervolgens net als bij een pup constant op haar letten zodat je in kunt grijpen als je haar betrapt op het poepen. Een stevige, fikse "Nee!!" (ze mag best even schrikken) en mee naar buiten nemen waar je haar beloond als ze het daar doet. Dan is het leed weer snel geleden.

 

P.s.: Nooit bestraffen na de daad; dat snapt een hond niet, ook niet als je haar in haar eigen poep drukt. Dus alleen bij een heterdaadje.

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

" Zoals ik eerder al gereageerd had heeft ze altijd dezelfde brokken gehad. Ze heeft hiervoor eigenlijk nooit binnen gepoept, zelfs niet toen ze nog niet zindelijk was (toen plaste ze 100x binnen maar poepen nooit) dus waarom zou haar voer dan ineens ervoor zorgen dat ze binnen poept ? "

Jij geeft zelf aan dat jij overgestapt bent op brokken voor volwassen honden, die hebben een andere samenstelling dus het kan toch zijn dat zij daardoor meer moet poepen nu. Een hond die 4 keren buiten poept (tijdens de wandelingen) en dan ook nog enkele keren binnen vind ik persoonlijk veel poepen. 

De reden dat zij nu ineens binnen gaat poepen is moeilijk te achterhalen, waarschijnlijk heeft zij het 1 keer echt niet kunnen ophouden en het binnen moeten doen. Als zij steeds op een vaste plek wil poepen, dan zou ik op die plek iets neerzetten/ leggen zodat zij daar niet meer kan poepen. 

 

Gewoon duidelijk aangeven als zij ergens poept en jij haar betrapt dat dat niet de bedoeling is en opruimen, nog goed poetsen met schoonmaakazijn, dan gaat de geur weg. 

 

Hopelijk stopt het dan weer.

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Kan t nog zijn dat er buiten iets is gebeurd waardoor ze gespannen is?

honden page profiel MikeMike

" Grote kans dat het is begonnen toen ze het een keer niet op kon houden om welke reden dan ook.
Vervolgens hangt haar poepluchtje nu in huis en waarschijnlijk heb je haar niet verteld dat dat niet de bedoeling is.
 
Maak de plekken waar ze heeft gepoept of desnoods de hele vloer dus schoon met schoonmaakazijn verdunning. Daarmee neem je de geur weg.
Vervolgens net als bij een pup constant op haar letten zodat je in kunt grijpen als je haar betrapt op het poepen. Een stevige, fikse "Nee!!" (ze mag best even schrikken) en mee naar buiten nemen waar je haar beloond als ze het daar doet. Dan is het leed weer snel geleden.
 
P.s.: Nooit bestraffen na de daad; dat snapt een hond niet, ook niet als je haar in haar eigen poep drukt. Dus alleen bij een heterdaadje. "

Zoals ik in mijn openingspost al heb aangegeven maak ik het elke keer wanneer ze niet kijkt schoon met allesreiniger en schoonmaakazijn. Dan zal de geur toch wel weg zijn ? Zo heb ik dat ook altijd gedaan wanneer ze binnen plaste toen ze nog niet zindelijk was en dat ging toen altijd goed. 

honden page profiel MikeMike

" Jij geeft zelf aan dat jij overgestapt bent op brokken voor volwassen honden, die hebben een andere samenstelling dus het kan toch zijn dat zij daardoor meer moet poepen nu. Een hond die 4 keren buiten poept (tijdens de wandelingen) en dan ook nog enkele keren binnen vind ik persoonlijk veel poepen. 
De reden dat zij nu ineens binnen gaat poepen is moeilijk te achterhalen, waarschijnlijk heeft zij het 1 keer echt niet kunnen ophouden en het binnen moeten doen. Als zij steeds op een vaste plek wil poepen, dan zou ik op die plek iets neerzetten/ leggen zodat zij daar niet meer kan poepen. 
 
Gewoon duidelijk aangeven als zij ergens poept en jij haar betrapt dat dat niet de bedoeling is en opruimen, nog goed poetsen met schoonmaakazijn, dan gaat de geur weg. 
 
Hopelijk stopt het dan weer. "

Dat heb ik inderdaad aangegeven en in dezelfde reactie heb ik aangegeven dat het binnen poepen al begonnen was voordat we over gingen stappen.

schoonmaken doe ik altijd wanneer ze niet kijkt. Ik stuur haar dan naar buiten en maak goed schoon met allesreiniger en schoonmaakazijn, zoals ik dat ook deed toen ze nog niet zindelijk was.

honden page profiel MikeMike

" Kan t nog zijn dat er buiten iets is gebeurd waardoor ze gespannen is? "

Niet dat ik weet. Soms komen we andere honden tegen of mensen die haar willen aaien als we aan het wandelen zijn, maar daar reageert ze eigenlijk nooit gespannen op

honden page profiel Drieka en HummerDrieka en Hummer

honden foto van Drieka en Hummer

Dan misschien toch eens contact opnemen met de dierenarts. 

honden page profiel MikeMike

Ik zal eens contact opnemen net de DA om te kijken kf er wellicht een medische oorzaak ten grondslag ligt.

Indien dit niet zo is, zal ik eens een paar stoelen op de plek waar ze altijd poept neerzetten, zodat ze daar niet meer langs kan. Als ze dan ergens anders poept dan moeten we dus over op ander voer of vaker met haar wandelen (of allebei). Poept ze niet ergens anders, dan is het misschien een gedragsprobleem ?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Even urine opvangen en laten controleren op blaasontsteking.

Als puck hier niet lekker is plast en poept ze ook in huis.

 

Voor een aantal weken terug had ze me een paar keer over in bed geplast en ook geplast op haar eigen kleed. Bleek ze blaasontsteking te hebben.

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Luna heeft dit ook eens gehad. Toen sliep ze nog in de bench en had ze 's nachts diarree gehad, wat we niet hadden gehoord (arm hondje cry). Nadat we alles hadden schoongemaakt en met azijn gewassen dachten we dat t wel weer goed zou gaan maar diezelfde avond liep ze ineens naar haar bench en ging daarin zitten poepen. Normale ontlasting, dus alsof de bench ineens haar wc was geworden ofzo. Toen hebben we wel even flink 'UH, NEE niet hier!' geroepen en haar mee naar buiten genomen. Sindsdien heeft ze het niet meer gedaan.

 

Natuurlijk mag je een jonge pup niet straffen als ie zijn behoeftes binnen doet, maar als ze eenmaal wat ouder zijn en het woord nee kennen kan het m.i. prima. Zo hebben we Luna ook afgeleerd in de tuin te plassen, iets wat we toen ze klein was toestonden maar nu niet meer. 2x NEE gezegd en nooit meer gedaan. 

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Dat klinkt een beetje als wat mijn vorige hondje, Kimmi, ook deed. Met dat verschil dat Kimmi toen 12, 13 jaar was en het niet altijd zo heel goed meer wist allemaal.

Maar dat begon dan ook met een keertje binnen poepen, door een oorzaak. En vervolgens bleef ze het doen, steeds op vaste plekken. Uiteindelijk legde ik maar kranten neer, om het in ieder geval makkelijk op te kunnen ruimen. En zij wilde kennelijk juist niets op kranten doen, dus dan was het ineens over.

Als het een gedragsproblemen is, kan die plek blokkeren dus helpen.

Verder ben ik het met de posters hier eens dat minstens vijf keer per dag poepen (vier keer uitlaten plus elke dag binnen) gewoon heel erg veel is. Ook al heeft de hond altijd dit voer gehad, het is kennelijk voer waar erg veel stoffen inzitten waar ze niets mee kan en die er als afval weer uitkomen. Met voer waar ze minder van poept, zal ze ook minder snel aandrang voelen om in het in huis te doen, lijkt me zo.

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

Als er medisch niks mis is, zeg ik altijd, terug naar de basis, dus:

Weer opnieuw beginnen met het zindelijk maken zoals bij een pup.

Extra uitlaten, zoals je dat toen deed, na het slapen, eten, spelen enz.

Het zou een oude gewoonte kunnen zijn die er terug is ingeslopen.

En nooit straffen als het fout gaat, de hemel in prijzen als het buiten goed gaat.

Het kwartje moet weer even vallen, kan zomaar binnen korte tijd gebeurt zijn.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Als er medisch niks mis is, zeg ik altijd, terug naar de basis, dus:
Weer opnieuw beginnen met het zindelijk maken zoals bij een pup.
Extra uitlaten, zoals je dat toen deed, na het slapen, eten, spelen enz.
Het zou een oude gewoonte kunnen zijn die er terug is ingeslopen.
En nooit straffen als het fout gaat, de hemel in prijzen als het buiten goed gaat.
Het kwartje moet weer even vallen, kan zomaar binnen korte tijd gebeurt zijn. "

Hoe kan het kwartje vallen wanneer je nooit verteld welk gedrag je niet wilt zien?

 

Denk je eens in: Je hebt een nieuwe baan en begint op je nieuwe werkplek. Om 10:00 haal je je fruit uit je tas en eet je dat op achter je pc. Je collega's zeggen niets. Tijdens de lunchpauze ga je naar de kantine en iedereen is reuze aardig. "Wij eten altijd in de kantine" zegt een collega tegen je.

 

Dan krijg je na 5 maanden je evaluatie en de beslissing of je contract verlengd wordt. "Je houdt je niet aan de regels; je eet achter je pc. Je contract wordt niet verlengd."

 

Jouw reactie: "WTF. Waarom heeft niemand mij die regels uitgelegd?"

Je leidinggevende: "Wij doen aan positieve bekrachtiging. We hebben je tijdens de lunchpauze beloond voor het eten in de kantine , maar het kwartje wilde blijkbaar niet bij je vallen."

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

honden page profiel DidyDidy

honden foto van Didy

" Hoe kan het kwartje vallen wanneer je nooit verteld welk gedrag je niet wilt zien?
 
Denk je eens in: Je hebt een nieuwe baan en begint op je nieuwe werkplek. Om 10:00 haal je je fruit uit je tas en eet je dat op achter je pc. Je collega's zeggen niets. Tijdens de lunchpauze ga je naar de kantine en iedereen is reuze aardig. "Wij eten altijd in de kantine" zegt een collega tegen je.
 
Dan krijg je na 5 maanden je evaluatie en de beslissing of je contract verlengd wordt. "Je houdt je niet aan de regels; je eet achter je pc. Je contract wordt niet verlengd."
 
Jouw reactie: "WTF. Waarom heeft niemand mij die regels uitgelegd?"
Je leidinggevende: "Wij doen aan positieve bekrachtiging. We hebben je tijdens de lunchpauze beloond voor het eten in de kantine , maar het kwartje wilde blijkbaar niet bij je vallen." "

Ik mag toch aannemen dat de hond als pup de hemel in geprezen is bij ieder poepje en plasje buiten en daarvoor beloond is.

Dus dat is een positieve ervaring, vandaar dat kwartje.smile

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik mag toch aannemen dat de hond als pup de hemel in geprezen is bij ieder poepje en plasje buiten en daarvoor beloond is.
Dus dat is een positieve ervaring, vandaar dat kwartje. "

Yup. Ik heb het hier vaker verteld. Ik kreeg Momo met geen mogelijkheid zindelijk. Ik had me er goed in verdiept, heel veel boeken en artikelen gelezen en deed alles volgens het boekje. Heel veel uitlaten, buiten bejubelen, binnen negeren.

 

Nou, de dame plaste net zo vaak binnen als buiten. Buiten keurig iets gedaan, binnen komen en gelijk weer gaan zitten. Het was onbegonnen werk. Ik dacht dat het aan mij lag en dat ik gewoon geen pup kon opvoeden. Wanhopig heb ik de fokker gebeld met serieus het plan haar maar terug te brengen. Die schoot in de lach: "Je leert haar wat je graag wilt maar niet wat je niet wilt." En dat was dus ook precies zo. Binnen een dag was ze toen volledig zindelijk.

 

Zoals mijn mensen voorbeeld ook al aangaf: Als jou nooit wordt verteld dat het niet de bedoeling is dat je achter je pc eet, dan kan men nog zo aardig, hartelijk zijn tijdens de lunch in de kantine en je prijzen dat je daar komt lunchen.. jij begrijpt daarmee totaal niet dat het de bedoeling is dat je je fruit ook daar gaat eten.. want niemand vertelt je dat je niet achter je pc mag eten daar.

 

En als iemand tegen je zegt: "hee.. wij mogen hier niet achter de pc eten" dan schiet jij niet gelijk in de stress en hebt een levenslang trauma hoor. Je zal eerder denken: "Goed dat ik dat weet."

Volgende forumvraag: Angst na aanval andere honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^