Probleem met kleine hond bij grote hond(en)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel HavaHava

Hallo allemaal,

Ik heb een hondje van 1,5 die 6 kilo weegt. Een ukkie dus.

Ik wandel regelmatig met een vriendin en haar hondjes mee. Erg gezellig. Maar voor mijn hondje niet de hele wandeling. Mijn vriendin heeft twee kleine oude hondjes die beide hun eigen gang gaan. Dus dat gaat prima. Maar ze heeft ook een grote hond van 1 jaar en ruim 30 kilo en dat zorgt toch wel af en toe voor een probleem. Mijn hondje wilt best spelen en de grote hond van mijn vriendin al helemaal. Alleen gaat dit niet goed. De hond van mijn vriendin is zo lomp. Ze jaagt achter mijn hondje aan en doet haar soms echt pijn waarop mijn hondje gilt. Niet leuk om te horen. Ze zoekt bescherming bij mij en ik kap het 'spel' dan af.

Gister echter heb ik echt iets moeten doen waar ik principieel tegen ben en nog nooit gedaan heb. De grote hond kreeg een dolle puberbui en denderde als een bulldozer rond. Geloof me....ik ben erop tegen, maar heb mijn hondje uit bescherming opgetild. Want ik zag dat niet goed aflopen anders.

Ik vind het een vervelende situatie, want we wandelen graag samen. Maar ik ben bang dat het een keer mis gaat.

Ik heb zelf altijd een grote hond gehad. Maar die bemoeide zich niet met andere honden en ging ook niet op kleintjes af.

Ik merk nu ik een klein hondje heb hoe kwetsbaar ze is. Maar ook dat veel hondenbazen met grote hond zich niet realiseren hoe een grote hond op zo'n uk overkomt. Mijn uk is al wat terughoudend naar honden toe. Ik wil niet dat ze een trauma oploopt en de rest van haar leven bang is.

Zijn er meer mensen met kleine hondjes hier met dit probleem? Hoe gaan jullie hiermee om? En wat is jullie advies...wel of niet meer wandelen met deze vriendin?

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Je moet ze inderdaad beschermen,  ze kunnen gewoon stuk gaan,  ook al is het speels bedoeld... 

 

Ik zou vragen of ze het niet ziet zitten om de grote hond thuis te laten als je samen gaat wandelen.  Of elk op zijn beurt de ene hond aan de lijn te laten terwijl de ander los is.  Misschien kalmeert de grote hond nog naarmate hij ouder wordt en kun je binnen x aantal tijd wel samen los wandelen,  maar voor nu zou ik het toch vermijden. 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Prima dat je je hond hebt opgetild. Ik zou deze wandelingen niet meer doen als de grote hond er bij is.

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Goed gehandeld. Zou idd niet meer gaan wandelen met deze hond erbij.

honden page profiel HavaHava

Ik was al bang dat jullie zouden adviseren om niet meer te gaan als deze grote jonge hond mee gaat.wink

Maar het bevestigd mijn gevoel wel dat dat inderdaad misschien het beste is omdat het te riskant is voor mijn uk.

Thuislaten gaat ze haar niet doen.

Ik zou willen dat ik wat kleine rustige hondjes kende om mee te wandelen. Want met een groepje hondjes wandelen is toch altijd leuk.

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Dit is een probleem waar eigenaren van kleine honden helaas regelmatig mee te maken krijgen. Mensen snappen gewoon niet dat andermans hond echt niet opgewassen is tegen hun dolle bulldozer.
Prima dat je hond beschermd hebt toen het nodig was, maar waarom houdt je vriendin haar hond zelf niet bij zich?

honden page profiel HavaHava

" Dit is een probleem waar eigenaren van kleine honden helaas regelmatig mee te maken krijgen. Mensen snappen gewoon niet dat andermans hond echt niet opgewassen is tegen hun dolle bulldozer.
Prima dat je hond beschermd hebt toen het nodig was, maar waarom houdt je vriendin haar hond zelf niet bij zich? "

Ze grijpt helaas bijna niet in. Alleen soms als ik dat doe.

Volgens mij ziet ze het probleem niet zo. Ze vind geloof ik ook dat mijn hondje maar beter moet waarschuwen... tja...frown

honden foto van Maylo, Fudge en Ziko † en baasje Laura

Goed gehandeld hoor zeker als jouwn hondje het niet fijn vind en moeilijker de grenzen aangeeft. Hier een hondje van 8 kilo versus de hond van mijn zus die 70kg weegt. 

 

De grote wilt wel eens lomp zijn en spelen met die van mij. Maylo is heel goed in die grenzen stellen en er zijn maar weinig grote honden die die grens bij hem onverschreiden, omdat hij heel duidelijk is in zijn lichaamstaal. Daarbij blok ik dat ook, als ik merk dat Eddy (de grote hond) Maylo wilt gaan uitdagen stop ik dat...ik weet dat Maylo day gewoon niet wil. 

 

Maar als ik ga wandelen met Eddy en iemand pakt zijn hondje op vind ik dat niet zo gek. 70kg versus een mini...nu heb ik Eddy wel altijd aan de lijn en moet hij liggen als er kleine hondjes kennis willen maken. Tis gewoon een joekel....maar vertrouw me niet iedereen is helaas zo...

honden page profiel  Tosca en ik Tosca en ik

honden foto van  Tosca en ik

Goed dat je je hond beschermd, een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Ik heb best grote honden, als ik dan in het losloopveld ben en ze zien die van mij gek doen snap ik niet dat ze er met kleintjes persee in willen. Hier hebben ze een soort van groep, allemaal leuk hoor maak ik ontwijk dat juist, grote bij al die kleintjes is niks. Nou heb ik zicht op dat losloopveld dus ga als er niemand is, als er wel iemand is wacht ik of loop ik verder. Zit ik er eenmaal in wil ik dat mij honden ook effe kunnen rauzen, dan er met een tekkel in willen lijkt me geen goede combo...

Als je gaat wandelen met je vriendin zou ik ze alletwee aangelijnd houden, dan kan er niks gebeuren. 

honden page profiel HavaHava

" Goed gehandeld hoor zeker als jouwn hondje het niet fijn vind en moeilijker de grenzen aangeeft. Hier een hondje van 8 kilo versus de hond van mijn zus die 70kg weegt. 
 
De grote wilt wel eens lomp zijn en spelen met die van mij. Maylo is heel goed in die grenzen stellen en er zijn maar weinig grote honden die die grens bij hem onverschreiden, omdat hij heel duidelijk is in zijn lichaamstaal. Daarbij blok ik dat ook, als ik merk dat Eddy (de grote hond) Maylo wilt gaan uitdagen stop ik dat...ik weet dat Maylo day gewoon niet wil. 
 
Maar als ik ga wandelen met Eddy en iemand pakt zijn hondje op vind ik dat niet zo gek. 70kg versus een mini...nu heb ik Eddy wel altijd aan de lijn en moet hij liggen als er kleine hondjes kennis willen maken. Tis gewoon een joekel....maar vertrouw me niet iedereen is helaas zo... "

Klopt mijn hondje geeft haar grens niet aan. Ze gaat juist heel hard rennen om de hond af te schudden. Maar juist dan gaat het fout. Want dat is natuurlijk een leuk spelletje voor de grote hond.

Pfoe 70 kilo zou ik niet aandurven bij mijn hondje hahaha.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

Er is niets mis met je hond op te pakken, hoor smile Ik doe dat ook als er een loslopende, grote hond op mijn hondje afgelopen komt (of zelfs ook bij een klein hondje, als dat heel druk is en mijn hondje duidelijk niet op haar gemak is). 

 

Ik zou ze niet meer samen laten spelen. Mijn hondje is zo banger geworden van andere honden door haar te veel met wilde, grotere honden te laten spelen. Dus ofwel ga je samen wandelen en vraag je of je vriendin haar hond aan de lijn wilt houden ofwel zou ik gewoon niet meer samen gaan als ze de grote hond bij zich heeft. 

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik til mijn honden ook vaak op om ze te beschermen, ze zijn mij te dierbaar om het risico te nemen en af te wachten wat de bedoelingen van de andere hond zijn. Ik vind dus dat je goed hebt gehandeld door je hond in bescherming te nemen, wel zal ik ze niet meer samen laten spelen een grote puber is niet het juiste speelkameraadje.

479710.jpg

Het kan wel goed gaan maar dan moet de grote hond geen lompe, rond denderende (jonge)hond zijn.

honden page profiel HavaHava

Ben blij te lezen dat meerdere hun hond soms optillen. Ze zoekt ook echt bescherming bij me. Dus is wel hard die dan niet te bieden.

Heel jammer. Maar we gaan voorlopig dit niet meer opzoeken. Ze moet nog heel wat jaartjes mee en het liefst zonder ongelukken die ik zelf had kunnen voorkomen.

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Ben blij te lezen dat meerdere hun hond soms optillen. Ze zoekt ook echt bescherming bij me. Dus is wel hard die dan niet te bieden.
Heel jammer. Maar we gaan voorlopig dit niet meer opzoeken. Ze moet nog heel wat jaartjes mee en het liefst zonder ongelukken die ik zelf had kunnen voorkomen. "

Het is net belangrijk dat je je hond laat zien dat je er voor haar bent wanneer ze dat nodig heeft. Het advies van je hond te negeren in zo'n situaties of dat je je hond helemaal niet mag optillen, is wat verouderd. Als zij dus bescherming zoekt, is het goed haar dat ook te geven smile Sinds ik mijn hondje duidelijk laat zien dat ik er voor haar ben, als ze angstig is (door haar op te tillen of de andere hond weg te jagen als dat nodig is), merk ik veel verbetering en is ze al een stuk minder angstig. Ik dwing haar ook nooit en daardoor durft ze nu zelf meer andere honden opzoeken, omdat ze weet dat ze altijd bescherming kan zoeken bij mij als ze het niet meer fijn vindt en dat niets moet smile

 

Goed dat je haar voorlopig niet meer met de andere hond laat spelen. Succes!

honden page profiel HavaHava

" Het is net belangrijk dat je je hond laat zien dat je er voor haar bent wanneer ze dat nodig heeft. Het advies van je hond te negeren in zo'n situaties of dat je je hond helemaal niet mag optillen, is wat verouderd. Als zij dus bescherming zoekt, is het goed haar dat ook te geven  Sinds ik mijn hondje duidelijk laat zien dat ik er voor haar ben, als ze angstig is (door haar op te tillen of de andere hond weg te jagen als dat nodig is), merk ik veel verbetering en is ze al een stuk minder angstig. Ik dwing haar ook nooit en daardoor durft ze nu zelf meer andere honden opzoeken, omdat ze weet dat ze altijd bescherming kan zoeken bij mij als ze het niet meer fijn vindt en dat niets moet 
 
Goed dat je haar voorlopig niet meer met de andere hond laat spelen. Succes! "

Ik bood die steun tot nu toe ook wel. Ze mocht tussen mijn benen/voeten gaan staan en dan blokte ik andere honden als ze die vervelend vond. Of ik ging door mijn knieën en sloeg mijn arm om haar heen zodat ze veilig zat en andere honden niet bij haar konden komen.
Maar ik liet haar dus wel altijd op de grond. 
Eigenlijk omdat ik bang was (en gelezen had) anders juist een bang hondje te krijgen. Ook begrepen (alweer gelezen) dat die kleintjes het best zelf op kunnen lossen.
Dit is mijn eerste kleine hond en ik kom er nu dus achter dat ze het niet zelf op gaat lossen als het haar moeilijk wordt. Ze wil mijn steun. 
Ik vermoed dat ik wat makkelijker ga worden in oppakken. Zeker in situaties zoals gisteren. 
Als ze steun nodig heeft ga ik die haar bieden en aan de hand van de situatie til ik haar lekker op ;-)

honden page profiel SyntaraSyntara

honden foto van Syntara

" Ik bood die steun tot nu toe ook wel. Ze mocht tussen mijn benen/voeten gaan staan en dan blokte ik andere honden als ze die vervelend vond. Of ik ging door mijn knieën en sloeg mijn arm om haar heen zodat ze veilig zat en andere honden niet bij haar konden komen.Maar ik liet haar dus wel altijd op de grond. Eigenlijk omdat ik bang was (en gelezen had) anders juist een bang hondje te krijgen. Ook begrepen (alweer gelezen) dat die kleintjes het best zelf op kunnen lossen.Dit is mijn eerste kleine hond en ik kom er nu dus achter dat ze het niet zelf op gaat lossen als het haar moeilijk wordt. Ze wil mijn steun. Ik vermoed dat ik wat makkelijker ga worden in oppakken. Zeker in situaties zoals gisteren. Als ze steun nodig heeft ga ik die haar bieden en aan de hand van de situatie til ik haar lekker op ;-) "

Ja, je leest vaak tegenstrijdige dingen op dat vlak. Als ik mijn hondje optil, krijg ik regelmatig ook reacties van andere mensen dat dat heel slecht is, maar dat was vooral vroeger iets wat vaak gezegd werd en waar ondertussen wat op teruggekomen wordt. Maar het best is gewoon kijken wat voor jullie het best werkt smile

 

Hiervoor hadden we een maltezertje van 2kg en zij kon het ook wel zelf oplossen. Zij liet zich niet doen door andere honden. Mijn hondje nu bevriest gewoon als ze bang is en laat helemaal over zich heen lopen, dus zij gaat het echt niet zelf oplossen. Het hangt dus ook wat van je hond af smile

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Pepijn (7 kg) houdt sowieso niet zo erg van andere honden.  Hij gaat er zo mogelijk met een boog omheen, naar het baasje of vrouwtje van die hond om daarmee kennis te maken.

Als er een grote hond op hem af komt 'denderen' ga ik er altijd tussen staan, terwijl ik 'záchtjes'  roep!  Dat helpt meestal wel. Als de eigenaar van de grote hond vraagt waarom, dan zeg ik meestal : 'sja, hoe voelt u zich als er een vrolijke olifant op  u af komt hollen?'

Helaas heeft Pepijn geen kleine vriendjes, nogmaals, hij is meer bevriend met mensen, ook mensen zonder hond. En hij vergeet nooit van wie hij ooit een koekje heeft gekregen....

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

" Je moet ze inderdaad beschermen,  ze kunnen gewoon stuk gaan,  ook al is het speels bedoeld... 
 
Ik zou vragen of ze het niet ziet zitten om de grote hond thuis te laten als je samen gaat wandelen.  Of elk op zijn beurt de ene hond aan de lijn te laten terwijl de ander los is.  Misschien kalmeert de grote hond nog naarmate hij ouder wordt en kun je binnen x aantal tijd wel samen los wandelen,  maar voor nu zou ik het toch vermijden.  "

Kijk hier eens naar, een goede vriendin zou dit zeker van je aannemen...

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik til al jaren m'n kleine hondjes op als ik vind dat het niet eerlijk gaat. Niks vreemds aan.

 

Ik zou alleen je hondje niet meer met die grote hond laten spelen.

Schijnbaar snapt de grote hond het spel van de kleine hond niet.

 

Hier laatst Puck ook opgetild toen er een jonge lompe labrador op ons af kwam springen. 

Heb toch liever niet dat mijn hondje dr nek of rug breekt.

 

Ik laat Puck alleen spelen met honden die ik ken en waarvan ik zeker weet dat het spel eerlijk verloopt. 

472447.jpg

Border collies zijn hier een goede match.

honden page profiel HavaHava

Bedankt voor alle reacties.

Ik ben weer wat wijzer. hp-smile

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Haha..ik begrijp je goed, kreeg als oppas hondje de kleine van mijn dochter van 7 weken oud, mijn hond was ook veelste wild en te lomp, maar na een paar hele drukke dagen, steeds maar mijn hond corrigeren, lukte het toch om een andere manier van spelen met elkaar aan te leren..mijn hond gaat nu gewoon liggen en met haar kop en bek spelen met de kleine.

Wandelen gaat ook prima, als er grote honden op hem afstormen, gaat hij heel rustig stil zitten en haast altijd stopt de hond dan en gaat hem besnuffelen en ja als de hond echt niet rustig word dan valt hij uit en daar schikken vaak honden toch van..haha

Vond het los lopen in het bos vaak gevaarlijker door de velen buizerds die daar rondvlogen, want hij lijkt net een eekhoorn.

Probeer de grote hond af te leiden of te corrigeren, een gewoon neen moeten ze toch wel begrijpen denk ik..na een tijdje

Succes, want het is veelste leuk om samen met de honden te wandelen.

 

 

 

honden page profiel Jamie, Nia&FfionJamie, Nia&Ffion

Afgezien van het feit dat je hondje gewoon mag weten dat hij bij jou bescherming mag zoeken..kleine hondjes zijn ook gewoon breekbaar. Mijn hondjes nu beide zo'n 2kg en kunnen echt niet met grote honden spelen. De honden die wij elke avond zien in het park zijn van verschillende formaten. De grotere honden tonen geen interesse in mijn hondjes. Heel af en toe is er 1 hond bij die dat wel doet, dan lijn ik ze aan en andersom corrigeert haar baasje als ze te wild richting mijn hondjes komt. Het aanlijnen vooral omdat de mijne nog puppies zijn en nog niet hun grenzen kunnen aangeven en idd gaan rennen.

Gisteren was er een prachtige husky, ze ging gelijk liggen voor de kleine hondjes die haar wouden besnuffelen en begroeten. Prachtig om te zien. Maar ook dan let ik op en husky baasjes ook. Een grote poot kan een 2kg hondje ook bezeren. Wellicht niks ernstigs maar toch. 

honden page profiel Heidi, Bobby & NoortjeHeidi, Bobby & Noortje

honden foto van Heidi, Bobby & Noortje

Je kunt toch best op een rustig moment, dus niet met alle honden erbij, je vriendin uitleggen dat het echt niet normaal is dat jouw hondje opgejaagd wordt en het uitgilt van pijn. Dat haar hond, hoe speels bedoeld ook, gewoon te lomp is voor jouw hondje en dat zij als eigenaar moet ingrijpen en zorgen dat hij niet te wild met kleine hondjes omgaat. Lijkt me toch niet meer als normaal dat zij haar verantwoording als baas neemt. Zeker bij een goede vriendin kun je zoiets best rustig uitleggen.

Volgende forumvraag: Broodfok puppy’s op bestelling
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^