Chihuahua lijkt zo’n honger te hebben

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JokeJoke

honden foto van Joke

Dag allemaal,

Ik ben Joke en heb 2 Chihuahua’s Joey en Noa. Het zijn geen hele kleine hondjes, Noa 6kg is slanker dan Joey 4kg (bij Noa voel ik haar ribbetjes en zelfs haar ruggengraat een beetje en bij Joey is zijn rug plat en kan ik geen ruggengraat ontdekken haha).

Ik zit een beetje met het volgende. Ik geef de hondjes 2x per dag eten, vers vlees van Farmfood; Joey 100gr en Noa 120 gram verdeeld over 2 porties. Tussendoor krijgen ze meestal 1 kluifje per dag en op sommige dagen (zaterdag en/of vrijdag) 1 tot 3 kluifjes per dag. Nu merk ik aan Noa dat ze continu uitgehongerd lijkt; haar voer heeft ze werkelijk in 4 seconden weg!!! Zojuist gaf ik beiden een kluifje; ik lette verder even niet op en ineens waren ze aan het vechten om een restant kluifje. Ze vechten nooit, zijn totaal niet agressief, wat mij dus doet denken ‘hoe uitgehongerd moeten ze zijn als ze gaan vechten om een kluifje?’ 

Noa is gesteriliseerd, waardoor het moeite kost om haar op gewicht te houden. Er zijn wel eens periodes dat ze meer tussendoortjes krijgt op een dag (en ook weer niet zo heel gek veel) en voordat je het weet, zie je haar dikker worden. Maw als ik meer voer zou gaan geven, zou ze dikker worden en dat wil ik dus ook niet.

Eigenlijk vraag ik me af of ik verkeerd doe, of m’n hondjes wel de juiste hoeveelheid eten krijgen, of het voer dat ik geef (alleen Farmfood vers vlees rund en rund/pens) wel volledig genoeg is of dat ik het anders moet doen? Ik heb overigens ook een tijd geleden ook brokken van Farmfood gevoerd (‘s ochtends vers, ‘s avonds brokken), echter bleek het toen heel lastig om Noa op gewicht te houden en ben ik weer terug geschakeld naar geheel vers voer.

En ow ja, van de week kwam ik thuis en toen was er gal gespuugd. Ik dacht eigenlijk dat het van mijn oude kat was (15+) en dacht er verder niet bij na. Maar later las ik op internet dat gal spugen ook een teken van uitgehongerd kan zijn en vroeg ik me af of het gal spugen achteraf niet door Noa was gedaan.

Benieuwd naar jullie reacties :)

honden page profiel sylviasylvia 2 doggies

honden foto van sylvia

Meestal is het juist andersom, als ze gesteriliseerd zijn komen honden juist eerder aan in gewicht.

Maar jouw teefje is moeilijk op gewicht te houden?

Toch als ze te mager is, moet je haar iets meer voeren denk ik, tot ze weer goed op gewicht is?

Je schrijft in je post dat je reu vrij vol is, en je teefje redelijk dun maar je wilt haar niet dikker hebben?

En als je denkt dat het iets medisch is, dat ze niet helemaal gezond is, moet je haar eens laten onderzoeken.

 

 

honden page profiel JokeJoke

honden foto van Joke

Ja maar dat bedoel ik ook. Ze komt ook heel snel aan in gewicht en is op dit moment redelijk slank. Dierenwinkel afgelopen week en dierenarts maandje of 4 terug zegeen dat het net kann (maw dat ze zeker niet dikker moet worden). Joey is overigens echt ietsje te dik, maar kan hem toch moeilijk nog minder eten gaan geven? Hij komt ook niet zo heel uitgehongerd over, eet zijn maaltijd redelijk rustig en heeft ook nooit heel veel haast met een kluifje in tegenstelling tot Noa.

Ik denk niet dat het iets medisch is, ze tonen super gezond en actief, zijn ook nog maar 3,5 jaar oud.. ik vind het alleen zo zielig dat ze zo’n honger lijkt te hebben tijdens eten en kluiven en vraag me af of ik misschien andere voeding moet gaan geven dan alleen Farmfood? Of heb ook iets gelezen over sperciebonen bijvoeren, zijn er nog meer mogelijkheden waarbij een hond niet aankomt?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 2 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Als je Beer de hele dag voer blijft aanbieden, zal hij het opeten tot hij erbij neervalt. Hij blijft je aankijken voor meer eten. Toch, als hij te dik wordt krijgt hij minder. Even honger hebben is minder erg dan gezondheidsproblemen en ongemakken door overgewicht. Misschien kun je meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voeren zodat hij toch wat verzadigder is.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Of juist het omgekeerde, één keer per dag alles.

honden page profiel Marga en de honden Balou en Lotus.Marga en de honden Balou en Lotus.

honden foto van Marga en de honden Balou en Lotus.

Ik heb twee kruising chihuahua's, mijn intact reutje van ongeveer vier kilo krijgt 75 gram RC brokjes in drie porties over de dag verdeeld en tien/vijftien gram gestoomd vlees, hij eet regelmatig zijn brokjes niet op maar hij is goed op gewicht.

Mijn gecastreerd teefje van 2.4 kilo krijgt 24 gram RC brokjes ook in drie porties over de dag verdeeld en tien/vijftien gram gestoomd vlees. Hierbij krijgen ze twee keer per dag een klein hondenkoekje en laat ik ze een half/uurtje op een stuk runderkophuid knagen. Mijn teefje een lekkerbek die wel graag iets lust komt ook snel aan, ze staat altijd ongeduldig te piepen als ik met hun eten bezig ben en mijn kat doet vrolijk met haar mee. Ze zit nu aan het maximum met haar eten maar bij haar kun je haar ruggengraat en ribben niet voelen. Mij is verteld dat als je de hond toch iets extra's wil geven je ze b.v.b. sperziebonen, kleine stukjes appel, wortel of komkommer kunt geven, hier zit weinig in.

Je zal verwachten dat mijn teefje omdat het reutje ongeveer eens zo zwaar is de helft van het gewicht van zijn brokjes per dag zal mogen hebben dus ongeveer 37 gr maar dit is veel te veel voor haar dan kan ik haar zo rollen.

Mijn reutje krijgt de op de verpakking aanbevolen hoeveelheid brokken, mijn teefje zit er onder. Zij krijgt de brokjes in een voerbal omdat ze anders gaat schrokken en zich verslikt.

 

honden page profiel jantienjantien

honden foto van jantien

Quote : "Noa is gesteriliseerd, waardoor het moeite kost om haar op gewicht te houden. Er zijn wel eens periodes dat ze meer tussendoortjes krijgt op een dag (en ook weer niet zo heel gek veel) en voordat je het weet, zie je haar dikker worden."

Dat vind ik allemaal niet zo vreemd, dat ze dikker wordt als je haar meer te eten geeft. Ieder pondje gaat door het mondje, zeg ik altijd. Dat heb je zelf helemaal in de hand. Uiteraard moet je er op letten dat Noa niet het eten van Joey te pakken krijgt.

 

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Dat ze ruzie hebben om een kluifje zegt niet dat ze uitgehongerd zijn.

 

Ik zou wat kluifjes schrappen en vervangen door stukjes wortel, komkommer etc.

 

Misschien nog wat meer wandelen?

 

 

honden page profiel NullNull

honden foto van Null

Java gaf ook gal over op vers vlees. Dat verteren ze sneller dan brokjes. Dus na bijna dagelijks overgeven ben ik weer overgestapt op brokjes. Ze krijgt niet veel, is geholpen en weegt 9 kilo. Ze krijgt 60 gram brokjes per dag verdeelt over 3 keer, de aanbevolen hoeveelheid die op de zak staat is 120 gram. Daarnaast krijgt ze ook nog veel snackjes. 

 

 

Ik geloof dus wel dat een hond sneller een lege maag heeft op vers vlees. 

honden page profiel Sas en haar hondenSas en haar honden

honden foto van Sas en haar honden

Heb hetzelfde probleem gehad met onze poedel en farmfood. Ook hij gaf gal over en leek altijd honger te hebben. Ik zou als ik jou was eens een ander kvv proberen en kijken of je hondje dan nog steeds dezelfde klachten heeft of niet.

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje † Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

Noa 6kg is slanker dan Joey 4kg (bij Noa voel ik haar ribbetjes en zelfs haar ruggengraat een beetje en bij Joey is zijn rug plat en kan ik geen ruggengraat ontdekken haha).
Ik zit een beetje met het volgende. Ik geef de hondjes 2x per dag eten, vers vlees van Farmfood; Joey 100gr en Noa 120 gram verdeeld over 2 porties.

 

Je kan haar best een beetje meer geven op vers vlees Je voert nu 2 % van het lichaamsgewicht (dat is de minimale richtlijn) Ik zou haar 150 gram geven (2.5 %) en dan de grootste maaltijd in de avond

en dan even kijken hoe dat gaat

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva 3 doggies

honden foto van Vera en Ziva

Als ik je goed begrijp is het probleem niet om noa op gewicht te houden, dat lukt zeg je. Maar na het eten (een hoeveelheid die dus goed is voor haar gewicht) heeft ze nog steeds honger. En ze eet erg snel.

 

Probeer eens iets te doen zodat ze minder snel kan eten. Ziva krijgt ook kvv, vindt ook dat ze meer nodig heeft maar dat is toch echt niet zo, dan wordt ze te dik.

Ik geef haar haar kvv in kongs. Als je de juiste maat kong hebt moeten ze moeite doen om het laatste beetje vlees er uit te krijgen waardoor ze langer doen met hun eten. Dat geeft de hersenen meer tijd om door te krijgen dat er gegeten wordt en het honger gevoel uit te zetten. Na het eten geef ik dan vaak iets te kluiven, iets waar ze een half uurtje mee bezig is. Ook dat zorgt ervoor dat de hersenen signalen krijgen dat er gegeten wordt. En meer 'eten' is minder honger.

 

Nog iets wat je kunt proberen: je zegt dat je reutje wat te zwaar is. Hij heeft dan eigenlijk toch minder eten nodig. Ik kan me voorstellen dat je hem niet minder wilt gaan geven, hij krijgt immers al zo weinig! Maar voor hem is het dus net iets te veel. In plaats van minder eten geven, kun je ook (bij dezelfde hoeveelheid eten) iets meer gaan wandelen. Ik weet niet hoe veel je nu wandelt hoor, dus geen verwijt dat je dat te weinigdoet! Je reutje zal dan afvallen. Je teefje ook, dat wil je niet, dus haar kun je dan iets meer gaan geven. Kleine stapjes, bijvoorbeeld met 5 - 10 gram per dag ophogen, en dankijken bij welke hoeveelheid ze op goed gewicht blijft.

honden page profiel CareanaCareana 3 doggies

honden foto van Careana

" Of juist het omgekeerde, één keer per dag alles. "

Dat zou ik bij een Chihuahua nou echt niet doen. Deze hondjes staan erom bekend snel door hun glucosevoorraad (lever) te zijn waardoor ze zelfs in shock en in coma kunnen raken, ofwel, zelfs dood gaan - zeker pups. Eten geven verdeeld over meerdere momenten op de dag, is dus bij dit ras (en andere toy breeds) dus eigenlijk een must.

Inderdaad kan het bij grotere honden wel een oplossing zijn om maar een voermoment per dag te doen tegen gal spuwen, maar die kunnen ook veel meer en langer energie/glucose vasthouden. Tegen gal spugen 's morgens op een lege maag helpt het vaak ook goed om voor het slapengaan nog een stevige knabbel te geven (paar gedroogde sprotjes, stkje gedroogde pen, kippennekje...).

 

Snel eten is eigenlijk normaal voor honden, daar is hun hele spijsverteringsstelsel op ingricht. Kijk naar het speeksel dat net glijmiddel is, als ik de bakken afwas glibberen ze nogal eens uit mijn handen en ik sta ook lang te schrobben voordat ze niet glibberig meer voelen... Dat heeft de natuur ook zo bedoeld, zodat ze in een keer een groot stuk vlees (en ook een stuk bot) naar binnen kunnen werken. Schrokken heeft niks met honger te maken, maar wel alles met de natuur. Bij brokkenhonden is het misschien soms een probleem, maar niet voor een vleesetende hond; toen de hond ontstond, waren er ook nog geen supermarkten waar je brokjes kon kopen...

Volgende forumvraag: Doe maar een kapseltje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^