Pup, plassen en voer

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

Onze ‘pup’ is nu 5 maand (1 nov 2017). Eigenlijk hebben we vanaf het begin al problemen met de zindelijkheid, in zoverre dat je het een probleem kan noemen bij een jonge pup. Het lukt maar niet. Erg frustrerend want het is niet mijn eerste pup, en alle regeltjes en adviezen hebben we al geprobeerd. Ik heb nog nooit zoiets als dit meegemaakt..... 

even voor de duidelijkheid, ik heb geen illusies over zindelijk vanaf 12 weken en perfecte puppy’s, ongelukjes kunnen gebeuren en das geen enkel probleem.... 

 

maaarrrrr. Het gaat hier dagen goed, op hier en daar een enkel ongelukje na. 9 van de 10 keer dan buiten de bench, gewoon in de kamer. En dan ineens; 1 of 2 dagen waarbij hij de hele dag door plast! Dat klinkt bizar, en dat is het ook, hij plast dan op een dag wel 10 keer in zijn bench, soms 2/3 keer achter elkaar (hij plast, ik maak het schoon, draai me om, en bingo!) en dan ook nog buiten zijn bench... de dagen dat ie veel plast zijn niet anders als anderen. Niet qua ritme, indeling, prikkels, voer of wat dan ook. Blaasontsteking lijkt me heel sterk omdat het dagen, soms een anderhalve week, goed gaat. Daarbij heeft ie geen pijn bij het plassen, geen bloed en plast geen kleine beetjes maar gewone volledige plassen. Het is verder een vrolijke, gezonde pup, niks aan te merken. Geen pijnlijke of vervelende plekken, goede eetlust, goede energie level, sociaal. Mijn eerste gedachte gaan dus niet echt naar iets medisch, maar eerder gedrag of voer gerelateerd. Ik geef brok, maar overweeg om een korte periode KVV te gaan geven om te zien of dat verschil maakt. Liever geef ik geen KVV, omdat brok onze voorkeur heeft, maar ik wil het wel proberen om te kijken of het aan het voer ligt... ik zou zelf dan nu kiezen voor Smuldier, omdat dat voor ons goed te doen is qua locatie en prijs. Ik heb geen auto en geen groot budget, dus uit de supermarkt en ff per dag of per week halen is voor mij het handigst. Evt wil ik wel duurdere KVV bij even eens in de zoveel tijd, maar in eerste instantie is het niet de bedoeling om volledig KVV te blijven geven. Hoelang zou ik het moeten geven om te zien of het invloed heeft op het plasgedrag? Zijn er nog andere tips of meningen/adviezen? Want ik ben een beetje ten einde raad momenteel... het is erg vervelend als ik de hele dag plas aan het ruimen ben terwijl ik weet dat ie beter kan, helemaal omdat ik ook nog een zoon van 2 heb, én mijn senior meisje momenteel 24/7 verzorging nodig heeft... 

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Hey!

Gefeliciteerd met je pup!

Ik snap dat je ten einde raad bent! Het klinkt erg heftig allemaal. Ik zou toch even naar de da gaan. Wie weet is er toch een probleem ergens.

In de tussentijd goed na blijven denken of deze dagen (of de dagen ervoor) echt niet anders zijn. Ziva moest bijvoorbeeld opeens heel erg vaak plassen toen we het watertje van de kerststal aan zetten. Zoiets kan het ook zijn...

Daarnaast goed vol blijven houden met buiten zetten, maar dat riedeltje ken je al.

 

Of kvv kan werken? Misschien wel. Honden drinken doorgaans minder omdat de kvv al vocht bevat en ze die droge brokken niet weg hoeven te spoelen. Of ze per saldo ook minder water binnen krijgen zal per hond verschillen. Maar dat zal effect hebben op hoe vaak en hoe veel je pup moet plassen, maar of het ook effect heeft op waar hij het doet? Het valt te proberen.

Smuldier is geen hele goede kvv. Als je zeker wilt weten of kvv effect heeft zou ik beginnen met een goede. Werkt zelfs dat niet dan weet je meteen zeker dat kvv niet de oplossing is.

Afhankelijk van hoe vaak je pup zo'n slechte periode heeft zou ik van twee weken tot een maand uit gaan om te weten of het werkt. Voor die tijd lijkt het me ook wel te doen om even wat meer moeite te doen voor het eten van je pup.

 

Succes!

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Heb je het allen op de 'positieve' manier geleerd? Veel naar buiten, buiten belonen, binnen negeren?

 

Hoe groot is de bench in verhouding tot de hond? Hoevaak en hoelang zit hij dan in de bench? Waar gebruik je de bench voor? Waar maak je het mee schoon na het plasje? Heeft hij iets anders gegeten op of voor een dag dat hij veel plast? Mijn honden plassen meer na het eten van gedroogde huid. Dan drinken ze ook meer.

 

Mijn persoonlijke ervaring is dat een BC te slim is. Ze snappen prima dat jij wil dat ze buiten plassen en poepen en doen dat zelfs op commando. Maar ja... als jij ze nooit vertelt dat binnen plassen niet de bedoeling is, dan kan dat toch ook? Doe je gewoon beiden. hp-angel

honden page profiel BaileyBailey

honden foto van Bailey

Hoi Mivy,

Allereerst is dit natuurlijk heel vervelend.

ik lees dat je zelf denkt dat het geen blaas ontsteking is.

Toch zou ik het eerst medisch laten onderzoeken.

een pup/hond geeft  vaak niet snel pijn aan. 

Plasje opvangen en naar de DA.

Dit klinkt niet echt normaal.

persoonlijk zou ik echt niet het voer veranderen nu.

eerst de pup na laten kijken  en dingen evt uit sluiten.

Als het zo gaat als je het beschrijft dan terug naar af en behandelen als een pup die net uit het nest is.

op de dag en in de nacht evt naar buiten.(na eten,drinken,slapen,spelen,kluiven,prikkels)

maar nogmaals ik zou naar de DA gaan  ook.

 

komt daar niets uit dan kan ander voer nog altijd. 

Sterkte!

 

ook heel veel sterkte met de zorg en het verdriet van de andere hond!!!!!!

 

ps inderdaad bv na het kluiven moeten pups en volwassen honden vaak meer drinken.

Dus daarna weer meteen naar buiten voor een plasje.

 

 

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

" Heb je het allen op de 'positieve' manier geleerd? Veel naar buiten, buiten belonen, binnen negeren?
 
Hoe groot is de bench in verhouding tot de hond? Hoevaak en hoelang zit hij dan in de bench? Waar gebruik je de bench voor? Waar maak je het mee schoon na het plasje? Heeft hij iets anders gegeten op of voor een dag dat hij veel plast? Mijn honden plassen meer na het eten van gedroogde huid. Dan drinken ze ook meer.
 
Mijn persoonlijke ervaring is dat een BC te slim is. Ze snappen prima dat jij wil dat ze buiten plassen en poepen en doen dat zelfs op commando. Maar ja... als jij ze nooit vertelt dat binnen plassen niet de bedoeling is, dan kan dat toch ook? Doe je gewoon beiden. "

We hebben het inderdaad vanaf het begin positief aangeleerd. Buiten belonen, binnen negeren. Als ie plast maak ik het schoon met een schone doek (heb daar aparte doekjes voor die op 60 graden door de wasmachine gaan) met allesreiniger of met azijn. De vloer met azijn omdat daar geen allesreiniger op kan, de bench meestal met allesreiniger. 

Hij krijgt eigenlijk altijd hetzelfde te eten, ook qua beloningen... de bench is niet heel groot, maar heb ook een grotere bench (van mijn andere hond) geprobeerd en dat maakte geen verschil. Hij zit er ook niet heel veel in ofzo, alleen om te slapen of als mijn zoontje met een koekje door de kamer loopt :p of als ik ff niet op kan letten (bv als ik wegga of ga slapen) soms lijkt het alsof ie het ‘expres’ doet hoor, om aandacht, of uit protest ofzo, dat ie in de bench zit.. ik ken alle bezwaren van de ‘anti-benchers’ inmiddels ;) en heb de discussie meermaals gevoerd en voor ons is de bench een belangrijk hulpmiddel in de opvoeding tot de hond volwassen is. Heb dat met al mijn honden gedaan, en er is er geen een minder van geworden, alleen dit heb ik nog nooit meegemaakt en weet gewoon niet goed hoe ik dit moet oplossen.... 

 

zo frustreerd, hij stonk verschrikkelijk, dus had hem lekker gewassen, en dat koste me enorm veel moeite aangezien ik al 4 nachten niet geslapen had vanwege mijn andere hond, en nog geen 3 uur later plast ie 2 x in zijn bench.. ‘s avonds weer en de volgende dag weer :,( dan kan ik echt wel ff janken... 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik ben niet anti bench, heb er zelf ook een gebruikt. Maar toch zou ik eens kijken hoe het gaat zonder bench. Niet alle honden voelen zich er prettig in.

 

Je kan ook je zoontje met z'n koekje aan tafel zetten ipv hem er mee door de kamer te laten lopen.

 

Hoe lang zit er tussen de uitlaatmomenten? Misschien zou je er tussendoor tijdelijk nog even een keer extra mee naar buiten kunnen gaan.

honden page profiel mivymivy

honden foto van mivy

" Ik ben niet anti bench, heb er zelf ook een gebruikt. Maar toch zou ik eens kijken hoe het gaat zonder bench. Niet alle honden voelen zich er prettig in.
 
Je kan ook je zoontje met z'n koekje aan tafel zetten ipv hem er mee door de kamer te laten lopen.
 
Hoe lang zit er tussen de uitlaatmomenten? Misschien zou je er tussendoor tijdelijk nog even een keer extra mee naar buiten kunnen gaan. "

Het is nu zo dat we hem extra in de tuin laten, omdat er gewoon niet tegen te lopen is af en toe.. hij gaat echt genoeg naar buiten en dat verklaart ook niet waarom het soms een week of anderhalve week goed gaat... zelfde voor een blaasontsteking. Hij heeft geen enkel symptoom behalve het plassen zelf.. een blaasontsteking is constant, niet een week niet en dan ineens 2 dagen wel. Plus dat dat vaak kleine plasjes zijn, hij plast gewoon grote/volledige plassen. 

zonder bench is om meerdere redenen gewoon geen optie. Ik wil ook absoluut geen sloopgedrag in de hand gaan werken en apart zetten is behalve een bench geen optie. Daarnaast ligt er hier een 11 jarige dame te herstellen van een tia/hersenbloeding, die ook beschermt moet worden tegen een springende en spelende pup dus hij moet gewoon in de bench als ik er niet op kan letten... 

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Dan heb ik geen idee wat je nog verder kunt doen. Misschien het toch zo laten en hopen op verbetering.

Heb je wel urine weggebracht en laten testen? Toch om zeker te wezen dat het echt geen blaasontsteking is.

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Helemaal geen gek idee om de hond op kvv te zetten, aangezien je hond nog in de groei is even nog geen smuldier geven, daar zit geen natuurlijk bot in wat je opgroeiende hond nu wel nodig heeft.....en smuldier is echt niet slecht, maar wat eenzijdig...kijk eens bij de dierenwinkel naar een goede kvv, en kijk dan eens of het plasgedrag minderd....je kan dan om en uur of tien in de avond het water weghalen, en smorgens weer aanbieden, mits je kvv gaat voeren, met een brok geen water weghalen...er zijn genoeg kvv,s die niet al te duur zijn, bijvoorbeeld tammenga, of tamro of carnibest, carnibest is wel duur, maar om het eens uit te proberen....wanneer er geplast wordt schoonmaken met schoonmaakazijn....anders blijft de urinegeur hangen en plast tie daar weer...ik begrijp dat je slaap te kort komt in verband met de andere hond....toch zou ik de jonge hond even snachts eruit halen en laten plassen, kijk het eens een weekje aan op de kvv, er is heel snel verbetering qwa plassen.....

honden page profiel LiseloreLiselore

honden foto van Liselore

Hoi Mivy,

Wat ontzettend vervelend dat de pup zoveel binnen plast terwijl je je ongetwijfeld ook veel zorgen om je dochter maakt. Ik hoop dat het goed met haar gaat/ gaat komen!

Nu ben ik geen expert op het gebied van honden, ik heb zelf krap een maand een pup. Maar toen ik je bericht en reacties las, moest ik aan stress bij de pup denken. Natuurlijk is er nu veel bij je aan de hand thuis door de situatie met je dochter, reageert de pup niet op deze stress/ veranderde situatie?

Ik weet niet hoe lang je dochter al ziek is, maar als je eens terugkijkt naar de momenten waarop het in het gezin moeilijker ging door je dochter of opstandige dreumes, valt dat toevallig samen met de momenten dat de pup binnen plast? Of plast de pup juist toevallig binnen als je net druk bent met je dochter of zoontje? Als daar namelijk een lijn in te ontdekken is, zou ik namelijk eerst een goede hondentrainer raadplegen in plaats van een dierenarts.

Heel veel succes en sterkte!

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

In vele gevallen plast een hond weer binnen nadat het een tijd goed gaat omdat men dan onbewust mindert met belonen. Het gaat immers prima en men beloont niet meer altijd wanneer het goed gaat. En dan hervalt de hond weer in het niet gewenste gedrag. Want dan gaan we weer intens werken en belonen op het gewenste gedrag. Zo beland je in een vicieuze cirkel van proper zijn, binnen plassen, proper zijn, binnen plassen enz.

honden foto van Maaike en Joep, Lizzy, Bam en Harry

Dat heeft Lizzy ook gehad! Werkelijk om je haren uit je kop te trekken! Bij haar was het elke keer iets medisch, de eerste keer was het giardia, toen was het blaasontsteking en daarna bleek dat ze niet goed tegen het voer kon. Uiteindelijk had ze opgepikt dat in de kamer plassen een vorm van aandacht krijgen was, dus als ze vond dat ze niet genoeg aangehaald werd of als ze iets niet mocht dan ging ze in de kamer zitten piesen. Terwijl ze me aankeek. 

 

Ik zou toch eens laten controleren op een blaasontsteking, dat is makkelijk uit te sluiten, al is de kans erg klein bij een reutje. 

 

En uiteindelijk bij Lizzy blijkt dat als er gepiest is, je vooral niet moet opspringen en opruimen, maar even laten liggen. Dan krijgt ze niet de aandacht die ze vraagt. En dan na een minuut of tien eerst aandacht en daarna opruimen. 

 

Maar het is wel bloedirritant, dat klopt. 

 

Komt goed! hp-thumbsup

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" We hebben het inderdaad vanaf het begin positief aangeleerd. Buiten belonen, binnen negeren. Als ie plast maak ik het schoon met een schone doek (heb daar aparte doekjes voor die op 60 graden door de wasmachine gaan) met allesreiniger of met azijn. De vloer met azijn omdat daar geen allesreiniger op kan, de bench meestal met allesreiniger. 
Hij krijgt eigenlijk altijd hetzelfde te eten, ook qua beloningen... de bench is niet heel groot, maar heb ook een grotere bench (van mijn andere hond) geprobeerd en dat maakte geen verschil. Hij zit er ook niet heel veel in ofzo, alleen om te slapen of als mijn zoontje met een koekje door de kamer loopt :p of als ik ff niet op kan letten (bv als ik wegga of ga slapen) soms lijkt het alsof ie het ‘expres’ doet hoor, om aandacht, of uit protest ofzo, dat ie in de bench zit.. ik ken alle bezwaren van de ‘anti-benchers’ inmiddels ;-) en heb de discussie meermaals gevoerd en voor ons is de bench een belangrijk hulpmiddel in de opvoeding tot de hond volwassen is. Heb dat met al mijn honden gedaan, en er is er geen een minder van geworden, alleen dit heb ik nog nooit meegemaakt en weet gewoon niet goed hoe ik dit moet oplossen.... 
 
zo frustreerd, hij stonk verschrikkelijk, dus had hem lekker gewassen, en dat koste me enorm veel moeite aangezien ik al 4 nachten niet geslapen had vanwege mijn andere hond, en nog geen 3 uur later plast ie 2 x in zijn bench.. ‘s avonds weer en de volgende dag weer :,( dan kan ik echt wel ff janken...  "

O, ik ben wel de laatste die anti-bench is hier op HP hp-shiny maak je daar dus maar geen zorgen om.

Mijn vragen waren puur om te kijken of ik een oorzaak kon vinden. Een passende bench (dus niet te groot) kan een hulpmiddel zijn bij de zindelijkheidstraining namelijk.

 

Maar als je puur positief de zindelijkheidstraining hebt gedaan dan denk ik dat de oorzaak daar wel eens in kan zitten; ga hem maar vertellen (niet in elkaar meppen) dat binnen plassen NIET de bedoeling is! Uiteraard alleen als je hem er op heterdaad op betrapt.

Volgende forumvraag: Pup alleen laten slapen, wanneer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^