Zindelijkheid & verplichte rust

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

Hallo allemaal,

ik ben benieuwd naar jullie advies.

Onze pup (border collie) heeft het de eerste paar dagen heel goed gedaan qua zindelijkheid. Hij ging steeds naar een bepaald deel van de kamer, waardoor wij wisten dat hij naar buiten moest. Als hij dan buiten zijn behoefte deed beloonden wij hem met onze stem en af en toe een snoepje.

Toen kregen wij het advies om niet met snoepjes te belonen, omdat zijn behoefte doen zelfbelonend gedrag is. Dus wij alleen met stem. Sinds enkele dagen doet hij weer steeds zijn behoefte in huis en hebben we het gevoel dat de niet-belonen behoefte niet werkt. We zijn dus weer opnieuw met snoepjes aan het belonen buiten, en negeren als hij iets binnen doet.

Echter doet hij nu steeds wanneer we buiten zijn geweest (en hij vaak al iets heeft gedaan) dan tóch binnen nog iets. Waarop wij hem weer mee naar buiten nemen. We merken dat hij hiervan best overprikkeld wordt, steeds dat buiten binnen buiten binnen. Dan wordt hij heel druk. Meestal zetten we hem dan in de bench, om even verplicht te rusten, echter begint hij hier sinds enkele dagen ontzettend in te ‘graven’ en begint hij te kauwen in zijn vetbed. 

Doen we iets verkeerd? Ik begrijp dat hij nog erg jong is, en een ongelukje is niet erg. Maar ik snap niet waarom hij het alsnog binnen doet, terwijl hij buiten net is geweest. En is direct buiten zetten dan een goede methode? Omdat we hierdoor vaak 2x binnen een kwartier naar buiten gaan en hij hier heeel druk van wordt.

Een heel verhaal, maar ik ben benieuwd naar jullie tips!

honden page profiel Vera en ZivaVera en Ziva

honden foto van Vera en Ziva

Je pup vindt het buiten nog erg spannen. Hij durft wel te plassen, maar kan niet genoeg ontspannen om helemaal leeg te plassen. De rest doet hij binnen, waar hij zich veilig voelt.

 

Als je merkt dat hij er overprikkeld van raakt, zou ik niet nog een tweede keer met hem naar buiten gaan. Goed belonen als hij het buiten doet, altijd hetzelfde kleine rondje lopen en negeren als er binnen nog wat uit komt. Als hij buiten meer gewend is zal het vanzelf beter gaan.

honden page profiel LizLiz 3 doggies

honden foto van Liz

Je hoeft niet opnieuw naar buiten als hij net buiten is geweest. Het idee achter naar buiten gaan als je je pup betrapt op plassen/poepen in huis is dat je door hem op te tillen, er voor zorgt dat hij stopt met plassen/poepen en buiten verder gaat. Aangezien hij net buiten al zijn behoeftes heeft gedaan, zal dat dan niet weer gebeuren.

 

Hoe maak je je BC pup zindelijk?

Leer je pup buiten zijn behoeftes te doen. Dat doe je door hem daartoe in gelegenheid te stellen. Ga minimaal elk 1,5 uur met hem naar buiten, tenzij hij op dat moment ligt te slapen; dan ga je meteen als hij wakker wordt. Doet hij buiten wat dan prijs je hem de hemel in.

Leer je pup niet binnen zijn behoeftes te doen. Dat doe je door hem 100% in de gaten te houden. Zodra je ziet dat hij aanstalten maakt om te plassen of te poepen zeg je duidelijk: "Nee!" of "Foei!", pak hem op en zet hem buiten neer.

Kan er even niemand op de pup letten, dan zet je hem in zijn bench. Dat doe je natuurlijk zo min mogelijk want op dat moment train je niet.

 

Rust nemen. Nu zet je hem in de bench als hij te druk is. Ik vind dat geen goed plan. Je gebruikt de bench als een soort strafhok terwijl het een veilig eigen plekje moet zijn. Wat je doet is meer een soort time-out geven dan hem te leren zijn rust te nemen. Ja, je moet een BC pup leren rust te nemen maar dat moet je doen vóór hij te moe of overprikkeld is. Nu ben je dus te laat. Wees het voor. Lijn je pup aan, ga op de bank zitten op de lijn en leg je pup aan je voeten met wat kauwmateriaal. Negeer je pup en uiteindelijk gaat hij slapen want hij kan geen kant op.  En dan blijf je zitten tot hij weer vanzelf wakker wordt. Al snel zal hij leren; aan je voeten liggen en gaan slapen; ook zonder lijn. De volgende stap is hem dan een stukje verder op neerleggen en gaan slapen. Steeds de bench gebruiken om dit aan te leren is nu wel makkelijk maar later loop je tegen het probleem aan dat je afhankelijk bent van die bench. Een dagje ergens heen, bv naar het strand, en je pup draait volledig door. Hij kan niet slapen/rusten want er is geen bench. Gebruik je mijn methode dan kan je hem ook op zo'n dagje rust geven; je legt hem gewoon op het terras aan je voeten en hij gaat slapen. Hij weet; jij gaat rustig zitten; hij gaat slapen.

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

" Je pup vindt het buiten nog erg spannen. Hij durft wel te plassen, maar kan niet genoeg ontspannen om helemaal leeg te plassen. De rest doet hij binnen, waar hij zich veilig voelt.
 
Als je merkt dat hij er overprikkeld van raakt, zou ik niet nog een tweede keer met hem naar buiten gaan. Goed belonen als hij het buiten doet, altijd hetzelfde kleine rondje lopen en negeren als er binnen nog wat uit komt. Als hij buiten meer gewend is zal het vanzelf beter gaan. "

Ja dit denk ik ook. Hij lijkt het buiten altijd zo leuk te vinden, maar volgens mij is het toch nog een beetje te spannend! 

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

Bedankt voor de tips Liz, heel nuttig!

honden page profiel Billie en GreetBillie en Greet

honden foto van Billie en Greet

Hoi Marjolein,
Heel herkenbaar je vragen.
Weet niet hoe oud jullie pup is, mijn Lola is 8,5 week.
Ik wil je in ieder geval sterkte wensen, je krijgt zoveel adviezen en soms weet je het dan niet meer.

Ik heb na een paar dagen wel besloten om niet meer zo krampachtig elk plasje/poepje binnen te willen voorkomen.
Ik zet haar buiten als ze geslapen heeft (gelukkig heb ik een afgesloten tuintje) en verder laat ik het een beetje.
De controle over de blaas is er nog niet helemaal lijkt mij dus als hij na buiten geweest te zijn alsnog binnen plast is het maar zo.
Was hier ook zo dat Lola overprikkeld raakte van binnen/buiten.
(Kwam waarschijnlijk ook door de overgang, nieuwe indrukken die de verhuizing met zich mee heeft gebracht.)
Ik denk dat "het kwartje" best gaat vallen dat plasje/poepje buiten moet.
Geef hem de tijd en ga op je gevoel af wat het beste is voor jouw pup.
Let daarbij goed op wat je zelf nodig hebt, dat is ook belangrijk om het allemaal vol te houden.

Ik heb je niet willen zeggen wat je moet doen maar mijn eigen ervaring willen delen.
Zelf heb ik af en toe ook mijn vragen, meestal als ik er midden in de nacht uit geweest ben voor Lola en dan moeilijk weer in slaap val. :-D
Veel plezier met je puppy.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Ik heb na een paar dagen wel besloten om niet meer zo krampachtig elk plasje/poepje binnen te willen voorkomen.
Ik zet haar buiten als ze geslapen heeft (gelukkig heb ik een afgesloten tuintje) en verder laat ik het een beetje.
De controle over de blaas is er nog niet helemaal lijkt mij dus als hij na buiten geweest te zijn alsnog binnen plast is het maar zo. "

Dat is een misverstand. Iedere gezonde BC pup van 8 weken heeft in principe voldoende controle over de blaas en sluitspieren om zindelijk te zijn. De enige uitzonderingen zijn de blijdschap- en angstplasjes, dan zitten ze zo hoog in hun emotie dat ze die beheersing even kwijtraken. Die herken je snel genoeg.

 

Voor mij persoonlijk is zindelijkheid dan ook niet meer of minder dan weten dat je buiten plast en poept en niet binnen.

 

Het punt van die blaas en sluitspieren is meer de tijd dat ze het op kunnen houden. Die is bij puppy's nog erg kort. Zelfs dat ze een nacht van 7 uur droog kunnen blijven zegt nog niet zo veel omdat de urine productie en de darmperistaltiek sterk verlaagd is in de slaap; eender dus wanneer ze overdag een dutje doen van 3 uur terwijl ze als ze wakker zijn het geen 1,5 uur op kunnen houden. Dat is dus puur een biologisch dingetje.

 

Een pup is in mijn ogen dus zindelijk als hij in het normale ritme niet binnen plast of poept. Een ongelukje kan dan nog voorkomen wanneer de blaas of endeldarm te vol zit en hij het niet meer op kan houden. Dat is dan niet de schuld van de pup maar van jou omdat je te laat bent geweest met uitlaten. Als de pup groeit wordt de controle en de kracht beter en kan je de tijd tussen de uitlaatmomenten gaan oprekken. Daarbij adviseer ik altijd niet de grenzen te gaan opzoeken. Dus als je je een keer verslapen hebt en je jonge hond ipv 8 uur, opeens ook 9 uur droog kan blijven, zou ik dat nog niet meteen als standaard gaan invoeren. Best kans namelijk dat je hond dan wel hoge nood heeft; dat moet je toch niet willen.

 

Mijn oude Momo gaat standaard 3 maal daags uit, Elsa van 11 maanden nog 4 keer. Die zou het ook met 3 keer afkunnen, maar "rustig aan, dan breekt het lijntje niet", zeg ik altijd.

 

Ik ben heel benieuwd hoe snel jouw pup zindelijk wordt als je maar weinig uitlaat en niet reageert op binnen plassen en poepen. Ik denk dat dat weleens heel lang kan gaan duren.

honden page profiel Billie en GreetBillie en Greet

honden foto van Billie en Greet

" Dat is een misverstand. Iedere gezonde BC pup van 8 weken heeft in principe voldoende controle over de blaas en sluitspieren om zindelijk te zijn. De enige uitzonderingen zijn de blijdschap- en angstplasjes, dan zitten ze zo hoog in hun emotie dat ze die beheersing even kwijtraken. Die herken je snel genoeg.



 

Ik ben heel benieuwd hoe snel jouw pup zindelijk wordt als je maar weinig uitlaat en niet reageert op binnen plassen en poepen. Ik denk dat dat weleens heel lang kan gaan duren. "

 


Bedoel je mij hiermee Liz?
Ik zeg nergens dat ik weinig uitlaat en dat ik haar niet naar buiten laat bij in huis plassen/poepen (wat trouwens maar een enkele keer voorkomt).

Is lastig op schrift uit te leggen.
Ik wilde met Marjolein delen hoe ik er in sta en dat mij ervaring met constant gefocust zijn op het zindelijk maken (bij mij in ieder geval) niet vol te houden is.
Hondje zichzelf laten zijn is ook belangrijk in de opvoeding van een pup vind ik, het zindelijk maken is niet het enige.

Het gaat hier trouwens tot nu toe prima met behoefte doen buiten en ik denk niet dat een enkele keer binnen een ongelukje dat door breekt.

honden page profiel Marjolein Marjolein

honden foto van Marjolein

Onze pup is nu 9,5 week. We zijn afgelopen zondag gestart met cursus (individuele cursus bij ons thuis) en kunnen gelukkig ook bij de trainster terecht met alle vragen. Ze gaf aan dat hij het buiten nog een beetje spannend vindt, en we het beste steeds naar dezelfde plek in de straat kunnen lopen waar hij zijn behoefte moet doen. Gaat nu zo’n 1,5 dag goed haha, hij heeft de oprit van de overburen uitgekozen :p. 

We gaan echt heel regelmatig met m naar buiten, daar zal het niet aan liggen. Denk vooral nog wat spanning. Hopelijk blijft het de komende dagen nog zo goed gaan! En een ongelukje op zn tijd is dan ook niet erg. In ieder geval bedankt voor de tips! 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

"  
Hondje zichzelf laten zijn is ook belangrijk in de opvoeding van een pup vind ik, het zindelijk maken is niet het enige.
 "

Natuurlijk.

Maar soms hebben hebben mensen de neiging om alles van hun hond strikt onder controle te willen houden. Hun honden mogen zelf niet meer denken.

honden page profiel Billie en GreetBillie en Greet

honden foto van Billie en Greet

" Natuurlijk.

Maar soms hebben hebben mensen de neiging om alles van hun hond strikt onder controle te willen houden. Hun honden mogen zelf niet meer denken. "

 


Dan begrijpen wij elkaar Luz ;-)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^