Martin Gaus over de komende aanpak van HR-honden.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JamaicaJamaica

Er is momenteel veel te doen rond bijtincidenten. Want de overheid wil daar van af. Dus vergadert men tot men een ons weegt. Stelt men een lijst van HR (Hoog Risico) honden op en wil weer fokverboden. Net als zo’n dikke twintig jaar geleden toen de RAD (Regeling Agressieve Dieren) in werking werd gezet, ook met de bedoeling (ernstige) bijtincidenten te voorkomen. Die opzet is mislukt, ondanks dat honderden pitbull-achtigen van straat werden geplukt en gedood zonder dat ze ook maar iets op hun kerfstok hadden. Maar er werd niet minder gebeten en in sommige landen was zelfs een duidelijke toename van het aantal hondenbeten te zien. Dus werd de RAD na jaren weer afgeschaft. En nu overweegt men soortgelijke maatregelen wederom te nemen. 
Gelukkig ligt er een goed onderbouwd rapport van de Universiteit van Wageningen die daartoe opdracht kreeg van gemeente Amsterdam. Amsterdam heeft met dat rapport in de hand een concept-aanpak voorgesteld dat hout snijdt. De HR-lijst is afgeschaft, HR honden blijken namelijk niet de grootste boosdoeners. Veel meer wil men naar preventie, voorlichting dus meer kennis van eigenaars. Want de eigenaar is immers verantwoordelijk voor het gedrag van zijn hond. 
Maar ook voorlichting in het algemeen, voor niet hondenbezitters lijkt me een goed plan. Want zolang men nauwelijks begrijpt hoe een hond functioneert, zijn lichaamstaal niet begrijpt en ervan uitgaat dat men zelf niet verantwoordelijk is voor wat een hond (aan)doet, zal er weinig veranderen.
Neem de jogger en mountainbiker. Iets dat snel beweegt lokt bij veel honden najaaggedrag uit. Dus zou het handig zijn als jogger of fietser even stil ging staan als er een loslopende hond is. Vaak gaat men echter om de hond voor te blijven juist harder rennen of fietsen met maar een gevolg: een hond die najaagt, opjaagt en misschien zal bijten. Ik mag het niet zeggen natuurlijk maar ik vind dat een duidelijk geval van eigen schuld, dikke bult.
Datzelfde vind ik als een onbekende zomaar de tuin of het huis van een hond binnenstapt. De kans dat de hond zijn terrein zal bewaken is levensgroot aanwezig. Blaffen, op je afkomen en dreigen is de volgende stap. Ga je dan schreeuwen/gillen, schoppen of wegrennen, dan ben je zeker de klos. Ik mag het niet zeggen natuurlijk maar ik vind ook dit een duidelijk geval van eigen schuld, dikke bult. 
Waarom leren we mensen trouwens niet heel gewoon om met hun vingers van andermans hond af te blijven? Want zelfs de sociaalste hond van de wereld vindt geaaid worden door onbekenden best een ding. Dat herken je aan het feit dat de hond weg kijkt, gaapt, snuffelt over de grond. Of hij staat stil, heeft de mond gesloten, oren naar achteren, hij is gespannen. Om een of andere reden boeit het niet dat onze hond zich op die momenten helemaal niet prettig voelt. Of zien we het gewoon niet. En als de hond dan zou uitvallen, dan wordt er haast altijd gezegd dat hij dat uit het niets deed. Zomaar. Omdat men het niet goed waarneemt. Of geen verstand heeft van hondenlichaamstaal.
Hondenbeten voorkomen begint met voorlichting. Aan iedereen. Met of zonder hond (Geschreven door Martin Gaus op facebook)

Nu ben ik geen fan van Martin Gaus, maar met deze tekst slaat hij de spijker op zijn kop.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Xtine

Bijna akkoord, niet helemaal dus.

Mijn hond, mijn verantwoordelijkheid.

Wanneer ik weet dat mijn hond achter fietsers en joggers aangaat, dan gaat hij aan de leiband op de plaatsen waar ik die kan tegenkomen.

Het is echt niet aan hen om trager te fietsen of niet verder te lopen.

 

honden page profiel JamaicaJamaica

" Bijna akkoord, niet helemaal dus.
Mijn hond, mijn verantwoordelijkheid.
Wanneer ik weet dat mijn hond achter fietsers en joggers aangaat, dan gaat hij aan de leiband op de plaatsen waar ik die kan tegenkomen.
Het is echt niet aan hen om trager te fietsen of niet verder te lopen.
  "

 Dat ben ik met je eens, maar als je een redelijk groot natuurgebied hebt en een klein deel is losloopgebied, vind ik wel dat fietsers en joggers daar rekening mee mogen houden, of niet in dat gebied komen.

Hier op de dijk fietsen natuurlijk ook mensen en er lopen joggers. Ik houd mijn honden dan bij, maar een fietser die van achter me komt, kan natuurlijk wel even bellen dat hij eraan komt.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

Ik vind t echt belachelijk als een jogger of fietser stil zou moeten gaan staan voor een hond. 

 

Ga als eigenaar lekker oefenen of hou je hond bij je.

 

Welke tekst is van Gaus? Alles?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje 3 doggies

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Waarom zijn er zoveel felle tegenstanders van Gaus eigenlijk? 

 

Tuurlijk hoeft een jogger niet stil te gaan staan, maar als je heel bang bent van honden, is er vast wel een pad dat je kunt kiezen dat niet dwars door een losloopgebied gaat. En ja ik ben een botte chagrijn. Is m'n karakter. 

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Rekening houden met elkaar zou toch wel erg fijn zijn.

honden page profiel JamaicaJamaica

" Ik vind t echt belachelijk als een jogger of fietser stil zou moeten gaan staan voor een hond. 
 
Ga als eigenaar lekker oefenen of hou je hond bij je.
 
Welke tekst is van Gaus? Alles? "

 Ja, alles is van hem, gekopieerd van zijn facebook.

honden page profiel JamaicaJamaica

" Rekening houden met elkaar zou toch wel erg fijn zijn. "

 Dat bedoel ik precies. Als iedereen dat zou doen waren er zelden bijtincidenten en was de hele discussie over hr-honden niet ontstaan.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Waarom zijn er zoveel felle tegenstanders van Gaus eigenlijk? 
 
Tuurlijk hoeft een jogger niet stil te gaan staan, maar als je heel bang bent van honden, is er vast wel een pad dat je kunt kiezen dat niet dwars door een losloopgebied gaat. En ja ik ben een botte chagrijn. Is m'n karakter.  "

 Omdat Gaus vroeger heeel anders stond in zijn opvattingen. Heel hondonvriendelijk.

 

Ik denk dat vooral ouderen wat moeite hebben met zijn ommezwaai. Ik vertrouw m niet iig.

honden page profiel JamaicaJamaica

"  Omdat Gaus vroeger heeel anders stond in zijn opvattingen. Heel hondonvriendelijk.
 
Ik denk dat vooral ouderen wat moeite hebben met zijn ommezwaai. Ik vertrouw m niet iig. "

 Dit schrijft hij ook nog: Reacties op mijn verhaaltje over najagende honden en zo
Reacties als ‘’ik heb geen hond en dan hoef ik toch zeker geen rekening te houden met andermans hond? En al helemaal niet als dat beest onopgevoed is en niet luistert als hij geroepen wordt. Dat vind ik de verantwoording van de eigenaars’’ komen het meeste voor.
Ik wil daar iets over kwijt: Als je zelf geen auto hebt, is het toch wel handig scherp te letten of een automobilist niet iets stoms doet. Er altijd vanuit gaandat de ander de verkeersregels altijd juist opvolgt is bepaald niet handig als je leven je lief is. 
Omgekeerd, als automobilist is het wel zo handig op te letten of kinderen niet onverwacht de weg op rennen of slingeren met hun fietsje. Nu kun je zeggen dat dat niet jouw verantwoording is maar die van de ouders want die moeten hun kindje niet op pad sturen als het kindje dat nog niet goed aan kan omdat het kindje nog te impulsief is maar dat maakt jou wel een zeer onveilige mede-weggebruiker. 
In Amsterdam is het volstrekt normaal te fietsen als een kamikaze-piloot. Als je niet heel goed uitkijkt, word je snoeihard aangereden. Iets wat vergezeld gaat met veel scheldwoorden van de letterlijk en figuurlijk razende fietser. Nu kan ik natuurlijk zeggen dat de fietser op zijn fietspad moet blijven, zelf goed moet uitkijken geen ongelukken te veroorzaken en dat het niet normaal is mij zo de stuipen op het lijf te jagen. En dat ik het volstrekte recht heb om lekker kuierend en babbelend door Amsterdam te wandelen. Maar dat is bepaald niet handig als mijn gezondheid mij lief is.
Net zo is het niet handig om er van uit te gaan dat honden jou wel met rust zullen laten als jij in je joggingpakje of vermomd als wielrenner door het bos stuift. Of dat hij natuurlijk luistert als hij de spurt achter jou aan heeft ingezet en zijn eigenaar fluit hem terug. Je mag dat wel allemaal bedenken en vinden dat je recht hebt om ongestoord je eigen pad te volgen. Maar dat is bepaald niet handig als je ongebeten uit de strijd wilt komen. 
Het leven heeft nu eenmaal gevaren in zich. Via regelgeving worden die gevaren zo veel mogelijk beperkt. Maar meer dan dat is het niet. Het is geen garantie. U draagt daarom ook zelf uw verantwoording voor uw welzijn. U kunt die zorg niet zomaar aan de wereld overlaten. Niet als u gezond wil blijven tenminste. Dat blijkt immers wel gezien de vele ongelukken die dagelijks gebeuren en haast altijd de schuld van iemand zijn. Wat heeft u er trouwens aan dat als u iets ernstigs overkomt u kunt wijzen naar een schuldige? Wat heeft u dan nog aan uw gelijk? U bent immers gewoon de klos. Niemand kan beter op u letten dan uzelf. Dus doe dat dan.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

 ik ken de Martin Gaus van de laatste tijd niet aangezien ik al een tijdje niet meer in Nederland woon, maar mensen kunnen bijleren toch, vroeger was het nu eenmaal anders.  Het lijkt me allleen maar goed als je dan open staat voor nieuwe wetenschap en je jezelf ontwikkeld. 

 

ik vind het een goed stukje, al zou ik er ook niet van uitgaan dat joggers of fietsers moeten stilstaan, dat kan je niet verwachten. Gewoon rekening houden met, vind ik dan genoeg, bijv niet knalhard vlak langs een nietsvermoedende hond rennen of fietsen, maar even afremmen en afstand maken zou ik heel gewoon vinden. 

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

"  Omdat Gaus vroeger heeel anders stond in zijn opvattingen. Heel hondonvriendelijk.
 
Ik denk dat vooral ouderen wat moeite hebben met zijn ommezwaai. Ik vertrouw m niet iig. "

 Dat is wel zo, maar zo'n beetje iedereen stond er vroeger anders in. Vroeger waren fysieke correcties ook geaccepteerd, althans in mijn omgeving wel. Pieste de pup in huis, werd hij er flink met zijn neus doorheen geschoven. Tegenwoordig staat iedereen op zijn achterste poten als men iemand ziet die een ruk(je) aan de riem geeft.

Vroeger geloofde iedereen in de dominantietheorie, nu de meeste ook niet meer.

 

Dus Martin Gaus zal ook met zijn tijd zijn meegegaan. 

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

"  Omdat Gaus vroeger heeel anders stond in zijn opvattingen. Heel hondonvriendelijk.
 
Ik denk dat vooral ouderen wat moeite hebben met zijn ommezwaai. Ik vertrouw m niet iig. "

 vroeger gingen ze gewoon heel anders met honden om.

de trainster van de hondenschool waar ik met Fleur hoopers volg heeft ook een aantal jaar geleden verkeerde dingen gezegt en gedaan. Ze wist toen gewoon niet beter.

Door de bijscholing is ze veel hondvriendelijker geworden.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  Dat is wel zo, maar zo'n beetje iedereen stond er vroeger anders in. Vroeger waren fysieke correcties ook geaccepteerd, althans in mijn omgeving wel. Pieste de pup in huis, werd hij er flink met zijn neus doorheen geschoven. Tegenwoordig staat iedereen op zijn achterste poten als men iemand ziet die een ruk(je) aan de riem geeft.
Vroeger geloofde iedereen in de dominantietheorie, nu de meeste ook niet meer.
 
Dus Martin Gaus zal ook met zijn tijd zijn meegegaan.  "

 Hij zal wel moeten als hij geld wil verdienen.

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Ik vind trouwens ook dat je niet kan verwachten van een fietser dat hij stil gaat staan. Al zou ik zelf als fietser wel een ander pad kiezen, ga niet het risico nemen dat er een hond in mijn been hangt.

 

 

honden page profiel OsumiOsumi 3 doggies

honden foto van Osumi

Niet akkoord, wel ben ik akkoord dat als een hond een jogger achternagaat de jogger moet stilstaan voor eigen veiligheid, dat heb ik zelf ook al eens meegemaakt, ik ben toen gewoon gaan stilstaan, de hond besnuffelde me en ging terug naar zijn baas en ik kon verder joggen... Maar ik keur dat gedrag daarom nog niet goed, die eigenaar had zijn hond niet moeten laten loslopen als die joggers achternagaat, want wat als ik heel erg bang was voor honden of niet wist hoe me te gedragen en gebeten werd? Dan is maar 1 iemand in fout vind ik en dat is de eigenaar... Hier in België zijn dan niet echt losloopgebieden dus dit was in aanlijngebied dit gebeurde, maar stel dat het een losloopgebied was is het maar zo netjes rekening te houden met elkaar. Roep je hond terug als je een jogger ziet, doe op zijn minst die moeite, als hij niet luistert kan de jogger stilstaan, maar lijn hem eventjes aan, is net hetzelfde als de discussie 'een aangelijnde hond? Dan lijn je jouw losloper aan' ook aanlijnen dus bij wandelaars, fietsers, joggers... Ik ben bvb niet bang van honden maar hou niet van opdringerige honden in mijn buurt. Hier in de buurt loopt vaak een hond los die erg speels is, een keer zag ik hem op een kind afrennen en opspringen, dat kind had schrik en zwaait met haar armen in de lucht, als de hond beet in haar mouw, ook al is dat om te spelen is het de fout van die eigenaar vind ik... 

honden page profiel ShibaatjeShibaatje 3 doggies

honden foto van Shibaatje

Hoe rot dit ook klinkt maar je haalt voorbeelden aan van algemene dingen in het leven, uiteindelijk gaan er heel veel mensen autorijden. Dit gaat specifiek om bepaalde rassen, een bepaalde groep honden. Kun je dit echt vergelijken ?

honden page profiel JamaicaJamaica

" Hoe rot dit ook klinkt maar je haalt voorbeelden aan van algemene dingen in het leven, uiteindelijk gaan er heel veel mensen autorijden. Dit gaat specifiek om bepaalde rassen, een bepaalde groep honden. Kun je dit echt vergelijken ? "

 Ik haal helemaal niets aan. Beide teksten zijn afkomstig van meneer Gaus.

honden page profiel JamaicaJamaica

" Hoe rot dit ook klinkt maar je haalt voorbeelden aan van algemene dingen in het leven, uiteindelijk gaan er heel veel mensen autorijden. Dit gaat specifiek om bepaalde rassen, een bepaalde groep honden. Kun je dit echt vergelijken ? "

 Het punt is juist dat dit over alle honden gaat, want de hr-hondenlijst is blijkbaar weer van de baan, aangezien zij niet voor de meeste incidenten zorgen. Er wordt nu naar een aanpak van alle honden en baasjes gezocht.

honden page profiel White ShadowWhite Shadow 3 doggies

honden foto van White Shadow

Ik vind ook dat andere geen last van mijn hond hoeven hebben. Dus iedereen die aan het joggen is of fietsen die doet lekker zijn ding. Ik wandel met mijn hond en ik doe Mijn ding. Zo heeft ze van pup af geleerd ze netjes te negeren wat ze al 6 jaar prima doet. 

En dat voorbeeld van de auto is voornamelijk omdat je weet dat je als je met de auto iemand aanrijdt dat de schade dan heel groot kan zijn. Dus ja dan let je op want dat wil je niet op je geweten hebben. Hoe groter en sterker iets is hoe groter de gevolgen. Kijk naar een vliegtuig. Als daar iets mee gebeurd zijn de gevolgen ook niet te over zien. 

 

Daarom is het net als met honden belangrijk om te weten wat voor hond je hebt en hoe ga je er verantwoord mee om. Dat willen nog veel mensen niet inzien. Maar uiteraard ook voorlichting naar andere honden eigenaren wat de gevolgen kunnen zijn om je hond niet bij je te houden. Als die dus los loopt naar een andere hond die aangelijnd is. Hoe sociaal jou hond ook is ook die kan wanneer die los is recht in de kaken van een hond lopen die netjes aan de lijn zit door een verantwoorde eigenaar.. 

Want de hr hond komt er dan wel altijd als dader uit maar in vele gevallen is hij niet de veroorzaker. 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

"  Hij zal wel moeten als hij geld wil verdienen. "

 Wat een haat...

Elke hondentherapeut van toen heeft zich moeten bijscholen omdat de wetenschap, nu ongeveer 25 jaar geleden, spectaculaire ontdekkingen heeft gevonden over hondengedrag.

Martin is tenminste zo fair geweest om die nieuwe wetenschap te gebruiken.

Anderen zijn in de tijd blijven stil staan.

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

" Hoe rot dit ook klinkt maar je haalt voorbeelden aan van algemene dingen in het leven, uiteindelijk gaan er heel veel mensen autorijden. Dit gaat specifiek om bepaalde rassen, een bepaalde groep honden. Kun je dit echt vergelijken ? "

 Hij wil net beweren dat het op alle honden van toepassing is.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  Wat een haat...
Elke hondentherapeut van toen heeft zich moeten bijscholen omdat de wetenschap, nu ongeveer 25 jaar geleden, spectaculaire ontdekkingen heeft gevonden over hondengedrag.
Martin is tenminste zo fair geweest om die nieuwe wetenschap te gebruiken.
Anderen zijn in de tijd blijven stil staan. "

 Geen haat hoor, ik ken de beste man niet persoonlijk.

 

Edit. Van de producten die hij verkoopt word ik nog steeds niet heel blij.

 

https://www.gauswebshop.nl/Hond-Borsttuig-en-Harnas-Anti-Trektuig

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

"  vroeger gingen ze gewoon heel anders met honden om.
de trainster van de hondenschool waar ik met Fleur hoopers volg heeft ook een aantal jaar geleden verkeerde dingen gezegt en gedaan. Ze wist toen gewoon niet beter.
Door de bijscholing is ze veel hondvriendelijker geworden. "

 Gelukkig maar.

 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik heb gewoon mijn hond geleerd om niet achter mensen te rennen, niet naar andere honden te gaan, niet achter joggers te gaan, dat lijkt me nou het meest normaal, gek dat Gaus het dan anders zegt, hij zou toch moeten weten dat we honden dingen kunnen leren.

 

Het zijn juist de mensen met honden die laks zijn, en aan dat soort dingen zich niet storen, want hij doet niks hoor.

 

Martin Gaus is gewoon een slimme zakenman, met een sterke vrouw achter zich, ik net als Kees geloof niet in zijn oprechtheid, ik vertrouw hem dus ook niet.

 

En hoe hij op tv altijd andere GT ers af kraakt, laat hem gewoon over zijn eigen methode praten, wat goed is, niet wat hij fout vind.

 

honden page profiel luzluz 3 doggies

honden foto van luz

Denk dat Martin Gaus zelf al lang op pensioen is.

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

" Denk dat Martin Gaus zelf al lang op pensioen is. "

Die indruk geeft hij niet op tv.

honden page profiel KeesKees 3 doggies

honden foto van Kees

" Die indruk geeft hij niet op tv. "

 Hij zal zijn AOWtje wel ontvangen. 

 

Sorry voor off topic ts. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^