Oriëntatiefase soort hondenras

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Jimmy DebijeJimmy Debije

Hallo allemaal,

Eerst mezelf even voorstellen:

Ik ben opgegroeid met honden bij mijn ouders thuis (rottweilers & Jack russels) en woon inmiddels op mezelf samen met mijn vriendin. Zelf werk ik 40-uur (8:30-17:00) in de week en mijn vriendin loopt momenteel 20-30 uur stage per week (verschillende tijden soms 11:00-18:00 uur soms 16:00 uur-21:00 uur).

 

Nu zou ik graag in de toekomst een eigen hond willen aanschaffen omdat ik de gezelschap, energie en band met een hond echt wel mis. Momenteel is dit niet verstandig gezien mijn werkuren en de onzekere uren van mijn vriendin in de toekomst, maar zij studeert volgend jaar af en afhankelijk van de uren die ze dan gaat maken is een hond misschien mogelijk. Ik wil de hond niet langer dan 6 uur alleen laten dus als we onze huidige uren zouden aanhouden zou dit net gaan, wanneer het langer is begin ik niet aan een hond.

 

Ik ben me aan het verdiepen in de kenmerken van verschillende rassen en probeer hier een geschikt ras voor ons in te vinden. Ik wandel graag een stuk en heb er dan ook geen probleem mee om voor en na het werk een groot rondje met de hond te maken. Het knelpunt is echter de lange tijd (max 6 uur) die de hond misschien alleen thuis zou zijn. Ik heb een (kleinere) tuin met schuurtje (wat hondenhok zou kunnen worden) waar de hond de tijd kan doorbrengen maar ik ben dus vooral op zoek naar een ras dat zelfstandig is en waarbij het met de nodige training mogelijk is hem/haar dus deze tijd alleen te laten. Ik snap dat dit verschilt per hond maar zijn er rassen die hier beter geschikt voor zijn? Ik hoor graag jullie mening.

 

 

 

 

 

honden page profiel NaomiNaomi

honden foto van Naomi

Wat leuk dat jullie een hond willen! Slim dat jullie nog even wachten. Vind zelf 5 dagen per week 6 uur alleen zijn nog steeds wel veel eigenlijk, voor een dag of 3 vind ik het wel kunnen. 

 

Hou er wel rekening mee dat het lang duurt voordat een pup zo lang alleen kan blijven. Alleen qua zindelijkheid al. Bij Jaimy hebben we dat als pup opgelost door een oppas, die Jaimy steeds later kwam halen zodat hij steeds wat langer alleen thuis was. 

 

Heb je al gedacht aan een herplaatser, asielhond of rescuer? Ik vang regelmatig honden op uit het buitenland en ze draaien over het algemeen heel snel mee. We kunnen natuurlijk niet voor iedere opvanger vrij vragen, dus ze moeten al snel een paar uur alleen thuis blijven. (nooit langer dan 4 uur in het begin) Nog nooit problemen mee gehad. 

 

Omdat ze in het asiel meestal heel veel alleen zitten zijn ze het gewend en kun je vaak vrij snel het alleen zijn opbouwen. Hou er wel rekening mee dat er altijd uitzonderingen zijn, maar die heb ik zelf gelukkig nog niet meegemaakt. 

 

Er zitten alle soorten honden in de asielen, vooral in het buitenland. rashonden, rasloos, pups, bejaard, ongecompliceerd, met rugzakje, actief, rustig, etc. etc. 

Veel zitten al in opvang, dus dan kun je goed zien hoe ze zijn en echt goed kiezen op karakter. 

 

Ik kan het iedereen aanraden. 

 

Wat voorbeeldjes van leuke honden: 

Gizmo, Lune

 

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Wat zijn je andere eisen? Dingen als grootte, jachtinstinct, omgang met andere honden,  uiterlijk, of je sport wil beoefenen of niet etc etc.

  Ik zou een ras niet puur kiezen op het alleen kunnen zijn, met de juiste begeleiding moet bijna iedere hond wel alleen kunnen zijn (met de nadruk op bijna, want er zijn altijd uitzonderingen). 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Een hond hebben is inderdaad heel erg leuk! Goed ook dat je hier informeert.

 

Het eerste dat bij me opkomt heeft niet direct met je vraag te maken maar wil ik wel even bij je aansnijden: Als je vriendin minder werkt om voor de, door jullie beiden, gewenste hond te kunnen zorgen, leg dan de zaken wel even juridisch vast, net als met kinderen. Zij heeft hier nadeel van, jij voordeel. Denk aan verminderd inkomen en carrière barrières waar zij ook last van zal blijven houden mocht jullie relatie kapot gaan.

 

Dan het alleen blijven. Hier op HP heerst vooral de mening dat je niet fulltime kunt werken met een hond. Wie dat wel doet, houdt doorgaans zijn mond wijselijk dicht. Maar de meerderheid van de hondeneigenaren werkt gewoon fulltime hoor. Meestal is dat ook geen probleem met wat hulp van bijvoorbeeld een uitlaatservice. Maar je kunt pech hebben en een hond met verlatingsangst treffen en dat kan met elk ras. Er bestaat geen ras dat uit zichzelf makkelijk alleen blijft. Een hond in de tuin is niet voor ieder ras handig. Er zijn wel rassen die dat kunnen maar de meesten zijn het liefst gewoon in huis als jij weg bent.

 

Zoals hierboven al gezegd: Je krijgt een puppy niet zindelijk/opgevoed in 3 weken vakantie. Zelfs wanneer jullie de vakanties na elkaar zouden opnemen redt je het niet in 6 weken. Elsa zou ik nu wel zolang alleen kunnen laten met uitlaatservice, maar die is nu 7,5 maanden oud.

 

Wat vragen:

- Hoeveel uur wil/kan je precies wandelen per werkdag?

- Wil je meer doen met de hond dan wandelen? Zo ja, wat lijkt je leuk? Gehoorzaamheid, speuren, agility, hoopers, flyball, schapendrijven, hardlopen, fietsen, zwemmen bijvoorbeeld?

- Wil je ook met balletjes kunnen gooien?

- Zoek je een hond die je makkelijk overal mee naar toe kan nemen?

- Wat wil je in het weekeinde ondernemen met je hond?

- Wil je ook op vakantie naar het buitenland met je hond? (HR rassen worden niet overal toegelaten.)

- Zoek je een mens-sociale hond, een hond-sociale hond?

- Moet je hond goed los kunnen lopen?

- Moet je hond goed kunnen luisteren?

- Mag de hond vocaal zijn? Blaffen, janken?

- Zijn jullie consequent of wat gemakkelijk met opvoeden?

- Wil je een hond die imponeert/afschrikt? Zo ja waarom? Voor wie?

- Wil je een baasgerichte (gereserveerd naar vreemden) hond? Of een allemansvriendje?

- Gaat je voorkeur naar een grote, middel of kleine hond?

- Heb je voorkeur voor vacht en vachtverzorging?

 

honden page profiel Jimmy DebijeJimmy Debije

5 dagen per week 6 uur alleen vind ik inderdaad ook veel, in dat geval zou ik hem een paar keer per week bij mijn ouders/grootouders kunnen afgeven (deze delen dezelfde grote tuin) gezien hier altijd iemand thuis is en de hondenliefhebberij delen. De hond moet dan wel sociaal met de 2 jack russels van mijn ouders om kunnen gaan. 6 uur is echt mijn max. anders vind ik het zielig voor de hond, hoe graag ik er ook een wil dan begin ik er niet aan.

 

Ik heb wel een aantal voorkeuren maar ben nog redelijk flexibel,

 

Jachtinstinct - heb ik niet zo'n probleem mee, echter gezien mijn tuin zal hij bij een groot jachtinstinct bij het wandelen dus veel aan de lijn moeten en ben ik bang dat de hond zijn energie misschien niet kwijt komt.

 

Grootte - maximaal 60 schofthoogte, minimaal 25. Ik ben zowel rottweilers als jack russels gewend, beide formaten hebben zowel hun voor als nadelen maar beide zijn leuk.

 

Omgang met andere honden - Ik woon naast een park waar veel andere honden worden uitgelaten dus ik wil hem zo veel mogelijk laten socialiseren. Onder andere door de hond mee te nemen naar mijn ouders en hem te laten wennen aan hun jack russels.

 

Uiterlijk - hier gaat mijn voorkeur wel naar kortharige of middellang harige honden. Ik heb geen probleem met het ruien van kortharige honden maar het dagelijks borstelen en schoonhouden van lagharige honden trekt mij minder. Een keer per week is voor mij voldoende.

 

Doeleinde - ik neem de hond niet om een sport te beoefenen het zal vooral een gezelschapshond zijn om mee te spelen en te wandelen met misschien langere wandelingen in de weekenden.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Jachtinstinct; Dan vallen de jachthonden dus af.

Omgang met andere honden; Geen HR honden, geen honden met een rasspecifieke intolerantie zoals bv Pyreneese herders.

Uiterlijk; Dus een hond met weinig vachtverzorging. Overigens hebben niet alle langharige honden veel vachtverzorging nodig terwijl halflang harige honden soms wel getrimd moeten worden.

Geen hond die veel uitdaging nodig heeft dus. Dan zou ik sowieso geen (Border) Collie nemen, geen (Duitse) Herder of Mechelaar en geen Maltezer.

 

En de antwoorden op de verdere vragen?

honden page profiel Jimmy DebijeJimmy Debije

@Liz

- Hoeveel uur wil/kan je precies wandelen per werkdag? Een uur voor en na het werk is voor mij geen probleem, misschien een half uur voor het werk, uur na het werk en nogmaals een half uur in de avond.

 

- Wil je meer doen met de hond dan wandelen? Zo ja, wat lijkt je leuk? Gehoorzaamheid, speuren, agility, hoopers, flyball, schapendrijven, hardlopen, fietsen, zwemmen bijvoorbeeld? Nee de hond zal vooral gehouden worden voor het gezelschap en het wandelen, ik ben niet van plan verdere sporten met hem te beoefenen.

 

- Wil je ook met balletjes kunnen gooien? Balletje gooien is wel iets wat ik leuk vind om actief met de hond te doen.

 

- Zoek je een hond die je makkelijk overal mee naar toe kan nemen? De hond zie ik altijd als een lid van de familie en neem ik dan ook graag mee, ik wil dus proberen om hem zo veel mogelijk te socialiseren.

 

- Wat wil je in het weekeinde ondernemen met je hond? Ik ben graag buiten dus wandelen, tochten uitzetten voor scouting waar ik leiding draai. Mogelijk naar jaarmarkten met hem gaan wanneer mogelijk. Maar bij slecht weer vind ik het ook niet erg een weekend rustig met hem binnen te spelen.

 

- Wil je ook op vakantie naar het buitenland met je hond? (HR rassen worden niet overal toegelaten.) Ja, de hond zou meegaan op vakantie en het buitenland is meestal de bestemming.

 

- Zoek je een mens-sociale hond, een hond-sociale hond? Een hond sociale hond heeft voorkeur, ik vind het minder erg als de hond wat argwanender is tegenover vreemden zolang hij mensen bij vaker zien maar begint te vertrouwen.

- Moet je hond goed los kunnen lopen? Hoeft niet maar in de tuin zal hij zijn renenergie niet kwijt kunnen dus misschien voor de hond wel fijner.

 

- Moet je hond goed kunnen luisteren? Is altijd fijn maar voor de doeleinde waar ik een hond voor zou aanschaffen is dit geen pre.

 

- Mag de hond vocaal zijn? Blaffen, janken? Hond mag vocaal zijn maar hij moet (hopelijk met goede training) wel in staat zijn alleen thuis te zijn zonder de hele dag te blaffen.

 

- Zijn jullie consequent of wat gemakkelijk met opvoeden? Ik ben consequent met opvoeden, wanneer iets niet mag laat ik het ook niet toe. Mijn vriendin is denk ik iets makkelijker maar met goede afspraken moet consequentheid mogelijk zijn.

 

- Wil je een hond die imponeert/afschrikt? Zo jawaarom? Voor wie? Nee niet nodig, hij hoeft niet te waken of af te schrikken.

 

- Wil je een baasgerichte (gereserveerd naar vreemden) hond? Of een allemansvriendje? Hier heb i niet zo'n voorkeur, onze rottweilers waren zeer baasgericht terwijl de jack russels echt allemansvrienden waren.

 

- Gaat je voorkeur naar een grote, middel of kleine hond? Voorkeur naar middel maar alles tussen de 60-25 is een optie.

 

- Heb je voorkeur voor vacht en vachtverzorging? Kort - halflang met wekelijkse of minder dan wekelijkse verzorging. Ik heb geen probleem met haarverlies.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry


 
Dan het alleen blijven. Hier op HP heerst vooral de mening dat je niet fulltime kunt werken met een hond. Wie dat wel doet, houdt doorgaans zijn mond wijselijk dicht. Maar de meerderheid van de hondeneigenaren werkt gewoon fulltime hoor. Meestal is dat ook geen probleem met wat hulp van bijvoorbeeld een uitlaatservice. Maar je kunt pech hebben en een hond met verlatingsangst treffen en dat kan met elk ras. Er bestaat geen ras dat uit zichzelf makkelijk alleen blijft. Een hond in de tuin is niet voor ieder ras handig. Er zijn wel rassen die dat kunnen maar de meesten zijn het liefst gewoon in huis als jij weg bent.
 Liz

 

het zit anders, natuurlijk moeten mensen (fulltime) werken, het gaat erom dat een hond niet fulltime alleen zit. Ikzelf werk 38 uur per week, maar toch is Jenna zelden alleen.

 

Wb een herplaatser zou misshien een goed idee zijn, ik ken iemand die een karpatische berghond uit Roemenie heeft, die heel goed met andere honden gaat maar ook graag haar rust heeft. Zij zou met een uitlaatdienst meekunnen tijdens de werkuren van het baasje, maar dat is niets voor haar, ze is dan liever gewoon thuis zes uur vier dagen per week.

Maar goed elke hond verschilt.

 

Ik vind het een voordeel dat er familie in de buurt is die af en toe kann inspringen en misschien ook bereid is de hond te begeleiden mocht deze verlatingsangst hebben en jullie het niet op tijd opgelost krijgen.

 

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Ik moest wel denken aan een Entlebucher Sennenhond, of aan een Appenzeller Sennenhond. 

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

Eigenlijk vind ik een Jack Russel wel heel erg goed in je plaatje passen.

honden page profiel LizLiz

honden foto van Liz

" Ik moest wel denken aan een Entlebucher Sennenhond, of aan een Appenzeller Sennenhond.  "

 Dat ziet er ook erg goed uit inderdaad.

Volgende forumvraag: naam voor een husky pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^