Vraag dekreu

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Elle (Gast)

Goedenavond.    Ik heb een vraag. Hopelijk zal er met mijn teefje worden gefokt, mits de uitslagen goed zijn. Nu heb ik een vraag voor fokkers:   Als je interesse hebt in een dekreu, hoe neem je dan contact op met zijn eigenaar? En dan doel ik niet op telefoon of mail: ik ben vooral benieuwd naar welke info je vraagt en welke info de dekreu-eigenaar van jou als teef-eigenaar wil weten. Ik neem aan kopie v.d. stamboom en de kopieën gezondheidstesten? Misschien een omschrijving van het karakter? Welke informatie is handig?   En als er van beide kanten interesse is, wil ik graag kennismaken met de reu. Nemen jullie je teefje mee naar zo'n kennismaking? Of ga je zonder je teef naar de reu?    Hopelijk kunnen jullie mij antwoord geven op deze vragen.   Groet,    Elle    

honden page profiel Arran & AedonArran & Aedon

honden foto van Arran & Aedon

Helaas kan ik je geen advies geven,  maar ik volg graag even. Vind het erg interessant!!

 

honden page profiel KeesKees

honden foto van Kees

Ik zal even een fokker vragen.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik volg graag mee (:

honden page profiel bentebente

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd. Je hebt verder alleen niet zo veel aan me haha. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Abby, Eevee, Elphaba, Glacee & Grant

Dit verschilt per ras en ook fokker eigenlijk. Net zoals dat sommige fokkers hun pupkopers via de mail al het hemd van het lijf vragen doen anderen dit pas als er face to face een gesprek plaatsvindt.

Mijn ervaring hier in is in ieder geval dat ik zelf meestal een uitgebreide mail stuur. Daarin vertel ik iets over mijzelf en mijn hond(en), over mijn fokplannen en doelen en wat ik zoek in een dekreu (en de toekomstige pups). Vervolgens leg ik uit dat ik interesse heb in hun reu en zet ik hier ook mijn motivatie bij. Eigenlijk heeft de fokker dan gelijk al alle informatie die hij/zij nodig heeft en de rest is veelal op mijn site te vinden. De meeste fokkers die dekreuen hebben kennen lijnen ook zo goed dat meer informatie niet nodig is, die pluizen dit zelf wel uit. Maar bij beginnende fokkers en/of eigenaren zonder fokverleden met alleen één of een aantal dekreuen in hun roedel kan het zijn dat er wellicht alsnog om meer informatie wordt gevraagd.
In de meeste gevallen maak je uiteindelijk een afspraak om kennis te maken. Of je de teef meeneemt verschilt hierin ook weer. Persoonlijk heb ik dit twee keer wel en één keer niet gedaan. Mijn voorkeur heeft het eigenlijk wel om de teef mee te nemen om te zien of er een klik is, maar voor mij is het geen must geweest in het verleden. Vaak verteld de eigenaar van de reu eenmaal daar meer over hem, zijn lijnen en nakomelingen en krijg je alle tijd om elkaar en de honden te leren kennen om te zien of het klikt (meestal gebeurt dit thuis maar heel soms ook op een show of tijdens een ander evenement waar jullie beiden aanwezig zijn). Is dit dan na de ontmoeting nog steeds het geval dan leg je dit vast en geef je aan deze reu voor je aankomende nest te gebruiken. Vaak maak je dan ook nog wat afspraken over in welk stadium je contact opneemt in aanloop naar de dekking, en de rest volgt vanzelf...


Natuurlijk kan hier verschil in zitten per fokker en ras zoals ik al zei. Mijn ervaringen zijn gebaseerd op de Chinese Naakthond en Shetland Sheepdog en ik heb in het verleden alleen dekreuen gebruikt van fokkers die zelf ook al de nodige sporen in de fokkerij hadden gezet. Zij waren dan ook een soort van mentoren hier en daar zelfs en hebben mij ook erg goed na de dekking en zelfs nog na de geboorte van de pups bijgestaan in het hoe of wat. Dit hoeft echter niet in alle gevallen zo te gaan. Er zijn ook dekreu eigenaren die veel minder betrokken zijn en/of kennis hebben van fokken en desondanks toch zeer geschikte dekreuen kunnen hebben. Maar over het algemeen is dit wel de gang van zaken die ik gewend ben en ook om mij heen veelal hoor.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Bij mij nemen ze gewoon contact op, sommige ruim op tijd, andere kort bij (1 keer voor dag erop te dekken).
De info omtrent de teef kan ik zelf wel opzoeken, kopies van gezondheidsuitslagen vraag ik niet, word ik ook niet gevraagd. Maar ook dat is allemaal online te vinden.

Kennismaking op voorhand eigenlijk ook niet, gewoon afspraken hoe en waar de dekking zal plaatsen.

honden page profiel Nanook, Satu & Suvi.....Nanook, Satu & Suvi.....bijna goedgekeurde fokker

honden foto van Nanook, Satu & Suvi.....

Hoe ik te werk ga als ik een mooie reu zie:

- Uitzoeken stamboom

- Bepalen COI

- Indien goede COI probeer ik gezondheid in de lijn uit te zoeken voordat ik contact opneem.

- Contact opnemen met de eigenaar en vragen of de reu beschikbaar is en wat het karakter, werklust en mentaliteit van de hond is. Dit kan via mail, telefoon, fb etc.... Daarin vertel ik natuurlijk alles over mijn eigen hond en wat ik belangrijk vind met fokken + combinaties.

- Uiteindelijk kennis maken met eigenaar en reu + teef bij elkaar brengen om te kijken naar de klik.

- afspraken maken over aanpak, vergoeding e.d....

Ik begin hiermee vaak al 1 1/2 a 2 jaar van te voren :) 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^