Erkenning Zwitserse witte herder door de Engelse KC!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

De Zwitserse witte herder wordt als 219e ras erkend door de Kennel Club, de Engelse KC (geen onderdeel van de FCI).

 

Ik ben benieuwd hoe de rasstandaard eruit gaat zien daar. Ook vraag ik me af of ze witte Duitse herders gaan toelaten voor registratie. Zo ja, dan zou dat een een mooie mogelijkheid betekenen om de genenpoel te verbreden 

 We gaan het zien. 

 

http://www.thekennelclub.org.uk/press-releases/2017/july/new-breed-%E2%80%93-white-swiss-shepherd-dog/

 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Paar vraagjes  

 

Hoe komt het dat zij die nog niet eerder erkend hebben? 

De FCI wel al toch? 

 

En de Zwitserse witte herder en Canadese herder dat is hetzelfde toch? 

Wat is dan het verschil met de witte Duitse herder? 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

Ik volg, mijn neefje is een Zwitserse Herder een pup, zo lief..

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Duitse herders kwamen van oorsprong in allerlei kleuren voor, waaronder wit. In de loop der jaren zijn een aantal kleuren gediskwalificeerd, zoals bruin, blauw en wit. Puppy's die geboren werden met een witte kleur werden bij de geboorte afgemaakt, want een witte puppy zou ongezond zijn en fokkers wilden niet geassocieerd worden met deze foute kleur. Hieronder zie je witte Duitse herders in 1923. 

 

In Noord Amerika waren er veel liefhebbers van de witte kleur. Hoewel wit daar ook een kleurfout was, werden ze niet systematisch verwijderd uit het ras. Sinds de jaren '60 werden witte Duitse herders uit de VS en Canada naar Europa geïmporteerd, omdat er hier langzaamaan weer interesse kwam voor de witte kleur. De geïmporteerde honden werden daarom bekend als 'Canadese herders'. 

 

De stamouders van de Zwitserse witte herder werden in de jaren '60 geïmporteerd naar Zwitserland door Agatha Burch. De eerste reu was Lobo White Burch, hierboven te zien, daarna volgden nog meer honden. Uiteindelijk erkende de Zwitserse kennel club, lid van de FCI, het ras als iets anders dan een Duitse herder in 1991.

 

In 2002 nam de FCI het ras op als voorlopig erkend onder de naam Berger Blanc Suisse, Zwitserse witte herder, waarbij Zwitserland werd gehonoreerd als zijnde het land van herkomst omdat zij de eerste waren die deze honden erkenden als een apart ras. In 2011 kwam de officiële erkenning van de FCI. 

 

De Kennel Club, de Engelse KC, is een onafhankelijke rashondenorganisatie in Groot Brittanië en staat op gelijke voet als de FCI, de AKC (American kennel club) en de CKC (Canadian kennel club). Dit zijn wereldwijd de 'grote 4' organisaties die rassen erkennen, die als het ware heersen over verschillende gebieden en die internationaal met elkaar samenwerken door elkaar te erkennen als autoriteit op het gebied van rashonden. Zo kun je een Duitse herder die geregistreerd staat bij de AKC ook laten registreren bij de FCI als je een pup uit de VS importeert naar Nederland bijvoorbeeld, zodat je hier ook aan shows kunt meedoen. Een AKC stamboom wordt dan overgezet naar een FCI stamboom. Een Britse KC stamboom kun je ook overzetten naar een FCI stamboom. 

 

De CKC, AKC, KC en FCI erkennen veel dezelfde rassen, maar ook allerlei verschillende rassen. Zo kennen ze in de VS bijvoorbeeld veel soorten coonhounds en curs, die wij hier in de FCI helemaal niet kennen. Dat geldt dus ook voor de CKC en KC. In de FCI kennen we dus sinds 2002 de Zwitserse witte herder, maar de AKC, CKC en KC niet. De KC heeft sinds een paar dagen nu besloten om de Zwitserse witte herder óók te gaan erkennen, maar ze gaan er wel zelf een rasstandaard voor schrijven. Die standaard zou op bepaalde punten kunnen gaan verschillen met de FCI standaard, dat moeten we nog zien. 

 

Wat tegenwoordig het verschil is met witte Duitse herders is het karakter en het uiterlijk. Vroeger was het kleurtje het enige verschil, maar dat is niet meer het geval. De bouw van Europese Duitse herders is heel anders dan een Zwitserse witte herder, waardoor je duidelijk verschil in bouw kunt zien. 

 witte Duitse herder 

 Zwitserse witte herder 

 

Witte Duitse herders uit de VS kunnen nog erg sterk lijken op kortharige Zwitserse witte herders, alle lijnen komen uiteindelijk op die honden terug dus dat is niet heel raar. 

 Amerikaanse witte herder

 

Over het algemeen is het type van de Zwitserse witte herder zich aan het verplaatsen van de kortharige gehoekte herdershond naar weinig gehoekt en langharig. Dat is wel echt een verschuiving in type vergeleken met de witte Duitse herders waar het allemaal mee begon. 

 Zwitserse witte herder 

 

Qua karakter is het verschil tussen de twee rassen dat de Duitse herder een werkhond met werkproef is, de Zwitserse witte herder is een actieve gezelschapshond, geschikt voor een actieve levensstijl, sport, maar vaak ongeschikt voor werk vanwege hun gevoelige karakter en te weinig ruggengraat zullen we maar zeggen  

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Dankje voor het duidelijke en uitgebreide antwoord! 

honden page profiel yooopyooop 3 doggies

honden foto van yooop

De laatste Zwitserse Herder vind ik het mooist omdat de achterkant mooi recht is.

Ik hou echt niet van die schuine herders lijkt me niet gezond ook.

honden page profiel Shiva Shiva 3 doggies

honden foto van Shiva

Wat een mooie leerzame en duidelijk uitleg.

Volgende forumvraag: Geschikte waakhond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^