Pups 4 weken willen niet zelfstandig eten.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Alex (Gast)

Hallo wie kan mij helpen. We hebben een nestje van 5 pups(shih tzu) Nu 4 weken. Moeder heeft nu al waarschijnlijk al 2 keer calciumtekort gehad. De pups komen bijna niet meer aan. Er is er zelfs eentje afgevallen(15 gram) nu moeten de pups bijgevoerd worden. Maar ze weigeren en willen er niks van weten. De kleinste duwt het er  letterlijk weer uit met haar tong. Ook mama voed niet meer zo vaak. Volgens de dierenarts hebben de pups dan nog net niet genoeg honger. Ik heb ze al met de neusje in de brokjespap geduwd en al in puppymelk. Vd vinger proberen te laten likken. Maar ze willen niet.  

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Ik heb een fokker voor je geroepen. Hoop dat er snel iemand reageert. Maar gezien t tijdstip kan het ook morgen worden.

 

Verder wil ik graag vragen of je al contact hebt gehad met de dierenarts hierover? Zo ja wat heeft deze met betrekking tot de pups geadviseert? En neem aan dat er iets is voorgeschreven i.v.m. calcium tekort voor de moederhond of extra voedingsadvies is gegeven?

honden page profiel DaydreamerDaydreamer

honden foto van Daydreamer

ach arme. Met het neusje in de pap of melk duwen zou ik niet meer doen hoor.

dat zorg alleen maar voor stres en niet dat ze gaan eten.

ik heb het ook nog nooit gehoord van een fokker.

 

je kan geitenmelk proberen.

of een beetje pap of melk in een schaaltje en je pup bij je op schoot nemen een voor een.

met een theelepeltje heb je kans dat ze het ervanaf likken en dan steeds verder naar het schaaltje.

misschien dat het kwartje dan wel valt.

 

of probeer het met een speciaal flesje met speentje.

een voor een op je schoot nemen met een handdoek erbij voor het knoeien.

 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Of ze vinden je eten goor of ze krijgen nog genoeg van de moeder 

Wat ik altijd doe vanaf ruim drie weken (bij een groot nest) is beschuit met gemalen hart ,dat is altijd smullen voor ze ,het hart van smuldier is erg fijn van structuur  ,beschuitje  beetje hart  wat lauw water  ,doorroeren en smullen maar ,

Wat bedoel je met waarschijnlijk calcium tekort?  Dat heb je of dat heb je niet ,At de moeder ook niet goed ?

Neusje in het voer duwen kan je beter niet doen ,zeker niet bij die kortneusjes ,Beetje spul op je vinger  ,laten ruiken en ze likken wel , je vinger naar het schoteltje brengen  en binnen no time eten ze van het schoteltje ,

Als ze zo nu en dan nog bij ma drinken zou ik niet gaan klooien met een flesje op deze leeftijd 

En heb je ze al een keer ontwormd ? Want als ze vol wormen zitten hebben ze ook minder eetlust en vallen af ,

Succes en veel plezier met moeder en pups .

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Afvallen van pups is op zich geen ramp. Hier schommelde dat bij sommige ook continu. 

Je kunt een aantal dingen proberen. De hoogste kans van slagen heb je denk ik met KVV of natvoer. Op deze leeftijd willen pups vaak nog geen (geweekte) brokken, zeker de wat kleinere rassen. Ik heb zelf erg goede ervaringen met Royal Canin Starter Mousse wat ook echt gemaakt is voor dit soort situaties. Maar in het verleden hebben we pups ook wel eens afgespeend op bijvoorbeeld Rodi of Energique. Dit is extra zacht en daarom makkelijker eten voor ze en door de lucht en smaak veelal ook lekkerder dan brokjes. Bovendien is de Mousse ook echt speciaal gemaakt voor de overgang naar vast voedsel dus extra licht verteerbaar. 

Maar het kan ook gewoon zijn dat de pups nog niet klaar zijn voor vast voedsel. Mijn ervaring is dat kleinere rassen vaak enkele weken achter lopen in hun ontwikkeling ten opzichten van grotere rassen en dit kan dus ook betekenen dat ze pas op latere leeftijd echt vast voedsel gaan eten (ons laatste nest was ook rampzalig wat eten betreft terwijl moeders nog maar nauwelijks melk had). Als moeders het echt niet meer trekt kun je dan ook besluiten te gaan bijvoeren met melk. Farmfood puppymelk is hier een goede optie in zeker omdat dit grotendeels bestaat uit geitenmelk. Op deze leeftijd kun je dit gewoon met de fles geven en als moeders daarnaast ook nog melk heeft is 2x daags flessen vaak meer dan genoeg. Het is even een handigheidje wat je moet doorkrijgen maar uiteindelijk vinden de meeste pups het heerlijk en is het ook nog eens erg leuk om te doen. 

Maar nogmaals een dag afvallen is geen reden tot grote zorgen gelijk. Ook niet bij pups van dit formaat. Als je echter het gevoel krijgt dat ze mager worden, honger hebben en wat rusteloos worden is ingrijpen wel aan te raden. Hopelijk kun je hier iets mee. 

honden foto van Nori met Chewy, Ayla, Leiah & Mace

1 blik edgar en cooper voor puppy's (kip en eend met pompoen en banaan) 

En 250 ml puppymelk.

In de blender. 

Lekkerste pap en mooiste puppy poeppies ever. 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Probeer het eens met vers vlees. De pups uit het nest van vorig jaar haalsen hun neus op voor pap of brokjes. Vers vlees aten ze gelijk. Met 4 weken kregen ze 3x per dag een portie en deden het er goed op.

Anoniem (Gast)

Bedankt allemaal dat met die neusjes in drukken was op advies Vd da. Al heb ik dat niet vaak gedaan want ik merkte al dat dat ook niet de oplossing was. En wbt het calciumtekort. De da heeft het bloed niet getest. Dus weten we het niet zeker. Maar naar een calcium injectie zakte de temperatuur en was ze niet meer zo onrustig en begon ze weer met eten. Maar de da gaf aan dat ze niet zeker wist of dit het was. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Bedankt allemaal dat met die neusjes in drukken was op advies Vd da. Al heb ik dat niet vaak gedaan want ik merkte al dat dat ook niet de oplossing was. En wbt het calciumtekort. De da heeft het bloed niet getest. Dus weten we het niet zeker. Maar naar een calcium injectie zakte de temperatuur en was ze niet meer zo onrustig en begon ze weer met eten. Maar de da gaf aan dat ze niet zeker wist of dit het was.  "

Wel apart dat de dierenarts geen bloedonderzoek heeft gedaan. Zeker omdat je aangeeft dat dit nu al twee keer het geval was...
Persoonlijk zou ik als ik jou was op zoek gaan naar een andere dierenarts want deze heeft zo te horen niet erg veel verstand van zogende moeders en opgroeiende pups. Ik heb toevallig zelf ook tijdens ons laatste nest de overstap gemaakt naar een nieuwe dierenarts nadat door verkeerd handelen de moederhond in gevaar verkeerde. Dierenartsen weten op dit gebied helaas lang niet alles, daarom raad ik persoonlijk ook altijd aan een ervaren fokker te hebben die je bij staat met dit soort vragen tijdens een nest. Ook die weten lang niet alles, maar in combinatie met de dierenarts kom je dan wel al een heel eind.
Succes en sterkte ermee in ieder geval!

Anoniem (Gast)

Ze hebben net voor het eerst een paar hapjes vlees uit onze hand gegeten. Het begin is er! Ben zo blij mee. Dank jullie wel allemaal. 

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker

honden foto van Heleen

Kijk je zal zien dat het dagelijks vlotter gaat ,Ook de moeder nog goed voeren zodat ze bij haar ook nog kunnen drinken .

Succes .

Anoniem (Gast)

Dankjewel. Ja ik let goed op haar. Al is het een diva qua eetgedrag Hahaha. 

Volgende forumvraag: Puberen? Help!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^