Puppy bang van auto's

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Ik heb een rottweiler van 3 maand en 3 weken nu, altijd als ik met haar ergens mee ga wandelen waar er auto's rijden heeft ze schrik. Toen ze 8 weken was en er een auto passeerde bleef ze staan en keek ze ernaar, maar nu probeer ze ervan weg te lopen, ik heb het gevoel hoe meer ik haar probeer te laten wennen aan auto's hoe meer schrik ze krijgt. Weet iemand wat ik het beste kan doen?

honden page profiel Hannah & Bink† en BeertjeHannah & Bink† en Beertje

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Misschien is het een idee om erachter te komen tot op welke afstand van de auto je hond nog bereikbaar is. Of dat nu op 20 meter of op 200 meter is dat maakt niet uit. Zoek een (veilige) weg op of oefen met iemand die een auto heeft en voorbij wil rijden. Terwijl de auto voorbij rijdt, bied je iets heeeeel lekkers aan en maak je er een enorm feestje van of ga je spelen met touw/bal.
Niet te lang oefenen, dat kan ook voor stress zorgen.

Raakt hij dusdanig in paniek dat je er geen contact meer mee kan krijgen of is hij nog wel om te kopen met een stukje worst?
Ik heb er zo een die niet naar voedsel of balletjes omkijkt...

honden page profiel Anja en Naika en ShivaAnja en Naika en Shivabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Anja en Naika en Shiva

 

Begeleid en bescherm haar. Ze zit in de juveniele fase. 

 

4. De juveniele (jeugd)fase

De juveniele fase is de periode van 3 tot 6 maanden, ook wel de tweede socialisatiefase genoemd.

In deze periode heeft de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase plaats gemaakt voor angst. De pup treedt de wereld niet zo enthousiast meer tegemoet, maar wordt terughoudender en kan vluchtgedrag vertonen.

Het herstelvermogen na een vervelende ervaring duurt langer en de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen is groter.

Anoniem (Gast)

Ze had van week 8 al schrik van auto's en ben blijven proberen, het ging al veel beter maar heb het gevoel dat het nu terug erger geworden is. Zelf op straten waar auto niet hard rijden blijft ze gewoon stilstaan soms en vanaf waar geen auto's meer zijn maar wel veel mense is ze ineens terug normaal

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Misschien is er ooit eens een ambulantie of politiewagen met sirene voorbij gereden en is hij daarvan geschrokken ? 

 

Let eens op of hij het op zicht doet of pas als  het lawaai vd auto dichtbij is .

 

Eens dta het lawaai er is, Denk ik dat je gewoon zelf er niet mag op reageren, gewoon doorlopen , van niks gebaren ofzo ? 

 HIer krimpt Lance ook ineen als er een sirene voorbij komt.

Je kan hem dan misschien al beginnen afleiden als je er op tijd bij bent  tenminste.

honden page profiel ElianeEliane

Een pup laten wennen is goed. 

Alleen staan we er niet altijd bij stil de manier waarop. We gaan ervan uit dat hoe meer we de pup iets laten zien hoe meer de pup gewend geraakt. 

 

Voor een pup is een auto iets heel onvoorspelbaar, ontzettend groot, het stinkt en maakt lawaai. Kortom het is iets dat heel bedreigend overkomt. In een aantal gevallen zit er dan ook nog eens verschil op hoe snel de auto rijdt, hoe groot dat die is en hoeveel lawaai dat die maakt.

 

Belangrijk is inderdaad van de pup/hond aan te leren dat het ok is. Dat betekent dat je de auto moet introduceren op een manier zodat die eigenlijk op dat moment niet bedreigend overkomt. Net zoals Hannah hier al had aangegeven, afstand. Zorg dat er voldoende afstand tussen jouw pup en de auto is. Is dit 10, 20 of 200 meter? Misschien wel 500m. Hoe weet je of je voldoende afstand neemt? Kijk naar jouw pup, van zodra die niet meer reageert op een auto is de afstand groot genoeg en voelt de pup zich voldoende veilig.

Neem dan de tijd om te blijven staan (zie wel dat de auto van jullie weg rijdt en niet naar jullie toe komt). En geef op dat moment dan de pup ook nog gezond lekkers, zoals bvb vers vlees of gedroogde snacks. 

De pup voelt zich niet door de auto bedreigt, krijgt dan ook nog eens iets super lekker. Op deze manier creëer je een positieve link. Hij ziet de auto, er gebeurt geen ramp en krijgt op de koop toe nog lekker vleesje.

En dan kan je de oefening gaan uitbreiden, daar waar het rustig is. Je kan dan de afstand wat gaan verkleinen. Als je pup terug reageert ben je te dichtbij en moet je terug meer afstand houden.

Voor dit soort oefeningen neem je best rustig de tijd, niet te snel iets willen. Hier is haast en spoed inderdaad niet goed

 

Uiteindelijk bouw je de oefening zo op dat je dichterbij komt maar ook beetje bij beetje op plekken waar het drukker is van autoverkeer. Kijk steeds goed naar je pup, luister naar wat hij je vertelt en dan komt het wel goed.

 

Succes 

 

Volgende forumvraag: Yunah ~ 8 maanden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^