Drijven tijdens Agility

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel OshaOsha

Hallo iedereen,

 

Ik heb een klein probleem dat steeds maar groter aan het worden is tijdens mijn Agility training.

 

Mijn border collie drijft mij constant dit gaat van snel rondjes lopen rond mij tot bijten naar voeten. Uiteraard wordt dit soms heel gevaarlijk.

Osha komt ook in een soort van extase waarbij geen enkel commando helpt om haar te laten ophouden.

Wat ik nu doe is gewoon blijven stilstaan tot ze rustig is en dan verder doen.

IS dit een goede oplossing?

 

Wat we al eerder probeerden is aan de lijn maar hier begon ze dit ook te doen.

Alles steeds in stap maar na 1  parcour begint ze ook te drijven.

 

Wij zijn nu 1 jaar bezig.

 

Alvast bedankt!

honden page profiel Remie met sledehondenteam Silver liningsRemie met sledehondenteam Silver linings 2 doggies

honden foto van Remie met sledehondenteam Silver linings

Hallo,

Allereerst zou ik kijken in welke situatie zij dit gedrag laat zien. Aan het begin van de training of aan het eind. Gebeurt het ook tijdens simpele rondjes of alleen tijdens moeilijkere technische rondes. Doet ze het ook bij andere mensen als zij met hun een rondje loopt.

Happen en rondjes rennen kunnen uitingen zijn van spanning en een potje dat vol dit. Dit potje kan vol raken door teveel prikkels, bijvoorbeeld aan het eind van een training. Maar ook door onduidelijke aanwijzingen, zij weet dan niet wat ze moet doen en ook dit kan resulteren in frustratie en dus spanning.

Ik denk dat stil blijven staan en wanneer ze rustig is verder gaan een goede tactiek is. Ga dan alleen verder met iets wat ze sowieso kan en leuk vind met daarna een dikke beloning.

Maar dit is allemaal makkelijk praten vanachter een beeldscherm. Happen en rondjes rennen zal een symptoom zijn van een ander probleem. Wat dat is zul je moeten onderzoeken. Misschien je trainingen gaan filmen zodat je jezelf en je hond achteraf rustig kunt bekijken.

Succes!

honden page profiel OshaOsha

Hallo,

 

Het is van bij het begin.

Wij warmen eerst op door tussen de hindernissen te wandelen en dan heeft ze dit soms al. Wanneer ik haar constant onder commando zet is dit wel minder. We trainen ook op blijf enzo tussen hindernissen en hierop luistert ze heel goed. Vanaf wij een parcour starten begint het.

 

Ik denk inderdaad dat dit komt omdat we nog niet zo lang bezig zijn en ik ze echt moet leren sturen omdat ik veel trager ben en zij al verder wil gaan dus dat dit een beetje uit frustratie is en omdat ze mij niet snapt.

 

Ik heb gewoon schrik dat ze dit blijft doen ook al gaan we elkaar later beter begrijpen.

honden page profiel AlexAlex

honden foto van Alex

Ik zie dit bij ons op de vereniging ook wel eens gebeuren, maar dit komt doordat de hond gefrustreerd raakt omdat de handler niet duidelijk genoeg/ beetje chaotisch handled.

Ik zeg niet dat dat bij jouw het geval is maar vee drijvende honden moet je rustig en duidelijk sturen want dan wordt de kans op frustratie dus happen naar je enkels kleiner.

honden page profiel OshaOsha

Dag Alex, 

 

Dat zou inderdaad wel kunnen. Het is mijn eerste keer dat ik start in de Agility en dus zelf mijn hond moet opleiden ook. 

Is wel iets wat ik ga proberen mee te nemen in mijn trainingen om te proberen minder chaotisch te zijn :)

honden page profiel AlexAlex

honden foto van Alex

Vergeet niet dat het belangrijkste is dat je het leuk moet hebben met je hond, dan komt de rest " vanzelf ".

 

Puk is ook mijn eerste hond en na 2.5 jaar hard trainen zijn we aardig opweg. In februari gaan voor het eerst een officiële wedstrijd lopen. Spannend..

 

Sterkte ermee!

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Misschien overleggen met de trainer of een deskundige of ze niet beter kan leren drijven op commando.

 

Zodat ze dus eigenlijk leert dit alleen op commando te doen en anderzijds de kans te geven te doen wat in haar instinct zit > gecontroleert.

 

Misschien is voor haar bij agillity de lol/interesse eraf? Of is t te gemakkelijk voor haar?

 

Dit is een reactie op de openingspost ik heb andere reacties nog niet gelezen.

honden page profiel  Dutch Auti Dutch Auti

honden foto van  Dutch Auti

Het nog niet helemaalmet elkaar op 1 lijn eenzelfde tempo zitten kan natuurlijk ook een rol spelen.

 

Mijn bovenstaande reactie is puur vanuit mijn gevoel. Ik heb zelf nooit agillity gedaan en een heel ander type honden gehad.

honden page profiel De jongens!De jongens!

honden foto van De jongens!

Ik denk dat het ook een deel pubertijd is.
Afgaande op de geboorte data op je profiel.

Ik kan je hierin helaas geen adviezen geven.
Het bijten heb ik ook met mijn puber van 1,5. Bij mijn hond is dat vooral in mijn been, maar nooit bij behendigheid. Maar als ik met hem speel op het veld doet hij dat. Als hij dat doet stop ik per direct met waar ik mee bezig ben en lijn hem aan. Om het later nog eens te proberen. Ik moet zeggen het bijten neemt wel af nu ik dit consequent toepas

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

Het happen is inderdaad wel herkenbaar. Mijn hond doet dat wel eens als ze erg enthousiast is tijdens spel. Ik stop dan ook direct met spelen en dit werkt prima, want het neemt af. Dat gedrag komt vaker voor bij het ras, ze happen schapen in de hak als ze niet doen wat de hond wil. Jij moet dus als baas duidelijk maken dat jij geen schaap bent () en dat de hond jou dus niet mag happen.

 

Met het drijven tijdens het rennen heb ik geen ervaring. Daar kan ik je geen gericht advies voor geven. 

 

 

honden page profiel OshaOsha

Heb ik ook al aangedacht om haar aan te lijnen en even van het veld te gaan of in het algemeen te stoppen op die training. Maar vind het dan ook zo zonde om te stoppen met die training omdat ik dat echt als een moment zie dat ik volop met haar alleen kan bezig zijn. 

honden page profiel De jongens!De jongens!

honden foto van De jongens!

Osha, Ik snap wat je bedoeld. Maar je hond leert er niets van om door te gaan. Je kan het stoppen op het moment. En het volgende rondje weer proberen. Je hond leert hier juist meer van dan van doorgaan. Je hond leert dat dit gedrag niet mag en zou uiteindelijk gaan leren dit niet meer te doen. En dan kan ze zich weer richten op het parcours. :-)

honden page profiel OshaOsha

@De jongens: ja dat is waar. Ik ga er de volgende training meteen met starten met het aanlijnen als ze weet begint met het drijven. 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik begrijp dat je nu een jaar bezig bent. Zelf sturen is idd een ding. Je kan ook eerst voorlopen zonder hond en zo goed te leren wat je moet doen. Verder is het bij happen gelijk stoppen/bevriezen en rustig worden. Doet ze dit goed? Dan kun je doorgaan en anders ga je stoppen.

Wat doe je verder met je hond? En wat doe je op een trainingsdag qua activiteiten?

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Mijn hond doet ook:

of omdat ik niet duidelijk, of niet snel genoeg ben, of omdat de spanning te hoog oploopt.

Dat laatste komt, doordat ik zelf dan super druk ben.

 

Ik doe aguility dan per hindernis en erna laten zitten, rust terug en zo de volgende hindernis.

Ik doe het op recreatief niveau, dus het kan ook per hindernis en rust.

We hoeven niet naar een heel parcours achter elkaar. Dat scheelt.

 

Je zou het parcoursje misschien in kleine gedeelte kunnen oefenen, zodat je het zelf leert bijbenen, of zo iets.

honden page profiel OshaOsha

@ Esther: ja mijn eerste jaar. Osha is ook mijn eerst hond die ik volledig opleid dus het is sowiso op elk vlak zoeken. We krijgen ook de gelegenheid tijdens de training om hey parcour zonder hond te lopen

normaal is het donderdag en zaterdag les. Donderdag trainen we op techniek en zaterdag volledig parcour. Nu in de winter is het enkel op zaterdag

Op donderdag die ik niks voor de training.  Op zaterdag is ze de hele dag mee bij de paarden etc. Ik zie geen verschil hoor tussen beide dagen. Het is niet dat ze het minder doet als ze al wat activiteit achter de rug heeft. 

 

Wat we verder doen van activiteiten hangt wat af hoe druk het is. Soms lopen, oefenen  op gehoorzaamheid,  haar meenemen naar de paarden.

 

Bij mij is het voorlopig ook nog niet bedoeld om er de hoge prijzen met te gaan winnen. IK weet dat je bij een eerste hond de meeste fouten maakt en veel moet leren. Ik ga dit jaar wel starten met wedstrijden maar mijn doel is eerder om te zien hoe haar reactie is op andere tereinen en uiteraard om uit mijn eigen fouten te leren 

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Ben je al eens begonnen met gewoon hardlopen met je hond en wat doet hij dan?

Veel honden vinden dat namelijk al erg spannend als de baas gaat hardlopen en willen door middel van happen dat stoppen en dat gebeurd dan ook want we bevriezen.

Begin gewoon eens buiten de behendigheid om rustig met hardlopen.

Het liefst met je lichaam rustig, dus armen rustig bewegen of zelfs langs je lichaam laten hangen.

Zo om te leren dat het ook normaal is als de baas rent.

 

Dan kun je tijdens de behendigheid ook zorgen dat je lichaam heel rustig is, de meeste beginnende lopers die waaien alle kanten op met hun armen, schreeuwen de commando's en dat is heel veel opwinding.

Probeer eens je armen stil te houden behalve de arm waarmee je aanwijst en laat de commando's eens achterwege of fluister ze dat kan namelijk ook heel veel schelen.

 

honden page profiel OshaOsha

@ de mannen: ik ga af en toe gaan lopen. Ik hou ze steeds aan de leiband en dan doet ze niks. Mijn vriend is gisteren met haar in het veld gaan lopen terwijl ze los liep en zei me dat ze toen ook begon te drijven. Zal eens meer proberen om los te lopen met haar :) 

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Misschien kun je eens je manier van trainen omgooien en kijken hoe je hond reageert door zelf gewoon midden in het parcours te blijven staan, iig niet teveel te lopen, en je hond te sturen op afstand door commando's en duidelijke handgebaren te geven. Het is goed mogelijk, ik heb zelf ook die tip gekregen van een Agility trainer toen mijn hond vergelijkbaar gedrag liet zien om me op te halen, omdat ik niet snel genoeg was. Hij was wel namelijk uitstekend vooruit te sturen. Die trainer had het toen op wedstrijden ook gezien van een handler met een border collie. Wij zijn uiteindelijk niet verder gegaan met Agility, maar een aantal trainingen lang heeft Billie Jean een goed parcours gelopen zonder te drijven en had ik een vaste cirkel in het parcours waar ik bleef om hem op afstand te sturen. 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^