Pup introduceren in huishouden met twee katten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Linda (Gast)

Over 2 weken mag onze pup mee naar huis. We hebben al twee katten rondlopen en ik vraag me dan ook af hoe we de katten het best aan de pup kunnen laten wennen en andersom. De katten zijn wel al een hond gewend, maar dat is een hele lieve en oudere logeerhond. Met de logeerhond gaat het samen prima, maar dit is wel wat anders dan een speelse pup straks. Hoe kan ik dit straks het beste aanpakken?

honden page profiel RissieRissie

honden foto van Rissie

Hier is ook een pup gekomen waar al een kat in huis was. Dit is eigenlijk prima gegaan! Ik heb de eerste introductie met bench gedaan, hond in bench en kat los. De pup vond alles nog leuk en interessant, maar kat was in eerste instantie wat onzeker. Vandaar de bench. Na een half uurtje heb ik de bench open gezet, en voldoende vluchtplekken voor de kat gecreëerd. Dit ging eigenlijk heel erg goed, de kat had ruimte gekregen om veilig even te komen ruiken (door de tralies), en leek ook door te hebben dat het nog maar een pup/baby was.

 

Nu nog steeds zijn er in huis veel plaatsen alleen voor de kat, bijvoorbeeld op kasten etc. en de hele bovenverdieping. Daardoor kan deze altijd weglopen van de hond.

 

Welk ras heeft jullie nieuwe pup? Mijn hond was als pup nog net iets kleiner dan de kat, wat ook heeft geholpen om het makkelijker te maken denk ik. Ze vormde geen bedreiging.

honden page profiel Susan en LokiSusan en Loki

honden foto van Susan en Loki

Wij hebben sinds 1 week ook een hond en hadden al een kat die niet gewend is aan honden. Wij hebben de hond zodra die thuis kwam in de puppyren gezet en de kat dichterbij gelokt met snoepjes. Het ging drect eigenlijk heel goed. Dit hadden we niet van te voren zo n geschat. In ieder geval ervoor zorgen dat de hond niet achter de katten gaat aanrennen

Ik hoor weleens dat katten weglopen van huis als er een hond bij komt, dus wij hadden besloten de kat voorlopig binnen te houden, maar omdat het zo goed ging hebben we de kat na 1 dag weer naar buiten laten gaan.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Leuk een pup in huis 

 

Jouw vraag komt regelmatig terug op forum, en telkens verzekeren we dat het altijd fijn afloopt . Alleen wat opletten in t begin.

 

De pup zal de eerste dagen wsch wat onzeker zijn , nieuwe thuis , laat hem gewoon doen. 

Zorg dat de katten een uitweg hebben ...altijd....ergens bovenop ofzo.

 

ze zullen blazen naar je puppy, let erop dat ze er niet naartoe gaan bij een eerste contact. LAat ze ook niet alleen in één kamer aub.

Heel langzaamaan zullen ze kennismaken. Kan zijn dat ze later samen slapen of dat ze mekaar gaan negeren. 

 

En moest de puppy heel enthousiast naar ze zijn ,temper hem dan en verbied hem van de poezen lastig te vallen. 

 

Denk eraan, poezen zijn trotse zelfstandige dieren die liefst gerustgelaten worden, zeker door zo een lastig klein onruststokertje

 

waw ik wilde in jouw plaatst zijn , heerlijk een kleine pup 

honden page profiel Wilma van de WielWilma van de Wiel

honden foto van Wilma van de Wiel

Nou hier ook sinds 2 maanden een pup en 2 poezen .Helaas nog steeds een drama  . Poezen waren een hond gewent , maar deze was al ouder toen ze kwamen . Hond wil er constant op af wat ik ook probeer . Bella is een overenthousiaste labrador die eigenlijk alleen wil spelen , maar daar zijn ze niet van gediend . Ik probeer het nu met koekjes voor beide . Zolang ze rustig blijven wordt er beloond . Zogauw Bella weer begint te springen en blaffen haal ik de poezen weg ( tenminste 1 poes ) de andere durft niet binnen te komen en verblijft in de gang en boven verdieping . Als ze een kat buiten ziet taalt ze er niet na ? Ik hoop dat het beter gaat als Bella wat rustiger wordt , want dit is zo zielig ! Dus ik lees mee en hoop nog wat tips te lezen !

Linda (Gast)

Dank voor de reacties tot dus ver.

Wij krijgen een boxer pup. Ook zo een lekker (over)enthousiast ras. Het idee van een puppyren spreekt me wel aan. Dan kunnen de katten en pup goed aan elkaar wennen en blijft de bench wel een veilige rustplek. 1 van onze katten schikt snel en is snel onder de indruk, ik wil voorkomen dat hij dagen lang boven blijft. Wellicht met een puppyren creëer je een mooie tussenstap in de kennismaking.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Hier hadden we bij onze eerste hond zeven katten.

Wij hebben de regel ingesteld dat de katten heilig waren.

De pup mocht niet naar de katten.  Als één van de katten toch een mep verkocht, troostten we de pup héél overdreven, zodat haar angst eigenlijk bevestigd werd.

 

We hebben drie krabpalen staan en de katten mogen op alle kasten die ze maar willen, ze moeten hoge toevluchtsoorden hebben.  We hebben ook twee kattendeuren naar de slaapkamers en naar de badkamer en het washok, zodat ze ook daar altijd terecht kunnen.

 

Maar de regel was : de honden (nu zijn het meerdere honden) blijven van de katten weg.  Ze gaan er niet naartoe en raken ze nooit aan.  Na een tijdje komen de moediger katten wel bij de honden slapen en de anderen gaan gewoon hun gangetje zonder zich aan de honden te storen.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Onze katten hebben nu 2 pups en 1 puber overleefd. 

 

Achternajagen wordt bij ons gecorrigeerd. 

Al onze katten corrigeren zelf ook, als de pup te wild doet. Niets troosten, eigen schuld. 

 

Odi had het "geluk" mijn toenmalige kater te ontmoeten, die hem meteen flink corrigeerde. 

Die heeft de katten altijd gerespecteerd, net als Sascha. 

 

Aiden zoekt de grenzen nog wel eens op, maar is daar prima in te sturen. 

Zorg dat je hond respect heeft voor je katten...

honden page profiel RissieRissie

honden foto van Rissie

Hier gaat het wel net iets lastiger; ik heb zo'n sullige kat die alles prima vindt en zich zonder problemen als speelgoed laat behandelen

 

Als de kat het echt zat is springt ie wel op een kast of vlucht naar boven, als de hond te ruw speelt grijp ik in. Soms liggen ze ook lekker naast elkaar te slapen, of loopt de kat zelfs de hond uit te dagen, maar het is hier duidelijk dat de hond de baas is.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Nou hier ook sinds 2 maanden een pup en 2 poezen .Helaas nog steeds een drama  . Poezen waren een hond gewent , maar deze was al ouder toen ze kwamen . Hond wil er constant op af wat ik ook probeer . Bella is een overenthousiaste labrador die eigenlijk alleen wil spelen , maar daar zijn ze niet van gediend . Ik probeer het nu met koekjes voor beide . Zolang ze rustig blijven wordt er beloond . Zogauw Bella weer begint te springen en blaffen haal ik de poezen weg ( tenminste 1 poes ) de andere durft niet binnen te komen en verblijft in de gang en boven verdieping . Als ze een kat buiten ziet taalt ze er niet na ? Ik hoop dat het beter gaat als Bella wat rustiger wordt , want dit is zo zielig ! Dus ik lees mee en hoop nog wat tips te lezen ! "

 Tip, ik zou juist je hond weg halen, zij moet leren tot hoe ver ze kan gaan. 

Desnods een lijntje om haar, naar de katten toe, is naar je toe halen en bij jou belonen.

Ook belonen als ze ze met rust laat. 

Wilt ze met de katten spelen, pak een trek spelletje, of strooi wat brokjes over de grond en laten snuffelen.

 

Heb je hoge plekken voor je kat?

Katten zitten graag hoog en veilig om ze alles te overzien.

Dan zou je je andere kat, die boven zit, ook beneden kunnen halen. Veilig hoor zetten, waar ook de brokjes zijn en laten observeren.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Hier gaat het wel net iets lastiger; ik heb zo'n sullige kat die alles prima vindt en zich zonder problemen als speelgoed laat behandelen
 
Als de kat het echt zat is springt ie wel op een kast of vlucht naar boven, als de hond te ruw speelt grijp ik in. Soms liggen ze ook lekker naast elkaar te slapen, of loopt de kat zelfs de hond uit te dagen, maar het is hier duidelijk dat de hond de baas is. "

 Dat denk je, je kat kan altijd weg. Die springt naar een plek, onbereikbaar voor je hond.

Denk misschien wel dat je kat, de touwtjes in handen heeft.

honden page profiel Wilma van de WielWilma van de Wiel

honden foto van Wilma van de Wiel

"  Tip, ik zou juist je hond weg halen, zij moet leren tot hoe ver ze kan gaan. 
Desnods een lijntje om haar, naar de katten toe, is naar je toe halen en bij jou belonen.
Ook belonen als ze ze met rust laat. 
Wilt ze met de katten spelen, pak een trek spelletje, of strooi wat brokjes over de grond en laten snuffelen.
 
Heb je hoge plekken voor je kat?
Katten zitten graag hoog en veilig om ze alles te overzien.
Dan zou je je andere kat, die boven zit, ook beneden kunnen halen. Veilig hoor zetten, waar ook de brokjes zijn en laten observeren. "

 Bedankt voor je reactie . Bovenstaande voer ik inderdaad allemaal uit . Het is alleen dat Kyra ( poes ) geheel niet onder de indruk is van Bella . Ze daagt haar graag uit , ik oefen een paar keer per dag door ze rustig bij mekaar proberen te laten en te belonen als dit lukt . Echter moment dat ik de focus los gaat is het weer feest in huis ;-)

Volgende forumvraag: Eerste week pup welsh corgi Loki
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^