Hygiëne en vers voer

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Jelka is een beetje kieskeurig wat eten betreft, in ieder geval niet zo'n fan van droge brokken. Heb nu 3 verschillende merken geperste brok geprobeerd maar als ik er geen eten van ons (vlees, vis, groente) doorheen doe laat ze het meestal liggen. Ik ben ik nu dus iedere keer extra vlees en vis aan het kopen om door de brokken te doen zodat ze goed eet. Eigenlijk kan ik dan net zo goed vers geven, als ze dat lekker vind.

 

Daarom vanochtend eens zo'n pakje smuldier compleet geprobeerd en ze heeft het met smaak gegeten. Als dat zo blijft overweeg ik over te stappen op vers, nog even uitzoeken welk merk maar dat komt wel.

 

Maar hoe gaat dat met hygiëne? Hoe bewaar je het in de koelkast als er nog een beetje in het bakje zit, extra bak of zak eromheen? En ze is nogal van het knuffelen en likt dan wel eens in het gezicht, vooral bij de kinderen natuurlijk want die zitten op haar hoogte. Lijkt me niet handig als ze rauw vlees heeft gegeten? Vanochtend pakte ze vlak na het eten even haar plastic piepspeeltje vast en daarna had een van mijn kinderen het vast om het haar aan te geven. Die heb ik zijn handen laten wassen. Maar moet dat opletten nu de hele dag door of alleen vlak na het eten, hoe houden jullie daar rekening mee? 

honden page profiel Lotte met HobbeLotte met Hobbe 3 doggies

honden foto van Lotte met Hobbe

Wij hebben het vlees in een aparte vriezer. Bij het ontdooien staat het in de koelkast (waar ook ons eten in zit) in een afgesloten bak. Ik was de voerbak direct na het eten af met aparte theedoek en spons. Het aanrecht ontsmet ik met dettol. Helemaal schoon blijft het toch niet, maarja....een beetje weerstand verhogen kan geen kwaad toch O-)

honden page profiel Annelies met  SemAnnelies met Sem 3 doggies

honden foto van Annelies met  Sem

Hier krijgen ze ook vers. Ik ontdooi het vlees in de koelkast in een afgesloten plastic bak. Het zit er hier 2 dagen in, (zijn maar kleine honden)bak afwassen en de volgende portie erin.

Hier likken de honden niet in het gezicht, en na het eten vallen ze hier meestal als een blok in slaap. Daar kan ik je helaas niet bij helpen.

honden page profiel floortjefloortje 3 doggies

honden foto van floortje

Met het warme weer, maak ik me meestal meer zorgen over de temperatuur van het vlees. Dat mijn honden het op de juiste temperatuur eten en dat het dus niet te lang uit de koelkast staat.

Ik voer Barf en soms KVV. Bij barf heb je dan ook nog keukengerei nodig om het vlees te verdelen. Na de bereiding van het vlees, spoel ik al het keukengerei schoon met heet water, waarna ik het was in de vaatwasser. Ook reinig ik na bereiding de keukenkraan en het aanrecht en verder waar ik toevallig nog aangezeten heb. Ook draag ik altijd wegwerphandschoenen.

Eén van mijn honden is een kusjesgever en geeft van die echte dikke likken, liefst op je gezicht. Kort na het eten van vers vlees, houd ik dat af.

Het lijkt mij sowieso goed om er op te letten dat kleine kinderen regelmatig de handjes wassen na contact met de speeltjes van de hond.

Gelukkig komen wormen bij vers vlees etende honden minder vaak voor!

Vers vlees voeren is echt prima te doen! Mits je de hygiëne in acht neemt.

honden page profiel Lotte met HobbeLotte met Hobbe 3 doggies

honden foto van Lotte met Hobbe

Wij barfen ook. Ik verpak eens in de zoveel tijd het vlees en vries het dus in porties in. Dit zodat ik dat niet meet hoef te doen. De toevoegingen hier bestaan alleen uit eierschalen, rozenbottel extract, zalm of lijnzaadolie en wortelpuree....

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Handig om te lezen hoe anderen het aanpakken, is toch even wennen. Dan zet ik het ook in een plastic bak in de koelkast, heb er voor nu maar even een plastic broodzak omheen gedaan. Plastic handschoenen heb ik ook al in huis. En na het eten wel voorzichtig zijn met de kinderen. Ze gaat dan ook meestal wel even uitrusten maar wil op weg naar haar deken op de bank nog wel eens enthousiast een speeltje meenemen haha. 

 

Ze weegt nu rond de 28 kilo, is bijna 9 maanden dus nog in ontwikkeling, dan zou ze dus 2 bakjes per dag mogen hebben?

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

Gewoon in een doosje in de koelkast bewaren. Ik zou zelf wel kiezen voor een 'hondendoosje' waar alleen haar eten in gaat.

 

Verd qua hygiëne en vers vlees.. Je hond likt ook haar bibs en zit daarna aan speeltjes en kinderen, daar zouden ze dan toch ook ziek van worden of wormen van hebben? Ik zou er zelf niet zo panisch over doen heel eerlijk gezegd. Kinderen mogen best wat weerstand opbouwen. Die worden ook echt niet gelijk ziek ofzo.

 Wat ik vergat: voor het eten (kinderen en jij) even handen wassen.

Met bereiden gewoon goede hygiëne, hond laten eten op een matje waar geen vocht doorheen komt (je kan van die onderleggers voor de matras halen bij ikea op de kinderafdeling. Koop er een aantal, na elke dag een in de hete was). 

 

Aanrecht en evt wasbak en kraan (als je die gebruikt hebt) goed schoonmaken. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

Hier ook barf. 

1x per maand maak ik porties voor de hele maand. Hier heb ik een aparte snijplank en mes/zaag voor. En ik gebruik handschoenen. 

Dit gaat in zakjes in een aparte vriezer (ivm de hoeveelheid, geen hygiëne kwestie).

Per dag haal ik er een zakje uit een die ontdooi ik in de koelkast in een afgesloten bakje. Met kvv doe ik dit ook, maar dan de hele rol. 

 

Het bakje kieper ik om in haar bak en deze was ik vervolgens af. 

Uiteraard alles gewoon goed schoon houden, maar ik doe ook niet moeilijker dan nodig. 

Ik bereid zelf ook rauw vlees en daar komt ook niet vervolgens een schoonmaakploeg voor langs.

 

Dus zou er niet te moeilijk over doen, een beetje weerstand kan geen kwaad. Gewoon gezond verstand gebruiken zou ik zeggen

 

Als je wilt overstappen op vers is op www.voerwijzer.com veel info te vinden. 

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ozjin _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ozjin _    Bams ¥ .

Ik gebruik altijd schoonmaak azijn als de honden gegeten hebben. De bakken ontsmet ik als eerste met azijn daarna de aanrecht en gootsteen ook met azijn....dan de bakken met zeepsop nog een keer naspoelen....de honden de bekken maak ik iedere keer schoon, hoe vervelend dat ook is met wegwerp washandjes, met schoon water, zie ik dat er wat in de vacht blijft hangen ook wat op het washandje azijn....en zo schoon......het vlees gaat uit de vriezer eerst de koelkast in in tupperwahr bakken, ontdooi ik en dan op kamer temperatuur......wanneer er maar een klein restje vlees blijft hangen is dat voer voor de vliegen, mijn honden zijn vaak buiten.

honden page profiel Ingrid De MeulemeesterIngrid De Meulemeester 3 doggies

honden foto van Ingrid De Meulemeester

Hier KVV. Ik bewaar het in onze diepvries. Ontdooi in de ijskast in een afgesloten bakje. 

Ik was hun eet- en drinkbakjes af nà onze vaat ( handwas ).

Voor de rest niets speciaals hoor.

Als een hond likt, wat is het verschil dat hij vers heeft gegeten of niet...Ik hou van mijn honden , maar laat ze niet in ons gezicht likken. Gewoon omdat ze zich ook "proper" likken op de intieme plaatsjes en dat vind ik niet aangenaam om daarna een "kusje" te krijgen. Een baby of kleuter zou ik ook geen speeltje geven dat de hond heeft vastgehad. Die zou ik zeker afzonderlijk bewaren.

Dettol gebruik ik enkel als er diarree of gebraakt is om op te kuisen.

De gewone hygiëne lijkt voor mij genoeg om alles proper te houden.

maar nogmaals, ik denk niet dat de voeding van de hond verschil maakt.

 

 

 

 

 

 

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Ja, een hond brengt natuurlijk altijd extra viezigheid met zich mee maar dat vind ik niet zo erg. Het gaat me meer om besmetting van bacteriën op rauw vlees zoals salmonella. Dat heb je niet met brokken. Ben daar toch altijd wat huiverig voor, ook als ik zelf met vlees in de weer ben tijdens het koken. Maar ik ga er gewoon net zo voorzichtig mee om als met ons eigen eten en dan zal het wel goedkomen.

honden page profiel gabbergabber 3 doggies

honden foto van gabber

Vlees ligt gewoon in onze diepvries en ontdooien gaat ook in onze koelkast.
In de diepvries een aparte lade en in de koelkast in speciale bakken.
De aanrecht maak ik gewoon schoon zoals anders en als ik klaar ben spuit ik er alcohol op die ik in een plantenspuit heb zitten.
Nog eens met een nieuwe doek er over en klaar is Klara.

O de bakken gaan gewoon in de vaatwasser.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Yara

" Ja, een hond brengt natuurlijk altijd extra viezigheid met zich mee maar dat vind ik niet zo erg. Het gaat me meer om besmetting van bacteriën op rauw vlees zoals salmonella. Dat heb je niet met brokken. Ben daar toch altijd wat huiverig voor, ook als ik zelf met vlees in de weer ben tijdens het koken. Maar ik ga er gewoon net zo voorzichtig mee om als met ons eigen eten en dan zal het wel goedkomen. "

 Dat schijnt dus niet helemaal waar te zijn. 

 

Hier wel een interessant stukje over hygiëne en rauwe voeding. 

Op de site staan meer artikelen.

http://www.carnivoer.com/salmonella-infectie-door-likken-in-uw-gezicht-van-uw-huisdier-

honden page profiel UkkePuck UkkePuck 3 doggies

honden foto van UkkePuck

" Ja, een hond brengt natuurlijk altijd extra viezigheid met zich mee maar dat vind ik niet zo erg. Het gaat me meer om besmetting van bacteriën op rauw vlees zoals salmonella. Dat heb je niet met brokken. Ben daar toch altijd wat huiverig voor, ook als ik zelf met vlees in de weer ben tijdens het koken. Maar ik ga er gewoon net zo voorzichtig mee om als met ons eigen eten en dan zal het wel goedkomen. "

 

Salmonella zit ook in brok. Als je brok te lang bewaard krijg je er zelfs kevertjes in.

honden page profiel JellybeansJellybeans

honden foto van Jellybeans

Oei, dat wist ik niet? Nou waste ik toch altijd al mijn handen als ik haar brokken in de bak had gedaan maar dacht dat daar geen ziekmakers in zitten. Nou ja, dat zet het versvoeren inderdaad wel in een ander perspectief, dan maakt het niet veel verschil. 

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co 3 doggies

honden foto van Cindy & Co

Hier kvv. In de vriezer heb ik een aparte lade. In de koelkast in plastic bakjes (van Chinees afhaal) op apart schap. Ik spoel onmiddellijk het vork met superheet water en ook de verpakking gaat onder de hete kraan. Dan wordt er gegeten en dan was ik de eetbak snel af en maak het aanrecht schoon met dettolzeep.

honden page profiel WolterWolter

honden foto van Wolter

Ze eten hier van een bord en dat gaat gewoon mee de afwasser in. Na het eten en buitenlopen is er een wachttijd m.b.t. likken. Zeker na het nuttigen van verse haring. Er is hier een apparte hondenvrieskast maar op een of andere manier zit die altijd stampvol en moeten wij in onze vriezer een plek inruimen. Verder de normale hygiëne. Snijplanken en messen gebruikt voor vers vlees(ook voor ons eigen vlees) gelijk afwassen of de vaarwasser in. Aanrecht natuurlijk schoonmaken maar dat deden we toch al.

honden page profiel GoldendeleriousGoldendelerious

honden foto van Goldendelerious

" Jelka is een beetje kieskeurig wat eten betreft, in ieder geval niet zo'n fan van droge brokken. Heb nu 3 verschillende merken geperste brok geprobeerd maar als ik er geen eten van ons (vlees, vis, groente) doorheen doe laat ze het meestal liggen. Ik ben ik nu dus iedere keer extra vlees en vis aan het kopen om door de brokken te doen zodat ze goed eet. Eigenlijk kan ik dan net zo goed vers geven, als ze dat lekker vind.
 
Daarom vanochtend eens zo'n pakje smuldier compleet geprobeerd en ze heeft het met smaak gegeten. Als dat zo blijft overweeg ik over te stappen op vers, nog even uitzoeken welk merk maar dat komt wel.
 
Maar hoe gaat dat met hygiëne? Hoe bewaar je het in de koelkast als er nog een beetje in het bakje zit, extra bak of zak eromheen? En ze is nogal van het knuffelen en likt dan wel eens in het gezicht, vooral bij de kinderen natuurlijk want die zitten op haar hoogte. Lijkt me niet handig als ze rauw vlees heeft gegeten? Vanochtend pakte ze vlak na het eten even haar plastic piepspeeltje vast en daarna had een van mijn kinderen het vast om het haar aan te geven. Die heb ik zijn handen laten wassen. Maar moet dat opletten nu de hele dag door of alleen vlak na het eten, hoe houden jullie daar rekening mee?  "

Heel goed dat je dat doet. Met brok bewerkstellig je geen optimale gezondheid. Zeker voor een jonge hond is het belangrijk dat hij met graagte blijft eten van een voeding die hem past. Het is een carnivoor, dus een soortgerichte voeding sluit perfect aan op zijn systeem.

Mijn dieren krijgen ruim 13 jaar rauwe voeding. Je gaat qua hygiëne er net zo mee om als dat je dat met je eigen eten zou doen. Bewaren en ontdooien in de koelkast, goed afsluiten. Na het eten spoel ik de bak even om. Hier krijgt ook pup BARF, dus vaak wordt dat buiten gegeten. Likken in het gezicht vlak na het eten, gebeurt hier niet. Wil je dat niet, dan maak je je hond duidelijk dat ze even moet 'uitbuiken' op een rustige plek van de kinderen af.

Wat het likken in het gezicht betreft. Er is totaal geen sluitend 'wetenschappelijk' onderzoek die bevestigd dat honden met rauwe voeding een groter risico vormen dan honden op brokvoeding. Sterker nog, veel van die pseudo wetenschappers, waaronder dierenartsen, voeren zelf hun honden, katten en fretten al jarenlang rauwe voeding, al dan niet zelf samengesteld. Eigen onderzoeken om dit soort hardnekkige beweringen vanuit bepaalde veterinaire bewegingen te ontkrachten, laten zien dat de natuurlijke bescherming van de bek evenwichtiger en gezonder is qua bacterieopbouw dan van een brokkenhond. Het risico op Salmonella, is een klein risico voor de mens, als je maar iets aan rommelt. De voeding zelf wordt daarop gecontroleerd, voordat het de schappen in gaat. Op moment dat jij een zak brok opent, is het risico op Salmonella en andere toxiciteit net zo groot. En juist dit issue is een stuk gevaarlijker voor je dier, omdat de verhitte voeding op zich aangevuld wordt met goedjes, die bij het in contact komen met zuurstof flink kunnen oxideren en in het lichaam van je dier schade kunnen veroorzaken.

Laat je hond genieten. Is mooi om te zien, hoe ook mijn pup elke dag weer voldaan en goed in zijn element zit. Zijn voeding draagt daar mede aan bij.

honden page profiel TessaTessabijna goedgekeurde fokker

honden foto van Tessa

Het meest handige is om de hond s avonds nadat de kinderen naar bed zijn eten te geven, dan heb je nooit dat er gelikt wordt met een vieze vlees bek. Ik deed dat altijd toen mijn kinderen nog klein waren, de honden waren daar aan gewend. Ik haal het vlees s avond eruit voor de volgende dag, leg het dan in de verpakking in de gootsteen, sochtends is het redelijk ontdooid en doe ik het in een plastic bak en zet die in de kelder, die is goed koel.

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby

honden foto van Wilma en Dobby

Ik heb een hele serie van die plastic witte bakjes van de Chinees bewaard en daar gaat zijn vlees in. Dat zit dan nog in een plastic zakje. Er lekt wel wat vocht uit, maar dat vocht beweegt zich niet spontaan van bodem bakje naar de rest van de koelkast.


Wel heb ik een spuitfles met een mix van Ajah en Chlorix altijd op het aanrecht staan. Zodra ik iets gemorst heb, of dat het net spetterde als ik het aan de hond gaf, dan spuit ik het meteen even in en neem het af.

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik laat de rollen half ontdooien en weeg alles af in porties. Ik heb bakjes gekocht bij de action waar net1 maaltijd vers voor Moh in past. Daarna mix ik de bakkes zodat ze niet dagen achter elkaar dezelfde smaak eet en zet alles in de vriezer. 

 

 

1 bakje laat ik in de koelkast ontdooien en als ik deze voer dan haal ik meteen een nieuwe uit de vriezer.

 

Bakjes was ik meteen af.

 

Alleen bij het afwegen heb je dus even een smeerboel in de keuken. Even goed schoonmaken daarna en klaar.

 

 Qua likken bij andere gezinsleden? Misschien voeren als de Kids op school zijn en in de avond?

 

Moh krijgt haar vers voor het slapen gaan, dus heel erg laat.

De ochtend maaltijd is bij haar van brok. Gewoon omdat ik met brok veel train

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

De honden eten hier samen een kilo per 2 dagen dus hier verhuisd de hele rol van de vriezer naar een afgesloten tupperware bak in de koelkast

Als de rol op is maak ik de bak schoon, en gaat er weer een nieuwe in.de etensbakken zijn na 1 minuut leeg en schoon en was ik meteen af.

evt een lapje over de vloer als jeff met zijn eten heeft gegoocheld

(dan dweil ik dat stukje)

 

Dat likken aan gezichten (en kinderhandjes ook) zou ik de honden afleren.

Kinderen likken aan handjes en honden ook als ze lekker plakkerig zijn van iets eetbaars

Buiten zitten ze met hun neus in de poep of eten ze een kattendrol of zoiets ..en verse poep binnen krijgen is levensgevaarlijk voor een kind.

Veiliger dus de hond te trainen dat niet te doen.

Hier blijven de honden bv op 1  meter afstand van een kind dat eet.

ik wil namelijk niet dat ze iets uit hun handen pakken of eraan likken..koekje wat laag hangt bv ,of tegen hun opspringen,of kind het aan de hond geeft..

 

Dus ze hangen rond op veilige meter en hopen  verschrikkelijk dat er iets valt 

Dat doen ze inmiddels automatisch ivm het een regel is.

De kinderen leer ik(zodra het kan qua leeftijd) dat ze de honden geen mensen eten mogen geven..

dan krijgen honden pijn in hun buik(jeff is allergisch..en wil ook geen bedelende honden)

en ze handen moeten wassen als ze de hond snoep hebben gegeven bv 

Dat pikken ze meestal vrij snel op (want jeff likt aan zijn eigen bips zeg ik dan..getsie)

 

al moet je natuurlijk wel beetje bijblijven/ opletten/coachen soms

Trainen met kind en hond doet wonderen voor de hygiene en de rest is goed voor de weerstand

 

 

 

Volgende forumvraag: Hond schrokt kvv eten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^