Waarom zijn vuilnisbak honden over het algemeen gezonder dan rashonden/

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NaijbNaijb

" Heeft alles te maken met genetica. Is een erg lang verhaal, maar kort gezegd: 
 
Alle eigenschappen van een individu worden bepaald door genen. Genen zitten in genenparen die bestaan uit een gen van de moeder en een gen van de vader.
Het kan weleens zo zijn dat een defect gen wordt doorgegeven door één van de ouders. Dit is meestal niet zo erg, want het wordt gecompenseerd door een gezond gen wat gekregen is van de andere ouder. Zo hebben defecte genen over het algemeen niet zoveel invloed.
Elk individu draagt gemiddeld honderden defecte genen bij zich (van de tienduizenden genenparen). Ze kunnen niet zoveel kwaad in een populatie met een gezonde genetische variatie. 
En daar zit de crux van dit verhaal. Rashonden hebben weinig genetische variatie.
De genenpoelen van rassen zijn gesloten en alle dieren in een ras zijn aan elkaar verwant. Het zijn allemaal min of meer genetische klonen van elkaar en ze delen veel dezelfde genen. Dat is bewust, daar zijn ze op geselecteerd, want de rasstandaard vraagt om een specifiek uiterlijk en een specifiek gedrag. Alles wat afwijkt wordt niet gebruikt voor de fok. Er wordt dus geselecteerd op homozygote (dezelfde) genen in plaats van heterozygote (verschillende) genen. 
Genetische variatie vraagt om heterozygositeit, een grote genetische variatie betekent veel verschillende genen in de genenpoel. Bij een grote genetische variatie is er weinig kans dat een defect gen de kans krijgt om tot uiting te komen. 
Bij rashonden is weinig genetische variatie, de meeste rashonden dragen dezelfde genen bij zich als andere honden binnen hun ras. Niet alleen dezelfde gewenste genen, maar ook dezelfde genetische defecten...
De kans is bij rashonden dus heel aannemelijk dat genetische defecten bij elkaar en tot uiting komen, in tegenstelling tot vuilnisbakken en bastaarden die zich generaties lang compleet willekeurig hebben voortgeplant.
 
Het is onmogelijk om op alle mogelijke honderden defecten te testen, want we weten niet wat die defecten allemaal zijn, en voor de ziektes die we al kennen hebben nog lang niet allemaal een genetische test bedacht. En zelfs al zou je overal op testen; als je alle honden uitsluit voor de fok die iets bij zich dragen, dan maak je de genenpoel nog kleiner... 
 
Met testen doe je niets aan het onderliggende probleem, en zelfs als je denkt een bepaalde ziekte onder controle te hebben door de dragers en lijders uit te sluiten, dan duikt er binnen de kortste keren weer iets nieuws op en dan begint het proces van de genetische marker zoeken, een test uitbrengen en uitselecteren weer opnieuw... 
 
Het onderliggende probleem, te weinig genetische variatie, wordt niet aangepakt. De enige manier om dat aan te pakken, is door de stamboeken open te gooien. Maar dat gaat waarschijnlijk niet binnenkort gebeuren. In de tussentijd gaan we door met de genetische testen, als het ware de doekjes tegen het bloeden. Maar er springt continu weer een wondje open ergens... Op een gegeven moment houdt het op met verbandjes aanleggen en is het ras doodgebloed; onvruchtbaar of zo ziekelijk dat ze met gemiddeld 3 jaar al sterven aan god weet wat. 
 
Moest dat even kwijt, met al die 'rashonden zijn gezond' opmerkingen. Maakt niet uit hoe verantwoord gefokt. Maakt niet uit hoeveel de fokker test en alles goed probeert te doen. 
 
De rashond is per definitie op weg naar de ondergang. 
De enige manier om het fenomeen rashond te redden, is door de definitie aan te passen. 
 
Dus als antwoord op de openingspost: Ja, het valt niet te ontkennen dat pure vuilnisbakken met een hoge genetische variatie over het algemeen gezonder zijn dan rashonden. Dat is nu eenmaal zo, dat is de natuur die genetische variatie prefereert. Dat is genetica. Kan er niks anders van maken.  "

 Dat klopt inderdaad, er zijn diverse testen gedaan en het is zelfs zo dat de meeste bastaards gezonder zijn dan een geteste rashond met stamboom van een goede fokker. Vond het eerst wel apart, maar de feiten liegen er niet om en er kan niks anders van gemaakt worden.

honden page profiel NaijbNaijb

" Helaas is dit niet bewezen, er wordt nl geen onderzoek gedaan naar vuilnisbakken.
Je kan dus ook niet zeggen, dat ze ouder worden of gezonder zijn.
 
Wel is het zo, dat sommige honden rassen, met name de populaire rassen, door inteeld en het fokken met beperkte fokdieren, er voor hebben gezorgd dat de genenfariatie, te klein is en dat zorgt voor problemen.
 
Daar zijn ze dan ook druk mee bezig, door het dna af te nemen.
  "

 http://www.telegraaf.nl/binnenland/22670662/__Bastaard_fitter_dan_rashond__.html

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22670662/__Bastaard_fitter_dan_rashond__.html "

 Ik lees geen telegraaf en neem het al helemaal niet voor waar

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

"  Hangt van de uitvoering van het plan af. Ik volg het op de voet en ben in ieder geval enthousiast dat ze het tenminste aandurven.  
Zodra het stamboek weer dicht gaat, zullen dezelfde problemen weer ontstaan, dat is zeker. Dus eigenlijk hoop ik op een soort nieuw systeem waarbij honden redelijk gemakkelijk in een ras kunnen worden binnengehaald.
In België hebben ze zo'n soort systeem toch, Max/Udhai/Odie? Ik ken het niet goed, want ik woon in Nederland. Iets met LOSH...?  "

 Klopt daar kunnen lijnen geintegreert worden. Je hond kan in aanmerking komen voor rish kaart 

http://www.srsh.be/documents/doc_nl/RISH%20form%20NL.pdf

dan krijgt een paar generaties groene stamboom. Als die groene volledig is een gewone 

 

maar mijn vraag is... Die honden die we toevoegen... Stammen die in het verre verleden dan ook niet af van de huidige genenpool van het ras? 

Anoniem (Gast)

Hele mooie post witte draak!!!

goed voorbeeld daarvan is de Australian Labradoodle..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Eigenlijk zou je ze in categorieën moeten verdelen om te vergelijken
 
De vuilnisbak (kruisingxkruising meerdere generaties lang) kan heel gezond zijn. vuilnisbakjes uit het buitenland zijn vaak straathonden. Deze krijgen dus geen uitgebreide behandeling bij een dierenarts als ze ziek zijn. Als ze echt ziek worden, gaan ze dood en kunnen ze zich niet verder voortplanten. Meestal komen ziektes/erfelijke afwijkingen al redelijk vroeg naar boven. Als je dus een 'gezonde' vuilnisbak van 2 jaar adopteerd is je hondje waarschijnlijk redelijk gezond en kan deze best oud worden. 
De vuilnisbak in Nederland is dan over het algemeen weer ongezonder, omdat de 'niet gezonde' ook overleven en sommige mensen daar ook nestjes van laten komen.
Hieruit kan je halen dat de vuilnisbak redelijk gezond is.
 
Dan heb je de rashond die je ook in twee categorieën kan delen: De stamboomloze rashond en de rashond met stamboom.
 
Veel stamboomloze rashonden komen van de broodfok. Dit zijn vaak ongezonde honden en een groot deel zal het niet eens halen tot een leeftijd waarop er mee gefokt kan worden. Het deel waar mee gefokt wordt draagt vaak ook allerlei ziektes mee. Natuurlijk zijn lang niet alle stamboomloze hondjes broodfokhondjes, maar veel hebben wel een broodfokhondje in de lijn zitten. Er is vaak weinig tot geen informatie over ziektes en afwijkingen die voorkomen in de lijnen, dus het risico groot dat je hondje vroeger of later ziek wordt. 
De rashond zonder stamboom is dus over het algemeen vaker ongezond dan gezond
 
Bij rashonden met stambomen is vaak bekend welke erfelijke afwijkingen er voorkomen in de lijn. Hierdoor kan worden voorkomen dat de pups deze afwijkingen ook krijgen. Bij het fokken wordt over het algemeen goed gelet op het welzijn van de moeder en pups en wordt vaak gezocht naar combinaties die het ras verbeteren en gezonder maken.
Je kan hieruit zeggen dat de gemiddelde rashond met stamboom erg gezond is.
 
Dan zijn er nog kruisingen. Bij een kruising kan een hond zowel de positieve eigenschappen als de negatieve eigenschappen erven. Ook dragen ze de afwijkingen van beide rassen als deze er zijn. De meeste kruisingen komen van stamboomloze rashondjes.
Hierdoor is de gemiddelde kruising vaak ongezond
 
Dus onder elkaar gezet:
1. De rashond met stamboom
2. De vuilnisbak die op latere leeftijd naar Nederland is gehaald
3. Stamboomloze geteste rashonden die NIET uit de broodfok komen
4. De Nederlandse vuilnisbak
5. kruisingen
6. Broodfokhondjes
 
Natuurlijk is er wel verschil in gezondheid bij rassen. Zo zijn er rassen die wat minder gezond zijn, maar het aantal gezonde rassen is vele malen groter. Behalve dat zou het kruisen met een ongezond ras de pups NIET gezonder maken. "

 eens

honden foto van Hannah & Bink† en Beertje

Dat zijn ze niet...

Anoniem (Gast)

ach een rashond... er gaat veel te veel geld om in die wereld!!

Dan is het "dit ras" dan weer "dat ras" wat erg populair is dan hup dan zie je weer veel van die honden met veel zieke dieren ertussen...

 

Zolang het er bij fokkers alleen maar om de centen draait hou je dat....

Er zijn mensen die met z'n vieren een fokhond kopen!! en dan beweren "Nee hoor het gaat om de hond" !! Dat gelooft dan toch niemand meer???

Wees nou eerlijk... Reu op teef  even wachten huppatee 9 pups a 2100 euro... 8 weken werk, en je hebt 18.900 euro verdiend.. ik kan dat niet werken...

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Misschien zou je het artikel van geneticus ir. Ed.J. Gubbels: "Fokkerij en selectie van rashonden, een analyse" eens door kunnen lezen.(Artikel is te vinden op internet, even googelen). Daarin staat helder beschreven waarom rashonden in zijn algemeenheid minder gezond en minder vitaal zijn dan bastaardhonden. (Het minder gezond zijn etc. van rashonden heeft te maken met de genenpool, die bij rashonden aanzienlijk kleiner is dan bij bastaardhonden).
 
 
  "

 Onzin, er zijn idd rashonden, die doordat ze populair waren zijn doorgefokt, veel inteeld gebruikt, veel kampioens lijnen ingezet en daardoor een kleine genen poel, met alle gevolgen van dien. Ook zijn er rassen, die ook door selecte fok, zijn mismaakt, te scheve ruggen,  te veel rimpels, te korte snuiten. 

 

Er zijn genoeg rassen, sterker, de meeste die wel gezond zijn! Door met geteste dieren te fokken en de ouder dieren zorgvuldig uit te zoeken, zodat er een goede genen poel blijft.

Een brede genenpoel en een gezond uiterlijk. Hoewel die brede genen poel de vraag is

 

Bastaart honden vermenigvuldigen zich, niet kijkend naar gezondheid, bovendien, door dat honden in een gebied blijven,  kans op inteeld.

 

Maar goed, als je alleen onderzoek doet, naar de populaire honden rassen, krijg je een vertekenend beeld.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Hangt van de uitvoering van het plan af. Ik volg het op de voet en ben in ieder geval enthousiast dat ze het tenminste aandurven.  
Zodra het stamboek weer dicht gaat, zullen dezelfde problemen weer ontstaan, dat is zeker. Dus eigenlijk hoop ik op een soort nieuw systeem waarbij honden redelijk gemakkelijk in een ras kunnen worden binnengehaald.
In België hebben ze zo'n soort systeem toch, Max/Udhai/Odie? Ik ken het niet goed, want ik woon in Nederland. Iets met LOSH...?  "

 Weet niet meer wie dat ooit zei, maar je zou eigenlijk om de zoveel generaties, nieuw bloed moeten blijven toevoegen. 

Vooral bij rassen die een kleine genen poel hebben. 

 

Bij de Saarloos zijn ze nu bezig met outcross. Een Husky X Saarloos.

Pups zullen denk ik wel geboren zijn.

Die zitten ook met het probleem, dat ze 2 verenigingen hebben, die strikt gescheiden fokken. Er zijn al niet zoveel Saarloze.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

"  Weet niet meer wie dat ooit zei, maar je zou eigenlijk om de zoveel generaties, nieuw bloed moeten blijven toevoegen. 
Vooral bij rassen die een kleine genen poel hebben. 
 
Bij de Saarloos zijn ze nu bezig met outcross. Een Husky X Saarloos.
Pups zullen denk ik wel geboren zijn.
Die zitten ook met het probleem, dat ze 2 verenigingen hebben, die strikt gescheiden fokken. Er zijn al niet zoveel Saarloze. "

 Klopt helemaal. 

 

Ik dacht dat het een Saarloos x witte herder kruising was? 

Hoe dan ook, met de Saarloos zit het niet mee nee, die twee verenigingen waarvan eentje alle problemen ontkend, en een populatie met een gemiddeld inteeltcoëfficiënt van boven de 50%... Twee willekeurige Saarlozen zijn gemiddeld meer aan elkaar verwant dan ik met mijn zusje... 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

" ach een rashond... er gaat veel te veel geld om in die wereld!!
Dan is het "dit ras" dan weer "dat ras" wat erg populair is dan hup dan zie je weer veel van die honden met veel zieke dieren ertussen...
 
Zolang het er bij fokkers alleen maar om de centen draait hou je dat....
Er zijn mensen die met z'n vieren een fokhond kopen!! en dan beweren "Nee hoor het gaat om de hond" !! Dat gelooft dan toch niemand meer???
Wees nou eerlijk... Reu op teef  even wachten huppatee 9 pups a 2100 euro... 8 weken werk, en je hebt 18.900 euro verdiend.. ik kan dat niet werken...
  "

 Ik heb 1000€ betaald. Ouders getest op: HD, ED, MdR, alle oogziekten. Pups met 6 weken getest op ogen. Stamboom, dna profiel. 3 pups in het nest van udhai. Nest van o'die was uitzonderlijk 5 pups. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Klopt helemaal. 
 
Ik dacht dat het een Saarloos x witte herder kruising was? 
Hoe dan ook, met de Saarloos zit het niet mee nee, die twee verenigingen waarvan eentje alle problemen ontkend, en een populatie met een gemiddeld inteeltcoëfficiënt van boven de 50%... Twee willekeurige Saarlozen zijn gemiddeld meer aan elkaar verwant dan ik met mijn zusje...  "

 Het is zo jammer dat die verenigingen niet samen gaan.

Het is met de husky. Ik zal eens kijken, of er al nieuws is.

Vrienden hebben 2 Saarloze die zijn er bij betrokken. Vind het zulke bijzondere honden. Hoop echt, dat het goed gaat komen met het ras.

honden page profiel laura   Diva&Novalaura Diva&Novagoedgekeurde fokker

honden foto van laura   Diva&Nova

Volg

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

http://avls.nl/plan-van-aanpak/

Witte draak, je hebt gelijk, vorig jaar Witte herder x Saarloos. Nu de Saar x Husky. Dit zijn de 2 rassen, die ze het meest vinden passen bij de Saar.

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

"  Weet niet meer wie dat ooit zei, maar je zou eigenlijk om de zoveel generaties, nieuw bloed moeten blijven toevoegen. 
Vooral bij rassen die een kleine genen poel hebben. 
. "

 Ik weet dat dit bij de goldens sowieso gebeurd. Ze gebruiken al dekreuen uit andere landen, maar schaffen ook regelmatig een pup vanuit Schotland of Zweden etc aan. 

Zeker met dat "geëmmer" over Ichtyosis sinds een tijdje.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"  Ik weet dat dit bij de goldens sowieso gebeurd. Ze gebruiken al dekreuen uit andere landen, maar schaffen ook regelmatig een pup vanuit Schotland of Zweden etc aan. 
Zeker met dat "geëmmer" over Ichtyosis sinds een tijdje. "

 Ik begreep ook, dat ze KI toepassen. Zo wordt het ook makkelijker om met nieuw bloed te fokken.

Zo belangrijk, nieuw bloed blijven te gebruiken.

Vind het outcros programma, bij de Saarloos en de Wetterhound ook een hele goede ontwikkeling.

honden foto van Ilse met haar schatjes: Binny & Stoetel

Interessant topic, ik volg even mee.

Gea Nayca (Gast)

Ik ook. Zie wel heel duidelijke verdeling in zwart en wit. spaanse zwerfhonden tegenover engelse bulldog met een hoop papieren zeg maar.

 

Ik mis een beetje het grijs...

 

Bijv. een pretnest/oepsnest boomer in nederland. er van uitgaande dat baasjes het beste met ze voorhebben en niet bewust met een ziek dier fokken.

 

Mijn Nayca zit bijv. Yorkshire terrier, shi tzu en maltezer in. Allemaal gewone normale huishondjes als voorvaderen. Geen straathonden ofzo

honden foto van Het zoveelste showprofiel voor adverteerders

Vuilnisbak honden? Wat is dat voor een term?

 

 

honden page profiel W&WW&W

honden foto van W&W

" Vuilnisbak honden? Wat is dat voor een term?
 
  "

 Apart ras. Wil alleen uit de vuilnisbak eten. 

en ja, ik vind het ook een rare naam/term 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Vuilnisbak, asbak, bastaard, heinz57, onherleidbare kruising. Allemaal 1 pot nat. Wordt niks vervelends mee bedoeld. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Ik heb tijdens mijn opleiding geleerd dat dit komt omdat ras honden doorgefokt zijn en hierdoor dus complicaties voorkomen.

Een "vuilnisbakken hond" of te wel een mix hondje pakt het goede van beide genen waardoor er dus minder tot geen ras eigen complicaties aanwezig zijn.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik heb tijdens mijn opleiding geleerd dat dit komt omdat ras honden doorgefokt zijn en hierdoor dus complicaties voorkomen.
Een "vuilnisbakken hond" of te wel een mix hondje pakt het goede van beide genen waardoor er dus minder tot geen ras eigen complicaties aanwezig zijn. "

 Niet zo zwart/wit.

Er zijn rashonden, waarbij te veel met bepaalde lijnen is gefokt, inteeld is gebruikt of gewoon te weinig fokdieren zijn en daardoor een te kleine genen poel. Dat geeft problemen.

Maar dat geld niet voor alle rassen.

De fairfok is daarom innhet leven geroepen.

 

Vuilnisbakken, leven vaak in het zelfde gebied, inteeld is niet uit gesloten en dus kan je nooit zeggen, dat ze gezonder zijn.

 

Bovendien, niet alleen de goede genen worden doorgegeven, erfelijke afwijkingen worden ook doorgegeven. 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

" Ik heb tijdens mijn opleiding geleerd dat dit komt omdat ras honden doorgefokt zijn en hierdoor dus complicaties voorkomen.
Een "vuilnisbakken hond" of te wel een mix hondje pakt het goede van beide genen waardoor er dus minder tot geen ras eigen complicaties aanwezig zijn. "

 Nou dan wil ik wel eens weten waarom een mix hondje juist de goede genen pakken en bij rashonden schijnbaar niet? Trouwens vele rashonden zijn niet allemaal doorgefokt hoor....

 

Tenminste zo lees ik je post......

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

Tuurlijk zijn niet alle rashonden doorgefokt.

Maar als je kijkt naar de franse buldog, Cavalier King Charles Spaniel, boxer, Mopshond, engelse bulldog en de pekingees.

Deze honden hebben allemaal een lichamelijke beperking en daar word gewoon mee doorgefokt. Het betreft namelijk allemaal hun korte neuzen of te kleine koppies.

 

En als je kijkt naar de duitseherder, goldenretriever, labrador, en cocker spaniel

Deze hebben BIJNA (let op ik zeg bijna dus niet allemaal) allemaal grote kans op erfelijke aandoeningen. Zoals heup dysplasie , allergieeen of ontstekingen aan het uitwendig gehoorlichaam of staar en hoornvlies ontsteking.

 

En tuurlijk hebben mix hondjes ook kans op deze ziektes maar het is wel bewezen dat het minder is. Omdat dus veelal de goeie genen de overhand hebben in de splitsing van het dna. Dat heeft allemaal te maken met het dominante gen. En rashonden die gefokt worden met het zelfde soort ras kunnen dus al deze erfelijke ziektes al met zich mee dragen waardoor je dus 2 genen hebt voor de ziektes.

 

Ik bedoel echt niks kwaads te zeggen over fokkers hoor maar probeer alleen deze vraag te beantwoorden van dit toppic zoals ik het heb geleerd tijdens mijn opleiding. 

honden page profiel KimKim

honden foto van Kim

7

Hier een aantal kleine voorbeelden van wat ik bedoel met dat bijna alle rashonden zijn doorgefokt.

 

Again no hard feelings

honden page profiel Koning Obi Koning Obi

honden foto van Koning Obi

"  Nou dan wil ik wel eens weten waarom een mix hondje juist de goede genen pakken en bij rashonden schijnbaar niet? Trouwens vele rashonden zijn niet allemaal doorgefokt hoor....
 
Tenminste zo lees ik je post...... "

 Dat komt omdat mixhonden veel slimmer zijn dan de "dommere" rashonden en gewoon de goede genen onderling zo verdelen dat er altijd een optimale combinatie ontstaat. 

 

 

 

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"  Dat komt omdat mixhonden veel slimmer zijn dan de "dommere" rashonden en gewoon de goede genen onderling zo verdelen dat er altijd een optimale combinatie ontstaat. 
 
 

  "

 Aha dus dat zal het hem wel zijn......

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: Kennel de hoeve
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^