Hoeveel verschillende commando's kan een hond onderscheiden?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel EviEvi

nu in de gevorderden komen er heel wat oefeningen en commando's bij. Ik vraag me eigenlijk af tot hoever een hond verschillende commando's van elkaar kan onderscheiden en of dit niet verwarrend word..

mijn hond kent:

'kom hier': naar hier komen

'voet': aan de voet gaan zitten, bij dit help ik haar nog met een snoepje zodat ze op de juiste plaats gaat zitten naast mij  

'hier/voet': lopen aan de voet. (Brengt die 2keer voet al geen verwarring?)

'keer': rond haar as draaien

'poot': pootje geven

'poot': Spaanse pas (maar dan zeg ik 'poot' als ze recht staat)

'door': zigzag door mijn benen

 

ik wil haar nog veel dingen leren maar ik twijfel vaak over welk woord ik kan gebruiken als commando.. Want ik vind dan soms dat de woorden op elkaar lijken. Heeft zij hier dan last van?

honden page profiel EviEvi

Nog vergeten bij te zetten dat ik wel vaak handgebaren gebruik als hulp voor een commando. Dus bv. Zit: ik wijs altijd met mijn wijsvinger omhoog. Staan: mijn handpalm vertrekken aan haar neus en wat naar voor bewegen. 

Ik vind dit zelf erg handig dat ze ook naar gebaren kijkt en ik maak hier zeker gebruik van in het aanleren van dingen maar uiteindelijk 'moet' (volgens een standaard hondentraining) de hond naar een stemcommando luisteren. Of ben ik hierin verkeerd? Mag je bv op wedstrijd gebaren gebruiken als commando?

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Volgens mij zijn er honden die wel honderden woorden kunnen leren op deze manier... ik heb nog geen max gevonden bij die van ons :P

 

Ik heb geen idee hoe het zit met wedstrijden, maar ik meen me uit de literatuur te herinneren dat honden het logischer vinden om op gebaren te reageren dan op woorden, omdat ze zelf ook grotendeels met lichaamstaal communiceren. Onze hond koppelt iig altijd ook een gebaar (/houding) aan een woordcommando, maar kan ze op een gegeven moment meestal ook zonder gebaar, afhankelijk van het commando.

honden page profiel EviEvi

Ja na verloop van tijd kan ze dit ook zonder gebaar. Maar ik was dit bij alles zelf bewust aan het afbouwen van een gebaar te gebruiken, gewoon omdat ik dacht dat dit moest.

maar zij vind het gemakkelijker met gebaren dus ik ga haar hierin niet meer pushen dat ze het op een stemcommando moet kunnen. Zolang we elkaar begrijpen is dit eigenlijk het belangrijkste :)

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Honden kunnen heel veel commandos leren.
Ik zelf benoem ook veel, zodat ze ook die namen weet: lekkers, eten, drinken, bal, beer, onze namen, die van de katten, oor, neus enz.
Gewoon door alleen steeds benoemen leert ze betekenissen.

Als je commansdos oefent, zal ze ook naar je lichaam kijken. Al denk je het alleen op je stem te doen, de richting waar je kijkt, een wenkbrouw die je beweegt, elke mini beweging zien ze van jou.
Als ze aan de voet zit en je wilt volgen, zal ze het woord voet als volg opvolgen. Het is commando ook in de context en je toon.
Je zou ook naast of zo kunnen gebruiken

Ik denk dat honden echt zo veel woorden en commandos kunnen leren.
Hier nog lang niet uitgeleerd.
Veel te leuk!

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik weet dat er een Border Collie is die 1000 verschillende woorden kent. Ook in de trant van pak de blauwe bal en het rode beertje.

Maar het is inderdaad handig om de standaard commando's verschillend te laten klinken, dus die dubbele voet vind ik niet handig.

honden page profiel JoshuaJoshua

honden foto van Joshua

Ik denk dat Wilma Chaser de Border Collie bedoelt,

Hier een Filmpje van Chaser op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=J982KYWohT8

Wel interessant om te zien.

Volgende forumvraag: Niet willen eten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^