Vechten tijdens loslopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Merelie (Gast)

Hallo,  dagelijks maak ik een lange wandeling met mijn hond. Als hij een andere hond ziet gaat hij liggen. Daarna gesnuffel en evt spel of doorlopen. Het gebeurt vaak dat er een gevecht ontstaat doordat een hond dominant naar Max toe is. Hij lijkt dat niet te pikken. Vandaag kwam ik vier honden tegen. Max wordt dan wat gespannen. En vervolgens wil een hond op hem "rijden" waarop hij van zich afbijt. De laatste maand is hij drie keer " aangevallen. Kan het dijn dat dit aan mij ligt omdat ik zulke momenten doodeng vind, kan Max uitlokkend gedrag vertonen wat ik over hef hoofd zie of is dit domme pech. Iemand ervaringen?  

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Waarom zou je je hond blootstellen aan gevaar?  Er zijn genoeg honden die niet met andere honden kunnen en genoeg mensen die hun honden toch laten loslopen terwijl er een andere hond in de buurt is.

Onze honden mogen loslopen, maar als er anderen in de buurt zijn passeren we die eerst en daarna mogen ze terug los.

Ik heb geen zin in gevechten en één van onze dames is hondonvriendelijk.  Zij gaat zelf niet naar een hond, maar als er een andere hond naar haar komt, hebben we gegarandeerd boel.

 

Lijn jouw hond gewoon aan als er een andere hond in de buurt komt.  Dat is wel het veiligst.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

Ik zou de hond niet meer loslaten. Schijnbaar tolereert jou hond niet alle honden (wat ook niet erg is) maar vechten hoort daar niet bij en zover moet je het niet laten komen.

Aan de lijn kun je dit evt. voorkomen doordat je gewoon door kan lopen samen met je hond en ze kunnen dan geen spel starten. Je kunt evt de andere hondenbaas waarschuwen dat jou hond niet gediend is van andere honden en of deze zijn/haar hond bij zich wil houden.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Proberen te voorkomen dat jou hond word lastiggevallen. Hierdoor wordt hij steeds onzekerder en zal steeds sneller van zich af snauwen. Dus bij het zien van een andere hond aanlijnen en/of de andere kant op lopen.

 

Hier een hondje dat vaak niet gediend is van andere honden en dit in lichaamstaal duidelijk aangeeft. Echter lopen er veel honden (en baasjes) rond die te lichaamstaal negeren of niet begrijpen. Aan mij als baasje dus de taak om zijn lichaamstaal te lezen en te zorgen dat hij niet lastig gevallen kan worden. 

 

Uiteindelijk moet jou hond er op leren vertrouwen dat jij hem zal beschermen zodat hij zelf het gevecht niet meer aan hoeft te gaan. Breng hem dus niet in situaties waar hij zich niet prettig in voelt.

 

En als je hond na een tijdje misschien wat minder gestrest/opgefokt raakt van andere honden kun je samen met een stabiele hond gaan wandelen om hem zo het vertrouwend terug te laten krijgen in andere honden. Maar voor 't zelfde geldt heb je een hond die gewoon niet gediend is van anderen.

 

 

Anoniem (Gast)

Dank je wel voor de reactie. Ik heb niet de indruk dat Max begint met vechten maar hij bijt wel van zich af. Klpt het dat het juist gevaarlijker kan zijn als je de hond aanlijnt  in een losloopgebied? Dat was de laatste keer dus het geval. Omdat ik de hond aan zag komen die de vorige keer uitviel liet ik hem bog aan de lijn. Vervolgens viel een andere hond regelrecht aan. Alsof hij iets over zich heeft waardoor bepaalde honden getriggerd worden. Verder kan ie enorm. Goed met andere honden, goed gesocialiseerd.

Anoniem (Gast)

Dank je wel Hilde. Je kunt idd zien aan Max dat ie bepaalde honden eng vindt. Goede tip.hij geniet zo van het razen in het bos dat ik het erg zou vinden als hij niet meer los zou mogen/ kunnen.

honden page profiel UkkePuck UkkePuck

honden foto van UkkePuck

" Dank je wel voor de reactie. Ik heb niet de indruk dat Max begint met vechten maar hij bijt wel van zich af. Klpt het dat het juist gevaarlijker kan zijn als je de hond aanlijnt  in een losloopgebied? Dat was de laatste keer dus het geval. Omdat ik de hond aan zag komen die de vorige keer uitviel liet ik hem bog aan de lijn. Vervolgens viel een andere hond regelrecht aan. Alsof hij iets over zich heeft waardoor bepaalde honden getriggerd worden. Verder kan ie enorm. Goed met andere honden, goed gesocialiseerd. "

 

Het kan inderdaad wel 'gevaarlijk' zijn met een hond aan de lijn, de hond heeft dan minder bewegingsvrijheid zeg maar en kan zo niet ontsnappen aan de situatie mocht hij dat willen. Hij zal dan misschien ervoor kiezen om te bijten als hij in het nauw gedreven wordt.

 

Aan jou de taak om de vreemde hond te blocken en weg te sturen en je eigen hond veilig achter je te houden.

 

Naar een losloopgebied zou ik dus niet gaan als je hond niet met andere honden overweg kan.

 

 Ik heb niet de indruk dat Max begint met vechten maar hij bijt wel van zich af.

Volgens mij laat Max hier dan heel duidelijk zien dat hij niet van andere honden gediend is.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

In een ideale wereld zou ieder baasje z'n hond ook aanlijnen als hij jou dat ziet doen. Helaas is dit vaak niet het geval dus in dat geval de andere kant op lopen. Ook in een losloopgebied vind ik dat mensen rekening moeten houden met elkaar. Zie je dat je hond iemand lastig valt, roep 'm dan terug. In jou geval, zie je een hond, roep de jouwe dan terug. Het is geven en nemen.

 

Ik ben zelf een vrij rustig mens en heb echt moeten leren om op te komen voor mijn hond. Inmiddels grijp ik rustig een andere hond bij z'n halsband als hij vervelend doet en breng 'm naar z'n baas, of soms krijgt een opdringerige hond zelfs een knietje van me als het uit de hand dreigt te lopen en er geen baasje te bekennen is. Ik bescherm mijn hond.

 

Overigens vind ik het vrij normaal dat jou hond van zich af bijt als ze willen rijden op hem. Het baasje van de andere hond zou hier allang hebben moeten ingrijpen.

 

 

 

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

" Proberen te voorkomen dat jou hond word lastiggevallen. Hierdoor wordt hij steeds onzekerder en zal steeds sneller van zich af snauwen. Dus bij het zien van een andere hond aanlijnen en/of de andere kant op lopen.
 
Hier een hondje dat vaak niet gediend is van andere honden en dit in lichaamstaal duidelijk aangeeft. Echter lopen er veel honden (en baasjes) rond die te lichaamstaal negeren of niet begrijpen. Aan mij als baasje dus de taak om zijn lichaamstaal te lezen en te zorgen dat hij niet lastig gevallen kan worden. 
 
Uiteindelijk moet jou hond er op leren vertrouwen dat jij hem zal beschermen zodat hij zelf het gevecht niet meer aan hoeft te gaan. Breng hem dus niet in situaties waar hij zich niet prettig in voelt.
 
En als je hond na een tijdje misschien wat minder gestrest/opgefokt raakt van andere honden kun je samen met een stabiele hond gaan wandelen om hem zo het vertrouwend terug te laten krijgen in andere honden. Maar voor 't zelfde geldt heb je een hond die gewoon niet gediend is van anderen.
 
  "

 

helemaal eens met Hilde 

Anoniem (Gast)

Hoi Merelie,

Ik heb hier ook eentje die niet goed overweg kan met andere honden en geregeld onvoorspelbaar kan reageren. Je ziet dat ze erg onzeker is tov vreemde honden, en ook zij kan geen opdringerige honden rond zich verdragen. Meerdere honden rond haar vindt ze al helemaal eng. Ik heb haar van jongsaf aan altijd los mee laten wandelen en kennis laten maken met andere honden. Maar met het ouder worden is ze echter steeds minder gaan verdragen van andere honden. Dus aan te weinig socialisatie kan het hier niet liggen. Ik denk dat het gewoon haar karakter is, het is volgens mij meer een 'loner'. Het gebeurt soms zelfs dat we samen een ganse met een andere hond wandelen en dat ze, wanneer we ergens te lang blijven stil staan, er plots bovenop duikt en hem afsnauwt. Geen idee wat haar triggert op dat moment ...

Ik respecteer haar karakter intussen, ook al had ik het liever anders gezien, of was het makkelijker geweest als ze andere honden wat meer aan zich voorbij liet gaan ... Ik ga nu andere honden uit de weg met haar. Ik lijn haar aan en ga op afstand staan als ik een tegenligger zie. Doe ik dat niet, dan valt ze uit. Als ik een loslopende hond zie, lijn ik haar echter niet aan. Ik ga wel niet blijven staan, loop gewoon stevig door (zij volgt mij toch) doch als de andere hond haar blijft lastig vallen, jaag ik hem weg (of probeer dat toch) 

Ik loop eerlijk gezegd dus wel altijd een beetje op mijn hoede met haar rond. 

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik zou vermeiden dat hij gaat liggen ! Fixeert hij dan ook? 

 

Verder zou ik even aanlijnen en enkel positieve ontmoetingen laten plaatsvinden 

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Wat ik lees is dat jou hond de hondentaal sterk onder de knie heeft.

Helaas zijn er veel honden die deze taal niet machtig zijn omdat ze als pup zijnde constant van andere honden vandaan gehouden zijn.
Of ze hebben een broodfokhond.

Ik zou je willen adviseren om je sterker in te lezen over de hondentaal en de honden te gaan filteren waar jou hond mee om kan gaan.
Veel mensen roepen dat "mijn hond kan met elke hond overweg" maar mijn hond kan ook op andere honden klappen omdat ze niet naar haar signalen luisteren die toch vrij duidelijk zijn.
En dan ben ik weer de boegieman omdat de mijne "begonnen zou zijn".

Ik weet dat het ook licht aan hoe de baasjes elkaar begroeten.
Ik roep al vanaf een afstand HOOOI op een vrolijke manier naar de andere mens.
Als de andere mens ook vriendelijke terug roept of groet, dan is het voor de honden duidelijk dat de mensen het al besloten hebben hoe de groeting zal zijn.
Dit haalt direct al de spanning eraf.
(Het kan nog gebeuren, maar mensengroeten leer je weer niet op de hondenschool)
Maar direct ingrijpen is de sleutel.
Als je ook al maar ziet dat er eentje wilt gaan rijden? Ingrijpen en je hond zal met de tijd leren dat jij ingrijpt en zal dan gas terug nemen omdat jij de regels bepaald.
Er was zelfs een gevalletje waarbij een grote hond, een kleine hond achterna jaagde in prooidrift.
Niemand greep in en uiteindelijk heb ik door te gaan rennen en de grote hond met een sliding (ik was de gene die slipte) te laten schrikken uit zijn focus en zo is die gestopt.
Ik heb hem met geen vinger aangeraakt (had ik wel gedaan als het nodig was) maar de schrikreactie was voldoende om de hond weer uit zijn focus te krijgen.
Hiermee bedoel ik dat je gewoon in moet grijpen of het jou hond is of niet.
Filter de honden waar je denkt dat je hond wel mee overweg kan en skip de rest.
Het kan ook leeftijd zijn waarbij je hond op zó'n leeftijd komt dat die het gewoon niet meer pikt...(vaak is dat als ze mentaal volwassen worden rond de 3 jaar.)

 

Anoniem (Gast)

Heel eg bedankt voor alle vlotte en houtsnijdende reacties. Ik ga me meer verdiepen in de hondentaal. Ma is idd erg duidelijk, laat ziek dat ie weg wil. Ik moet leren dan meteen te gaan en het voortouw daarin nemen. Ik herken de onzekerheid als ie omringt wordt door opdringerige honden. Gelukkig kan hij met veel honden wel goed. Heel erg bedankt, ik heb stof tot nadenken. 

Anoniem (Gast)

Oh , en wat ik een Eyeopener vond: Max is drie....:) 

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko

honden foto van Hilde & Twinko

Veel succes en geniet van elke kleine stap vooruit. Iets als dit kan een lang proces zijn voor je leert je hond te begeleiden in z'n gedrag, maar uiteindelijk loont het zeker de moeite :)

Volgende forumvraag: Graven?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^