Hulp gevraagd, puperhond met sloopgedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

Hoi,

 

Zoals sommigen van jullie al weten is Noor de hond van (voornamelijk) mijn vriend en mij.

Gezien we allebei nog thuis wonen en Noor bij mijn vriend woont brengt ze overdag veel tijd met mijn schoonmoeder door. Opzich geen enkel probleem, ze laat hem graag uit etc.

 

Tot voor kort was Noor een braaf hondje en had je er weinig 'last' van. Totdat ze ging puberen, ze is nu 10 maanden en we merken dit heel goed. Niet willen luisteren, uitdagen etc.

Maar helaas sloopt ze ook. Zo heeft ze de bank van mijn schoonmoeder gesloopt, bekleding er af gebeten en vulling er uit gehaald. Dit is nog te verbergen met een plaid. Verder haalt ze de kussens van de bank, die ze ook sloopt als je ze niet afpakt en pakt van alles uit de vensterbank om te slopen/spelen/kauwen. Dit terwijl ze genoeg kauwmateriaal heeft..

 

Nu was ze dus vandaag ook aan de andere bank begonnen.. Je hoeft je maar een tel om te draaien en ze begint al bij wijze van spreken. Dit vond mijn schoonmoeder echt niet leuk wat ik goed kan begrijpen. Ze zei dat als ze zo doorgaat Noor maar weg moet ... Dit wil ik dus voorkomen en dat lijkt me echt vreselijk, al breng ik niet eens de meeste tijd met haar door .

Dit heeft dus als gevolg dat Noor steeds in de bench moet al is mijn schoonmoeder maar even weg..

 

Ik weet het gewoon even niet, vandaar dat ik jullie raad vraag.. Hebben jullie tips, ideeën? Ik hoor het heel graag,

 

honden page profiel SuzanSuzan 3 doggies

honden foto van Suzan

Jeetje, jullie Noor lijkt behoorlijk te ontsporen.

Een hond die in enkele onbewaakte minuten je halve woonkamer sloopt.. dat zet je niet even weg als puber gedrag en is natuurlijk een groot probleem en niet te doen voor jouw schoonmoeder.

Ik kan begrijpen dat ze geluiden maakt als: 'dan moet ze maar weg!'

Ik weet even niet goed welk een raad ik je zou kunnen geven, aangezien Noor van jouw vriend is, en jij dus automatisch ook een beetje baas bent, omdat jullie een relatie hebben.. maar de dagelijkse zorg en omgang toch op schoonmoeder aankomt..

Ik weet uiteraard niet hoe haar band en omgang met Noor is, en in hoeverre zij bereid is om met dit probleem aan de slag te gaan... moeilijk!

honden page profiel SuzanSuzan 2 doggies

honden foto van Suzan

Een Upje voor jullie..

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

Ja het is inderdaad moeilijk om te bepalen of het nou pubergedrag. Het komt wel nu pas boven drijven.

Het is ook moeilijk hoe er op te reageren, vaak hoor je negeren maarja als je dat doet wordt alles gesloopt. Straffen? Nee daar hou ik niet van, maar ze moet toch weten dat het niet mag. 

Moeilijk moeilijk...

 

We moeten het er nog uitgebreider over hebben, ik hoop dat ze bereid is er genoeg aan te doen. Wij zelf hebben er alles voor over, maar daarin moet wel goed overlegd worden.

Jessica (Gast)

misschien een vreemd idee: knoop hem eens (voor een uurtje?) aan je heup. Pluspunt is dat hij bij je moet blijven en pluspunt is dat je schoonmoeder haar handen vrij heeft. 

Of iets anders leuk om te slopen: anco root 

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

Ja dan heeft ze inderdaad even haar handen vrij dat is fijn. Maar het veranderd aan haar sloopgedrag niks.. In de zin van dat ik niet de hele dag met haar aan de heup kan lopen bij wijze van spreke.


We hebben nog meer kauwbotten en dergelijke voor haar gekocht en moet zeggen dat het qua sloopgedrag redelijk goed gaat. Wel 'steelt' ze allerlei dingen en alles gaat mee de bench in. De mueslibollen, de Blue Band en ga zo maar door. 


Maarja we durven haar niet los in huis te laten als we (wat langer) weg moeten. Dit kon ze voorheen wel gewoon.

Gisteren zijn we 2x even weg geweest een keer 1 uur en een keer 2 uur.  De eerste keer heeft ze dan weer de plaid die op de bench ligt helemaal de bench in getrokken en gesloopt, (Knap door die dunne gaatjes) Maargoed dat is het ergste niet. De 2e keer ging helemaal prima en lag ze nog lekker te pitten toen we terug kwamen.
Ze krijgt dan een gevulde Kong of iets anders + nog andere kauwdingen en speeltjes, dus zat te doen.


Verder proberen we haar ook meer geestelijk te vermoeien, hier nog tips voor?
We hebben ook zo'n bal voor haar gekocht waar je snoepjes in kunt doen die vind ze helemaal geweldig en racet er de hele kamer mee rond. 

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Eerst even een paar vragen:

Doet ze het slopen ook als er iemand thuis is?

En welk kauw materiaal is er voor handen?

Wat is er voor de rest nog van speelgoed?

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

" Eerst even een paar vragen:
Doet ze het slopen ook als er iemand thuis is?
En welk kauw materiaal is er voor handen?
Wat is er voor de rest nog van speelgoed? "

Ja ook als er iemand thuis is. Je moet haar echt continu in de gaten houden. Ook al ben je 5 minuten in de keuken, zou ze bijv. al aan de bank gaan bijten. Terwijl ze ook gewoon met ons mee kan lopen naar de keuken ofzo, dus niet dat ze dan helemaal alleen zit.


Er liggen onder andere:
Gepofte kippenpoten
Runderoren
Een flostouw
Stuk runderkophuid
Een durachew nylabone
 

En een maxibone van aSpirit

En nog een tak die ze van buiten mee genomen heeft
En soms een kong, die krijgt ze meestal als we weg gaan

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Hoe is haar gedrag?

Is ze nog blij? Speels?

Of is er behalve het slopen nog iets dat je vind dat anders is dan anders? 

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

" Hoe is haar gedrag?
Is ze nog blij? Speels?
Of is er behalve het slopen nog iets dat je vind dat anders is dan anders?  "

Ja ze is heel blij en ook speels. Niet de hele dag door, maar ze heeft echt haar speel momentjes. Maar ook dat ze gewoon lekker de bench in gaat en gaat slapen. Ook komt ze lekker bij ons kroelen enz..
Nee er is niks anders dan anders. Wat sommige dingen betreft gaat het zelfs beter, dus haar angst naar mensen toe etc.
We oefenen daar goed mee en ze is nog steeds bang maar het gaat beter. Alleen kinderen vind ze nog wel heel erg eng.


Ze is erg sociaal naar andere honden toe en speelt in het park super leuk.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Ik lees dat je schrijft dat sommige zaken beter gaan, haar angst naar mensen. Kinderen. Dat waren problemen die zich al in het verleden uitte? Kan je me over die problemen/angsten vertellen?

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

" Ik lees dat je schrijft dat sommige zaken beter gaan, haar angst naar mensen. Kinderen. Dat waren problemen die zich al in het verleden uitte? Kan je me over die problemen/angsten vertellen? "

 
Ja ze komt uit Spanje, dus we weten niet veel van haar achtergrond. Ze is met de rest van het nestje bij het asiel gedumpt als pup/jonge hond en met 4 maanden naar Nederland gekomen. Wij hebben haar vanaf dat ze 6 maanden is.

Als je ziet hoe ze toen was is ze heel veel verbeterd. Zo bang dat ze was en verlegen.
Nu is ze nog steeds bang voor vreemde mensen in de zin van dat ze er niet direct op af zal lopen. Als er mensen in huis komen gaat ze meestal in de bench (veilige plek) liggen om er pas iets later uit te komen om diegene heeeeel voorzichtig te begroeten.


Eerst was ze ook bang als we mensen op straat tegen kwamen en kon dan helemaal door het lint gaan, zoals uit haar halsband komen, en zelfs uit het tuigje. Toen hebben we een poos dubbel aangelijnd gelopen. Nu is dat helemaal over en loopt ze gewoon netjes mee zonder angst.
Wel heeft ze nog angst voor kinderen. Ze gaat dan niet zo door het lint als dat ze eerst voor mensen deed maar, gaat dan door haar poten gezakt heel schichtig lopen en probeert er zo snel mogelijk langs heen te lopen. Als ze los is en er zijn kinderen dan zorgt ze dat ze daar niet bij in de buurt komt. 


Op dit gebied zijn we nog veel aan het trainen door haar zo veel mogelijk mee te nemen zodat ze kan wennen aan mensen/kinderen/drukkere situaties.

honden page profiel ElianeEliane 3 doggies

Ok nu ben ik mee.

Jouw hond is bang en dit wordt nu door het in werking komen van de hormonen uitvergroot zoals een vergrootglas. Zodat het nu voor iedereen duidelijk is dat er iets mis is.

Ze heeft stress, te veel stress door angsten en dan krijg je het probleem wat je nu hebt. Wat gebeurt er met de hond door de stress. Er worden bijkomend hormonen aangemaakt door de stress, o.a. cortisol en adrenaline. Binnen de 10 à 15 minuten hebben die al een piek bereikt in het lichaam. Doch het duurt 3 à 5 dagen vooraleer die terug uit het lichaam gefilterd zijn. Nu met af en toe wat stress is er geen probleem. Maar bij teveel stress geraakt de hond is disbalance. En slaagt de weegschaal over naar het negatieve. Nu dan nog de puberhormonen en het diertje weet met zichzelf geen weg.

Om van de angst verlost te geraken confronteer jezelf met de angst.

Dit klopt......MAAR.......dit zijn zaken die je voorzichtig en rustig moet aanpakken. En één voor één. Doe je dit niet dan krijg je een hond die overloopt van stress.

 

Dus helemaal terug af naar nul. Als je gaat wandelen zoek je plaatsen waar de hond het rustig heeft. Als er mensen langs komen op bezoek zet je haar desnoods (al voor het bezoek er is) in een kamer apart. Met lekkere natuurlijke knabbels. Of je kan ook de hond in de kamer laten en vragen dat het bezoek haar volledig negeert en gerust laat. Geef haar steeds de mogelijkheid om zich af te zonderen. Als je iemand hebt die geregeld langskomt kan je al eens vragen om te helpen door gewoon op de grond te willen gaan zitten. Meer niet. Jouw hond moet door veel tijd en geduld vertrouwen leren krijgen.

 

Als je een hond wil leren omgaan met angsten is het van heel groot belang. Dit heel geleidelijk aan te laten gebeuren. Stapgewijs en beetje bij beetje waarbij je de hond laat aangeven wat ok is en wat niet.

 

Voorbeeld.  Een hond (ook vanuit het buitenland) die enorm bang was van onlangs geplaatste schapendraad. De eigenares zag dat de hond bang was en vond het een goed idee om er dikwijls voorbij te gaan zodat de hond kon wennen. 

Dit heeft op deze manier enkel als gevolg dat de hond nog meer angst krijgt. 

Je gaat met de hond daar in de buurt naartoe en je zoekt de veilige afstand. Dat betekend dat je net zover weg gaat tot daar waar de hond niet meer angstig is. En laat de hond rustig wennen. Elke keer weer. Tot de hond er klaar voor is om een stapje dichterbij te gaan. is de angst terug, dat betekend dat de stap te groot was. Terug in achteruit.

En zo werk je met de hond. Tot de angst voor dat ene voorbij is. En dan kan je aan het volgende item beginnen. Ook weer met veel geduld en tijd het vertrouwen op te bouwen. In het Engels zeggen ze baby steps.

 

 

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

" Ok nu ben ik mee.
Jouw hond is bang en dit wordt nu door het in werking komen van de hormonen uitvergroot zoals een vergrootglas. Zodat het nu voor iedereen duidelijk is dat er iets mis is.
Ze heeft stress, te veel stress door angsten en dan krijg je het probleem wat je nu hebt. Wat gebeurt er met de hond door de stress. Er worden bijkomend hormonen aangemaakt door de stress, o.a. cortisol en adrenaline. Binnen de 10 à 15 minuten hebben die al een piek bereikt in het lichaam. Doch het duurt 3 à 5 dagen vooraleer die terug uit het lichaam gefilterd zijn. Nu met af en toe wat stress is er geen probleem. Maar bij teveel stress geraakt de hond is disbalance. En slaagt de weegschaal over naar het negatieve. Nu dan nog de puberhormonen en het diertje weet met zichzelf geen weg.
Om van de angst verlost te geraken confronteer jezelf met de angst.
Dit klopt......MAAR.......dit zijn zaken die je voorzichtig en rustig moet aanpakken. En één voor één. Doe je dit niet dan krijg je een hond die overloopt van stress.
 
Dus helemaal terug af naar nul. Als je gaat wandelen zoek je plaatsen waar de hond het rustig heeft. Als er mensen langs komen op bezoek zet je haar desnoods (al voor het bezoek er is) in een kamer apart. Met lekkere natuurlijke knabbels. Of je kan ook de hond in de kamer laten en vragen dat het bezoek haar volledig negeert en gerust laat. Geef haar steeds de mogelijkheid om zich af te zonderen. Als je iemand hebt die geregeld langskomt kan je al eens vragen om te helpen door gewoon op de grond te willen gaan zitten. Meer niet. Jouw hond moet door veel tijd en geduld vertrouwen leren krijgen.
 
Als je een hond wil leren omgaan met angsten is het van heel groot belang. Dit heel geleidelijk aan te laten gebeuren. Stapgewijs en beetje bij beetje waarbij je de hond laat aangeven wat ok is en wat niet.
 
Voorbeeld.  Een hond (ook vanuit het buitenland) die enorm bang was van onlangs geplaatste schapendraad. De eigenares zag dat de hond bang was en vond het een goed idee om er dikwijls voorbij te gaan zodat de hond kon wennen. 
Dit heeft op deze manier enkel als gevolg dat de hond nog meer angst krijgt. 
Je gaat met de hond daar in de buurt naartoe en je zoekt de veilige afstand. Dat betekend dat je net zover weg gaat tot daar waar de hond niet meer angstig is. En laat de hond rustig wennen. Elke keer weer. Tot de hond er klaar voor is om een stapje dichterbij te gaan. is de angst terug, dat betekend dat de stap te groot was. Terug in achteruit.
En zo werk je met de hond. Tot de angst voor dat ene voorbij is. En dan kan je aan het volgende item beginnen. Ook weer met veel geduld en tijd het vertrouwen op te bouwen. In het Engels zeggen ze baby steps.
 
  "

Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord. 
We gooien haar natuurlijk ook niet in een keer in het diepe maar maken kleine stapjes. 
Ze heeft ook Bach Bloesem druppels speciaal samengesteld voor haar en haar angsten. 


Als er iemand komt dan gaat ze naar de deur en blaft ze. Maar zodra die persoon binnen komt dan zoekt ze snel haar veilige plek (in haar geval de bench) op. We zeggen ook altijd dat ze haar niet mogen opzoeken maar ze moeten wachten tot ze zelf er uit en naar hun toe komt. 


Bedankt voor je tips, we gaan er mee aan de slag!

honden page profiel TanjaTanja 3 doggies

honden foto van Tanja

mijn puberhond wordt eind van de maand 10 maanden en sinds vorige week ook alles aan het slopen.

Hij heeft zover ik merk geen angsten maar vroeg me af waarom hij nu weer begon met alles te slopen.

Ik kwam er vanmiddag achter dat er weer twee tanden door komen dus dat het daar de reden van slopen is , je hebt er misschien niks aan maar je zou kunnen kijken of er niet tanden doorkomen en dat hij daardoor is gaan slopen.

honden page profiel SandraSandra 3 doggies

Ik denk inderdaad dat het door de hormonen en de achterste kiezen komt, die komen nu door. 

Ik heb gemerkt bij mijn pup (ruim acht maanden), dat hij, doordat er zoveel te kluiven voor handen is, hij sneller geneigd is iets anders te pakken om te knabbelen/slopen! Nu ligt er nog maar 1 hard bot in huis, en als hij gaat pikken/slopen wijs ik hem terecht en bied hem (na een kunstje als zit, af, poot etc..) een andere kluif aan. Daar is hij dan heel blij mee en is daar weer een behoorlijk tijdje zoet mee.

Misschien de moeite waard om eens te proberen. Geeft meer rust.

honden page profiel TanjaTanja 3 doggies

honden foto van Tanja

Hier werkt de rode kong ook erg goed .

Kan hij zijn pijn van de tanden verbijten en daar doe ik koekjes in en dan met water vullen en in de vriezer .

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

Bedankt voor jullie reacties!
Ik zal de kong nog eens proberen. Die krijgt ze alleen nooit helemaal leeg.. Of heeft ze dan gewoon te weinig geduld? 

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

Ik doe leverpastei in de kong. Werkt zeer goed bij een hond die zeer beïnvloed wordt door het hele hormonenverhaal richting het loops worden. Ze is gek op die kong en vind het echt helemaal geen probleem om de bench in te gaan omdat ze dan ook die kong krijgt. Als ik de kong ga vullen rent ze al naar de bench terwijl ze dan soms helemaal niet daarin hoeft.

honden page profiel Anne-Marije & NoorAnne-Marije & Noor

honden foto van Anne-Marije & Noor

" Ik doe leverpastei in de kong. Werkt zeer goed bij een hond die zeer beïnvloed wordt door het hele hormonenverhaal richting het loops worden. Ze is gek op die kong en vind het echt helemaal geen probleem om de bench in te gaan omdat ze dan ook die kong krijgt. Als ik de kong ga vullen rent ze al naar de bench terwijl ze dan soms helemaal niet daarin hoeft. "

Dat is wel een goed idee, dat is natuurlijk wel makkelijk er uit te krijgen dan koekjes o.i.d.

Noor is trouwens gesteriliseerd, we hebben haar uit Spanje en dat is gebeurd via de opvang/stichting. Ik weet niet hoe het dan zit met de hormonen? 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^