Opvoeding 2honden. Pup en volwassen hond

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Melissa  ~Angel & Kylan~Melissa ~Angel & Kylan~

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Hallo

Sinds gister hebben we een pup van 7weken. Het is een gelijkaardig ras als onze eerste volwassen hond. Namelijk een labrador van 4,5jaar. Het zijn 2 reukes.

Nu had ik graag tips, informatie, adviezen gehoord voor de opvoeding van mijn beide honden.

We hebben al reeds veel informatie opgezocht. Zo weet ik dat het belangrijk is rekening te houden met de roedel. Nu onze volwassen hond is zeer aanhankelijk, actief, speels. hij heeft vandaag en gister heel veel aandacht gekregen. Zeker nu met de nieuwkomer. Hij wordt het eerste geaaid, met hem gespeeld, eten gegeven en noem maar om maar toch reageert hij vaak jaloers.

Zo maakt hij regelmatig grom geluiden met hap bewegigen bij de pup. Vaak wanneer de pup onschuldig gedrag stelt. (Gewoon wandelen)

Soms snuffelt hij gewoon aan de pup en is hij ook veel te wild. Hij wilt op de pup gaan liggen of zijn poot op hem doen. De pup jankt dan en verstopt zich en heeft dan schrik.

Vanuit roedelschap weet ik dat het zou kunnen betekenen dat mijn volwassen hond zijn dominantie wil laten zien hij wil duidelijk maken dat hij de leider is en tevens stelt hij ook jaloers gedrag aangezien ze nu met 2 zijn. Een moeilijke aanpassing want het is niet meer alleen zijn territorium.

Toch vraag ik mij af of ik me zorgen moet maken of hoe we deze situatie het beste kunnen benaderen? Zodat het naar later toe goed zal klikken

Alvast bedankt

honden page profiel Carlian BrauckmannCarlian Brauckmann 3 doggies

honden foto van Carlian Brauckmann

Het lastige is dat jullie reu waarschijnlijk niet geleerd heeft met puppen om te gaan. Hij weet gewoon niet goed hoe kwetsbaar zo'n kleintje is.

Aan de andere kant is het wel normaal dat een volwassen hond gewoon even duidelijk maakt dat die kleine nog niet veel in te brengen heeft. Dat is niet omdat hij wil laten zien hoe dominant hij is, maar wel omdat hij even duidelijk wil maken dat het zijn huis is. Mensen hebben vaak een heel romantisch idee over puppies en volwassen honden. Maar meestal zijn ze helemaal niet zo dol op elkaar de eerst dagen. Dat heeft tijd nodig. Gun ze allebei de tijd. Het geeft echt niet als die grote een keer een snauw geeft en die kleine schrikt. Maar pas wel op omdat hij zijn sterkte niet goed kent. Vooral als ze met hun poten hard slaan of als ze echt stevig uitvallen kan er een blessure ontstaan. Vertel hem dat hij zachtjes moet doen.

 

Je mag als baas ook best een keer zeggen dat die grote een beetje moet dimmen, het is jouw puppie en jij bepaalt dat hij in jullie huis komt wonen. Als die kleine hem lastig blijft vallen en grijp je ook in. Zodat de grote weet dat hij het niet alleen hoeft op te lossen, dat jullie hem net zo goed beschermen als die kleine.

 

Hou ze voorlopig even apart met eten, hou de lievelingsspeeltjes even uit de buurt en laat ze nog even niet zonder toezicht alleen. Maar schrik ook niet te snel. Een pup kan best tegen een stootje. En ze gillen vaak heel snel omdat ze geleerd hebben dat dit helpt.

 

Het is ook belangrijk dat je naar de pup blijft kijken. Hij mag best even flink schrikken, maar zolang hij iedere keer gewoon terug blijft komen zal het wel loslopen met bang zijn. Je laat het ze zelf een beetje uitzoeken, maar je zorgt wel dat beide honden zich veilig blijven voelen.

 

En verder geduld en lekker samen wandelen, dan groeit de band.

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Jouw volwassen hond is 4,5 jaar alleen geweest en moet nu werkelijk ALLES gaan delen met zo'n kleine spruit. Het is logisch dat hij dat niet zo leuk vindt. 

 

Mijn honden waren bijvoorbeeld absoluut niet blij dat Aiden erbij kwam. En naarmate dat Aiden er langer was, mocht hij meer doen van de andere honden. 

Nu is Aiden 6,5 maanden en accepteren ze hem volledig, zijn ze zelfs blij met hem. 

 

Jouw mannetje laat dus GEEN jaloers gedrag zien, maar is onzeker over het feit dat er een andere hond loopt waarmee hij moet leren delen. 

 

Ik zou regels opstellen. De pup heeft eigen speeltjes, en de volwassen hond ook. Er wordt onderling niet geruild. De ene rustplek is van de volwassen hond, en voor de pup maak je een andere rustplek. De pup komt niet in de buurt van het eten van de volwassen hond en als de volwassen hond aandacht krijgt, blijft de pup op afstand (en andersom ook). 

 

Vergeet niet te genieten van je pup, voor je het weet zijn ze groot!

 

 

honden page profiel Melissa  ~Angel & Kylan~Melissa ~Angel & Kylan~

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb al vaker gelezen dat je er niet tussen mag komen wanneer de honden met elkaar communiceren. Wanneer bijvoorbeeld de volwassen hond gromt mag ik hem niet corrigeren omdat hij dan onterecht gestraft wordt. Nu vandaag heeft hij verschillende keren het speelgoedje van kylan (pup) willen afnemen. Ik heb hem wel gecorrigeerd en zijn eigen speelgoed gegeven. Maar evenzeer vind hij het moeilijk om er van af te blijven. Ik vind het soms moeilijk om af te wegen wat al dan niet bestraft moet worden.

 

Nu ik kan de pup moeilijk aandacht geven in het zicht van angel, mijn volwassen hond. ook al krijgt hij eerst een portie aandacht. Grotendeels komt hij er nog tussen of gromt hij. Moet ik dan wel kwaad worden op angel door aan te geven dat hij op zijn plaats moet blijven.

 

Ik durf angel soms niet straffen omdat hij misshien zich lager gaat voelen als de nieuwkomer..  

 

Nu tenslotte ben ik benieuwd hoe het vannacht gaat gaan. Kylan heeft de eerste 2 nachten in zijn bench bij ons in de slaapkamer geslapen. Nu willen we hem vandaag onder bij angel proberen te laten slapen. Uiteraard apart in ieders bench gesloten, in eenzelfde ruimte. Kylan heeft hier overdag ook vaak in geslapen dus hij kent deze plek. Het enigste wat storend zou kunnen zijn is dat angel ambetant zou kunnen worden moest de pup janken. Wat zou ik hier mee kunnen doen?

 

Groetjes

 

 

honden page profiel Tamara, Aiden & AbbyTamara, Aiden & Abbybijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara, Aiden & Abby

Niet boos worden, maar duidelijk je eigen grenzen aangeven. 

 

Wil je niet dat hij ertussen komt, dan stuur je hem rustig naar zijn plaats. 

 

Als de pup jankt 's nachts, is het te vroeg om de pup "alleen" te laten slapen. Dus dan zou ik de bench nog een paar nachten op de slaapkamer laten staan. 

Voor Angel zijn het al veel indrukken om te verwerken, dus zijn nachtrust is erg belangrijk.

honden page profiel Melissa  ~Angel & Kylan~Melissa ~Angel & Kylan~

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Kylan heeft voor de eerste keer onder geslapen in de bench, dat is goed gegaan 

Angel blijft wel nog steeds grommen op hem wanneer hij passeert. De pup, kylan durft zich niet echt te verplaatsen wanneer angel in de buurt is. Mag ik foei tegen angel zeggen wanneer hij kwaad uithaalt naar kylan?

 

Ik zit ook met een vraag rond brokken en kvv.

Angel krijgt 's morgens persbrokken en 's avonds KVV.

Kylan moet nog 4x per dag eten en heeft tot nu toe 250gr KVV gekregen verspreid op 1dag. Ik heb puppie brokken aangekocht, ook een persbrok. De bedoeling is om het zelfde patroon te hanteren als bij Angel. (Brokken en kvv op een dag) 

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

's morgens en 's middag brok en de 2 avondmomenten KVV?

honden page profiel Melissa  ~Angel & Kylan~Melissa ~Angel & Kylan~

honden foto van Melissa  ~Angel & Kylan~

Ik blijf wat onzeker ovet het feit Hoe ik moet reageren wanneer angel hapt en gromt naar kylan. Kylan jankt dan soms luid. Als het om eten gaat of als ze iets rieken dan reageert angel nog heftiger

In principe zou ik moeten bepalen wat mag en niet mag dus in principe mag ik angel corrigeren en op zijn plaats sturen wanneer hij hapt, gromt of onrustig gedrag vertoont over de grens heen maar wat is dan de grens anderzijds hoor ik vaak dat tussenkomen niet goed is en de band later kan verstoren. 

Kylan is bovendien ook nog zo klein  (bijna 8weken) en heeft schrik als angel uithaalt. Hij kan dan precies zijn eigen niet zijn. Hij verstopt zich.

Volgende forumvraag: Oor schoonmaken puppy
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^