Hebben jullie advies / raad nodig!!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel yooopyooop

honden foto van yooop

"  Dit werkt overigens wel echt. Heel moeilijk omdat de timing ook erg belangrijk is,  ten minste bij ons heeft het geen zin meer als ze al volledig gefocust is op de andere hond. Maar als ik het op tijd doe werkt het. 
 
Bij CM ook een keer gezien. Die baas beïnvloedde het gedrag van zijn hond erg met zijn spanning. 
Toen ging cm ineens aan hem vragen wat zijn favoriete eten was terwijl hij tussen andere honden liep. 
Doordat het baasje afgeleid was had hij geen spanning en reageerde de hond ook niet. 
  "

 Ja natuurlijk ging het ook vaak fout, en was ik gewoon te laat.

Timing is zo belangrijk.

maar door het veel te doen en je weet dat het kan, is het gelukt.

We hebben het er nog wel eens over, dat Faro zo was, mensen geloven me gewoon niet, Faro?? neeee die is zo kalm en zen gekomen bij jullie.

Niet dus, ik denk wel dat het ook te maken had met prikkels, die hij in zijn asiel nooit had, hij zag niet zoveel natuurlijk.

Van nature is Faro best een Macho, maar echt, hij is echt een superhond, we hebben er hard voor getraind, en ik denk dat faro zich daar veilig bij voelde.

In feite hebben wij de leiding genomen, even echte bazen geweest, het was nodig, nu voel ik me al schuldig als ik nee tegen hem streng moet zeggen, hij is te lief.

Ik vind Faro echt het voorbeeld dat het kan, tenzij er in het ras intolerantie naar andere honden zit, maar dan nog, netjes lopen moet kunnen.

Er zijn zoveel manieren, kijk wat werkt, wat wij deden was wel de CM manier, zonder hakjes, wel een rukje naar de zijkant en een nee.

Hij was toen ook niet geinteresseert in snoepjes, nu doe ik heel veel met snoepjes, hij is ook een andere hond geworden, nu kan het.

Zoek je manier die prettig is voor jou en je hond, maar vooral, probeer zelf te ontspannen, en dat vind ik het aller moeilijkste van elke training, ontspannen zijn, ik denk als dat je lukt, dan ben je al meer op de helft.

Nu lopen we samen op een best drukke weg, en Faro loopt geconcentreerd naast, ik heb het idee dat hij dat prettig vind, veilig.

Zodra we in gebied komen waar hij niet onder een auto kan komen mag hij weer snuffelen en lekker hond zijn.

honden page profiel Gordon De ClerckGordon De Clerck

Dank je voor je verhaal, ik vind dit een interessante casus waar ik graag aan wil bijdragen. Dit geeft mij de mogelijkheid om mijn kennis te delen/aan te vullen en geeft mij een blij en voldaan gevoel.
Eerst wil ik je erkenning geven dat je alles doet om jouw verlangens te vervullen. Wat ik mij tegelijk afvraag is, ben je ook bereid om alles te doen om de verlangens van je hond te vervullen?
Ik denk van wel, maar... ;-)

 

Info..
Mensen en ook honden hebben verlangens/wensen/ behoeften.  Wanneer de behoeften vervult zijn ervaren we een leuk gevoel.  Wanneer de behoefte niet vervult is ervaren we een ongemakkelijk gevoel. Door onze intelligentie, bedenken we allerlei strategieën om onze noden/behoeften/wensen of verlangens te vervullen.

 

Dus…
Als we een hond in huis nemen vervult dat allerlei wensen/behoeften/verlangens.  

Zoals...
Gezelschap, veiligheid, zorg, liefde, beweging, plezier, affectie, aanraking,onvoorwaardelijkheid zijn enkele noden waarvoor wij de hond gebruiken.

 

Dus...
We zouden kunnen zeggen dat een hond een strategie is om onze verlangens te vervullen.
Zolang die hond dat op onze manier vervult dan ervaren we een leuk gevoel.  
Wanneer onze lievelingsstrategie (de hond) bepaalde behoeften/verlangens niet vervult, dan kunnen we proberen de hond te trainen zodat die alsnog onze verlangens vervult.

 

Maar...
Wat we soms vergeten is dat de hond ook verlangens/behoeften heeft.

Wat we soms ook vergeten, is dat onze verlangens/behoeften/wensen soms ten koste gaat van die van de hond.

 

Dus in die context...

Als jij op het moment een verlangen hebt die anders is dan het verlangen van de hond, dan kan er een conflict ontstaan. De hond wil iets, en jij wilt iets (anders) Wie krijgt zijn zin??
Omdat wij ‘de baas’ zijn gebruiken we vaak macht als strategie om onze noden te vervullen.
Alhoewel het geen fysieke macht is gebruiken we belonen als intelligente machtsstrategie om onze behoeften te vervullen.

 

Mijn aanpak…
In mijn geweldloze gedragstraining gebruik ik zelden macht, ik wil graag dat zowel de noden (zeker als het om basisnoden gaat) van de mens als van de hond vervult worden. Daarom bedenk ik strategieën die voor beiden werken. Op die manier worden conflicten omgezet in verbinding tussen de relatie mens/hond.


In praktijk?

Je maakt duidelijk in je verhaal dat je graag verlangt naar ontspaning tijdens het wandelen met je hond. Klopt het, dat je de wandeling gebruikt om in beweging te zijn en te ontspannen?
Klopt het dat je liever gezelschap wenst tijdens het wandelen en daarom je hond gebruikt?
Je schreef dat je ook graag in het stad zou gaan wandelen met je hond.
Misschien verlang jij naar gemak zodat je niet altijd in het bos hoeft te wandelen?
Samengevat:

Klopt het, dat je verlangt naar beweging, ontspanning, gezelschap en gemak en je voor een groot stuk je hond gebruikt als lievelingstrategie omdat allemaal te vervullen?

Je leest het al; ik ben aan het gissen waar je allemaal naar verlangt, misschien kan je zelf nog behoeften of verlangens toevoegen of weglaten.

Uiteraard gebruikt je hond ook jou als strategie om haar verlangens te vervullen...
Wat je echter minder duidelijk maakt in je verhaal, is welke verlangens/behoeften je hond heeft tijdens haar wandeling.
Vooral tijdens het moment wanneer ze aangelijnd is en ‘dolgedraaid heksengedrag’ vertoont.
Als ik gis dan zou ik denken dat ze tijdens het vertonen van haar ‘heksengedrag’ misschien wel verlangt naar bewegingsvrijheid om haar verlangen naar veiligheid te kunnen waarborgen.  
Zou dat kunnen kloppen voor jou, dat ze verlangt naar veiligheid en ‘doldraaid heksengedrag’ vertoont omdat ze geen toegang heeft tot die basisbehoefte?

 

Dit is de eerste fase die ik in  praktijk gebruik. Het achterhalen van jouw behoeften en die van de hond. Als ik die behoeften weet kunnen we een strategie bedenken die voor beiden werkt.


Tot later misschien...

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

"  Dit werkt overigens wel echt. Heel moeilijk omdat de timing ook erg belangrijk is,  ten minste bij ons heeft het geen zin meer als ze al volledig gefocust is op de andere hond. Maar als ik het op tijd doe werkt het. 
 
Bij CM ook een keer gezien. Die baas beïnvloedde het gedrag van zijn hond erg met zijn spanning. 
Toen ging cm ineens aan hem vragen wat zijn favoriete eten was terwijl hij tussen andere honden liep. 
Doordat het baasje afgeleid was had hij geen spanning en reageerde de hond ook niet. 
  "

 Wel heel herkenbaar hoor van die spanning.

Ik merk het aan Bailey ook, zodra ik meer spanning opbouw is er geen land met haar te bezeilen buiten.

 

Goede tip... 

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

@Gordon, ik zal je morgen uitgebreid beantwoorden en stuur je dan een PB.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Ik denk dat je het antwoord zelf al hebt gegeven "Als ze een hond tegenkomt reageert ze goed, TOT ik er haar aanlijn"

 

Ik vraag me af hoe Baily associeert. Want eigenlijk laat ze heel positief gedrag zien, door te luisteren / terug te komen / niet uit te vallen, en vervolgens wordt de lijn omgedaan. Weg is haar persoonlijke ruimte..

 

Ik heb het met Hummie ook gehad. Viel ontzettend uit aan de lijn (kan met momentjes nog een klein beetje) en dacht dat die nooit los kon met andere honden. Maar wat bleek? Een hele andere hond toen hij los liep...

 

Als je het mij vraagt zou ik ook anders gaan trainen. Zo dat Baily uiteindelijk niet eens meer naar de hond toegaat. Wat vind ze echt super lekker? Ik zou trainen dat ze meteen naar jou komt. Zitten (en dan aandachtoefening van te voren intrainen bij mij is dat kijken naar snoepje, zodat aandacht daar is) Zo laat je de hond passeren. Mijn ervaring is dat dat heel goed werkt. Bij hond die niet frontaal/zeer dichtbij passeert is een duidelijk hierrrr voldoende. Bij joggers en fietsers ook zo getraind in zijn goede periode bleef die al uit zichzelf staan, en kwam dan snoepje halen. Momenteel bezig met mensen zonder hond dit te trainen, maar daar is nog werk aan de winkel.

 

Daarbij vind ik het los zooveel beter als een hond luistert. Betekent dat hij er zelf voor kiest om dat te doen. Daarom vind ik ook dat je niet alles aan de riem kan trainen, reactie los is vaak veel anders. Een hond weet echt wel dat als die aan de riem zit toch gebeurd wat het baasje wilt.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Heb je mensen in de buurt met stabiele honden waarmee je oefenen kunt? Wat ik uit je verhaal haal is Baily vooral onzeker, maar absoluut niet agressief.

 

Ik denk dat je juist door haar ermee te laten omgaan resultaten boekt. Als ze niet met de situaties bekent raakt zal de onzekerheid ook altijd blijven. Was hier ook. En nu? Inmiddels is het zelfs zo dat ik liever oppas heb met honden omdat Hummie zich daaraan optrekt. Eerste x bij oppas in de auto was eng, tot hij op de achterbank zat bij de andere honden toen was die oke..

 

Ik heb dat rustig opgebouwd, gewandeld in stabiele roedels. Nu weet ik gewoon dat Hummie graag onder de honden is, zich juist optrekt eraan. Grote onbekenden honden blijven eng. Om een vb te geven ook 2 wolfshonden. Ik kwam die man erg vaak tegen, gewoon meegelopen en Hummie begeleid. Nu is die juist zeker bij hun. Had ik dat niet gedaan en steeds vermeden was de onzekerheid gebleven. Een groepje honden wat Hummie opjaagd vermijd ik juist.

 

Ik heb zelfs een aantal momenten gehad dat hij met een boog om honden heen liep. Prima, was zo mooi om te zien. Maar ook anderszijds dat die aan de riem contact wilde met een andere onbekende hond.

 

Door juist situaties te creëren waarbij ze aan andere honden went denk ik dat ze zoveel zekerder wordt. Is mijn ervaring althans. Eerste keren vond ik ook echt doodeng.

 

Wat ik hier ook heb aangeleerd is snoepje vangen, moeten ze zich op concentreren en kun je qua gooien steeds moeilijker maken.

pagina 2 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^