Eerste dagen en nachten met nieuwe pup!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Paws4LifePaws4Life

honden foto van Paws4Life

Bij een ander topic heb ik al geplaatst dat we een nieuwe pup krijgen: Bailey.

Hij zal zo rond 11-14 augustus bij ons komen, en oh wat kijk ik er naar uit...

Omdat ik eerder een Jack Russel heb gehad als pup én opgevoed weet ik ongeveer wat je verwachten kunt, maar toch...

Toen ik mijn Dribbel kreeg, waren er nog geen benches, hij sliep in een afgesloten keuken, tegenover mijn slaapkamer. Ik woonde in een appartement, dus kon alles horen als er wat was.

Natuurlijk had ik hem de eerste nachten naast m'n bed staan, om hem gerust te kunnen stellen, maar ook omdat hij al snel duidelijk aangaf eruit te moeten om te plassen.

Nu woon ik met mijn man en een huis met 2 verdiepingen, en ben ik dus bezig te kijken wat het meest handig en plezierig is als plaats voor Bailey.      Ik wil hem eigenlijk de 1e nachten weer naast m'n bed zetten, óf samen met hem naar beneden om daar te slapen.

Een vriendin van me die al 3 Friese Stabij's heeft gehad, vindt het onzin dat een pup er 's nachts uit moet om te plassen: ze adviseert een krantje te leggen aan één kant van de bench, en gewoon naar boven te gaan na de laatste ronde en 's ochtends snel naar buiten.

Maar dit voelt voor mij niet goed: een pup moet al aan zoveel wennen, om hem dan alleen beneden neer te zetten.... ;(

En als hij duidelijk aan zou geven even naar buiten te moeten, lijkt het me niet goed dit te negeren.

Tuurlijk mis je die eerste nachten wat slaap, maar dan zou ik overdag gewoon een uurtje met hem samen pakken.

Omdat mijn woonsituatie nu dus anders is dan met mijn vorige pups, weet ik niet goed wat het beste zou zijn, en het lijkt me wél goed vooraf voor mezelf te bepalen wat ik wil. Anders wordt het misschien heen en weer slepen met de bench, lijkt me ook niet goed.

En nog een praktische vraag: mijn vorige pups lagen altijd in de badkamer als ik ging douchen, dan hoorden ze me en ik had toch een vorm van toezicht. Nu is de badkamer boven, zou het dan een idee zijn om de bench als ik ga douchen bijv. op de overloop te zetten?        Of is het beter hem eraan te laten wennen dat hij dan even beneden blijft?

Ik besef heel goed dat iedere pup weer anders is, en dat er niet echt 1 gouden regel is, maar ben toch benieuwd naar tips en ervaringen van anderen voor die eerste dagen en nachten!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ooo wat heerlijk toch een pup.... en wat een mooierd is het, hoe jij het doet super hoor, luister naar jezelf en niet naar een ander.....

neem de pup mee naar boven, dragen kan nog heel goed, lekker naast het bed , een bench heb ik nog nimmer gebruikt en zal ik ook niet gebruiken, maar dat is een keuze die je zelf bepaalt....

en de eerste nachtjes eruit, waarom niet, des te eerder is je pup zinderlijk, waarom de plek laten bevuilen als je het zo kan opvangen ? smorgens lekker geen geridder, en de eerste week slaap je toch onruistig, is toch niet zo heel erg om er dan een paar keer uit te gaan, beneden laten slapen ? je hoort je pup echt niet hoor, en wees eerlijk, je pup komt uit het nest met broertjes zusjes en mams, en wordt dan snachts alleen gelaten, mijn advies, niet doen....

en straks als je pup goed gesetteld is hoef je de pup jonge hond echt niet in de slaapkamer houden als je dat persee niet wilt.

honden page profiel Hettie & CharliiHettie & Charlii

honden foto van Hettie & Charlii

Je vraagt naar ervaringen, dus hier komt de mijne:

Charlii iseen Corgi en kwam bij me toen ze 8 weken oud was. De eerste 3 weken heeft ze in een grote doos met een dekentje en haar babydoekje op mijn slaapkamer geslapen. Eerste week pal naast mijn bed, daarna steeds wat verder weg. Ik ben er iedere nacht een keer met haar uit geweest, naar beneden, naar buiten, plas doen, naar binnen, naar boven, verder slapen. In de laatste week bij mij boven sliep ze door. 

Beneden stond een grote bench en die was ze al gewend overdag. Vanaf de 11e week sliep ze 's nachts in de bench, rond 22.30 erin, rond 7.30 eruit. Sinds haar 8e maand slaapt ze gewoon beneden, waar ze wil. Bench is de deur uit.

 

het belangrijkste is: relaxed omgaan met de situatie. Ik had een supermakkelijke pup en die is nu een supermakkelijke hond. 

Gewoon uitproberen, en vooral veel genieten, je pup is zo groot!!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

Hettie, zo doe ik het ook, :-D alleen geen bench, maar dat maakt niet uit, een newfoundlander pup is al zo groot natuurlijk....... ;-) top....

honden page profiel Linsey en OonaLinsey en Oona

honden foto van Linsey en Oona

Ieder doet het een beetje op de manier die voor hem/haar het beste aanvoelt, en ik denk dat dat ook zo moet, want een methode van iemand anders overpakken en toch niet 100% achter die gang van zaken staan, dan ga je beginnen wisselen en dat zorgt voor veel verwarring. Een methode kiezen waar je echt achterstaat is dus heel belangrijk denk ik. 

En waarom zou je het niet gewoon aanpakken zoals bij je vorige honden, als je je daar goed bij voelt en er geen probleem mee hebt dat hij op de badkamer zit dan doe je dat gewoon. :) 

 

Bij mij is het anders gegaan en ik zet het hier even neer om het te delen, maar remember --> kies een manier waar je achter staat. 

 

Oona had in het begin geen bench, maar ik wist waar ze later ging moeten slapen, dat was namelijk beneden in de hall onder de trap. Daar heb ik zo een vetbet liggen (hadden ze in de nest ook) Ze had een knuffel en een dekentje uit de nest. Ik heb er zelf nog een dikke deken gelegd voor extra knusheid. 

We zijn die avond behoorlijk laat opgebleven om voor haar de nacht zo kort mogelijk te houden (12u gaan slapen pakweg). En toen ben ik met haar naar de hall gegaan en heb me daar op de grond gezet naast haar slaapplek. Haar wat gestreeld en er wel voor gezorgd dat ze naast me lag en niet op me. Mijn man ging al naar boven en deed -zoals gepland- alle lichten uit (daar zat ik dan in het donker, haha).

eens ze rustig leek te slapen (2min.) ben ik wat verder gaan zitten. Dan nog even blijven zitten tot ik dacht nu slaapt ze echt volledig en toen ben ik in het donker op gevoel naar boven geslopen. Deur van de kamer laten openstaan om haar te horen, half 6 smorgens liep mijn man z'n wekker af voor te gaan werken, en juffrouw Oona lag nog zalig te ronken :D echt schattig!! Heb haar toen wel laten plassen en ben toen gewoon met haar opgestaan en het ochtendritueel gedaan, en dat is echt heel vlot verlopen. Datzelfde ritueel heb ik dan nog een paar dagen herhaalt en na enkele dagen kon ik gewoon direct mee naar boven gaan. Als ik zei "slaapwel Oona" wist ze dat het bedtijd was. 

 

Oona slaapt dus gewoon vanaf nacht 1 op haar plek en heeft niet gejammerd. Als ik ga douchen laat ik ook wel de deur eens openstaan zodat ze in en uit kan lopen maar dat was eigelijk ook wat meer om haar te laten wennen aan de douche waar ze zelf wel eens onder zal moeten ooit.  (Wel buitendeuren vast dat er niet ineens een vreemde in de badkamer staat, hahaha!) 

 

Intussen heeft Oona een ren omdat ik ondervond dat ze niet genoeg rust nam overdag en het lastig was als ik haar verplichte rust in de hal moest geven (soms jammert ze in haar slaap en toen dacht ik als ze in de hal lag en ik haar niet zag steeds dat ze wakker was, nu met die ren kan ik gewoon zien of ze wakker is of gewoon droomt) maar die ren is enkel voor de dutjes overdag. 

honden page profiel Paws4LifePaws4Life

honden foto van Paws4Life

Bedankt voor al het meedenken!

Zó leuk om te zien dat iedereen zo z'n eigen manieren heeft, en dat het op de een of andere manier dan ook wel goed gaat.

Voor beneden heb ik zo'n gewone bench, trouwens wel een grote voor dit kruisinkje, want ik hou zelf ook niet van kleinere ruimtes, haha..

Het idee is om boven zo'n nylon reisbench naast m'n bed te zetten: daar kunnen wat knuffels, nestlapje en een t-shirt van mezelf in. Als het wat koeler is in de nacht stopte ik bij mijn andere pups ook een kruikje in een hoes en dan dat t-shirt eromheen: wennen ze meteen aan mijn luchtje.

Omdat die bench aan de bovenkant open kan, is het makkelijker even mijn hand erin te doen als Bailey wat zou piepen door de vreemde omgeving en geluiden.

Ik heb zelfs zo'n pluche ding waar een hartslag-apparaatje in zit: die zet ik aan en gaat vanzelf uit. Grappig genoeg merkte ik bij m'n laatste pup dat hij al snel wist hoe hij 'm weer aan kon krijgen door er even tegen aan te gaan liggen.... Kennelijk vinden ze dat dus echt een rustgevend geluid.

Dat benchje is een soort donker holletje dan, met veel lekker zachte knuffels en e.v.t. een kruikje, dus kan hij zich letterlijk gaan nestelen.

Mijn ervaring is dat als ze na een uurtje of zo gaan piepen, je ze stil kunt krijgen door even je hand in de bench te stoppen en sjjjjj of zo te zeggen: even laten weten dat je er bent.   Wordt er tegen de ochtend gepiept dan is het meestal écht om te plassen en dat wil ik gewoon niet negeren.

Dan maar een paar nachten even m'n bed uit, denk toch dat het de zindelijkheid bevordert: uiteindelijk wil een pup z'n nest toch niet vies maken, en daar op inspelen lijkt me inderdaad beter dan wat mijn vriendin aangaf: krantje erin en tot de volgende ochtend laten slapen.

Dus ik ga lekker mijn eigen gevoel volgen, tenslotte is het 2x prima gegaan met 2 totaal verschillende pups.

Maar iedereen zal herkennen dat je soms zo onzeker wordt, omdat iedereen er wel iets over te zeggen heeft.

Mijn 1e hond sliep na de eerste week in de keuken tegenover mijn slaapkamer, mijn 2e hield ik lekker op de slaapkamer (die was trouwens voor een flat ook gewoon erg groot).

Denk dat manlief niet zo te porren is voor een hond op de slaapkamer, maar dat gaan we wel zien....

Omdat ik vanwege mijn gezondheid meestal 's middags nog een uurtje naar bed moet, heb ik mijn andere honden als ze zindelijk waren en niet sloopten ook heerlijk mee in bed genomen: waren natuurlijk kleine rassen, en ze pikten het ook prima op dat ze 's middags ff mee mochten maar 's nachts gewoon in hun eigen mand/bench.

Ik heb nog een ander vraagje, vind ik ook wel lastig: vanaf welke week ga je een pup leren alleen te zijn?

Bij mijn 1e wist ik van dat soort dingen nog niet zoveel af, en hield ik me aan 'de regels': paar minuutjes weg, was het stil dan gewoon naar binnen en vooral niet te enthousiast, bij piepen nog even wachten tot het stil werd.

Alleen hij pikte dit niet lekker op: ik kon de tijd maar niet uitbreiden, zat eigenlijk altijd te piepen als ik terug kwam, ook al was ik alleen even de voordeur uitgegaan.

Toen heb ik het erop gewaagd, en ben gewoon een uur boodschappen gaan doen. Kwam terug, lag meneertje heerlijk te slapen?! En vanaf die dag ging het heel makkelijk, kon hij rustig een paar uur alleen blijven, zonder problemen.

Mijn 2e was helemaal makkelijk: die zat nooit te piepen, maar die bleek natuurlijk wat ziek te zijn toen ik hem kreeg (Giardia waar ik hem meteen voor behandeld heb). Toen hij hersteld was wist hij niet beter dan dat ik gewoon af en toe weleens wegging, maar...ook weer terugkwam.

Omdat Bailey natuurlijk weer een ander manneke is, ben ik toch benieuwd wat jullie ervan denken: soms hoor je dat je ze de week nadat je ze hebt al moet leren aan een paar minuutjes te wennen, soms hoor je dat dat opbouwen met minuten niet werkt, en je gewoon een kwartier weg moet gaan.

Naar binnen als je 'm niet hoort piepen, anders even wachten tot het stil is.

Da's eigenlijk wel iets waar ik tegenop zie, werd altijd wat onrustig om mijn pup alleen te laten, omdat ik niet wist wat het goede moment is om ermee te starten.

Pffff wel een hoop vragen , terwijl ik er al 2 naar de volwassenheid heb gekregen, maar ik ben mijn 2e pup natuurlijk al na een jaar verloren (toch w.s. door verkeerd fokbeleid, óf vergiftiging), dus ik ben iets angstiger geworden.

Daarom ook gewacht met een nieuwe pup tot ik zeker wist dat ik niet op alles 'spastisch' zou reageren, daar wordt een pup ook niet beter en rustiger van...

honden page profiel JackJackJackJack

honden foto van JackJack

Hee! 

 

Wij hebben onze pup wel gelijk alleen in de keuken laten slapen in de bench. Wel met een dekje van z'n fokker voor de geur. Dat dekje er die dag erna gelijk uitgehaald want zat onder de vlooien.. Nu slaapt hij met een shirt van mij, geen idee of het helpt. Als hij echt zindelijk is en niet meer gaat kauwen/slopen mag hij los en lekker op de bank slapen. 

hij heeft eigenlijk nooit gepiept, alleen na 0600 na z'n plasje. Dan had hij geen zin meer om te slapen ;) wat nu ook over is! 

 

wat betreft het alleen zijn in de bench hebben we een weekje nadat hij hier was gedaan. Hij was toen 10 weken. We zijn ongeveer een uurtje weggeweest, dit ging goed! Even paar minuten gepiept en toen we thuis kwamen lag hij te slapen. Nu is hij 13 weken en heeft ook een paar keer een langere tijd alleen gezeten, ongeveer 4 uurtjes. Met die minuten ed hebben wij niet gedaan, ik weet ook niet of een hond het besef heeft of de baasjes een 1 uur weg zijn of 4. We hebben wel geprobeerd z'n bench een fijn plekje te maken, dmv brokjes geven in de bench of als hij in de bench moet een snoepje geven. En als hij een kong krijgt mag hij deze ook in de bench 'opeten'. 

 

Edit;  zoals linsey al aangaf , voor iedereen is een andere manier fijn. Dit voel je zelf wel aan als je pup er eenmaal is :)! 

Wij hebben trouwens wel altijd een kleed over de bench heen.

 

honden page profiel JasmienJasmien

honden foto van Jasmien

Op bench vlak.

 

Zelda slaapt in de berging. Omdat een ruimte is die goed haar plekje gemaakt kon worden omdat hier de andere hond ook niet vaak kwam. De bench staat onder een tafel. De eerste week heb ik het zo gedaan: 1ste 2 nachten ben ik opgestaan om haar 's nachts uit te laten. Maar omdat ik al op dag 2 zag dat ze eigenlijk wakker gemaakt moest worden, liet ik ze eens doorslapen. Dan maakte ze bijvoorbeeld om 4uur een beetje lawaai, maar als ik 'shhht' zei, dan was ze direct stil. Werd ze niet stil, deed ik mijn hand erdoor. nacht 4 deed ik alleen mijn hand nog maar.. nacht 5 ook maar minder lang. nacht 6 & 7 deed ik niets meer en op nacht 8 legde ik haar in de bench, ging ik de kamer uit en na een kwartier ging ik bij haar liggen. Dat ze het gevoel toch had van 'ze is uit de kamer' en toch kon gaan slapen. Na een dikke week heb ik mij terug op mijn kamer gelegd (aan de andere kant van de gang) Ik slaap wel nog altijd met mijn deur open zodat als ze piept, dat ik direct hoor.. Maar eigenlijk is dit geen probleem.. In de bench had ik ook in het begin een tshirt met mijn geur erop erin gelegd. en een soort doek waar ze haar nestje kon van maken. + 1 speeltje..

 

Voor het alleen zijn heb ik een routine aangeleerd. Ik stond op een bepaald uur op, ik maakte me zogezegd klaar voor mijn werk (want ik had toen verlof en hoe moest ik dit anders doen als ik ging werken, dan was ze dit ook al gewoon!) Ik haalde ze er ook uit, liet haar uit, ging een ochtendwandeling maken en liet haar rustig spelen en ook drinken. Wanneer ze bijna haar bench in moest terug (na 1,5uur tot 2uur op zijn) gaven we haar eten, dat haar buikje goed vol was en dat ze dan in de bench makkelijker ging liggen. We gaven het eten ook in de bench! Daardoor vond ze de bench sneller leuk en gaat ze er nu zelfs spontaan in liggen.. Vaak net voor het eten deden we nog een klein toertje van 5 a 10 minuten op straat en lieten we haar nog eens een plasje doen en dan ging ze de bench in voor 1,5u.. de dag erna 20 minuten langer.. en dan eens geprobeerd voor 2 uur. en dan uiteindelijk opgebouwd tot 3,5uur omdat zolang mijn mama voormiddag weg is voor te werken. Langer dan 4uur laten we ze niet in de bench want dit vinden we te erg. Dan regelen we dat er iemand komt voor haar eerder uit te laten..

 

Je kan haar of hem ook altijd een kauwbotje geven en wanneer ze daar goed mee bezig is, deurtje sluiten en dan even weggaan..

 

Door de dag gaf ik ook verplichte rust.. Ze was dan ook zoooo hevig en begon te bijten en te grommen terwijl ze bijvoorbeeld al haar behoeftes had gedaan én had gegeten en gedronken.. Dan wisten we dat ons opties op waren en dat ze moe was. Dan zetten we ze eig 'actief' de bench in, maar dan jankt ze misschien 1 minuut en dan legt ze haar neer en hoor je ze direct snurken :) Dan ebde mijn schuldgevoel altijd weg en wist je dat je er goed had aan gedaan..

 

Maar nu omdat ze de bench gewoon is.. zetten we ze er door de dag er bijna niet meer in.. Alleen tijdens etenstijd, ofwel zetten we ze buiten met leuke speeltjes of haar kong, maar als het regent gaat dit niet en is het verplichte rust in de bench..

 

Hopelijk heb je er wat aan! Ik heb zelf ook zitten te zoeken en het is niet makkelijk!

honden page profiel Linsey en OonaLinsey en Oona

honden foto van Linsey en Oona

Dat alleen zijn heb ik eigelijk al beginnen trainen na de 3de dag dat ze hier was. Ook zoals jasmien aangeeft... Ochtendroutine doen zoals die is als je zou gaan werken, en dan eindigen op het moment dat ze bijna slaapklaar is... Een kong erbij en dan vertrekken. 

 

Bij ons zit Oona buiten als we werken zijn. Deel van de tuin is afgespannen en ze heeft er ook beschutting en een knusse nest. De eerste 3 dagen hebben we in dat deel van de tuin wat gespeeld zodat ze het er wel al kende. En dan ben ik dag 3 beginnen alleentraining doen. Ging eigelijk direct 1,5u omdat ze dus moe was en daar eigelijk gewoon gaan slapen is. Ik heb toen behoorlijk lang stiekem zitten kijken wat ze allemaal deed. En toen ze dan weer wakker was ben ik ze weer gaan halen. De dag erop hetzelfde maar eens wat langer laten zitten toen ze wakker was. Ging ze gewoon wat de tuin verkennen ;) 

 

Ze heeft wel telkens de eerste 10min. gejammerd. Maar dat opbouwen met minuutjes vind ik niet zo haalbaar. Als ze wel had wakker gebleven denk ik dat ik toch ook een half uur had gedaan de eerste keer. Denk ik :) ... Maar ik had natuurlijk het geluk dat ze ging liggen slapen :D

 

Ohja en nu zit oona gemiddeld periodes 4/5u per keer alleen. Als we thuiskomen is ze ofwel aan het spelen met 1 van haar speeltjes ofwel ligt ze te slapen. Nog geen klachten van de buren en ze heeft ook nog niks kapot gemaakt dus denk ik dat ze er niet veel problemen mee heeft. 

Volgende forumvraag: Rottweiler pup
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^