Hoe laten kennismaken (paarden etc)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Ik ben regelmatig op stal. Op zaterdag mits ik niet hoef te werken vaak de hele dag, van 09.00 tot 17.00 ongeveer, in de zomer langer. Kahlúa blijft dan thuis, mijn moeder laat haar dan uit. Als dit niet kan zorg ik dat ik binnen 4 uurtjes weer terug ben. Nu zeiden de eigenaren dat ik ze wel mee kan nemen. Op stal woont een grote Duitse herder reu, een schat naar andere dieren en honden. Op zaterdag nemen de eigenaren regelmatig hun honden ook mee, 5 jack russels en een andere herder. Met de honden zal het allemaal wel goed gaan. Maar hoe laat ik Kahlúa het beste kennismaken met de andere beesten daar? ( 14 haflingers, kippen, ganzen) 
Ik ben niet van plan haar los te laten, er is een heel groot verblijf voor de honden en er is altijd wel een weiland vrij. De eerste keer wil ik haar aan de riem bij mij houden, zodat ze alles leert kennen. maar daarna? Hoe kan ik haar nu het beste laten wennen aan de andere dieren, thuis hebben we konijnen, buren hebben kippen, dit gaat goed, maar het is zo groot daar en alles loopt vrij rond. Ik zou graag tips hebben hoe ik dit het beste kan aanpakken. 

Thuis laten blijven is natuurlijk een optie, maar ik vind het zelf fijn als ik mijn hond bij me kan hebben, ze kan daar leuk spelen met de andere honden daar, uiteraard let ik er op dat alles veilig verloopt. 

Alvast bedankt :)

honden page profiel Zoë de gevlekteZoë de gevlektebijna goedgekeurde fokker

honden foto van Zoë de gevlekte

De paarden zijn dus al een honden gewend. Dat scheelt al een hoop. Een paard dat op de vlucht slaat kan gevaarlijk zijn voor zichzelf en omgeving, en voor diegene die er misschien op zit dat moment.

 

Een hond laten wennen aan een paard kost wat tijd en ligt ook aan het karakter van je hond. Is hij erg nieuwsgierig, wil hij graag spelen, is hij onzeker of snel bang.

Alle geuren van een stal zullen al indruk maken en daar zal hij eerst best aan moeten wennen, dus goed hem vast te houden. Laat hem rustig overal snuffelen en wen eraan dat er paardenstront wordt gesnoept :)

 

Beloon een fijne en goede kennismaking en forceer en dwing niks. 

Mijn eigen hond heeft met verschillende paarden kennis gemaakt. Ze kende voorheen geen paarden en het eerste paard kende geen honden. Toch is het redelijk vanzelf gegaan. Ergens zijn honden en paarden van nature maatjes.

Andere dieren geldt een beetje hetzelfde voor. Zorg ervoor dat je hond goed bij je komt als je hem roept en zorg dat hij niet de kans krijgt ergens achteraan te zitten. Heeft hij dan eenmaal door dan wordt het één groot feest en denkt hij alleen nog maar aan kippen en ganzen (valt misschien ook wel mee hoor, verschilt per hond).

 

Maar als het goed gaat met die andere honden zal dat met die van jou ook wel goed komen, honden leren van elkaar ook veel.

Zoë loopt nu gewoon onder de paarden door die rustig door grazen (niet aan te raden) en Nala zit nu in de neus aan neus fase en vindt het nog wat spannend als dat grote beest dan snuift.

 

Zorg ervoor dat het een leuke ervaring wordt voor je hond en dat kost misschien een paar keer wat extra tijd en aandacht voor hem ipv de paarden als je daar bent :).

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dankjewel :) 

Mijn hond is nogal een drijver, maar ik heb dit steeds meer onder controle. De paarden zijn zeker honden gewent en reageren en niet meer op, toch kan er altijd iets gebeuren. Er zijn nogal wat weides dus ik zal ze daar in zetten met stroomdraad, er zijn ook houten weides maar hier zal Kahlúa meteen door gaan. 
Het scheelt inderdaad dat er honden rondlopen die niet op de paarden reageren, misschien dat mijn hond deze rust over neemt. 

Hoe zit het trouwens met de stroomdraad? Voelen ze dit aan? De andere honden daar halen het niet in hun hoofd er onder door te gaan, maar mijn hond heeft nog nooit een schok gehad en zal denk ik niet weten dat er stroom op staat. 

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ik neem Moh ook altijd mee naar stal en voorzichtig laten kennis maken.  Ik ben gewoon begonnen met mijn eigen pony. Die is honden gewent en blijft dus rustig. Moh eerst buiten bereik vast gelegd en ik ben gewoon gaan poetsen enzo en Moh keek toe. Moh was vrij snel rustig en ging liggend kijken.  Daarna voorzichtig kennis laten maken. Ik kwam er al snel achter dat Moh niets doet en alleen maar wil likken (nu scharrels ze gewoon rond in de stal en let helemaal niet meer op mijn pony). Ik heb haar na paar weken meegenomen op de kar en ze bleef ook dat rustig. Ik heb 1 keer bedacht dat ze wel even los kon maar toen rende ze blij op een fjord af en deze rende dus weg nou toen duurde het heel lang voor ik Moh weer te pakken had en ik maar bidden en hopen dat de fjord niet zou trappen... nu laat ik haar dus nooit meer los daar (alleen in de afgesloten deel van de stal). Buiten leg ik haar aan de lange lijn terwijl ik mijn pony poets. Als ik de wei ga mesten dan doe ik haar aan mijn riem zodat ik mijn handen vrij heb een loopt zij dus mee door de wei. En met mooi en warm weer maken we samen een rit op de kar en bij koud en slechter weer rij ik een rondje en wacht Moh in de auto. 

Dus ik zou de eerste keer(keren) je hond aan de lijn houden tot het wat normaler voor haar is daar. Zo kan je ook voorkomen dat ze gaat jagen/drijven. 

Het is wel heel gezellig om je hond mee te nemen op stal :)

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dankjewel!:) 

 

Ik ben zeker van plan haar altijd aan de lijn te hebben, ze hebben daar van die grondpennen liggen en longeerlijnen, kan ze daar aan. alle honden gaan smiddags los om lekker te spelen, paarden buiten bereik. 

Ik ben alleen bang dat Kahlúa helemaal panisch wordt als ik weg loop van haar om bijv. water te vullen etc. Maar het komt vast goed :) ik heb in ieder geval veel aan jullie tips

honden page profiel Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Moh piepte in het begin ook heel erg als ik even weg liep. Maar ze werd niet panisch, zolang ze niet panisch worden zou ik gewoon je ding gaan doen dan leert ze vanzelf dat je steeds even weg bent en weer terug komt. Moh werd vanzelf rustig en ligt nu vaak gewoon lekker in het zonnetje terwijl ik mijn pony uit de wei haal. Maar als je lang met iets bezig bent zoals wei mesten of meerdere waterbakken vullen dan kan je haar misschien wel aan een riem/heupgordel vast maken zodat je je handen vrij hebt om je werk te doen. Moh liep in het begin ook ernstig in de weg als ik dit deed met haar, maar ook hierin vinden ze hun weg en weten ze wel wat de bedoeling is.

 

Ik zag net een foto op je profiel. Je hebt een mooie haflinger! Ik heb ook een haflinger, leuke paardjes zijn dat 

 

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dankjewel. Ze is helaas niet helemaal van mij, ookal mag ik er alles mee. Ze staat wel te koop maar voor mij jammer genoeg veel te duur. Als zij weg gaat zijn er wel andere haflingers die bereden moeten worden dus ik zal er nog wel een paar jaartjes blijven hihi. Tips en verhalen zijn dus meer dan welkom :)

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Oh maar dat is ook leuk!  Het jonge prut zadelmak maken.

 

Ik zou het gewoon een keer doen en Kahlúa meenemen. Maak de eerste keren niet te lang en alleen beetje poetsen en stal mesten ofzo. 

 

Als je haar een keer hebt meegenomen laat je het hier dan even weten?

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Wij hebben thuis paarden. De Jacks zijn ze van pup af gewoon. Die passen wel op als die grote voeten op hen afkomen.

 

Onze Blue (Duitse dog x Bouvier) is dan weer een ander verhaal. Hij is op en top Duitse dog, maar als ik een paard loslaat in de piste of er eentje op de wei zet, dan komt Bouvierman boven!!! Hij probeert dan het paard te drijven. Dit doet hij gelukkig wel van buiten de omheining, hij blaft en springt dan wild in het rond.

 

Hij kent de paarden ook van pup af, dus denk dat het ook een beetje in hun 'ras' zit.

Ik heb hem geleerd op de plaats te gaan liggen waar ik het wil, en dan doet hij het niet. Vergeet ik één keer 'op de plaats' te zeggen dan is hij meteen wild aan het blaffen.

 

Je zal het rustig aan moeten aanpakken. Kijken hoe hij reageert op de paarden enz. Met een beetje geluk gaat ie gewoon met de andere honden spelen en trekt ie er zich niks van aan?!

 

Succes ermee!!!

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dankjewel. 

Ik zal laten weten hoe het is gegaan :)

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Hond aan paarden laten wennen is bijna hetzelfde als hond aan honden laten wennen, alleen zijn paarden wat groter. Dus hoe ik het doe: ik ga wandelen, haha. Paard in de ene hand en hond in de andere hand. Als het goed en ontspannen gaat mogen ze ook even ruiken. Inmiddels kan hond los rondom paarden zonder problemen. 

 

Schrikdraad blijven ze van nature van weg. Als ze er rustig op af lopen dan horen ze het tikken. Als ze dit toch wel doen tsja dan lopen ze er tegenaan.. Doen ze ook maar 1x, daarna blijven ze er echt wel weg. (Let wel op, paardenstroom doet ze even heel erg schrikken maar het stroom voor bijvoorbeeld een Stier is echt wel heel erg heftig en kunnen ze een halve dag zeker voelen. Heb zelf ooit een klap gehad van dit draad en voelde defect van de dag het stroom in m'n arm zitten voor m'n gevoel)

honden page profiel PaulinaPaulina

honden foto van Paulina

Zo dus :)

honden page profiel Cindy & CoCindy & Co

honden foto van Cindy & Co

Zorg wel dat je je hond duidelijk maakt dat paardenvoeten gevaarlijk zijn!

Heb dat hier te weinig gedaan bij de Jacks en ons Ellietje heeft een keer  met haar pootje onder Twilight (paard) zijn achtervoet gezeten. Gelukkig was enkel haar teentje geplet en met goede ontsmetting, een spuitje tegen ontsteking en veeeeeeel zorgenkusjes van de mammie was het vrij snel in orde.

 

Maar het had ook anders kunnen lopen natuurlijk. Sindsdien gebaar ik de honden steeds om uit de buurt te blijven als ik een paard uit de stal pak. Dit lukt eigenlijk prima. Je zegt gewoon hetzelfde als wat je zegt als ze in huis of ergens anders in de weg lopen.

 

Bij ons is dat 'Paaaas op!', en dat wordt vaak gezegd, want waarvoor dient een hond nou? Juist: om in de weg te lopen!

 

 

Volgende forumvraag: Vergiftigd Vliegenbos Amsterdam
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^