De 'eye' van een border collie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Ik weet niet goed waar dit te plaatsen, maar dit leek me een goede plek.

Ik had laatst mijn vriend aan de telefoon.
Hij was iemand tegen gekommen met een hond die Skye ''besluipte'' en daarbij los liep midden in de stad.
Mijn vriend maakte een opmerking over het loslopen.
De man reageerde met ''moet jij nodig zeggen'' en op dat moment schoot Skye uit haar tuigje en vloog de andere hond aan.

Door het ''sluipen'' dacht ik meteen aan het eyen van een border collie. Dus toen ik daarna vroeg, zei mijn vriend dat de hond er wel op leek (hij is niet zo nauwkeurig met rassen, dus waarschijnlijk was het er eentje''

Deze border collie eyede dus mijn husky. Nou heb ik eerder gelezen dat poolhonden daar niet bepaald van gecharmeerd zijn en dat heeft Skye ook laten weten.
Het verbaasd me echter dat Skye zo fel reageerde, ik heb haar nog nooit buiten zo meegemaakt richting onbekende honden. Hooguit snauwerig naar onbekende honden.
Ze heeft verder alleen met Nyx en een andere reu (buitenlandse mix) mot gehad.

Nou lijkt het me ook niet normaal dat een border een andere hond gaat drijven en zeker niet midden in de stad (waar ie gewoon aangelijnd hoort!)

Kunnen de border eigenaren me misschien meer over vertellen?
Misschien weten de poolhonden eigenaren ook nog iets toe te voegen?

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Nyx en de buitenlandse mix waren beide bekend voor haar*

honden page profiel Tiffani & Pepper Tiffani & Pepper 3 doggies

honden foto van Tiffani & Pepper

Interessant topic Ik volg ;-)

Pepper heeft het ook niet zo op border collie's maar dit komt meer omdat ze niet met m willen spelen en dan loopt hij er maar voorbij, tsja helaas maar niet iedere hond vind het leuk om te spelen met hem, verder nog nooit een border tegengekomen die dit gedrag bij Pepper deed dus weet ik ook niet hoe hij gaat reageren, meestal negeren ze pepper en dan vindt hij het ook wel goed.


honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

" Interessant topic Ik volg ;-)

Pepper heeft het ook niet zo op border collie's maar dit komt meer omdat ze niet met m willen spelen en dan loopt hij er maar voorbij, tsja helaas maar niet iedere hond vind het leuk om te spelen met hem, verder nog nooit een border tegengekomen die dit gedrag bij Pepper deed dus weet ik ook niet hoe hij gaat reageren, meestal negeren ze pepper en dan vindt hij het ook wel goed. "

 

Nyx moet ook niets van borders hebben, zeker als het reuen zijn kunnen ze maar beter oppassen. Een van de weinig rassen waar ik altijd met een boogje omheen ga. (aussies en stabijen lijken erop, dus die moet ie ook niet, haha)

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

Gijs sluipt ook wel eens naar andere honden en op het laatst maakt hij dan een speelbuiging van links naar rechts 

 andere honden begrijpen het vaak niet maar hij doet het eigenlijk maar bij een paar bekende honden en dus laat ik hem maar 

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs 3 doggies

honden foto van Stabij Gijs

http://www.dierbewust.nl/kalmerend-signaal-1-langzaam-lopen/ 

 

ik vind het lastig, want je hebtlangzaam lopen, sluipen en sluipen.. 

 

met de eye zijn borders ook gefixeerd geloof ik, en is hun hele houding anders

(Dat doet gijs dus niet, even voor de duidelijkheid) 

honden page profiel Lucia, Lizzy & ZivaLucia, Lizzy & Ziva 3 doggies

honden foto van Lucia, Lizzy & Ziva

Wat ik heb gehoord is dat bordercollie dit doen omdat ze willen drijven. Dit gebruiken ze vaak naar schapen zodat de schapen doen wat de honden willen. Andere honden kunnen dan fel op de bordercollie reageren

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Het is vrij normaal voor borders, iig de borders die ik ken, om ze te drijven. Dus besluipen, door de pootjes zakken, the eye geven, etc. Soms is het spelen, soms is het omdat andere honden ze ook triggeren, bij onze hond is het gewoon kutten (uit angst; de "aanval" is de beste verdediging). 

 

Andere honden kunnen er meestal heel erg slecht tegen. Dat voortdurende oogcontact is zenuwslopend. Niet voor niets dat schapen er op reageren. Bij honden roept het vaak onzekerheid of agressie op.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Mijn vorige hondje was altijd beetje bang voor andere honden. Ze negeerde ze een liep in boogje erom heen en dat ging meestal goed. Als de andere hond op haar af kwam lopen of rennen dan moest ik haar altijd even bij mij houden, als de andere hond dan bij haar was en even kon snuffelen dan liep Bambi altijd weer rustig verder. Meestal liep Bambi los omdat dit voor haar het fijnste was, dan kon ze zelf bepalen hoe groot haar boog werd. Natuurlijk alleen daar was ze los kon en ze liep nooit zelf op een hond af. Maar 1 keer rende ze echt weg, we kwamen 2 border collies tegen een die waren dus aan het fixeren en sluipen. Nog voor ik kon reageren was Bambi al heel ver weg. Staart tussen der benen en de woonwijk (wat naast het park lag ) in. Dit was een kinderwijk gelukkig dus geen druk verkeer.  Ik had dit nog nooit gezien bij Bambi en heb even gewacht tot de borders  weg waren en toen kwam ze weer terug. Rare is dat ze heel goed kon met de kruising border collie van mijn moeder dus verwachte het totaal niet. 

 

honden page profiel s@nt@[email protected]@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Santa reageert er ook slecht op.
Mijn interpretatie is dat het hem onzeker maakt.

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Ik heb zelf 2 uitlaat borders en een oppas border. En sinds kort baas van een husky. Aangezien de husky ermee opgroeit js ze niet anders gewend en vind het niet erg.

maar! Zo aangekeken worden constant is natuurlijk bedreigend voor de andere hond.

dat is ook de rede dat die van mijalle 3 niet mogen staren en dan ook al terug geroepen worden. 

Mijn borders lopen ook niet altijd over waar moet vast. Echter roep ik ze als er een hond aan komt terug of ze lopen al naast en niet snuffelen. Aangezien aanlijn gebied is.

maar ja, hhelaas is elke baas anders. 

honden page profiel JacquelineJacqueline 3 doggies

honden foto van Jacqueline

Ja, soms kan het wel dat een border veel eye vertoont en zelfs andere honden gaat/wil drijven.

 

Niet alle borders doen dat, en ook niet alle borders vertonen tijdens het werken even veel eye.

Er zijn ook borders die werken minder stylish, en werken meer rechtop, de zogenaame "plain" borders zoals men ze in de UK noemt.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

mijn eerste hond een duitse herder moest ook niets van border collies hebben in het algemeen, maar op 1 speciale was ze altijd heel erg fel, toen ze hem als pup zag voor de eerste keer viel ze bija om van schrik, dat had ze bij geen andere hond.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

Andersom zijn border collies voor mijn hond zo ongeveer de enige soort honden waar ze níet meteen heel zenuwachtig van wordt Ze snapt de border collie manier van communiceren beter, lijkt het. Of misschien is het gewoon de herkenning qua formaat en tekening

 

(Waarmee ik trouwens niet wil zeggen dat alle borders zo communiceren; ik ken echt een hypersociale border die met alle honden overweg kan. Maar die heeft, misschien logisch, inderdaad echt helemaal geen eye.)

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Onze borders doen dat ook. Maar niet bij vreemde honden. Wel onderling, als ze buiten lopen in een groep, dan hebben de meesten een vast "als-schaap-figurerend-maatje". Maar naar buitenstaanders doen ze dit niet.

 

 

Kimberley (Gast)

OP wikipedia vond ik over de bordercollie onder het kopje intelligentie het volgende: 'De bordercollie behoort tot de meer intelligente hondenrassen. Hij is snel van begrip. Bij gebrek aan werk of leiding zoekt hij voor zichzelf werk door andere dieren, zoals een troep ganzen, of zelfs een groepje wandelende mensen bij elkaar te drijven.' Misschien is dat de reden waarom de bordercollie Skye besloop, door een gebrek aan werk of leiding. Verder heb ik helaas geen antwoord op uw andere vragen maar misschien heeft u wel wat aan deze link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bordercollie

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Dit is wel een topic uit 2015?

Volgende forumvraag: Prins is jaloers
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^