Ervaring met Chihuahua's klik hier!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KirstenKirsten

Hallo allemaal, 

 

ik en mijn gezin hebben besloten een Chihuahua te nemen. 

Neen, het is niet door zijn klein formaat maar omdat het een hondje is die bij ons past. Maar, we hebben een probleem. we zijn een beetje aan het stressen allemaal, maar is niet nodig denk ik? Moeten we de eerste dag het pupje alleen zijn behoefde laten doen en een beetje laten snuffelen? Of mogen we de eerste dag ook al beginnen met de training? 

 

 

Alvast hartelijk bedankt! 

Fam. Cuypers

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

de training zou ik pas mee beginnen als de pup zich lekker op zijn gemak voelt. Ik verwacht niet dat dat meteen de eerste dag al is. 

 

Uiteraard kan je wel de goede momentjes meepakken, zoals het belonen van een plasje buiten enzovoort. 

Maar niet gaan trainen in de zin van een trainingssessie met trucjes enzovoort. 

 

Heel veel plezier met jullie pup! 

honden page profiel CCgoedgekeurde fokker

honden foto van C

Je moet een pup eerst even de tijd geven om te wennen aan de nieuwe omgeving en aan jullie. Je begint direct met het zindelijk maken dus regelmatig naar buiten toe. Je kunt je inschrijven voor een puppycursus, hoe snel je dan start is verschillend per hondenschool.

Ik zou jullie aanraden om een goede fokker te kiezen, de Chihuahua is niet echt een gezond ras.

honden page profiel KirstenKirsten

Ja, maar ik bedoel de basis. Zoals: zit,blijf,hier moeten we dat ook de 2 dag doen? Maar wanneer weten we wanneer de pup zich op zijn gemak voelt? 

 

honden foto van Antje en de beestenbende

Hebben jullie kleine kinderen?
Zo ja is het niet verstandig.
Chihuahua's zijn intelligent en leren snel.
Je moet het alleen zijn opbouwen.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Zie het niet als training, maar als opvoeding. Laat je pup meedraaien in het gezin, wees consequent en duidelijk. Ik ben van mening dat een pup eigenlijk alleen zit, kom en blijf hoeft te leren. Voor de rest zou ik niet te veel van hem vragen, laat m maar pup zijn en Door ervaring leren hoe de regels zijn in jullie huis en wat jullie wel van hem willen, en wat niet.

honden page profiel KirstenKirsten

Ja, wij hebben kinderen. Een van 12 jaar en een van 20 jaar ze zijn zich ook goed aan het voorbereiden. Maar de eerste dag dus alleen: Eten geven,uitlaten,en laten ontdekken? 

 

wij moet het echt zeker weten dus zoveel mogelijk tips aub.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Wat leuk een chihuahua ,dochter mijn vriendin heeft er ook een en ik vind ze geweldig  Heerlijke knuffelkont is het

Zou idd een fokker uitzoeken die fokt volgens de regeltjes van de club .

Niet teveel stressen ,gewoon laten gaan en kijken hoe het loopt .

Indien het nodig is mag je best corrigeren ,met een neej of foei  (bv als ze ergens aan knaagt ) Plast of poept ze bv binnen zou ik niets zeggen ,gewoon oppakken en naar buiten gaan en dan overdreven belonen(met je stem ) als ze buiten iets doet .

Truckjes aan leren zou ik ook niet doen ,eerst lekker laten wennen .

 

Succes ermee

 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Ja, wij hebben kinderen. Een van 12 jaar en een van 20 jaar ze zijn zich ook goed aan het voorbereiden. Maar de eerste dag dus alleen: Eten geven,uitlaten,en laten ontdekken? 
 
wij moet het echt zeker weten dus zoveel mogelijk tips aub. "

 

 

Zelf rustig blijven is ook heel belangrijk ,want jou energie werkt door op de hond

 

 

dat weet ik zeker  hihi lol

honden page profiel KirstenKirsten

Ja, vind ik ook ik zag ze en was er al meteen verliefd op! 

Maar als hij de eerste dagen thuis is dus eigenlijk zo: 

 

1. we gaan het pupje halen

2. als we thuis zijn laten we het een plasje doen

3. eten we thuis een boterham en geven de pup eten

4. laten de pup 1 uurtje zijn nieuwe omgeving ontdekken

 

Als we dit allemaal hebben gedaan, mogen we dan beginnen met de basis? want, de pup kan toch niet zelf weten wat de bench is en dat hij er in moet slapen? De eerste nachten neem ik het sowieso mee naar boven. we hebben al een goede fokker, maar we willen voorbereid zijn. Of moeten we de pup gewoon in de bench steken? dan gaat het toch piepen? 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

In huis begeleiden start wel maar t is wel beter een pup (van elk ras) toch 3cht even de tijd te geven om te wennen asn het nieuwe huis, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, afscheid van mama en het nest. Dat moet toch echt allemaal even verwerkt worden. Dat kan een paar dagen zijn, een week en sommigen langer maar ik zou goed aftasten en observeren. Als een pupje erg hyper en happerig etc word heeft ie meer rust nodig.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

En hou er rekening mee dat een pup nog erg veel moet slapen. 1 uur wakker, 2 uur slaap.

honden page profiel KirstenKirsten

Dus, eigenlijk moeten we gewoon een week niks doen? Het pupje gewoon uitlaten en eten geven? Misschien ook wandelen? Maar hij weet dan toch niet wat een halsbandje is? Gaat het de pup niet storen dan? Of aan de lijn lopen gaat hij toch aan de lijn bijten? 

Zoveel mogelijk tips alstublieft:((

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje 3 doggies

honden foto van Binky & baasje

Hoi Kirsten,

 

Goed dat je je zo inleest. Laat ik even wat info geven...

 

1. Stop met stressen! Je pup is er nog niet en nu al stressen heeft echt geen zin. Ook als de pup er is, is er geen reden tot stress. Dus stop!

 

2. Ga op zoek naar een betrouwbare fokker. Veel 'fokkers' zijn br00dfokkers (vooral op Marktplaats...) Via de vereniging van Chihuahua's kom je op erkende fokkers uit. Deze Chihuahua's zijn voorzien van een stamboom, de ouderdieren worden getest op allerlei erfelijke afwijkingen en je weet zeker dat de fokker zeer intensief bezig is met zijn pups en de socialisatie daarvan.

 

3. Heb je de fokker gevonden? Leg contact, ga op bezoek zonder dat er pups zijn, vraag honderduit en lees je daarnaast ook in op internet, boeken etc. Ga naar een hondenshow waar Chihuahua's zijn, zodat je met eigenaren kunt praten over het ras.

 

4. Voorbereidingen. Koop een bench, een halsband/tuigje + riem, voerbakjes, een kussen, mand of kleed, speeltjes, kauwmateriaal. Koop een borsteltje. Ga na wat jouw toekomstige pup voor eten krijgt en beslis later of je hem/haar dit voer wilt blijven geven of dat je over wilt stappen naar ander voer.

 

5. Je pup ophalen. Ontzettend spannend moment. Houd jezelf in bedwang en ga niet stressen, want dat gaat je pup merken. Alles is nieuw voor hem! Afhankelijk van hoever je pup moet komen, laat hem onderweg een keer even uit de auto om te plassen. Neem een handdoek mee, voor mocht het voorkomen as hij moet braken.

 

6. Thuis! Laat je pup uit, wijs hem zijn eet- en drinkbak en de bench/mand. Ga op de bank zitten, of op de grond en laat je pup verkennen. Laat hem met rust. Na een poosje zet je hem op de plek waar hij mag plassen (liefst buiten) en leg hem daarna met een snoepje o.i.d. in de bench/mand. Ga erbij zitten en stel hem gerust. Waarschijnlijk is je pup zo moe dat ze zo slaapt.

 

7. Wennen. Liefst zo weinig mogelijk bezoek de eerste paar dagen. Laat je pup wennen aan jou, je gezin en de evt. andere huisdieren. Begin met het zindelijk maken. Na ieder dutje, eten en drinken, na elke speelkwartiertje. Zet hem op de plek waar jij wilt dat hij plast. Beloon hem flink als hij plast/poept. Loop kleine stukjes. Laat hem wennen aan de riem. Na ieder uur dat hij is wakker geweest, laat hem slapen. Zet hem op de plek waar hij gewoon moet worden te gaan slapen.

 

8. 's Nachts. Blijf bij je pup de eerste nachten en laat hem niet gelijk alleen 's nachts in de bench. Slaap desnoods op de bank, of neem de bench mee naar boven. Zo kun je hem troosten als hij gaat piepen en hoor je het op tijd als hij moet plassen. Leg een kleedje met de geur van zijn nest in de bench, houd een lampje aan en zet de radio zachtjes. Leg een warme kruik bij hem in z'n bench en laat merken dat hij niet alleen is. Zet je wekker om de paar uur om hem uit te laten. Nee, dit worden inderdaad lange nachten!

 

Zo.. En verder ga je nu kalmeren en je goed inlezen.. :)

honden foto van Antje en de beestenbende

Ohw 12 dat kan prima.
Mijn dochter was 9 toen ik Nala kreeg.
En ze mogen niet te lang wandelen.
Mij werd aangeraden 1 minuut per week dat ze oud zijn.
En veel buiten zetten zodat ze leren dat ze niet binnen mogen poepen en plassen.

honden page profiel KirstenKirsten

Dankje, Cindy en Binky! 

Dit zijn echt geweldige tips! Dit is alles dat ik moest weten eigenlijk.

we zijn u heel dankbaar! 

Hartelijk bedankt echt. :))

honden page profiel KirstenKirsten

Ja, ik vind het ook een perfecte leeftijd hoor. :)

Maar hoe bedoel: je 1 minuten per week dat ze oud zijn?

honden foto van Antje en de beestenbende

Nou als ze b.v. 8 weken zijn.
Dan is het 8 minuten per keer wandelen.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

Bench tip   Koopt een mandje voor erin ,soort holletje .Chihuahua's kruipen graag ergens in . Als je ziet dat pup moe is en ergens gaat liggen ,mag je hem best oppakken en in zijn mandje leggen .De een zal blijven liggen de ander wil er weer snel uit en heeft wat meer steun en begeleiding nodig .Laat altijd deur open en ga er voor liggen (soort blokken ) en wacht tot hij slaapt .Eerst met deur open wennen ,voor de nacht kun je hem wel afsluiten .

 

Ben ook niet bang om fouten te maken ,hier leer je van  Je bent veels te bang om wat allemaal mis kan gaan zodat je dadelijk nog vergeet te genieten

 

Puppy cursus is ook wel aan te raden ,goed voor socialisatie met andere honden en geeft jezelf ook wat meer rust

honden page profiel Stabij GijsStabij Gijs

honden foto van Stabij Gijs

Cindy heeft het heel goed omschreven! 

 

Het wijst zich vanzelf allemaal wel, komt goed 

is er een loos moment, dan oefen je een paar keer zit bijv 

belangrijkste is dat je pup leert hoe het leven bij jullie thuis er aan toe gaat en hoe hij zich behoort te gedragen 

en vooral dat hij zijn tanden niet in de meubels hoort te zetten :)  

Bijt hij ergens in, zeg je nee en geef hem iets wat wel mag 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

Vraag ook aan de fokker om de meeste stabiele ,zekere pup .Dit werkt beter met jou eigen onzekerheid .Ik ben normaal iemand die meer op uiterlijk/bouw valt maar bij jou is dit niet onbelangrijk om naar te kijken .
 
Ps: Zie dit niet als een persoonlijke aanval ,bedoel het goed en wil je alleen maar helpen .Niets mis mee om onzeker te zijn en te twijfelen bij nieuwe situaties . Heb ik ook ,straks krijgt mijn teef mogelijk haar eerste nest ,denk maar rustig dat ik het ook allemaal spannend vind en vragen heb. Maar ik laat dingen ook op me af komen en zie het wel of vraag hulp als ik tegen dingen aanloopt . Net zoals jij nu ook al doet
 
Weet je al wanneer de pup gaat komen ?

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Wat leuk een chi! Bij ons op de club lopen er een paar en vind ze steeds leuker worden!

 

Weet je zeker dat je een goede fokker hebt gekozen?

De meeste fokkers vinden van zichzelf dat ze goed zijn maar dat zegt natuurlijk niks. Zo heeft mijn broertje laatst nog een br00dfokker gesponsord terwijl ik hem nog zo op het hart gedrukt had...grrr. Sommige mensen zien het gewoon niet.

 

Dus van welke fokker komt je pup?

honden page profiel KirstenKirsten

We hebben op de site van de Nederlandse Chihuahua club gekeken. 

En daar hebben we een goede fokker gevonden:)

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

" We hebben op de site van de Nederlandse Chihuahua club gekeken. 
En daar hebben we een goede fokker gevonden:-) "

 

Gewijzigd.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

"

" We hebben op de site van de Nederlandse Chihuahua club gekeken. 
En daar hebben we een goede fokker gevonden src="https://www.hondenpage.com/images/smileys/smile.gif" alt=":-)" /> "




 


Dat heb je snel gedaan. En waar
baseer je op dat het een goede fokker is? Ben je al langs geweest? Heb je ze al gesproken? Heb je de honden al gezien?

"


Jeetje.
Krijgt ze het advies om een goede fokker te zoeken.
Doet ze haar best en kijkt bij de chihuahua club.
Volgt er weer een kruisverhoor...
Je weet zelf ook dat ze er onmogelijk al langs gegaan kan zijn.
Draai je vragen dan om en geef TS tips op welke zaken ze moet letten.

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

" Jeetje.
Krijgt ze het advies om een goede fokker te zoeken.
Doet ze haar best en kijkt bij de chihuahua club.
Volgt er weer een kruisverhoor...
Je weet zelf ook dat ze er onmogelijk al langs gegaan kan zijn.
Draai je vragen dan om en geef TS tips op welke zaken ze moet letten. "

 

 Het is niet als aanval bedoeld hoor! Maar had het inderdaad wel iets anders kunnen verwoorden... Excuus!

 

TS, ik zou eens langsgaan bij meerdere fokkers. Kijken wat je aanspreekt, hoe de honden eruitzien, hoe de fokker zich verantwoord t.o.v. zijn keuzes en kennel. Vraag naar testresultaten en stambomen e.d.!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Dankjewel Cindy. :-)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^