dekking

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

merel (Gast)

hoi, plan een dekking . teef en reu zijn vrij van erfelijke ziektes. en heupen zijn beide a heupen hoe vaak dekken jullie een teef om de zekerheid op dracht te verhogen. hoe lang blijft sperma goed in de teef hoop dat jullie advies hebben

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Je kunt het beste gewoon progesterontest laten doen bij je dierenarts. Die kan je het beste en betrouwbaarste een advies geven over wanneer de teef te laten dekken.

 

Buiten dat laat een teef zich ook niet dekken als ze nog niet op haar top zit.

 

Om wat voor honden gaat het?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Sperma blijft gemiddeld twee dagen ´goed´. Er zijn fokkers die twee keer laten dekken met een dag er tussen, maar er zijn ook fokkers die maar 1 keer dekken.

 

Als je twee keer laat dekken, is de kans op pups ook groter. Maar, als je een groot nest hebt worden de pups vaak eerder geboren. Het kan zijn dat je op dat moment pups hebt van vlak na de eerste dekking, en pups van twee dagen na de laatste dekking. Als je een groot nest hebt en de pups komen op dag 57 (als ze levensvatbaar zijn), kan het dus zijn dat er pups bij zitten die dan nog niet levensvatbaar zijn omdat ze van de latere dekking waren. 

 

Bij 1 keer dekken is de kans op pups ook gewoon aanwezig, maar kan het zijn dat de teef zich net op de verkeerde dag heeft laten dekken, zodat er minder pups zijn. En minder pups is ook weer lastig (vooral bij grotere rassen) omdat de pup dan alle ruimte heeft om te groeien. En dus te groot kan zijn voor een natuurlijke bevalling.

 

Mijn eigen teef is een aantal jaren geleden per ongeluk gedekt, en daar zijn zes pups van gekomen. Ik ken ook een fokker die altijd 1 keer laat dekken, en daar zijn 11 pups van gekomen. De meeste fokkers laten twee keer dekken, en ik heb niet het idee dat die allemaal met dode pups zitten. Dus ik zou de richtlijn van 1 of twee keer dekken aanhouden, eventueel met een dag er tussen. Maar misschien kun je ook twee keer laten dekken op opeenvolgende dagen. Zo verschrikkelijk precies komt het nu ook weer niet. Maar als je een progesterontest laat doen bij de DA, dan weet je ongeveer wanneer je teef op het hoogtepunt is en laat je haar op die dag 1 keer dekken. En dan hoef je denk ik niet nog een tweede keer weer. 

Volgende forumvraag: vraagje over dekking
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^