Rik 10 mnd. blijft happen naar handen bij aaien

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Voor de goede orde, Rik bedoelt het absoluut niet kwaad, hij vind het geweldig om aandacht te krijgen maar het lijkt net of hij niet weet wat hij ermee aan moet. Hij heeft dit al vanaf pup leeftijd en elke keer als er iemand uit de familie of bezoek hem wil aaien gaat z'n bek richting de handen waardoor mensen van hem schrikken.

 

Bij ons in het gezin doet hij dit vrijwel niet meer en laat hij zich nu rustig aaien. Het is dus alleen zodra een ander hem aandacht geeft, lief tegen hem gaat praten en hem gaat aaien dan wordt hij springerig en happerig. Toen hij nog een pup was vonden mensen het nog wel grappig maar nu denken ze dat hij ze gaat bijten en zijn bang voor hem (met name de mensen die dus geen honden gewend zijn)

 

We zeggen meestal dat mensen hem maar moeten negeren, hij mag bezoek niet begroeten omdat hij dit te enthousiast doet met likken aan de handen en happen zodra ze hem dus willen aaien als hij naar ze toe komt. Maar zodra hij gekalmeerd is en het bezoek hem alsnog probeert aan te halen begint het feest weer opnieuw. Soms is oogcontact maken al voor hem het startsein om hyper te gaan doen. Met name vrouwen met een hoge stem vindt hij geweldig.

 

Ik had eigenlijk gehoopt dat het eens minder zou gaan worden en hij aaibaarder/rustiger bij aanhalen werd maar het lijkt maar niet te verbeteren.

 

Iemand tips hoe we dit kunnen aanpakken? 

honden page profiel Coby & Wanda en MathildeCoby & Wanda en Mathilde 3 doggies

honden foto van Coby & Wanda en Mathilde

Het is nog een pup en hij is nog te hieperdepieper.., Dus je gaat ws te snel. Zolang hij zo over enthousiast reageert moet je de aandacht van bezoekers niet toestaan. Dus even weer terug naar de basisregels: tegen de visite zeggen: - hond niet aankijken - hond niet aanraken - niet tegen hond praten. Als hij voldoende rustig blijft krijgt hij van zn baasje een beloning. Dit moet zo blijven tot je hondje tijdens het hele bezoek rustig blijft. Dan kun je gaan uitbreiden met dat bezoek hem een een beloning ( iets lekkers)geeft.daarna weer klaar, aandacht stop. Nog steeds niet aaien! Dit moet je echt heel rustig opbouwen anders houd je een happende hond en visite die wegblijft. Je moet dus vooral je visite instrueren...misschien niet zo gezellig, maar zolang je hondje veel te enthousiast reageert op die aandacht, wordt hij er van buitengesloten. Komt goed, als je maar consequent blijft....

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

" Het is nog een pup en hij is nog te hieperdepieper..,
Dus je gaat ws te snel.
Zolang hij zo over enthousiast reageert moet je de aandacht van bezoekers niet toestaan. Dus even weer terug naar de basisregels: tegen de visite zeggen:
- hond niet aankijken
- hond niet aanraken
- niet tegen hond praten.
Als hij voldoende rustig blijft krijgt hij van zn baasje een beloning.

Dit moet zo blijven tot je hondje tijdens het hele bezoek rustig blijft. Dan kun je gaan uitbreiden met dat bezoek hem een een beloning ( iets lekkers)geeft.daarna weer klaar, aandacht stop. Nog steeds niet aaien! Dit moet je echt heel rustig opbouwen anders houd je een happende hond en visite die wegblijft.
Je moet dus vooral je visite instrueren...misschien niet zo gezellig, maar zolang je hondje veel te enthousiast reageert op die aandacht, wordt hij er van buitengesloten.
Komt goed, als je maar consequent blijft.... "

 

Bedankt voor je reactie. Dan denk ik dat we inderdaad wel op de goede manier bezig waren maar meer geduld moeten opbrengen. Ik wil zelf natuurlijk graag dat anderen mijn hond lief vinden en niet bang voor hem zijn. We gaan door met negeren en proberen het langzaam uit te breiden!

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Mijn collie hapt nog steeds in handen van "vreemde" mensen.

Waarom..........hij wil simpelweg niet over zijn kop geaaid worden als ze hem aanhalen.

 

Wat ik doe is hem rustig laten zitten, mensen moeten hun tetter houden en dan mogen ze hem rustig aanhalen aan de zijkant of onder de borst.

Dan is er niks aan de hand.

Niet iedere hond vind het maar prima dat mensen over je kop aaien, vaak ook nog zonder de hond even te laten snuffelen.

Mensen moeten ook opgevoed worden, niet enkel de hond.

Willen ze zich er niet aan houden dan hebben ze pech en wordt er niet geaaid.

Voor de hond ook wel zo rustig.

 

Dus bekijk het ook eens van de andere kant, vind jou hond het wel fijn als hij op een bepaalde manier wordt aangehaald en geeft hij juist dan deze reactie.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik ga mee met de anderen.

 

Ik hoorde al een tijd geleden over een eerste puppyles van iemand. De trainer gaf de mensen als eerst  opdracht om hun pup te aaien. Iedereen zonder uitzondering begon zijn pup over de kop te aaien, en elke pup, zonder uitzondering deinsde even terug van die hand.

Een hond vind aaien niet automatisch iets fijns, veel honden laten het wel toe, anderen weer niet.

 

Hier ook zeg ik altijd, niet over de kop aaien, maar een rustig kriebeltje over de kin, ook niet over de hond heenbuigen hierbij.

honden page profiel ElskeElske

honden foto van Elske

Tja, dat kan natuurlijk ook nog..dat hij het niet leuk vindt om over de kop geaaid te worden. Ik heb inderdaad al eens eerder een topic geopend over het feit dat Rik niet van aaien/knuffelen hield.

 

Nu is dit binnen ons gezin inmiddels al anders geworden, hij laat zich aaien door de kinderen, blijft daarbij rustig. Maar dat kan natuurlijk ook zijn dat hij zich gewoon aangepast heeft terwijl hij het nog steeds niet fijn vind. Wel komt hij nu regelmatig bij me liggen als we 's avond op een kleed zitten en hij gaat ook wel eens tegen de kinderen aanstaan met een speeltje in de bek als uitnodiging terwijl hij ze voorheen vermeed. Daar zit dus wel echt vooruitgang in. 

 

Ik kan wel eens met goede vrienden gaan oefenen in het benaderen van Rik als ze op bezoek komen. Eerst dus negeren tot hij rustig is geworden en dan na snuffelen aan de hand proberen te aaien op zijn borst zonder over hem heen te hangen want inderdaad...iedereen is geneigd een hond over de kop te aaien. Deed ik zelf, als onwetende, eerst ook. Bedankt voor jullie tips!

Volgende forumvraag: gedragstherapie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^