2de hond, graag meningen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

gast (Gast)

hey mensen,
ik heb al eerder een topic hier gehad met onze friese stabij die niet zo goed alleen kon zijn. Inmiddels is hij 6 maanden en gaat het erg goed. Hij kan al redelijk goed alleen zijn en genieten wij enorm van hem. hij is nog maar 4 maanden bij ons maar we houden enorm van hem (het gevoel alsof hij er al jaren is)
Wij hebben zoals genoemd een tuin van bijna 7000m2. We lopen met het idee een 2de pup aan te schaffen volgend jaar. De eerste hond zal dan dus 1 jaar zijn. We zien hoe leuk hij op cursus vind met andere honden. Hij vind het geweldig en wij denken hem dus nog meer te kunnen bieden met een vriendje.
Zijn jullie het hiermee eens en is het dan het beste om een 2de friese stabij te kiezen qua karakter?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2de hond, graag meningen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel

Wij hebben hier ook 2 honden, nou is de ene hond, een friese stabij bijna 9, en we hebben een pup van 12 weken oud.
De pup is een witte herder.
Ze gaan goed om met elkaar, dus denk niet dat het ras heel erg veel uitmaakt wat je erbij doet.

Wel verstandig van jullie om te wachten totdat de huidige hond wat ouder is.

honden page profiel caro en de teckelscaro en de teckels

honden foto van caro en de teckels

wij hebben vier hondjes en ook dat gaat perfect :-D
het is leuk voor een hond om een speelmaatje te hebben ;-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Wij hebben ook altijd 2 honden gehad, met een leeftijdsverschil van 2 jaar.
Mijn ervaring is dat de honden erg veel aan elkaar hebben.
Als je zelf weg moet en de honden kunnen niet mee, hebben ze altijd elkaar nog, en zijn ze niet zo alleen.
Ik heb er altijd van genoten!!!

Wij hebben nu een pup (labrador van 14 weken) waar we in de toekomst waarschijnlijk een nestje mee willen fokken (via de rasvereniging, dus zoals het hoort!!) en dan gaan we er ook 1tje houden zelf.

doei, Wendy

honden page profiel klaskeklaske

honden foto van klaske

twee is leuker voor de honden, hebben ze wat aanelkaar als jullie weg zijn.
wij hebben ook twee bouviers was niet de het plan dat die twee bijelkaar zouden komen maar we hadden van de buurvrouw een pup gekregen en zelf had ze ook een pup van dat nest die afgezegt was en dus besloot ze hem zelf te houden.
ook was er een teefje van het nest bij door omstandigheden en toen die loops was brak de pup van de buurvrouw alles af in de winkel waar ze s'nachts waren zelfs toen er een hek tussen zat.
dus toen zeiden we van nou moet hij eerst maar even naar ons toe tot de loopsheid weer voorbij is...
nou de loopsheid was voorbij maar toen wou hij niet weer terug in de winkel, hij vond het bij ons veel leuker en ging dus gewoon bij onze hond op de stoep zitten om met ons mee te gaan :-)
overdag zitten de twee nu bij de buurvrouw in de winkel en sávonds na het eten komen de twee hier en het zijn twee handen op 1 buik hoor dus het is erg leuk om twee honden te hebben.

groetjes klaske

gast (Gast)

hey,
ja dat is bij ons ook de reden. We willen het allerbeste voor onze hond en we hebben de ruimte en de financien voor een tweede hond.
nou nog geduld hebben haha.

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

Ik zou nooit een hond bijnemen als speelkameraadje/gezelschap voor een andere hond.
Een 2de hond (of eerste hond) moet er komen omdat jullie het graag willen en omdat jullie ermee willen trainen/bezig zijn,....
Mijn idee....een iets of wat onstabiele hond moet je eerst goed opvoeden voor er een 2de hond bij te zetten, want een pup neemt heel vaak het gedrag over van de andere hond en vaak zie je ook dat een hond die verlatingsangst heeft niet geholpen is met nog een hond erbij, maar gewoon bij het baasje wilt zijn. Een 2de hond kan zelfs dat gedrag over gaan nemen en dan zit je daar met 2 honden die niet alleen willen zijn.
Ook wilt het niet zeggen omdat je hond op een ander goed overeenkomt met andere honden dat dat bij jullie thuis ook zo gaat zijn. Thuis is nog altijd eigen domein waar je hond zich goed voelt en sterk voelt en een 2de hond kan als indringer beschouwd worden.
Verder heeft een hond eigenlijk niets aan x aantal m² om te spelen. Veel honden worden daar zelfs niet moe van. Beter is om een hond geestelijk moe te maken en dan komt die met 1m² meter toe (bij wijze van spreken hé).
Allez...wil niet bruut overkomen ofzo. Goede raad.

honden page profiel Lisa & doggsLisa & doggs

honden foto van Lisa & doggs

hoi
ik heb sinds 9 november een berner sennen pup
van nu 11 weken en heb ook een golden retriever van 11 jaar
en dat gaat zo goed mijn golden is een moedertje voor de pup ze kunnen niet buiten elkaar
gaat de een naar buiten volgt de andere er achteraan
ze leeft helemaal op de golden

groetjes

honden page profiel Amber & LootahAmber & Lootah

honden foto van Amber & Lootah

Wij hebben ook 2 honden, een jack russel van bijna 10 en een australian shepherd van 2. Het gaat echt super samen, ze spelen heel veel samen. En als je de ruimte hebt om 2 honden te houden, waarom niet? ;-) En inderdaad verstandig om te wachten tot de ene hond iets ouder is :-)

Groetjes Amber

honden page profiel Jeannette Jeannette

honden foto van Jeannette

Ik ben het absoluut met Gwenda eens!

Ik zal niet zo snel meer voor een tweede hond kiezen!
Zeg nooit nooit, maar zo denk ik er al heel lang over. De reden dat het leuk is voor de andere hond is zeker geen geldige reden wat mij betreft. Het is makkelijker één hond mee te nemen en te verzorgen en je kunt ze alle aandacht geven en met de training is het ook makkelijker.
Vooral bij de laatste combinatie had ik veel concurrentie onderling. Om gek van te worden! (Zoals de meesten van jullie weten..)
Ik heb vaker twee honden tegelijk gehad en ik vond het alleen al een gedoe ze apart uit te laten i.v.m. de training en ze alsjeblieft niet te veel aan elkaar te laten hangen.
Prima zo, lekker de onverdeelde aandacht voor Lux, hij is een stuk rustiger en makkelijker in omgang. Geen gedoe, relaxed zo.
Dit is mijn mening, maar mensen maken zelf de beslissing en wie ben ik om er eigenlijk over te oordelen?

Anoniem (Gast)

hey,
jullie praten over een onstabiele hond. Dat is juist helemaal niet zo! hij luisterd goed, iedere week naar cursus. Goed zindelijk, eigenlijk gaat alles goed. dat is juist ook de reden dat we denken aan een 2de hond. ik had gehoopt hier meer duidelijkheid te krijgen maar de een zegt doen en de ander zegt niet doen.

honden page profiel HessieHessie

honden foto van Hessie

Ik ben het inderdaad eens dat je geen 2e hond erbij moet nemen speciaal voor de andere hond. Jullie moeten het zelf willen. Ook is het zo dat het met
2 honden allemaal wat lastiger wordt, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan of ergens naar toe gaan. En vooral met grote honden. Ik heb 1 hond en daar blijft het bij. Ik heb een hele sterke band met hem ongebouwd want ik ben zijn speelmaatje en niet een andere hond. Zou dit niet anders willen! Succes :-)

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Hoi! Ik wil ook graag een keer een 2e hond erbij!
Voor Mila, een maatje. En voor mij omdat ik dit altijd al wilde.

De fokker raadde mij aan om te wachten otdat Mila minstens 2 jaar is. Dan is ze volwassen, rustiger en heeft alle puberteitjes achter de rug.

Mila is nu bijna 2, maar de 2e hond komt voorlopig nog niet. Meer omdat ik bij mn ouders woon, en mn moeder wil voor haarzelf graag een hondje voor als ik uit huis ga. Dus dan zouden we 3 honden hebben, tijdelijk.

Dus, eerst een eigen huisje en alles goed voormekaar en dan komt die hond er zeker!

Ik denk dat je prima een hond erbij kan hebben. Persoonlijk zou ik nog even wachten totdat je eerste hond wat ouder is.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Anoniem, iedereen heeft zo zijn eigen mening en ervaringen, dus het is moeilijk te zeggen wat het beste is. Dat moet je voor jezelf bepalen. Wij kunnen alleen onze ervaringen delen of argumenten aandragen om het niet te doen.
Jullie hondje doet het nu goed, lees ik... Maar hij is straks pas 1 jaar en waarschijnlijk aan het puberen. Dat wordt ook bedoeld met niet 'stabiel'. Je moet straks goed kijken naar het gedrag van je hondje. Gedraagt hij zich goed, heeft hij in principe alles geleerd qua opvoeding, geen rare dingen als verlatingsangst, veel blaffen, etc.... Dan kun je een ander hondje erbij nemen. Belangrijk om dan te letten op karakter: geen 2 dominante karakters bij elkaar zetten. Bij reu-teef combinatie natuurlijk uitkijken voor ongewenste dracht. Ras maakt dus niet veel uit, karakter wel. Als dat botst, heb je geen gezellige maatjes, maar ruzie in de tent. En het kost natuurlijk ook meer 2 honden, qua tijd en geld. De pup moet je veel apart uitlaten zodat hij een eigen persoonlijkheid kan ontwikkelen. Sommige volwassen honden vinden pups oke, anderen totaal niet. Dus de volwassen hond moet ook uit de buurt worden gehouden van de pup, zodat hij z'n rust kan krijgen. Ik zou me er nog eens goed in verdiepen, de tijd afwachten en dan de beslissing maken.

Anoniem (Gast)

we hebben vanavond met de trainer ook even overlegt. hij gaat met ons opzoek naar de juiste hond. pup of volwassen is nog niet bekend. Hij heeft onze hond nu begeleid vanaf 9 weken oud en denkt ook dat het voor de eerste hond een verreiking zal zijn, bedankt voor alle meningen!

honden page profiel denisedenise

honden foto van denise

wij hebben een 2e genomen in de eerste plaats voor onze reu van 2 jaar die zich steeds meer terug trok, alleen wou bewegen als wij dat echt wouden en we zagen hem weg zakken.

we hebben hem als herplaatser gekregen en hij heeft altijd met 3 of meer honden geleefd. de overschakeling van veel honden naar alleen was zo groot voor hem dat je hem per dag steeds ellendiger zag worden. maakte niet uit wat wij deden het enige wat hielp was het spelen met de hond van mijn zus. de keuze was voor ons erg makkelijk en we wisten van te voren dat er bij de husky nog sterk de roedelbehoefte aanwezig is.
we wisten dus voor we quey hadden dat er ooit een 2e zou komen maar wat wij niet verwacht hadden was dat het al zo snel zou zijn. maar nog geen moment spijt gehad.

wel ben ik van mening dat wanneer je hond het ook prima alleen doet je het beste kan wachten tot je hond zijn puber periode voorbij is.
quey moest nog veel leren en was nog net geen 2 jaar en voor we layra erbij hadden ging het aanleren/afleren van dingen veel makkelijker en sneller als wanneer je er een hondje bij hebt en met name als het een pup is. we zijn nu zo druk bezig met het opvoeden van onze pup dat quey zijn leerproces naar het minimale is gezakt. en nu ik dit type vind ik zelfs dat met name ik hem nu zeker tekort heb gedaan de afgelopen half jaar. mijn vriend die is gek op quey en kan alles met hem maar ik dus niet. ik heb dat meer met layra omdat ik al mijn tijd in haar besteed heb.

ook is het minder praktisch 2 honden.
- 1 hond namen we overal mee naar toe maar nu met 2 niet.
- vakantie is met 1 hond soms als lastig met 2 helemaal.
- je kan met name als je een pup hebt/jonge hond ze niet allebei tegelijk uitlaten. vind ik zelf niet erg maar je moet dus wel 2x door het nederlandse weer en 2x zo vroeg je bed uit als je werken moet of wat dan ook.

en zo zijn er nog veel meer dingen. ik hoor vaak in de omgeving. wat is nou het verschil tussen 1 of 2 honden maar als je de verandering zelf mee maakt is die behoorlijk groot.
vind ik!!
;-)

honden page profiel denisedenise

honden foto van denise

type = typ (schrijf)

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker

honden foto van Angela • Bodhi

Oeps, er stond 'argumenten aandragen om het niet te doen'... Daar bedoel ik mee 'argumenten aandragen om het wel of niet te doen'... Foutje :'(

honden page profiel maaike maaike

honden foto van maaike

Je zou ook met de fokker eens in gesprek kunnen gaan. Per hondenras zijn er ook verschillen in wat je beter wel en niet kunt doen.
Ik heb 2 airedales en toen we de eerste hadden werd snel duidelijk dat we er nog een bij wilde hebben. Omdat we dan weer voor een reu zouden kiezen adviseerde de fokker om er dan een pup bij te nemen als de oudste hond tussen de 1 en 2 jaar oud was. Na het tweede levensjaar loop je de kans dat de oudste reu de pup niet meer accepteerd. Finn kwam toen Hero 15 mnd oud was en het gaat prima hier. Finn is natuurlijk wel op zijn karakter uitgekozen om goed met Hero te matchen.
Op de hondenschool hoor je vaak dat het beter is om te wachten tot de oudste hond 2 is omdat hij dan volwassen is. Maar het verschilt dus per ras hoe en wat.

Verder moet je in eerste instantie zelf de 2de hond willen en niet voor de 1ste hond een 2de aanschaffen want ook al kan je hond goed overweg met andere honden op cursus of in het bos, in zijn eigen huis is dat toch een ander verhaal want daar komt zomaar een indringer op zijn terrein. En ook al gaat het goed qua karakters met elkaar dan nog is het hard werken om alles in goede banen te leiden.
Een 2de hond is niet alleen maar leuk. Je moet er veel tijd in investeren en ook tijd hebben om dingen met ze apart te doen. Dat ze elkaar bezig houden is leuk maar lang niet genoeg.
Ik zou ook aanraden om wat lectuur aan te schaffen over hondentaal. Het is handig als je daar het een en ander van af weet zodat je in situaties die je niet wil hebben goed in kunt grijpen.

honden page profiel gwendagwenda

honden foto van gwenda

Tja kan wel zijn dat je hond goed luistert en zindelijk is enzo, maar hij is nog heel erg jong en gaat zeker nog van karakter veranderen.
Ik heb 5 honden en voor mij gaat het prima om mijn aandacht te verdelen enzo, maar ik vind dat je toch wel wat ervaring moet hebben om 2 jonge honden bij mekaar te zetten.
Je hondje nu gaat zeker en vast nog van karakter veranderen en ik zou zeker wachten met een 2de hond tot de eerste echt 'af' is qua karakter.
Ik snap eigenlijk niet dat je trainer er zomaar in mee gaat. tuurlijk kent die je hond van zijn 9 weken, maar das op training en iets heel anders dan thuis.
Nu wat je ook beslist....veel succes ermee.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "2de hond, graag meningen" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^