hulp gevraagd: darmklachten en giardia

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel dukduk

Hallo forumgenoten,

 

Kort voorstellen, ik stel mijn eerste vraag op dit forum (lees wel al langer), en ik heb een vraag over langdurige giardia.

 

Onze hond is 1,5 jaar en nu behandeld voor giardia met metronidazol en panacur. Onze hond werd ziek van de metronidazol (panacur hielp niet). Nu is de poep wel iets beter, maar de darmen lijken nog steeds niet rustig genoeg. Hij perst nu heel veel en soms kan hij niet poepen. Hij poept nu wel maar 2 a 3 keer per dag, dus dat is een verbetering. Verder staat hij op hills gevoelige darm, en kan hij ook echt niet zomaar ander voedsel eten ivm diarree. 

 

We kunnen kiezen uit naar een specialist gaan (internist) of nu een strikt dieet gaan proberen en prednison gaan geven voor de darmen (zonder diagnose, dus kijken wat het doet voor de hond).

 

Iemand hetzelfde meegemaakt? En wat kan zo' n specialist beter dan de gewonde dierenarts? Onze hond kan niet tegen narcose, want daar wordt hij ook echt schadelijk ziek van (epilepsie kans).

Weet iemand hoe het zit met chronische giardia? En wat is drager zijn dan precies?

En zouden jullie naar de specialist gaan of eerst even de darmen de tijd geven te herstellen met ander voer en prednison? Hoe lang kan het duren voordat de darmen weer hersteld zijn na lange giardia infectie?

 

mvg Duk

honden page profiel AnnemiekeAnnemieke

honden foto van Annemieke

Beste Duk,

 

Allereerst, wat vervelend zeg! Ik heb hetzelfde meegemaakt met mijn labrador reu, hij wordt eind van deze maand 2. Ik heb hem sinds november 2012 en vanaf het moment dat hij binnenkwam de 1e dag wist ik dat er iets niet goed was; groenige dunne ontlasting met een vieze geur. Helaas ging het van kwaad tot erger; op een gegeven moment stond ik dagen achter elkaaar 3 keer per nacht buiten terwijl hij de diarree er als water uit spoot (sorry ;)). Ik heb de dierenarts vaak gezien deze periode en kreeg inderdaad ook telkens kuren van panacur. Ook kreeg ik speciaal voer (een soort pathe, weet even niet hoe het heet, maar kan ik nakijken voor je) en een drankje (weet ook even niet hoe dit heet , maar kan ik nakijken) dat ik dagelijks 10 minuten voor etenstijd in zijn bekje moest spuiten. Op een gegeven moment ben ik over gestapt op Royal Canin Hypoallergeen voer en langzaam maar zeker knapte hij op. (Hills hielp bij mijn hond niet).

 

Al met al heb ik zeker een half jaar gerotzooid met giardia. Veel verschillende soorten voer geprobeerd, zowel brokken als vers vlees, maar het leek allemaal niet te helpen. Vaak aan de panacur gezeten, maar het bleef terug komen. Toen de Royal Canin wel hielp knapte hij ook echt op. Inmiddels krijgt hij Royal Canin Labrador Retriever voer, en gaat het erg goed (toevallig moet ik morgen naar de dierenarts ivm spuitpoep, maar hij heeft ook oorontsteking, dus kan gebeuren). Wel is het zo dat zijn darmen altijd gevoelig zullen blijven. Soms zie je honden die onbezorgd kunnen knagen aan een groot bot en alles kunnen eten wat ze willen, maar voor mijn hond geldt dat niet. Van die runderhuid botten gaat nog net, maar een bullepees etc. zorgt al snel voor dunnere ontlasting. Ik zou nu eerst kiezen om voor die Royal Canin te gaan. Dat even een tijd volhouden, laat dat lichaam maar goed wennen. Als dat niet helpt, zou ik wel naar een specialist gaan. En zorg dat je de kleedjes, knuffels etc. goed en vaak wast. Dit was mij niet verteld in het begin dus zo besmette ik Maxi zelf telkens weer opnieuw.  Bij mij was dit voer ook het laatste redmiddel, anders was ik naar de specialist gegaan. Maar nu heb ik een zeer tevreden hond met af en toe een braakje hier en een diarreetje daar, maar het gaat verder erg goed :)


Heel veel sterkte!!

honden page profiel dukduk

Hoi Annemieke,

 

ook een heel verhaal met jouw pup destijds zo te lezen. Ik herken jouw ervaring met dat je je hond niet al die lekkere kauw snoepgoed kunt geven vanwege de gevoelige darmen. Weet jij of jouw hondje door de giardia infectie(s) de gevoelige darmen heeft overgehouden, of is het zo dat jouw hondje deze gevoeligheid al bij voorbaat had?

 

Want soms lees ik dat de darmen juist infectie gevoelig zijn als de darm al niet geheel goed werkte. En ik vraag me af hoe dat dan bij jonge pups zit, die moeten nog een bepaalde weerstand opbouwen lees je ook vaak.

En andersom lees je ook dat giardia ervoor zorgt dat de darm dusdanig beschadigd is dat de darm voor lange tijd/altijd beschadigd blijft. Zo staat er wel eens dat het zogenoemde prikkelbare darm syndroom een overblijfsel is. 

Ik vind het wel lastig, want als de darm zelf al niet echt goed functioneerde, dan is er dus meer dan alleen die giardia aan de hand. Beetje kip en ei verhaal.

 

Wel goede tip van RC voer. Ik kan nog naar hypoallergeen van hills overgaan, die zou nog lichter zijn volgens DA. Weet jij toevallig of het dan toch wel echt volwaardig is? Ook met een jonge hond enzo..

Je leest ook overal dat giardia zich voedt met koolhydraten. Wel typisch dat dit soort speciale brokken met name koolhydraten zijn. Maar jouw verhaal bewijst dat het dus toch een goed effect heeft, welke koolhydraten/granen zitten in die RC?

 

Bedankt voor je bericht!

 

groet Duk

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^