Dominantie uitvechten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ga het gewoon proberen. Moei in het hoofdje maken! Met een bal is geen ene hond moe te krijgen (voor 10 minuten misschien)

Geef je honden meer om te verwerken, maak hun wereld wat groter.. meer indrukken, meer prikkels.

Ik denk dat je heel snel verandering zult merken!

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Ik denk ook dat elke dag een stuk wandelen helpt... Als je tijd hebt om ze in je tuin moe te maken, dan kun je dat ook op een wandeling doen lijkt mij. Bal gooien op een wandeling is veel vermoeiender dan bal gooien in de tuin. En ik spreek uit ervaring, want wij hebben een hond die je echt goed moe moet maken ;)

 

wat betreft dat vechten: ik heb geen oplossing, maar wel een tip: laat ze niet uitvechten. Onze hond komt uit een roedel waar zij dit probleem ook had met de nieuwe pup, toen die een jaar oud was ongeveer. Karakters van deze twee matchen blijkbaar echt niet, want met vorige honden hebben ze dit probleem nooit gehad. Wat soms kán helpen is een zelfverzekerde reu die beide dames corrigeert, maar dat lijkt me niet een super reden om een extra hond te nemen?

honden page profiel BlaiseBlaise

Dit is geen dominantie hoor. Als dit alleen in jou bijzijn gebeurd lijkt het jaloezie en heb je ze niet goed "samen" geintroduceerd. Ik vind het ook vreemd dat ze zich tot bloedens toe verwonden en heb moeite dit zelfs te geloven......zijn het raszuivere labradors? 

Waarom laat jij dit zo ver komen? 

Altijd ingrijpen. 

Verder doe je er eigenlijk niets mee dus. Dat is voor gern enkele hond gezond.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Ik denk wel dat het dominantie is. Alleen is de aanstichter jaloezie.

Dus de een wil de ander domineren om bij het vrouwtje te zijn en om haar gunsten te dingen.

Ze mogen ook nog eens naar binnen wanneer jij thuis bent, dus vechten om een plekje dicht bij de vrouw en quality time met haar, is voor de honden vast een conflictje waard.

Of zie ik dit heel verkeerd?

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Je werkt veel (tenminste als dat je beperkt in wandelen concludeer ik dat)...ze slapen buiten...hoeveel uur per dag ben jij (en/of je man) echt samen met de honden in dezelfde ruimte (of tuin)? 2e hond erbij genomen voor de 1e hond omdat ie anders zo alleen in de tuin zit? Voor jezelf hoefde je het niet te doen lijkt me als ze weinig uren "onder de mensen" zijn dus vandaar dat ik me dat afvraag.

 

Mag wel een grote tuin zijn, het is en blijft elke dag dezelfde tuin. Of wandelen de oplossing is voor het probleem weet ik niet...maar ik weet wel dat elke hond recht heeft op een dagelijkse wandeling van minimaal een uur.

 

Er kan veel aan de hand zijn...Wat Suzan zegt kan ook best wel een kern van waarheid in zitten, een soort claimgedrag (wellicht onbewust door jullie bekrachtigd, negatieve aandacht is ook aandacht etc.) over jullie omdat er weinig quality time is en ze ook nog alles samen moeten delen (of neem je ze ook wel eens apart voor een 1 op 1 momentje?). Hoe ziet een normale dag voor hun eruit? Wat zijn de prikkels die je nu aanbied? In welke situatie's vliegen ze elkaar in de haren (als je de één aandacht geeft, als ze ze beiden negeert b.v.).

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Nooit laten uitvechten maar goed op beide honden hun lichaamstaal letten en VOORKOMEN dat er gevochten gaat worden, meteen goed duidelijk maken dat dit niet mag (op een rustige kalme manier natuurlijk) Zorg ook voor zo min mogelijk aanleiding tot irritaties, geen balletjes of botjes e.d. rond laten slingeren.

 

Verder wat iedereen al zegt, dagelijks een langere wandeling maken en hersenwerk doen zodat de honden voldaan zijn.

 

Bij mijn vriend thuis hadden ze twee chow chow teefjes, toen de pup volwassen werd ging het mis, en vochten de honden als ze maar de kans kregen, echt op leven en dood, ook als er niemand bij was, en moesten deze honden altijd gescheiden leven ze hadden een bloedhekel aan elkaar. Dit lijkt voor zover ik dat kan beoordelen op jullie situatie dan weer niet van toepassing.

honden page profiel BlaiseBlaise

Bij vreemde honden of bepaalde rassen is het wel van toepassing dat speeltjes irritatie of problemen geeft. Echter, als je als baas dit goed begeleid zal de hond bij je komen om dit aan te geven ipv vechten (bijv. Als de jongste steeds alles wil hebben ipv delen....dit kan je leren wat van wie is zoals met kluifjes waarvan de een het liever bewaart en de ander het meteen wegknaagt enz.). Als je als baas met meer dan 1 hond ingrijpt en laat zien wat de bedoeling is gaat dit goed. Geen reden om geen speeltjes gezamenlijk te hebben.

Maar als honden alleen zijn en alles alleen uit moeten zoeken zonder toezicht...... krijg je de wet vd sterkste.

In dit geval is het probleem in bijzijn van baas. Hier is van begin af aan veel verkeerd gedaan.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

" Ik ga er niet dagelijks mee gaan wandelen door mijn werkuren. Ik los dit op door ze dagelijks andere prikkels te geven.  "

 Sorry hoor maar dit vind ik echt een slap excuus. Ik werk 36 uur onregelmatig dat betekent soms in het ongunstige geval dat ik 23 uur thuis ben en 5.15 weer opmoet. Nee da. Vind ik ook niet leuk en ik lag ook liever langer in m'n bed. Maar zowel savonds loop ik dan nog een stukje en sochtends 3 kwartier waarbij hij lekker los kan rennen. 1 x per week proberen te wandelen is belachelijk. Sorry heb e geen andere woorden voor. Ik werk ook veel en onregelmatig maar toch gaat hij minimaal 2 x per dag wandelen 1.5 uur per dag. Dat wist ik voordat ik een hond aanschafte. Op een goede dag komt iemand hem tussendoor nog uitlaten en ik vind nt verschrikkelijk als dat niet zo is. Op vrije dagen wandelen we samen meer. Wat doe je dan op vrije dagen? Hoeveel uur werk je? Hoelang zitten de honden alleen?

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

" Mijn honden zijn gelukkig en krijgen meer dan genoeg prikkels om hun te entertainen. Ik begrijp niet goed dat jullie iemand direct afbreken omdat ze niet alle dagen wandelt met haar honden ... Ik heb al jaren honden opgevoed en het is de eerste keer dat ik dit tegenkom met mijn honden.  "

 Waarschijnlijk paste de vorige honden zich aan aan de situatie wil niet zeggen dat se daardoor gelukkig waren. Dat je honden gelukkig zijn vind ik een aparte uitspraak als er zovaak gevochten wordt is er toch iets niet goed. Er is niemand die je afbreekt maar je vraagt om advies en dat wordt eerlijk en open gegeven 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Goed dat je ze uit elkaar gaat halen. Dat wil ik je dringend aanraden.
Jij bent de baas en jij wilt rust in de keet.
Een echte leider wil rust in de roedel is kalm assertief.
Moet er wat corrigeert worden of is er iets doe jij dat wel als baas. Belangrijk is dat dat uitgestraald wordt.Dus de basics. Eerst door deuren. Pas echt door de poort om te gaan wandelen als de hond rustig is. Netjes naast je laten lopen. Laten zitten voor de hond naar de voerbak mag lopen. Dat soort dingetjes.

Samen wandelen verhoogd het roedel gevoel en de band.
Dat wil ik je zeker aanraden ondanks de drukte.
Ik ben ook altijd eerder meer dan half uur eerder opgestaan en ga ook 's avonds voor de buis weg om een lange wandeling te maken bv.
Dat is even er voor over hebben maar voor iedereen mogelijk.
Dat zal een band geven en de energie minder laten worden dus minder energie over voor trouble ;-)

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Wanneer je honden dat alleen doen als je erbij bent, doen/deden jullie (onbedoeld) iets waardoor dit gebeurt. 

Ik zou een goede gedragtherapeut in de arm nemen.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Het kan best zijn dat de problemen nu de kop op steken omdat je jongste hond volwassen aan het worden is en last van de hormonen krijgt. 

 

Waarom ze vechten? Kan aandacht zijn, of iets wat ze belangrijk vinden zoals een speeltje of wat lekkers. Maar mijn ervaring is ook dat als honden een bepaalde leeftijd bereiken en er duidelijkheid moet komen over de onderlinge verhoudingen, dat ze soms ook gewoon een aanleiding zoeken om in de clinch te gaan. 

 

Het is vervelend dat je 2 teven hebt die al een paar keer tot bloedens toe gevochten hebben. Ik heb 2 reuen die wel eens een enkele aanvaring hebben (zij even oud) maar gelukkig maar 1x tot bloedens toe. Reuen zijn alleen wat makkelijker weer in het gareel te krijgen in het algemeen als vechtende teven. 

 

Dat ze alleen vechten als jullie erbij zijn is in zekere zin logisch - en ook wel prettig - want het geeft aan dat ze het doen ten opzichte van de rest van de roedel. Het is ook een soort "veiligheidsklep'  want als ze het in jullie aanwezigheid doen, is er nog iemand die het kan doorbreken. Als ze ook vechten als jullie er niet bij zijn, zou dat bij mij alarmerender zijn. 

 

Vechten is al een behoorlijke escalatie van gedrag, daar is al een hoop aan vooraf gegaan. De kunst is om al daarvoor in te grijpen zodat je escalatie voorkomt. Bij ons is de regel "waar er twee vechten hebben er twee schuld" juist omdat niet altijd alle voorafgaande communicatie door ons als mensen inzichtelijk is. Dus mogen ze van mij altijd allebei even afkoelen, of ieder in hun eigen bench of bv ieder in eigen mand. 

hier is nog wel een interessant stuk over herkennen van de voorlopers van agressief gedrag: http://suzanneclothier.com/nederlands/agressie-en-enige-achterliggende-oorzaken

 

Ik moet wel zeggen, een tekort aan beweging of uitdaging kan een korter lontje tot gevolg hebben, maar honden die tot bloedens toe vechten.. daar is toch wel wat meer aan de hand. Ik ga dan ook mee met Esther: haal er hulp bij van een goede gedragstherapeut voor dit nog verder escaleert. 

 

En verder... dit soort gedrag - onderling vechten van 2 teven in 1 huishouden - kan bij alle rassen voorkomen. Het kan zijn dat verveling een rol speelt, hormonen, gebrek aan sturing maar .. het kan ook zijn dat de 2 elkaar gewoon niet moeten. Ik weet dat de fokker van onze honden (Sib husky's) waar er 10-16 honden rondlopen, zelden of nooit problemen heeft maar heel soms moeten ze wel een teef herplaatsen omdat die niet gepruimd wordt door 1 of meer van de andere teven. Bij reuen komt het altijd uiteindelijk wel goed, bij teven soms niet omdat die maar door blijven etteren onderling. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Gedragsdeskundige.gedragsdeskundige, en euhm.....gedragsdeskundige..

 

Ik kan hier een tekst gaan typen, waaruit veel mensen zullen opmaken wat er gebeurt is, en de reden daar achter..

Laat ik het filmpje zien van dat moment.??..zal iedereen het er over eens zijn...dat het een totaal andere oorzaak heeft.

 

Als een gedragsdeskundige met het advies komt om meer met je hond te doen, dan kunnen we je daar met z'n alle mee helpen...wat je allemaal voor dingen met je hond kan doen.

Maar ik zou persoonlijk geen enkel advies durven geven over 2 vechtende teven bij jou in huis.

Waarom ze dat doen, en wat je dan maar moet gaan proberen.

 

Gewoon een Gedragsdeskundige inschakelen voor de helderheid.

 

Succes.

 

 

 

 

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Wat mij dan weer intrigeert...

 

Hoe weet je dat het alleen gebeurt als je erbij bent?

 

Los daarvan lijkt het me heel vervelend... 2 vechtende honden in je huishouden...

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Het blijven altijd speculaties. Zoals op bijna ieder topic.

Een 'idee' kan helpen om verder te kijken, al krijg je nooit garanties, zeker hier niet.

Maar het lijkt me altijd nuttig om interpretaties, ideeën of ervaringen te blijven delen. Zo lang het maar geen vervanging wordt van..


Net als alles op internet, ieder pukkeltje, vlekje of kwaaltje kun je opzoeken op internet… betekend natuurlijk niet dat je dus maar nooit meer naar een dokter moet gaan.

T'is vrij, en gratis hier.. vaak nuttig je blik te verbreden. het verplicht tot niets.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Speculatie's vind ik op zich niet erg..

Wat.?

Ik doe er graag aan mee..

 

Enkel....je hebt vechtende watjes..(reuen).*pats,*pats,* klaar...

En je hebt ....teven die vechten...

Wat ik bij die laatste gezien heb...2 vechtende teven..My god.!

Ik ga ervan uit dat de honden momenteel ontzettend veel stress hebben..

Dus , elke aanvaring die er bij komt..brengt schade toe aan de verhoudingen. worden erger / slechter.(dus nog langer bezig om het weer ''goed'' te krijgen)

Persoonlijk....zou ik geen enkele seconden iets uit gaan proberen, maar zo snel mogelijk de schade willen beperken tot een minimum.

90% zekerheid willen hebben wat er aan de hand is..

Hoe krijg ik deze vreselijke stressvolle situatie weer rustig voor mijn teven.?

 

Dus laat ik het nog een week ...2 weken door rommelen, met een bak stress, om er daarna achter te komen dat het niet helpt.(met de schade die er ook weer bij kan komen in die 2 weken)

Of...wil ik nu weten wat er echt aan de hand is.?

 

Ik zie teveel voorbeelden van mensen die van alles proberen, zonder te weten wat echt het probleem is.

 

En als dat trekken aan de lijn, slecht eten, uitvallen naar andere honden, niet los kunnen lopen is, is dat voor mij ook een rede om mee te denken, te speculeren.

 

Maar 2 teven in 1 huis die elke keer (even vanuit de woorden van TS) echt helemaal los op elkaar gaan.?

 

Nouja, okee...1 advies.

Inderdaad........Zorg dat ze bij elkaar uit de buurt blijven, tot je weet wat er aan de hand is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ja, op het moment dat er bloed bij komt te zien vind ik het serieus en meestal komt zoiets niet vanzelf goed. Of het nu teven of reuen zijn. Rangorde onder honden hoeft niet uitgevochten te worden, ze hebben hun neus en ruiken dat op 2 sec.

Zou er echt hulp bij roepen van GT. Kan goed zijn dat ie iets aan jouw gedrag ziet wat het triggert.

Virg1982 (Gast)

Even ter verduidelijking: tot bloedens toe, daarbij moet men niet direct het ergste verwachten. Ze hebben 3 putjes in hun vel door de hoektanden van de hond die verschillende keren beet. En ik denk dat ze het alleen doen als ik erbij ben omdat ik ze soms uren begluur vanachter de ruit waar ze mij niet kunnen zien zitten en dan spelen ze goed met elkaar.  Ze ravotten dan goed samen. 

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Tja, daar ga ik dan weer met mijn inlevingsvermogen..

Een bloedbad, 2 teven die niet uit elkaar te halen zijn.

 

3 gaatjes.??

Dat wordt dan de categorie : "lastig''..."vervelend en lastig''.

.

 

 

 

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

haha die paar gaatjes valt mee :-)
Dat valt in de categorie heftig gekibbel
en niet dat ze mekaar het licht in de ogen
niet gunnen en bloedbad. Als dat het is bij teven is is het erg lastig. Dit moet wel goed te krijgen zijn.

Advies wat altijd goed is: - meer samen tegelijk uitlaten
voor band en energie verlies. -En op de basics letten
qua regels en structuur eerst door deur op rangorde aaien en eten geven. Baas eerst door deur. Etc.
Dat kan nooit kwaad.

En gedragstherapeut voor het heftiger wordt.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

"  En ik denk dat ze het alleen doen als ik erbij ben omdat ik ze soms uren begluur vanachter de ruit waar ze mij niet kunnen zien zitten en dan spelen ze goed met elkaar.  Ze ravotten dan goed samen.  "

 Honden hebben een uitstekend reukvermogen en horen alles echt veel beter dan ons.

Dus dat jij ze binnen uren zit te begluren zegt niet dat ze denken dat je weg bent..dat denk jij vooral,blijkt uit je tekst.

Ik vind persoonlijk spelen/ravotten niet altijd spelen of ravotten is.Er is aan een hond zoveel te lezen,dat ik niet zomaar uit zal gaan van simpel spelen/ravotten...voorlopig willen ze nu met elkaar vechten en hebben ze meerdere keren gevochten,zegt dat er ergens in het 'spelen'iets niet goed gaat,en sowieso in de band onderling,maar ik kan mij ook zo voorstellen dat ze uit verveling met elkaar gaan 'spelen'en dat er 1 niet weet van ophouden.

 

 

 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Ja ik moet dikwijls lachen als mensen zeggen: ik verstop mij om te luisteren of ze blaffen. Net of die honden geen neus hebben 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: When pets don't match..
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^