Onzekere hond commanda's aanleren / cursus volgen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Afgelopen maandag is het de eerste keer geweest dat we naar cursus zijn geweest. Hij zit niet in het speciale agressiegroepje omdat dit averechts zou werken.

 

Regelmatig uitvallen naar andere honden dus, (vooral 1 hond die zich fixeerde, jammer dat baasje dit niet doorhad). Club waar ik ben heeft ervaring in honden met gedragsproblemen en zet ook gedragsconsulten etc in.

 

Hij ervaart op dat moment stress dat nieuwe commando's aanleren gewoon niet werkt. Het is niet dat hij niet wilt maar het lukt hem gewoon niet. Ik heb dan ook afgesproken dat ik thuis aan de slag ga met hem en tijdens de cursus vooral socialiseren is. Steeds een stapje dichterbij de andere honden, ik zit vooral aan de achterkant met hem waardoor ik zelf weinig mee krijg van commando's plus ik moet zeer intensief met Hummie bezig zijn.

 

Zit, kom hier, wacht kent hij al. Nu was ik vandaag aan het oefenen met af. Hem eerst laten zitten vervolgens met lekkers over zijn borst om hem af te laten. Enkele keer wel gelukt, maar ik merk ook dat hij er onzeker van wordt. Lijkt of hij letterlijk zegt vrouwtje ik zit toch, kijk eens hoe goed ik het doe. Als ik dan nog door ga met af kijkt hij ook weg en wordt hij letterlijk onzeker. Ik geef dan nog een keer het commando zit en geef hem wel gewoon zijn beloning. Ik wil niet dat het aanleren negatief wordt. Dit omdat het niet is dat hij niet wilt, maar ik juist onzekerheid zie.

 

Doe ik dit goed op deze manier? Hebben jullie nog tips om het wel aan te leren? Ga ik misschien toch te snel? Hij voelt zich bij mij veilig zeker en vertrouwd, maar hier wordt hij wel weer onzeker van

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Goed dat je ziet dat hij onzeker wordt,alshij ook weg kijkt dan ervaart hij hoe het wordt gebracht als een conflict en communiceert op die manier dat hij geen ruzie wilt.

 

Waarschijnlijk doe je deze commando's vanuit een sta-stand?Recht op ,voorover hangend,alles zéér dreigende taal voor een hond.

 

Ik zou gaan beginnen met dat de hond de commando's als een gewone vraag aan moet voelen en niet als een dreiging.

Begin met zelf ook te zitten op de grond,daarmee maak je jezelf kleiner en toegankelijk.En manipuleer hem met het lekkers (neem het alles lekkerste wat je kunt bedenken,wat hij bijv ook nooit krijgt of zelden,zodat het extra motivatie oplevert en extra speciaal is,denk aan piep kleine stukjes kaas/rodi worst/frikandel,gedroogd vlees/pens) in zit en dan in lig zonder iets te zeggen.

Terwijl je zit kun je ook nog schuin gaan zitten,maakt het nóg minder dreigend.

 

En gaat dit nu goed en soepel,ga dan hurkend deze dingen herhalen,daarna op een krukje of stoel,en dan staand ,maar draai je lichaam een kwart slag,zodat je niet dreigend over komt.

 

Wat ook belangrijk is,oefen niet te lang,overvraag de hond niet,je ziet vanzelf wanneer je een hond overvraagd,hij reageert dan hoe hij nu ook reageert..en/of voert het commando ineens niet uit terwijl je weet dat hij het wel kan.En dan moet je proberen aan te gaan voelen/inzien dat je net moet stoppen vóórdat hij moe wordt en overvraagd raakt,zodat het leren van zijn commando's altijd leuk blijft,en ook voor hem echt belonend werken en hem een positief gevoel meegeven in zijn herinnering,zo zal hij er de volgende keer meer zin in hebben/krijgen.

 

Ik weet niet hoe je zelf staat t.o. 'moeten' behalen van goede resultaten op cursus?

Ik zou los laten/uit mijn hoofd halen dat:

-dingen op tijd geleerd moeten worden(dus voor het einde van de cursus)

-dat de cursus met allemaal geslaagde punten moet eindigen

-geen competitie of falende gevoelens hebben.

-geen druk op je hondje of op jezelf leggen.

 

Wat wel doen:

-volgen wat er wordt gezegd,oppikken zodat je er thuis meer mee kan.

-je hond een goed gevoel laten ervaren,terwijl er zoveel hondjes om hem heen zijn (ook al betekend dat dat je niet heel actief mee doet aan de daadwerkelijke handelingen op het veld..jij betaald,en verstoord niks als je juist rustig iets naar achteren verdwijnt,dus het is ook de bedoeling dat jullie met een goed gevoel naar cursus kunnen en weer weg gaan)

-genieten van de succes momenten,het even zien van rust bij je hondje.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Tips.?

 

De beste tip is eigenlijk...

In een vertrouwde omgeving , leert je hond 200 x sneller..

 

Nee, maar veel honden zijn met hele andere dingen bezig op een trainingsveld, dan met trucjes leren..

Je zal ook niet de eerste zijn die de eerste 2 maanden gewoon wat simpele oefeningen gaat doen...om , en af en toe in het veld om de hond meer op zijn gemak te laten voelen.

 

Vaak vragen we als baasje echt te veel van een hond in een bepaalde situatie

Hond moet wat leren, maar daarvoor moeten we eerst de aandacht gaan krijgen, als dat andere baasje dan eerst zijn of haar hond rustig krijgt, en zodra die andere hond dan stil is, dan, begint een andere hond jou hond strak aan te kijken, en dan.. ,,euhm...dan is je hond compleet de draad kwijt wat nou eigenlijk de bedoeling was van dat snoepje.

 

Eerste prioriteit...de hond laten wennen aan de energie van de andere honden.

Zodra je ziet dat de hond redelijk op jouw gefocust blijft, ga je weer een stapje verder met oefeningen.

Hele korte oefeningen..

Een zit....is al prima als de hond 1 seconden zit, en op het moment dat de hond de zit gaat verbreken, roep je al "sta", bijvoorbeeld..

 

Een af/lig commando waarbij je hond 10 seconden moet blijven liggen in een spannende situatie is vaak veel te veel gevraagd.

"af/lig", en zodra je de aandacht ziet verslappen..na 3 seconden,direct anticiperen met een "kom voor" (bijvoorbeeld), beloning geven, even de energie weg spelen met een flos.

Hond heeft alles goed gedaan, alle commando's opgevolgd, en een gelukkig baasje..hahaha.

Hoe simpel wil je het hebben.?

 

Er zijn scholen die dan uit gaan leggen hoe je met andere commando's de hond nog langer kunt laten liggen, maar voor mijn gevoel worden veel honden dan compleet overvraagt op zo'n veld met andere honden om zich heen.

Ik bedoel...ja, je kunt je hond ook vastlijmen aan het gras.en blijft hij netjes 10 minuten liggen.

Maar wat is het nut daarvan.?

Het nut van een training is dat je hond iets leert, het liefst bij elke oefening,

Zodra je ziet dat het fout gaat, zorg dan dat je al een plan b in je hoofd hebt waardoor de oefening alsnog lukt.

 

En hou wat ruimte tussen de oefeningen.

Soms is 10 minuten trainen al erg veel voor een hond, en kun je beter vragen of je met je hond even 10 minuten om het veld wat mag spelen, of gewoon lopen om de spanning wat te laten zakken.

 

Hou het relaxt voor de hond.

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Bedankt voor de tips. Ik train al met super lekkers en lig letterlijk bij mijn hond op de grond haha. 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Is het misschien iets om met een clicker te gaan werken?? Ik vind het echt een super manier van trainen. Nadat ik Evie had geleerd wat de clicker in hield en al wat dingentjes had geleerd aan haar met de clicker. Zijn we aan af gaan werken ik zat op de bank en elke keer dat ze ging liggen clickte ik. Later heb ik het commando er aangekoppeld. Zo heeft ze het niet geleerd om vanuit zit af te gaan maar gelijk.

honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Bedankt voor je tip, clicker ga ik me eens meer in verdiepen.

 

Toevallig vandaag lukte het een paar keer! Super trots.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Af liggen is een relatief kwetsbare positie voor een hond en als een hond moeite heeft met zijn omgeving en zich daardoor niet veilig genoeg voelt zal hij niet gaan af liggen.

Hoe groot is de groep waarin je traint? En wat zegt de trainer er van?

Misschien inderdaad de commando's toch thuis gaan trainen en voor het hondcontact iets dergelijks als sociale wandelingen gaan doen? Mijn hond deed het ook niet goed op cursussen, teveel honden op relatief te weinig ruimte voor haar en teveel stress en druk.

honden page profiel SuzanSuzan

honden foto van Suzan

Zeer nuttige tekst van Landseer.

Ik ben het met hem eens dat op de meeste trainingsvelden, de honden overvraagd worden.

De oefeningen volgen elkaar in rap tempo op en wat ik bovenal sterk herinner aan de tientallen lessen die ik meegemaakt heb, is dat ik voortdurend geeuwende en zichzelf achter de oren krabbende honden zag.

Ook al luisterde ze nog zo goed, een leek kon zien hoe intensief dit voor ze was.

Mijn honden zijn na 20 kilometer wandelen nog niet moe.. maar een uurtje trainen, en ze gingen echt knock out!

En zoals Landseer ook al aangaf, er zijn dan ook triggers alom!

Waar wij trainden was het ook nog eens indoor. Dus behalve de 8 overige cursisten, moeten er qua geur ook nog eens een stuk of 60 honden aanwezig geweest zijn tijdens een lesje!

Toch wel heftig voor een hond.

Met Rock is het ook altijd best moeilijk en intensief geweest tijdens de lessen. Zijn aandacht werd door alles gegrepen en soortgenoten? die moet je natuurlijk 'heeeeeeeeeeel' goed in de gaten houden.

Ik heb het niet altijd als leuk ervaren, ben zelfs een keer in huilen uitgebarsten tijdens een les! Ik voelde me eigenlijk gewoon voor l*l staan met mijn ongeleid projectiel.

Maar beste ts, ik kan je verzekeren dat er licht gloort aan het einde van de tunnel!

Al je investeringen zullen niet onbeloond blijven, echt niet!

Ik herken hetgeen je schreef: dat jouw hond je aankijkt met een blik van: ''vind je dat ik het goed heb gedaan??''

Dat geeft toch wel aan dat jouw hond graag wil gehoorzamen en pletsen. .. alleen, t'is soms zo moeilijk he'!

Laat je nooit ontmoedigen, het gaat jullie samen lukken!


honden page profiel Rachelle & Hummie Rachelle & Hummie

honden foto van Rachelle & Hummie

Hoe groot het groepje is weet ik niet precies. Op het andere veld zijn er ook honden bezig. Als hij bv wandelt is het uitvallen even en dan is het oke. Ik ga volgende week ook eens met mijn trainster overleggen en eens afwachten hoe de komende les gaat. Het zijn Zomerlessen dus maar 5 weken. Nieuwe commando's aanleren ga ik inderdaad thuis doen. Hij wilt  ook inderdaad luisteren als hij het goed doet en dan beloond wordt is hij altijd super blij!

Volgende forumvraag: Wanneer geen bench meer
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^