bijten,grommen en ontsnappen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AnneliesAnnelies

Hallo allemaal,

 

Dit is de eerste keer voor mij op het forum. Heb mij hier aangemeld na lang zoeken en veel lezen op forums vond ik deze het prettigst overkomen, zeker omdat mijn pup geen rashond is

 

Sinds een week zijn wij de eigenaar van Luca die geboren is op 09-05-2014 . Hij doet het hartstikke goed, slaapt in de bench ,geeft aan wanneer hij naar buiten wil . Zou je zeggen : Geweldig !!! Ben ook hartstikke trots dat hij het zo goed doet maar maak me zorgen om het bijten en grommen, zeker wanneer ik hem corrigeer. Als we buiten lopen waar hij zich wel heel fijn voelt bijt en gromt hij, is ongelooflijk wilt laat zich niet corrigeren en weet te ontsnappen uit zijn riem en krijg ik hem heel moeilijk te pakken.

 

Als ik nu alleen al zijn riem pak begint hij te grommen en te blaffen, of het naar mij of de riem of beiden is weet ik niet , nu heb ik dus wel de angst om hem uit te laten ivm het ontsnappen. Ik negeer zijn gedrag, loop ook even uit zijn gezichtsveld wat hij niet leuk vind..maar daar komt de riem weer en het gedrag begint weer opnieuw.

 

Heeft iemand een goede tip voor mij

 

alvast bedankt.

 

 

honden page profiel BlaiseBlaise

Welkom.

Ik zou een tuigje nemen. Hiermee voorkom je dat je hond de kop uit de riem trekt.

Door een ander ding te gebruiken ipv de oude riem (=wat die kent) zal die ook anders reageren. Dan laat je hem eerst zitten en belonen. Probeer lekkers mee te nemen en onderweg zijn aandacht af en toe met lekkers te vragen.

Je pup is nog erg jong en ik vermoed dat je pup nog aan het lopen en riem moet wennen. Niet te lang lopen en leuk houden. 

Waar lijkt je pup op? Weet dat het geen ras is maar om een beetje in te schatten.

honden page profiel AnneliesAnnelies

Dank je Blaise ,

 

Dit vind ik een goeie van je. Vind het wat ik dus al zei angstig dat hij de straat over rent in  het allerergste geval.

 

Ik heb wat lekker bij mij maar hier reageert hij ook heel wild op , alleen vandaag trouwens.

Hij loopt op het open veld heel goed mee wat mij verbaasde. Ik zelf weet dat ik ongeveer 9min met hem kan/mag lopen maar de kids vinden dit moeilijk, ze snappen het wel maar het is zo gezellig...

 

De moeder is een Mechelse herder X keeshond en de vader vermoedelijk een Keeshond..Moeder en een pup uit een vorig nest zijn erg lief...Zelf heb ik  het idee dat hij meer heeft van een keeshond , (heb er niet al te veel verstand van ) qua karakter. Hij wordt middelmatig groot...

honden page profiel herminahermina 2 doggies

honden foto van hermina

Het drieggedrag van de hond, wil hij laten zien als een soort waarschuwing. Hij geeft aan, dat hij iets onaangenaam vindt, of iets eng vindt. (Want anders zou hij dat ook niet doen )

Hij kan dreigen, als hij denkt: Dat je zijn eten afpakt, of hem pijn wil doen.

 

Als je zegt: Ik wil liever niet dat je dit doet, of dat is niet prettig, kan een hond zijn lip gaan optrekken, en gaan grommen. Als je, je terugtrekt, zal de hond begrijpen, dat dreiggedrag werkt, en zal hij dit blijven doen. Kalmeer hem niet als hij gaat dreigen. Hij ziet dit als een beloning.

 

Daarnaast kunt u de hond trainen, zodat hij eraan kan gaan wennen. Dit kan het best met iemand die al veel verstand van honden heeft. Zoals een puppycursus. Die legt uit, hoe je dit op een veilige manier kunt bereiken.

 

En zoals Blaise al zei: Voordat je dit gaat doen, zou ik eerst een tuigje proberen. Als het goed gaat beloon hem dan. Geef hem pas aandacht, als hij pas braaf is.

honden page profiel BlaiseBlaise 3 doggies

Annelies, even consequent blijven (aan je kinderen uitleggen dat als pup wat ouder is het langer mag) want als je de pup teveel vermoeid wordt die dus prikkelbaar en vertoont dus het gedrag wat jij opnoemt. Nog veel laten rusten en nog niet teveel doen (komt nog). Je hond moet je nu zien als een baby. Als ik hoor hoe die het nu al doet krijg je een perfecte hond hoor, maar door overprikkeling kan je hem verpesten. Zou zonde zijn. Dus geduld en veel uitleggen aan je kinderen.

Leuke combinatie overigens (erg intelligent ook).

honden page profiel HabbelbabbelHabbelbabbelgoedgekeurde fokker 1 doggies

honden foto van Habbelbabbel

Het kan helpend zijn om de pup gewoon thuis met de riem om te laten lopen zodat hij er aan went.

Bijten en grommen kan vanalles zijn. Dominant, onzeker of angst. 

 

Ik zou naar een puppycursus gaan. Is leuk, leerzaam en je kunt al je vragen er kwijt.

 

Enne, blijf vooral genieten van je puppy. 

Positief gedrag kun je het beste belonen. Zodra hij iets doet wat gied is, met hoge stem positief toespreken, (goedzo!)

Negatief gedrag negeren, volkomen negeren. Dan stopt het meestal. 

 

Soms helpt het ook om leuk met je hond bezig te zijn en al spelend de riem om te doen.

 

In ieder geval succes!

honden page profiel gojagoja 2 doggies

honden foto van goja

Een riem is een raar ding....

Want wat doet een riem bij een hond .....alle controle over hoe wat waar en hoelang komt bij de mens te liggen.

Dat is na de nestperiode voor menig hond een lastige overgang, van min of meer zelf kunnen bepalen nu de baas volgen EN de baas vertrouwen, denk je het maar eens in wat zo'n riem allemaal betekent.

 

Per pup verschilt het hoe ze er op reageren, de 1 heel flegmatiek en die vindt hett dus wel goed,, de ander vertikt om nog een poot te verzetten en de volgende gaat zwaar in verzet.

 

De oorzaak ... Een beetje van alles, het is eng opeens niet zelf te mogen "bepalen" en een pittig hondje kan er ook wat bozig van worden.

 

Ik zou een tuigje om doen om ontsnappingen te voorkomen, dat is in alle opzichten ongewenst, hou je uitlaat momenten kort en het liefste rustig. Dus graag met regelmaat 1 op 1 met de pup, geen kids er om heen maar rust om de pup. Hurk af en toe eens en nodig de pup zonder hem aan te kijken eens bij je uit, komt hij naar je geef je wat lekkers en ga je weer verder.

 

Porobeer dus de pup zoveel mogelijk naar jou te laten komen en je niet uit te strekken naar hem.

Dat wordt vaak als bedreigend gezien en is eigenlijk ook onverstandig.

Maak het leuk door bv zelf wat in t gras te grabbelen....komen ze vaak vanzelf, hup weer wat lekkers, braaf hondje en weer verder.

 

Maar vooral ook rust en regelmaat en nooit achter de hond aan gaan lopen, ook kinderen niet.

 

Edit; spelfout verwijderd

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Hoe corrigeer je hem en waarvoor? 

 

Jij als baas moet het fijnste zijn om bij te zijn en ik vrees dat je misschien iets te hard corrigeer?  Blaffen, grommen en ontsnappen, hij wil weg, laat je zien dat hij zich niet prettig voelt.

 

Grommen als je de riem om wilt doen, kan het zijn dat hij zijn riem met je correcties associeert? 

 

Wat je kan oefenen met de riem om doen: hou je riem in je hand en geef een voertje. Herhaal dit. Doe de halsband om je hand, voertjes en als hij de voertjes eet, schuif je de halsband om zijn koppie. Zo associeert hij de halsband met iets prettigs. Dit heeft wel een hoop tijd nodig.

 

Wat leer je hem door hem te negeren? Niets, je komt terug en hij doet het zelfde. Heeft geen zin dus.

Alles wat je doet moet effect hebben, doe het anders niet, werkt toch niet. Dan zul je iets anders moeten proberen.

 

Een hond die gromt, kan dit ook uit angst doen. Voertjes geven werkt. Mensen denken dan dat je het grommen beloont, maar je bent bezig gedrag om te buigen, van angst naar een positieve ervaring. Aan het grommen zelf, besteed je geen aandacht, dit is een symptoom, je bestrijd  de oorzaak, dat is de angst. 

Anoniem (Gast)

Allemaal bedankt voor de reacties,

 

Als ik dit zo lees denk ik dat hij te veel prikkels krijgt. We laten hem veel rennen, rennen idd achter de pup aan.  Hierdoor is hij gewoon te moe is en daardoor prikkelbaar. Als ik zelf moe ben, ben ik ook prikkelbaar. (ik weet het  is geen mens )

 

Ik straf Luca niet door hem hardhandig aan te pakken , en al zeker niet door/met de riem. Ik benoem dit alleen om hierover misverstanden te laten ontstaan . Kan het me nl goed voorstellen dat hier aan gedacht wordt Suzanne en Luca . Ik ben juist buiten hem heel erg aan het belonen . Hurken en als hij bij mij komt aaien etc.

 

Ik wil de kids er wel bij blijven betrekken omdat ik het als gezin heel fijn vind , Luca hoort nu ook bij het gezin. Wel tegen de kids blijven zeggen dat ze geduld moeten hebben, ze zijn 13 en 15 dus dit moet heel goed lukken lijkt mij haha..

 

Groetjes Annelies

 

honden page profiel AnneliesAnnelies

" Allemaal bedankt voor de reacties,
 
Als ik dit zo lees denk ik dat hij te veel prikkels krijgt. We laten hem veel rennen, rennen idd achter de pup aan.  Hierdoor is hij gewoon te moe is en daardoor prikkelbaar. Als ik zelf moe ben, ben ik ook prikkelbaar. (ik weet het  is geen mens )
 
Ik straf Luca niet door hem hardhandig aan te pakken , en al zeker niet door/met de riem. Ik benoem dit alleen om hierover geen misverstanden te laten ontstaan . Kan het me nl goed voorstellen dat hier aan gedacht wordt Suzanne en Luca . Ik ben juist buiten hem heel erg aan het belonen . Hurken en als hij bij mij komt aaien etc.
 
Ik wil de kids er wel bij blijven betrekken omdat ik het als gezin heel fijn vind , Luca hoort nu ook bij het gezin. Wel tegen de kids blijven zeggen dat ze geduld moeten hebben, ze zijn 13 en 15 dus dit moet heel goed lukken lijkt mij haha..
 
Groetjes Annelies
  "

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Allemaal bedankt voor de reacties,
 
Als ik dit zo lees denk ik dat hij te veel prikkels krijgt. We laten hem veel rennen, rennen idd achter de pup aan.  Hierdoor is hij gewoon te moe is en daardoor prikkelbaar. Als ik zelf moe ben, ben ik ook prikkelbaar. (ik weet het  is geen mens )
 
Ik straf Luca niet door hem hardhandig aan te pakken , en al zeker niet door/met de riem. Ik benoem dit alleen om hierover misverstanden te laten ontstaan . Kan het me nl goed voorstellen dat hier aan gedacht wordt Suzanne en Luca . Ik ben juist buiten hem heel erg aan het belonen . Hurken en als hij bij mij komt aaien etc.
 
Ik wil de kids er wel bij blijven betrekken omdat ik het als gezin heel fijn vind , Luca hoort nu ook bij het gezin. Wel tegen de kids blijven zeggen dat ze geduld moeten hebben, ze zijn 13 en 15 dus dit moet heel goed lukken lijkt mij haha..
 
Groetjes Annelies
  "

 Goed dat je dit zegt. Dan kan het heel goed dat hij overprikkeld is. Dat wilde hoort daar ook bij. Mijn trainer zei dat pups nog geen filter in hun koppie hebben. Alle prikkels komen keihard binnen, logisch dat het soms veel is. Dan worden ze heel vervelend, weten geen raad met zich zelf. 

Een kleintje is net uit t nest en alles is nieuw. Hij heeft zeker in het begin heel veel te verwerken. 

Toen mijn Luca kwam, had ik de eerste week haar alleen in de tuin uit gelaten. Gewoon voorzichtig laten wennen thuis. Daarna even naar een veldje getild en weer naar binnen. Dit maar 1x per dag, de rest tuin.

Misschien kan je ook even een stapje terug. Even alles meer laten wennen en tot rust laten komen. In de tuin heb je je riem ook niet direct nodig. Kan je rustig met de riem en voertjes oefenen. Handig is een riem die je over de hoofd kan schuiven, zonder sluitingen. Die doe je makkelijker om en af. 

Oefen dit op verschillende plekken en op een rustig moment. 

Ik heb mijn kids ook altijd betrokken bij de opvoeding. De belangrijkste regel hier: als de hond slaapt, laten slapen en eten betekend rust.

 

succes! 

 

 

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje 3 doggies

honden foto van Pooh en Teigetje

Hoi!

 

Wij hebben Teigetje dus ook net een week in huis...

Hij vond de halsband eerst niet zo fijn (is ook raar, zo'n ding om je nek) we hebben hem een dagje in huis met halsband laten lopen en toen was hij er aan gewend. Dat scheelt al wat gedraai aan de riem buiten.

 

Uitlaten doe wij hier vlak voor de deur (wel 10 keer per dag) we zetten hem buiten, hij snuffelt even, plast en poept en dan weer naar binnen. Soms even een paar oefeningetjes voor de puppieles, hooguit 4 a 5 minuutjes. 1 keer per dag (meestal 's avonds) lopen we een rondje met Pooh en Teigetje... Dat rondje is nu feitelijk nét te lang (11 minuten), maargoed voor Pooh is het wel fijn dat hij dan samen met de kleine kan lopen...

 

verder... ELke keer als Teigetje een uur wakker is, moet hij slapen. Ik zet hem in de bench, op het bed of op het matje onder tafel (eigenlijk voornamelijk in de bench) en de ene keer protesteert hij nog, maar doorgaans valt hij binnen twee minuten in slaap (als hij wat onrustig is, aai ik hem tot hij rustig is). Doorgaans slaapt hij dan toch zeker anderhalf uur...

 

hij slaapt dus meer dan dat hij wakker is, maar dat heeft hij gewoon nodig. Hij is ondeugend, maar dat hoort zo. Maar hij vertoont geen bijt gedrag of zo iets. Ik denk echt dat dat mede komt door dat hij voldoende rust krijgt.

Nu de egoïstische kant: omdat Teigetje veel rust, heb ik ook relax momenten. Dus... Ik ben ook niet prikkelbaar... En Pooh kan ook zijn rust pakken...

 

Voor de kids is het saai misschien, zo'n hond die veel slaapt, maargoed, dan is hij wel gezelliger...

honden page profiel AnneliesAnnelies

"  Goed dat je dit zegt. Dan kan het heel goed dat hij overprikkeld is. Dat wilde hoort daar ook bij. Mijn trainer zei dat pups nog geen filter in hun koppie hebben. Alle prikkels komen keihard binnen, logisch dat het soms veel is. Dan worden ze heel vervelend, weten geen raad met zich zelf. 
Een kleintje is net uit t nest en alles is nieuw. Hij heeft zeker in het begin heel veel te verwerken. 
Toen mijn Luca kwam, had ik de eerste week haar alleen in de tuin uit gelaten. Gewoon voorzichtig laten wennen thuis. Daarna even naar een veldje getild en weer naar binnen. Dit maar 1x per dag, de rest tuin.
Misschien kan je ook even een stapje terug. Even alles meer laten wennen en tot rust laten komen. In de tuin heb je je riem ook niet direct nodig. Kan je rustig met de riem en voertjes oefenen. Handig is een riem die je over de hoofd kan schuiven, zonder sluitingen. Die doe je makkelijker om en af. 
Oefen dit op verschillende plekken en op een rustig moment. 
Ik heb mijn kids ook altijd betrokken bij de opvoeding. De belangrijkste regel hier: als de hond slaapt, laten slapen en eten betekend rust.
 
succes! 
 
  "

 

Ben gisteren gelijk begonnen met Luca meer rust te geven. Rustig met hem te lopen en elke keer een voertje gegeven als hij een paar meter gelopen had. Dit was natuurlijk helemaal geweldig voor hem. Als we thuis kwamen was hij even druk dus lekker laten razen, kon hij zijn ei niet kwijt omdat hij bv mij elke keer volgt (heel lief natuurlijk ) ging hij in de bench voor een uurtje of 1.5 uur.

 

Vanmorgen liep hij echt goed mee. Behoeftes laten doen en weer terug gegaan en nu slaapt hij alweer heerlijk .

 

Ik juich nog niet maar het is echt genieten geweest gisteren en vandaag

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Goed gedaan zo. Mijn Luca wilde ook alleen maar bij me zijn. Goed om hem dan even in de bench te doen. Heb je een kong? Of een hersenwerkje, die in de bench, heeft hij afleiding en wat te doen

Door snuffelen en voertjes zoeken worden ze geestelijk moe, is ook een fijne afwisseling voor ze. 

honden page profiel AnneliesAnnelies

" Goed gedaan zo. Mijn Luca wilde ook alleen maar bij me zijn. Goed om hem dan even in de bench te doen. Heb je een kong? Of een hersenwerkje, die in de bench, heeft hij afleiding en wat te doen
Door snuffelen en voertjes zoeken worden ze geestelijk moe, is ook een fijne afwisseling voor ze.  "

 We zijn inmiddels een paar dgn verder en hij doet het nog steeds goed. Ik had er geen 1 Suzanne en Luca maar inmiddels wel. Weer bedankt voor de tip !!!

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Graag gedaan!

Ik heb een cursus en workshop hersenwerk gedaan, was zo leuk! Maak zelf nu ook puzzels van hout, zo leuk om te doen. Honden vinden hersenwerk echt allemaal super leuk. Wat ook een leuke is: kartonnen doos met lege wc rollen. Voertjes erin. Een petfles, gaten in maken en ook voertjes erin. Het hoeft niet eens heel ingewikkeld te zijn.

honden page profiel ThijsThijs

honden foto van Thijs

Voor de meeste honden is een riem toch wel een teken van Hoi we gaan naar buiten. Als je dan een onstuimige hond hebt gaat die door 't dolle heen want 't duurt allemaal veel te lang voor dat die buiten is. Grommen en bijten heeft dan niets te maken met angst of wat dan ook maar meer met schiet eens op.

Volgende forumvraag: Interne honden training
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^