Hondensport

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel nathannathan

honden foto van nathan

Hallo, 

ik ben aan het overwegen om een hondensport te beoefenen met mijn akita maar ik zou eigenlijk niet weten welke soorten sporten er zijn en welke het meest geschikt zijn voor mijn akita. Mijn vorige hond was niet echt van het actieve type dus toen heb ik nooit echt overwogen om een sport te gaan doen maar Korra die geniet er echt wel van om achter de bal te rennen enzo.

mijn hond heeft ook geen stamboom, maakt dit uit? Want ik zou ook eventueel eens willen meedoen aan zo'n hondenshows.

alvast bedankt

honden page profiel Irma KlompIrma Klomp 3 doggies

honden foto van Irma Klomp

Je zou eens bij hondensportverenigingen kunnen informeren wat zij jullie te bieden hebben.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Hoi Nathan,

 

Zoals Irma al zegt, eens rondkijken op een vereniging wat zij aanbieden. De vereniging waar ik bij zit bied ook een cursus aan waarin je een aantal weken lang verschillende sporten mag beoefenen, om te kijken wat jou en jouw hond het beste bevalt. Ik heb hier nog geen ervaring mee omdat mijn hond nog te jong is (ze moeten minimaal een jaar zijn hiervoor). Naast de puppycursus ben ik met mijn hond aan het praktijkspeuren en dat bevalt erg goed! Misschien is dat iets voor jullie?

honden page profiel nathannathan

honden foto van nathan

Ja dat zou ze denk ik ook wel leuk vinden 

En dat maakt niet uit dat zij geen stamboom heeft?

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Nee hoor! De puppycursus (waar je dus ook meerdere sporten kan proberen) is bij een vereniging die daar in ieder geval niet naar vraagt. Ook voor het speuren maakt dit echt niet uit

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Akita's zijn jachthonden, dus speuren zal ze vast leuk vinden (ik zou er niet mee gaan jagen, ivm met hun kracht en zelfstandigheid)

Dat ze geen stamboom heeft zal weinig uitmaken voor het sporten.
Je kunt er alleen geen officiele shows meelopen, die zijn speciaal voor stamboomhonden. Als zijn er wel plekken waar je met een stomboomloze hond/kruising kunt showen, maar een officieel is het niet geldig, dit is alleen leuk.

honden page profiel nathannathan

honden foto van nathan

Aah ok bedankt. Ik zal dan is gaan kijken voor clubs in Belgie eventueel in Nederland aan de belgische grens voor zo'n hondenclub waar je kan leren speuren. 

Nog een vraagje: hoe krijgt je hond eigenlijk een stamboom? Ik weet dat het van de ouders komt maar je moet toch ergens beginnen? Niet dat ik de moeite zou doen want het hoeft eerlijk gezegd niet voor mij maar ik vroeg het mij wel af.

honden page profiel SanneSanne 2 doggies

honden foto van Sanne

Goeie vraag! Ik zou zo snel niet weten hoe en of dit kan bij een hond waarvan de ouders geen stamboom hebben, maar misschien kan je op deze site iets vinden?

honden page profiel nathannathan

honden foto van nathan

Ja blijkbaar moeten beide ouders een stamboom hebben

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

Beide ouders dienen een stamboom te hebben en testen ondergaan te hebben (met voldoende positief resultaat). Daarbij moet de fokker de stamboom voor de pups aanvragen wanneer deze geboren zijn. 

 

In Nederland heeft een hond een stamboom of niet. Einde discussie.
Maar in België schijnt er een soort roze(?) stamboom te zijn. Dan kun je rashonden zonder stamboom laten keuren en bij meerdere keren een goed resultaat kunnen ze een soort stamboom krijgen. But correct me if I'm wrong.

 

Momenteel verdiep ik me in de Tamaskan. Een ras in ontwikkeling. Daarbij gebruiken ze voornamelijk rashonden met stamboom om de tamaskan te creeeren, ze nemen dus de stamboom van deze honden over. 
Wanneer er voldoende fokkers/honden zijn, kan het ras erkend worden door het FCI, de overkoepelende organisatie voor rashonden in Europa

honden page profiel nathannathan

honden foto van nathan

maai zo'n tamaskan is helemaal mijn type beest. Voordat ik aan een akita begonnen ben was ik van plan een saarloos wolfhond te pakken, maar na goed geïnformeerd te hebben en bij een nestje langs geweest te zijn vond ik de honden te angstig tegenover vreemden. Ik kan mijn ogen echt niet afhouden van zo'n wolfachtige honden

honden page profiel LinseyLinsey 3 doggies

honden foto van Linsey

In Belgie kan je een hond laten aankeuren op gewone shows als hij geen stamboom heeft, maar enkel als je zelf ook Belg bent. Na tweemaal minstens zeer goed kan hij worden ingeschreven in het RISH. RISH honden moeten in combinatie gebruikt worden met een LOSH hond, pup worden ingeschreven in het ALSH, ook deze moeten in combinatie met een LOSH. Na vier generaties zijn de pups ook LOSH.

Maar je kan altijd deelnemen aan rasloze shows.

Volgende forumvraag: Goede speurlijn
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^