Mijn twee honden vallen elkaar aan!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Trees (Gast)

Hey!   Mijn honden vinden elkaar niet leuk :( Schets: pup van 8 maand (klein ras - niet gecastreerd) en hond van 3 jaar ( Golden- gecastreerd). Samen in één ruimte bij elkaar zijn gaat perfect maar elk zoekt steeds zijn eigen plekje op, liefst ver van elkaar.  Samen eten ging in het begin goed maar dan moest er steeds iemand van ons bij zijn om te voorkomen dat de oudste hond het eten van de pup ging stelen. Nu is het niet meer mogelijk om in dezelfde ruimte te eten. Zodra de grootste hond de pup nadert en wat wij noemen ' de staarblik' geeft, begint de pup hysterisch te blaffen en te grommen met het haar recht en dan valt de grote hond aan waarbij hij de kleine aan de kant smijt en het eten afpakt. De honden eten dus nu apart. Onze honden hebben heel wat speeltjes en de pup mag met alles spelen, grote hond maakt hier geen probleem van. Als de kleine pup echter met mij wil beginnen spelen met een speeltje wordt de oudste zo jaloers dat hij begint te grommen en naar de pup toevliegt. Dit escaleert in een luid getier van de pup en de grote hond die letterlijk op de pup ligt en deze vastbijt in de nek. Gelukkig zie ik dit de laatste tijd aankomen en kan ik de grote hond vastgrijpen voor deze toehapt maar de pup begint hier nu ook fel op te reageren en ik moet letterlijk met mijn ene hand de grote hond bij de leiband vasthouden en pup met mijn voet op afstand houden zodat ze elkaar niet kunnen raken. Na een minuut gaat dit over en staan ze beiden te kwispelen ookal is de spanning duidelijk voelbaar. Ik los de spanning op door meestal direct met beiden te gaan wandelen. Vandaag nieuwe trektouwen gekocht (voor elk één) maar de oudste hond neemt alles direct af van de pup waardoor deze met afhangende oren en staart tussen de poten in de hoek van de kamer staat te trillen. Ik vind dit echt sneu... Hoe kan ik hier het beste op reageren? Moet ik hen het gevecht effectief laten uitvechten of hoe kan ik hun band verbeteren? Samen leren spelen lukt me niet want als ze beiden touwtrekken laat de oudste hond direct los en hapt naar de pup omdat deze het touw zou loslaten. Nadat ik de oudste hond gecorrigeerd heb, ligt deze meestal erg depressief in de hoek van de kamer naar mij te staren en negeert hij letterlijk elk speeltje dat ik hem geef. Ben ik een slecht baasje...? :( 

Trees (Gast)

Oei, niemand? 

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Denk niet dat wij je kunnen helpen. Ik zou hulp vragen van een gedragstherapeut, iemand die bij jou thuis beide honden kan observeren.

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

nee hoor...geen slecht baasje....

maar ik zou je echt aanraden om gedoe om eten of speeltjes voor te zijn...( dus voorkomen)

door ze gewoon rustig apart te laten eten....

ook speeltjes en kluifjes kunnen triggers zijn voor honden , zelfs voor de meest dikke maatjes, om te gaan knokken....

dus ik zou gewoon de honden apart laten eten, in alle rust...geen speelgoed en kluifjes laten slingeren, dan is er ook geen reden voor onenigheid....

Trees (Gast)

Esther, verbergen jullie tijdens de dag continu het speelgoed tot een 'speelmoment' of hoe doen jullie dat dan? Ik zit er namelijk mee in dat mijn honden zich gaan vervelen zo zonder speelgoed.

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Geen slechte baas hoor, slechte bazen stellen zich geen vragen, alleen goede bazen trekken hun doen en laten in twijfel.

 

Tracht alles wat heibel veroorzaakt te bannen.

nooit samen laten eten, nooit speeltjes laten slingeren of samen laten spelen. Speel met de ene hond als de andere in een andere ruimte is.

 

dat is ongeveer de basis :) De triggers van heibel heb je zelf al gevonden.

 

de trigger van het grommen ga je naar op zoek moeten gaan (liefst met hulp van een ervaringsdeskundige, die zich niet inlaat met dominantietheoriën), dat is niet van aan onze pc te zien.

 

Succes met je lieverds!

 

 

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

ja...hier word alleen gespeeld als ik erbij ben...( dus in de tuin/ bos met balletjes gooien gaat prima...) maar als het spelen klaar is, dan ruim ik het op....

kluifjes...prima, maar ieder op hun eigen plek, en ik zorg ervoor dat ze elkaar niet storen totdat het op is....

mijn honden ( ook reuen) gaan perfect samen.., maar speelgoed, kluifjes en eten zijn wel dingen waardoor ze mot kunnen gaan krijgen...., en omdat ik geen zin heb in die kermis voorkom ik het liever....

Trees (Gast)

Ok dan berg ik het speelgoed direct op  Bedankt!

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

veel succes ermee.....ik denk dat je het wel wat rustiger krijgt in huis.... 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

;-) ;-) geweldige adviezen, helemaal goed.

vervelen is niet nodig, als jij je met de honden een voor een bezighoudt. :-D dat hoef heus niet heel de dag. ik heb een hond, maar komt er een logee, dan doe ik precies het zelfde, geen geharrewar.

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Hierboven zijn al hele goede adviezen gegeven. Het is altijd opletten met speeltjes en snacks/voer.

Persoonlijk zou ik eens een goede gedragstherapeut(e) mee laten kijken in huis, dat is makkelijker dan van een afstand advies geven :-).

Succes!

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Zeker geen slecht baasje ,dit heeft waarschijnlijk ieder baasje met 2 of meer honden wel meegemaakt ! Pup wordt ouder en pikt niet zomaar alles van oude hond ,de rangorde is verstoord   Wat jij als baasje moet doen is het gevecht proberen voor te zijn (dit zal je nooit voor 100% lukken )Die staarblik moet je al niet pikken en je hond corrigeren met een heej (of wat je gewend  bent )en zorg dat de  fixatie stopt! Laat zien dat je de situatie onder controle hebt . Ook dat hysterisch gillen en grommen van je pup zou ik corrigeren ,nergens voor nodig !  Ik ben geen type van gescheiden eten ,maar nu heb ik mijn honden ook zo uit elkaar als dat nodig mocht zijn !  Geef ze anders een stuk de ruimte als ze eten en ga niet angstvallig zitten op te letten (doe voor mijn part net of je bezig bent )Straal rust uit en treed zonodig op! Als ze klaar zijn etensbakken opruimen!

Met spelen blijft het  opletten zolang  de rangorde niet duidelijk is en ook hier moet je het gevecht proberen voor te zijn en fixatie of grommen niet pikken. Uitvechten ben ik geen voorstander van . Spanning kun je het beste oplossen door te negeren en kalm te blijven .Als ze hier een onderonsje hebben haal ik ze uit elkaar en dat is alles ik loop gewoon weg .Honden maken het zelf wel weer goed ,daar hoeven wij mensen ons niet mee te bemoeien of truckjes uit te halen door bv te gaan wandelen.

trekspelletjes zou ik even niet samen doen dit kan zo escaleren he .

succes ermee en welkom als roedelleider

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Hier zijn ook 2 honden, 6 maanden en 13 jaar.

Het eten gebeurt hier niet gezamenlijk maar elk in een eigen ruimte.

Anders letten ze veel te veel op elkaar, en eten ze niet rustig.

Ook omdat de jonge hond snel eet en de oude hond juist langzaam.

 

Spelen doen we alleen buiten, binnen liggen alleen wat knuffels.

 

Eten en speeltjes zijn triggers voor een hond dus als je dat al weg neemt, scheelt al een stuk.

En alleen gebruiken als jij het goed vindt en erbij bent.

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Je oudste heeft kennelijk erg veel moeite met je jongste te accepteren.

 

Een vraagje, je corrigeert je oudste als hij naar je pup hapt. Hoe doe je dit?

 

Honden leren door associeren. Als je je oudste corrigeert terwijl hij de pup ziet, kan hij straf aan je pup koppelen en zal je pup niet leuker gaan vinden.

 

Je moet zorgen dat ze elkaar wel leuk gaan vinden. Dit kan door iets leuks aan hun samen zijn te koppelen.

Zet ze elk aan een kant van je en geeft ze voertjes. Ze zien elkaar en er gebeurt iets fijns. 

 

Geef ze op afstand van elkaar hun eten, sta er tussen. Als je golden klaar is, hou hem op afstand, bij zijn bak en doe steeds een heel lekker voetje in zijn bak, net zo lang tot ook je pup klaar is. Daarna voerbakken weghalen en je golden mee nemen even weg van je pup.

Door eten voelen ze zich fijn. Als ze bij elkaar eten, kunnen dat gevoel met elkaar koppelen. 

 

Ga voorlopig niet met je pup spelen als je golden erbij is. Geef ze tegelijk aandacht of even met je golden een kort spelletje doen. Geef ze elk aan een eigen kant van de kamer een kluif. 

Iets fijns als ze bij elkaar zijn.

 

Ga je op cursus? Heb je een trainer of GT. Het beste is iemand bij je thuis te vragen om te kijken hoe het gaat.

 

 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Hier zijn ook 2 honden, 6 maanden en 13 jaar.
Het eten gebeurt hier niet gezamenlijk maar elk in een eigen ruimte.
Anders letten ze veel te veel op elkaar, en eten ze niet rustig.
 
Spelen doen we alleen buiten, binnen liggen alleen wat knuffels.
 
Eten en speeltjes zijn triggers voor een hond dus als je dat al weg neemt, scheelt al een stuk.
En alleen gebruiken als jij het goed vindt en erbij bent.
  "

 

 

Als roedel stabiel zou het best kunnen hier staan de bakken denk halve meter van elkaar .

Ik geef ze eten in de keuken en ga naar de woonkamer  Is al lang niet meer verkeerd gegaan en gaat het verkeerd haal ik ze uit elkaar en ga weer naar woonkamer

Angel probeerde in het begin ook cookie uit ,maar nu is het duidelijk dat ze niet in de buurt van haar etensbak moet komen

Net een knook gebeurd hier onder toezicht omdat elke kruimeltje wat blijft liggen al genoeg is voor  een onderonsje

Trees (Gast)

Amai, ik ben echt aangenaam verrast van jullie plotse vele reacties. Echte bedankt! Ik zat wat met mijn handen in het haar. Wel even wennen het idee dat ik niet meer met de pup mag spelen waar de oudste bij is. Deze van drie jaar wil namelijk niet zo graag spelen en de pup daarentegen komt continu met een speeltje af. Ik zal er dus moeten op letten.  Het idee van hen samen snoepjes geven, vind ik wel leuk. Ik merk dat als ik commando's oefen met hen samen ze dit heel goed doen en de pup continu naar de oudste kijkt om te zien welk commando hij moet uitvoeren. Ook de nieuwe heeft hij zo direct onder de knie. Misschien dit dus wat vaker doen en zonder commando maar gewoon lekker voeren . 

 

Suzanne, als ik de oudste zie focussen dan ga ik direct tussen beide honden staan. Ik corrigeer mijn oudste met de woorden: 'éla neen!' terwijl ik mijn wijsvinger opsteek. Hij kent dit goed. En als dit niet helpt dan door met mijn vingers  kort luid te knippen zodat hij uit zijn focus is of ik por hem kort in de nek. Dit helpt meestal wel. 

 

Ik probeerde vroeger al vaak dingen met hen apart te doen, maar als ik met de pup speel in de tuin, wil de oudste persé ook de tuin in en omgekeerd. Zelf als ik de pup meeneem naar twee kamers verder, hoor ik mijn lieve golden al janken in de keuken omdat hij niet mee mag. Gaan wandelen met slechts één hond is ook geen optie want de andere staat dan echt te huilen aan de poort en dit corrigeren lukt me niet goed. Een haat liefde relatie precies tussen die twee. 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Ja ik ben persoonlijk anders ,als ik wil spelen met de pup dan speel ik

Doet de oudere hond normaal dan kan hij meespelen ,doet hij vervelend dan corrigeer ik hem .Het is  aan jou hoe goed je de honden onder controle hebt en hoe kalm je kunt blijven  Bepaalde speeltjes  blijven  zeker in het begin opletten .

Ik ben ook geen type van honden scheiden ,geen onderscheid maken

 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Apart eten geven lijkt me geen ramp en qua spelen als ze beiden in dezelfde ruimte zijn zelfstandig laten spelen op hun eigen speeltje. En ik denk samen spelen even niet toelaten gezien wat je ook omschrijft over het touw/in het beroerdste geval speeltjes weg en beiden een apart speeluurtje geven met hun eigen speeltjes terwijl je met de ander een wandeling alleen maakt en erna andersom. Vast moment op de dag kiezen waarop je eerst de een apart neemt en spel doet of denkspelletje, en daarna de ander apart. Zo krijgen ze beiden apart hun spel aandacht en voor de band met je honden is dat sowieso niet verkeerd.

 

Het risico is wel dat er als dit voortzet er meer dingetjes insluipen dus je zou wat al genoemd is advies kunnen vragen aan een GT.

 

 

Hoe corrigeer je? 

 

 

Is er kort voor dit ging spelen iets verandert?

Je pup zou in de pubertijd kunnen zijn waardoor je oudere hond nu anders met de pup omgaat .

Doen jullie nog dezelfde dingen met de oudere hond als eerder?

Is er sprake van jaloezie?

 

Een GT zou deze situaties wellicht ook zelf eerst moeten zien voor die advies kan geven.

Mocht je voor een GT willen informeren zijn er op dit forum wat mensen die een aantal goede GT's kennen.

Niet elke GT is goed dus vooraf goed informeren is erg belangrijk. Want foute adviezen uitvoeren kun je een situatie ook mee verergeren.

 

Zolang er niemand mee heeft gekeken die weet waar die bezig is en bekend is met de rassen die je hebt, zou ik de situaties waarin het niet goed gaat uitsluiten, dus geen gelegenheid samen met speeltjes te spelen, niet in dezelfde ruimte eten, en naast gezamenlijke wandeling ook geregeld met beide honden apart wandelen.

honden page profiel ElenaElena

honden foto van Elena

Ik volg mee, hetzelfde probleem.

Sinds vorige maand een 11 maand oude st bernard erbij, alles was dik in orde maar sinds de laatste dagen vooral vandaag wilt de grote de kleinste aanvallen.

Wat ik nu ga doen ( heb gebeld met mn GT ), is elke dag samen wandelen maar met iemand erbij bv; men vader met de grote, ik met de kleine wandelen en de kleinste vooraan laten lopen ( wat hij eerst niet tolereerde en direct wou aanvallen ) zodat hij ziet dat ZIJ de 'baas' is.

Appart proberen te houden en doe dit wandelen zoveel je kan, begin met korste sessies, dan opbouwen. Elke dag ga ik nu 4/5 keer per dag 10-15 min samen wandelen.

Dit net gedaan en het ging goed, hij wou eens komen naar haar maar mn vader heeft dit direct gecorrigeerd. En dan met gerust gelaten.

Dinsdag gaan we nog eens naar de GT en ga ik meegeven wat hij tegen mij gaat vertellen :-)

honden page profiel ElenaElena

honden foto van Elena

Ohh oops net herlezen en zie dat ee buiten het eten en spelen geen problemen zijn

Trees (Gast)

Hey Elena, wandelen gaat hoor met de honden. Hier maakt mijn oudste zelf plaats voor de pup aangezien deze steeds tegen hem komt lopen maar ik zie dat hij dit wel vervelend vindt. Nochtans gebeurt er niets, ze lopen braaf naast elkaar, beiden wijd kwispelend met de tong uit de bek :)

 

Jaloezie hebben we echt proberen te vermijden. Steeds de oudste betrokken als we met de pup bezig waren. Dus bij het oefenen van commando's die de oudste al kan gaf ik hem ook steeds een snoepje als de pup het goed deed. Maar plots is er iets veranderd tussen hen maar ik heb niet zien aankomen wat. Mijn pup zijn 'hormonen' zijn wel aan het doorkomen merk ik . Hij is niet gecastreerd en staat vaak wel wat opgewonden. Misschien dat dit de oudste hond ergert? De pup maakt nochtans echt plaats voor de oudste.

 

Hoe ik corrigeer heb ik hierboven al beschreven: een kort geluid 'alé neen, of shht!' en als dit niet helpt een korte por in zijn nek. (Ceasar Milan  ) en dit helpt goed. 

 

Een GT hebben we nog niet geraadpleegd omdat ik nog bij mijn ouders woon en deze daar niet happig op zijn. Volgens hen moeten we in staat zijn het zelf op te lossen daarom dat ik ben gaan zoeken naar een goed forum en hier terecht kwam :) 

 

Nog een vraagje: als mijn pup iets fout doet (bv opspringen tegen mijn been) en ik corrigeer de pup (commando: neen!) dan zal de oudste direct naar de pup lopen en kort deze zijn nek vast houden. Geen agressie, gewoon direct op de pup aflopen, en de nek van de pup volledig in zijn bek nemen (geen beet, enkel vasthouden). In het begin was ik echt verschoten, maar het doet de pup geen pijn. Deze legt zich meestal direct neer  en dan wandelt de oudste rustig weg en  kijkt dan ook erg opgewekt alsof hij iets heeft van 'voila dat ging ook weer prima!' Moet ik hier op reageren? Of zegt mijn oudste enkel aan de pup dat deze zich moet gedragen?

 

 

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Hier 3 honden en altijd geef ik ze apart eten tegenwoordig.
Voor de verhuizing stonden er overal bakken met brokken de hele dag door en was nooit een probleem het probleem kwam pas toen wij verhuisden en ieder zijn stekje zocht. Vanaf dat moment eten de de grote honden vast aan de lijn in de tuin en de kleine eet dan binnen. Met kluiven net zo ook vast en de kleine binnen. Overigens kunnen de grote wel gewoon los in de tuin kluiven maar neem gewoon geen risico dat de kleine ff snel naar buiten piept want die is al 18 en geen partij voor honden van 60 kilo maar wel is hij de uitdager.
Dus gewoon apart voeren dat geeft rust en ze eten ook vaak wat rustiger en dat komt hun spijsvertering ten goede.

Maak er verder geen drama van het maakt alleen jou als roedelleider onzeker en daar heb je niks aan.



Weet ook niet of honden daadwerkelijk weten wat jaloezie is
Denk dat wij dat zo aanvoelen maar dat honden gewoon MEE willen doen.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Ik zou je oudste hier wel voor corrigeren (hoeft niet fors ) ,maar wel ff laten zien dat jij hem niet nodig hebt en je de situatie zelf wel aan kan . Kstttttttttt en alles onder controle

Anette (Gast)

Ik heb dit ook meegemaakt met mijn twee honden dan teven 

Mijn ene teef was ook heel jaloers en als zij maar dacht dat de andere te dicht bij mij kwam of aandacht kreeg werd het vechten bij mij werd dit van kwaad tot erger 

ook een therapeut  bij gehad en iemand van de dierenbescherming maar werd alleen maar steeds erger het was zeker elke dag vechten en de jongste won altijd dus de oudste had altijd bloed 

de honden therapeut Zag dat er zon grote spanning tussen die twee was dat als ze mekaar maar aan keken de jongste gelijk begon te vechten het was zo zielig de oudste hond werd onzeker en heel angstig gelukkig heb ik voor de oudste een ander thuis gevonden waar zij het heel erg naar haar zin heeft heb nog steeds via mail contact met deze mensen hoe het met haar gaat

in het begin heeft dit me veel pijn gedaan maar weet dat mijn oudste hond nu een gelukkig leven heeft

 

 

 

 

Trees (Gast)

Blijkbaar toch wel veel mensen die honden hebben die ruzie maken.

 

Anette, wel spijtig als je dan één hond moet wegdoen. Maar als het er tot bloedens toe aan toegaat, ja dan zien we dit soms als enige oplossing. Vooral als hulp van buitenaf niet helpt.  

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Waar ik aan denk, als je met je pup speelt, en de oudste straft omdat hij lelijk doet, zal door die straf de oudste niet een grotere afkeer krijgen voor de pup??

 

De oudste vond de pup al niet helemaal geslaagd, zo te lezen. 

 

Ik zou de speeltjes waar ze ruzie om krijgen weg halen en zorgen dat de oudste zich niet bedreigd of achtergesteld gaat voelen. 

Volgens mij moet de oudste het vertrouwen krijgen dat hij geaccepteerd wordt en volgens mij hoort daar niet bij de oudste weg te zetten of te corrigeren. Voorkomen dat je de oudste moet corrigeren en samen bij iets betrekken wat geen strijd oplevert.

 

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

" Waar ik aan denk, als je met je pup speelt, en de oudste straft omdat hij lelijk doet, zal door die straf de oudste niet een grotere afkeer krijgen voor de pup??
 
De oudste vond de pup al niet helemaal geslaagd, zo te lezen. 
 
Ik zou de speeltjes waar ze ruzie om krijgen weg halen en zorgen dat de oudste zich niet bedreigd of achtergesteld gaat voelen. 
Volgens mij moet de oudste het vertrouwen krijgen dat hij geaccepteerd wordt en volgens mij hoort daar niet bij de oudste weg te zetten of te corrigeren. Voorkomen dat je de oudste moet corrigeren en samen bij iets betrekken wat geen strijd oplevert.
  "

  Klopt ook wel ,je moet een evenwicht zien te vinden in corrigeren en het nog even aankijken .teveel corrigeren en te dicht erop zitten werkt averechts .

daarom is het o zo belangrijk dat je je honden kent en aanvoelt .

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^