Cayenne's pups

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Je vergeet het feit dat je pas 14 bent. Dat je niet weet welke problemen zich nog bij Cayenne kunnen gaan obtwikkelen, want wat als ze bijv HD heeft? Of een andere erfekijke ziekte?

 

Ook zeker niet aan gedacht dat puppen krijgen gevaarlijk kan zijn? Dat teef of puppen het niet halen? 

 

Tegen de tijd dat je haar laat dwkken ben jij 18. Dan heb je een uitgaansleven, een vriend misschien en een opleiding.

 

serieus.. waarom fokt iedereen er maar op los.

honden page profiel ALMALM

honden foto van ALM

Een vriendin van mij zit ook op school en haar teefje heeft een nestje pups gehad, ging helemaal goed en ze zijn allemaal goed terecht gekomen! ;-)

Waarom toch meteen al die negatieve reacties..

Cayenne is nog wel veel te jong nu, maar een nestje is op zich best mogelijk.. Niemand weet toch hoe Reneé haar leven eruitziet en hoeveel tijd ze heeft voor de pups? Ik weet zeker dat je alles zou geven om voor de pups te kunnen zorgen :-)


Maar denk wel goed na.. Er kan van alles mis gaan en er gaat wel veel tijd in zitten..

Ik heb totaal geen ervaring met fokken,maar op HP heb ik al een hoop geleerd haha ;-)

honden page profiel EllenLEllenL

honden foto van EllenL

Ik vind dat er al heel veel goede tips zijn gegeven, maar menen, probeer dit wat positiever te verwoorden.

Over het algemeen is de reden dat mensen fokken met hun hond, om het ras te verbeteren, dit is zowel gezondheid, karakter al uiterlijk. Het is dus belangrijk objectief naar je hond te kijken en te bedenken of Cayenne een meerwaarde is voor het ras. Is dit niet het geval, is het beter geen nest te fokken. Ik weet dat dit moeilijk en niet leuk is, want ik begrijp dat een nest hebben heel leuk lijkt.

Verder als je tips wilt, lijkt het me het handigst om een fokker van je eigen ras te contacteren, liefst de fokker van Cayenne, hij/zij zal je het beste wegwijs kunnen maken in wat allemaal nodig is en of Cayenne een meerwaarde is voor de fok.

Verder ben ik het ermee eens dat 14jaar jong is, dus je kan het enkel doen als je ouders er echt 100% mee achter staan.

Maar als dit allemaal in orde is kunnen jullie wel een nest fokken vind ik, je moet gewoon hulp hebben en er een objectieve kijke op hebben.

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

" De beste leeftijd, goh als het een eerste nest is zou ik niet te vroeg en niet te laat nemen.
Ik zou zeggen zo een 2.5 jaar, maar ook ik ben nog geen fokker enkel aan het voorbereiden.
 
Waar je die het beste vindt?
Hangt een beetje af van het ras en jouw doel. Als jij een show-nest wil voortbrengen ga je best kijken op shows naar reuen die goed presteren en de minpunten van jouw teefje aanvullen. Via het net kan je ook verschillende buitenlandse fokkers vinden en zo hun stamboom uitpluizen en bekijken of deze een match is voor jouw teefje.
 
Testen is rasafhankelijk, grotere rassen is bijna altijd HD en ED maar meestal komt daar wel een aantal andere testen bij. Daarvoor moet je het ras dat je fokt uiteraard eerst zeer goed kennen. Bij de Chi bvb wordt alleen PL verplicht maar aangezien ik vind dat ogen, hart en hersenen best ook getest moeten worden aangezien meerder andere kleine rassen daar last van hebben ga ik die ook testen. Het is maar net wat je zelf weet over je ras en wat je ziet bij andere rassen. (de chi is net zoals de cavalier een hond met een extreem hoofd, de cavalier heeft last van syri dus wil ik dat in mijn ras preventief uit gaan sluiten. Andere kleine rassen hebben ook last van hart een oog dus wil ik daar zekerheid over hebben enz enz).
 
Als je met stamboom wil fokken moet je in BE shows lopen, ik denk in NL niet. Maar het is altijd handig dat reu-eigenaars jouw teefje eens in het echt kunnen zien presteren op show, ook is een keurrapport handig om te weten wat de minpunten zijn van je hond (hoekingen, hoofd, borst, polsen, ...) Zo kan je een reu zoeken die deze min punten niet heeft en leer je ook meer weten over je hond.Als je al meer ervaring hebt met je ras kan je dat zelf ook redelijk goed zien.Meestal moet je (in BE toch) eerst DNA laten opnemen van de honden, dan een fokcertificaat behalen door een show te lopen en een zeer goed te halen, dan een dekkingaangifte, een geboorte aangifte + stamboomaanvraag doen. Bij de DA of de persoon van de vereniging komt dan chippen + linken aan stamboom en paspoort, na x aantal weken krijg je de stambomen dan toe. Als een pupje naar het buitenland vertrekt moet je een export pedigree aanvragen en deze aan de eigenaars in het buitenland bezorgen.Niet alleen een werpkist, ook vetbedden, een warmte lamp, flosdraad, halsbandjes voor de laatste weken en lintjes voor de eerste weken, een weegschaal, een puppy-ren, zo een pompje om de neusjes open te maken, veeeeel handdoeken, nagelknipper, borsteltje, boekjes om de gewichten in op te schrijven, ...
 
Een handig boek is het boek: rond de werpkist
 
 
 
 
Het eerste wat ik je in je stappen richting fokken kan aanraden is veel, zeer veel kennis opdoen over je ras. Geschiedenis, bouw, karakter, tekortkomingen, pluspunten, ... maak voor jezelf het ideaal beeld van je ras en bekijk hoe jouw teefje daar in past en bekijk wat ze nog mist.Zoek veel lijnen uit, pluis stambomen na, lees de geschiedenis e.d.
Je moet kunnen antwoorden op de vragen:
Wat is de kern van het ras dat je fokt/Wat is het beeld dat je hebt van jouw ras in de toekomst (voor mij is een chi de minicooper onder de honden, klein en goed in de stad maar ook zeer sportief en thuis op andere terreinen)Wanneer iemand je wat dan ook vraagt over je ras moet je hierop kunnen antwoorden, dus zoek ook uit hoe die ziektes in elkaar zitten waar je ras mee kampt, hoe vererven ze (tenzij dat niet geweten is), welke gevolgen hebben ze, wat zijn symptomen, in welke lijnen komen ze het meest en minste voor, enz enzBegin dus met research, daarna met praktijk gerichte research naar een reu die past in het beeld dat je vormde tijdens de eerste stap, daarna effectieve voorbereidingen zoals het testen van je teef/inkopen doen/wachtlijst aanleggen/...De voorlaatste stap is natuurlijk de dekking zelf, de dracht en de geboorte die je allemaal zou moeten in kunnen schatten aan de hand van de research die je deed + hulp van een andere persoon zoals een DA of fokker.
En dan de laatste stap is het opvoeden/socialiseren van jonge pups, hierbij moet je rekening houden met de karaktertrekken van je ras die uit research bleken (eerder gereserveerd ras moet je voldoende socialiseren met mensen zodat het niet omslaat in angst, een eerder nerveus ras moet je rust aan leren enz enz).Maak eventueel voor de dekking al een soort "agenda" waar je op schrijft welke socialisatie op welke dag (leeftijd) van de pups je wil doen: nageltjes knippen dag x, naar de markt dag y, kindjes laten langs komen dag z, wassen dag s, ...
 
 
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Dit zijn de stappen die ik onderneem en niet zo ver van nu koop ik dus een pupje aan dat zal passen bij mijn visie. Hopelijk groeit ze dan ook nog eens mooi uit 
Dus ik ben ook nog niet alle stappen doorlopen  (zit in de praktijk gerichte research ) "
 
 

"Over show:

eerst beginnen met ringtraining, dan een lichte show met niet teveel druk (een clubmatch bvb) en dan een grotere show

 

Je moet geen kennelnaam aanvragen als je niet meer dan 1x wil fokken, enige nadeel is dat de stamboomaanvraag net ietsje duurder is maar anderzijds is een kennelnaam aanvragen ook duur en veel werk...

 

Je hoeft ook niet bij de rasvereniging aangesloten zijn, het kan wel handig zijn maar hoeft niet. De rasvereniging stelt eisen op vlak van showresultaten (in BE doet sint hubertus ook eisen over show maar in NL geloof ik van niet).
De papieren van de testen moet je inderdaad, als het een verplichte test was, opsturen naar de RvB of sint hubertus"

 

"Hangt ervan af:

wil je aangesloten zijn bij de rasvereniging of niet? Zo ja dan moet je shows lopen want rasverenigingen stellen hun eisen aan shows

Zo nee, dan kan je geloof ik ook gewoon via de RvB te werk gaan en moet je geen shows lopen voor een stamboom.

 

Hier in BE is dat anders, ook ons overkoepeld orgaan stelt de eis dat je een ZG moet halen op een show of een foktoelating moet krijgen van een door de vereniging georganiseerde keurdag.

 

EDIT:

wat is het nut van een rasvereniging: zij kunnen je helpen en ondersteunen in jouw plannen, zij kunnen makkelijk aan de formulieren geraken en zij zetten je geboren pups op de site waardoor ze sneller eigenaars vinden.

Wat is niet zo handig aan een rasvereniging: als je het fundamenteel met hn beleid oneens bent, als zij vreemde eisen stellen die jij niet nodig vindt, je moet geld betalen om erbij te horen (niet zo gek veel hoor maar ik zegt het je maar)

Een rasvereniging is landelijk en is aangesloten bij de overkoepelende vereniging die goedgekeurd is door FCI.
Voor NL is dat de RvB, in BE is dat de KKUSH. Beiden zijn aangesloten bij FCI

Alleen rasverenigingen die aangesloten zijn bij de RvB zijn dus "juist" "

 

"Hier is de nederlandse vereniging voor belgische herdershonden

Je kan er hun eisen lezen, hun documenten raadplegen enz. Hier begint jouw research 

 

En hier kan je de eisen lezen die de RvB stelt bij het fokken"

 

"Ben je ooit al eens naar een show geweest?

In het algemeen he, gewoon kijken enz?

 

Zo nee dan zou ik toch even eerst kijken hoe zo een show er aan toe gaat, lift mee met iemand die er gaat showen en kijk hoe zoiets in zijn gang gaat.

Het is best apart hoor.

 

Als je wel al naar een show bent geweest en je weet dus wat te verwachten, dan zou ik zeggen goh waarom niet. Als jij denkt het te kunnen, doe het en heb plezier 

 

Ikzelf ga met Nabu naar een keurdag (minder afleiding voor hem) samen met mijn fokker, maar ben al een aantal x naar een show mee geweest met haar zonder dat ik zelf zou in de ring gaan"

 

"Blaffen en uithalen naar andere honden gaat op een grotere show zeker punten kosten...
Agressie of overmatige angst wordt niet echt geapprecieerd.

 

Ik zou zoals ik je al zei beginnen bij een clubmatch, dan zijn er alleen honden van dezelfde rasvereniging, meer geklets, minder druk (het gaat hem daar dan ook niet om punten halen om kampioen te worden).

Als je niet recentelijk naar eentje bent geweest zou ik zeggen: vraag eens rond wie hier op HP wel gaat om te showen en of je mee mag volgen hoe het in zijn werk gaat "

 

--------------------------------------------------------------------------------------

EllenL

Ik vind dat er al heel veel goede tips zijn gegeven, maar menen, probeer dit wat positiever te verwoorden.

Over het algemeen is de reden dat mensen fokken met hun hond, om het ras te verbeteren, dit is zowel gezondheid, karakter al uiterlijk. Het is dus belangrijk objectief naar je hond te kijken en te bedenken of Cayenne een meerwaarde is voor het ras. Is dit niet het geval, is het beter geen nest te fokken. Ik weet dat dit moeilijk en niet leuk is, want ik begrijp dat een nest hebben heel leuk lijkt.

Verder als je tips wilt, lijkt het me het handigst om een fokker van je eigen ras te contacteren, liefst de fokker van Cayenne, hij/zij zal je het beste wegwijs kunnen maken in wat allemaal nodig is en of Cayenne een meerwaarde is voor de fok.

Verder ben ik het ermee eens dat 14jaar jong is, dus je kan het enkel doen als je ouders er echt 100% mee achter staan.

Maar als dit allemaal in orde is kunnen jullie wel een nest fokken vind ik, je moet gewoon hulp hebben en er een objectieve kijke op hebben.

 

Nou persoonlijk: ik heb al mijn posts eens bij elkaar gezet. Ik vind niet bepaald dat ik negatief reageer. Het hoeft toch niet allemaal oohs en aahs te zijn, het is informatief. Je moet wel alle kanten van het verhaal kennen voordat je eraan begint he, beter van die te horen voor je begint dan tijdens he...

 

Fokken met Cayenne lijkt me eerder een zaak van haar ouders met haar erbij dan een zaak van haar met haar ouders erbij. Nu toch.

Eens Renée 18 is, is dit natuurlijk een andere zaak. Maar nu al beginnen met echte dingen zoals show en testen is momenteel, naar mijn aanvoelen, eerder een zaak van haar ouders. Die moeten het ook betalen. Dus ik wil wel graag weten dat haar ouders echt 100% achter haar staan.

 

Ik wil ook gaan fokken, ik ben overtuigd dat Nabu zijn lijn (buitenlandse lijn) nog gezond is en ik ben aan het zoeken naar een matchend teefje met een gezonde lijn. Mijn moeder zal mij in alles sponsoren maar wil zelf niet dingen opzoeken/uitwerken/... Ze wil mij ook helpen met een bevalling maar dan enkel om pups te wegen enz, ze zou overgeven van al het andere gebeuren.
Mijn moeder wil graag betrokken zijn voor 80% van het gebeuren. Stambomen uitpluizen vindt zij niet interessant maar eens ik met een aantal lijnen afkom en met haar ze bespreek vindt ze het wel leuk, maar zelf zoeken: neen.

Pups opvoeden: graag. Helpen bij de bevalling: neen ze zou overgeven.

Fokkers mailen en showen: neen. Trots zijn op behaalde kwalificaties en complimenten over Nabu incasseren: graag.

 

Dus zie je: ik betrek haar erbij maar ik ben degene die het échte werk moet doen.

Op je 14e kan je dit denk ik nog niet helemaal, meestal toch.

Dus behalve research kan Renée in mijn ogen nog niet veel doen, tenzij haar ouders de volle 100% willen helpen: want voor vervoer moet ze aan hen vragen, voor geld ook, enz enz...

Negatief vind ik mij niet, ik vind het juist heel objectief.

honden page profiel RenéeRenée

honden foto van Renée

OKe even een upje

honden page profiel S met L&B, † BifiS met L&B, † Bifi

honden foto van S met L&B, † Bifi

" OKe even een upje "

 Waarvoor?

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Wat wil je horen? Nog meer kritiek?

honden page profiel --

honden foto van -

Ik ga mee met de meeste adviezen die hier gegeven worden, zelf zie ik het niet zo als kritiek. Maar, het is een goed iets om iemand heel duidelijk te maken dat fokken niet alleen rozengeur en maneschijn is.... 

 

Renee, ik snap dat het je leukt lijkt e.d. maar fokken is véél meer dan dat.... Saartje heeft het super goed uitgelegd en verwoord... Als ik jou was Renee, zou ik die tips en advieze goed doorlezen en nagaan als je tóch wilt fokken.... 

honden page profiel RenéeRenée

honden foto van Renée

Ik heb toch allang besloten dat ik het ga doen, mits ze op alles goed gekeurd word natuurlijk. Het is ook het project van mijn ouders die laten zich echt niet van hun plan afbrengen door mensen die ze niet kennen.
Het is toch juist goed dat ik me nu al inlees? Of hebben jullie liever dat ik er Gwoon een reu bijzet?!

Het enige wat ik wil is tips, ervaringen informatie...

honden page profiel Binky & baasje Binky & baasje

honden foto van Binky & baasje

Liever dat je er gewoon een reu bijzet? Wat is dat nou weer voor loos argument...

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Nu schuif je het af op je ouders terwijl je heel duidelijk was. Jij was namelijk degene die het zo graag wilde. Niet eerlijk om dan net te doen alsof je ouders het zo graag willen en dat jij er dus niets aan kan doen.

 

honden page profiel RenéeRenée

honden foto van Renée

ik bedoel daar mee te zeggen dat het alleen maar goed is dat ik me zo lang van te voren al bezighoud met de voorbereiding. Weet ik hoeveel "fokkers" er zijn die gewoon reu bij teef bingo denken. Die sturen jullie ook geen mailtjes dat ze gek in hun hoofd zijn (ja iemand heeft mij zo n mail gestuurd, ikzou zeggen schaam je...) help me Gwoon aan tips en ervaringen of sluit HP af en ga verder met je leven

honden page profiel RenéeRenée

honden foto van Renée

"

Nu schuif je het af op je ouders terwijl je heel duidelijk was. Jij was namelijk degene die het zo graag wilde. Niet eerlijk om dan net te doen alsof je ouders het zo graag willen en dat jij er dus niets aan kan doen.


 

"
natuurlijk wil ik het graag
Maar ik kan er idd niks aan doen, behalve proberen te zorgen dat alles zo goed mogelijk gaat, en daar was ik in dit topic mee bezig

honden page profiel --

honden foto van -

Ik kan me goed voorstellen dat mensen hier over vallen. Ik ken je verder niet Renée, dus ik ga ook niet lopen oordelen of wat jij graag wilt doen wel of niet goed is. Ik weet niet hoe jouw leven eruit ziet, en ook niet hoe dat er over 2 jaar uit ziet.  In 2 jaar kan er heel veel gebeuren, je bedenkt je misschien wel, of niet en dan heb je heel erg veel tijd om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden.

 

Ik vind het wel heel goed van je dat je je zo vroeg gaat inlezen.  Er zijn genoeg 14 jarige die niks van fokken afweten.  Misschien denk je over een jaartje of 2 wel ach, ik wil helemaal geen nestje.   Ik vind dat het wel even gezegd mag worden dat het fijn is dat je alles zo goed volgens de regeltjes wilt doen van het verantwoord fokken.  Je kunt het ook zo bekijken; je mag dan nog wel 14 zijn, maar er zijn ook genoeg volwassenen die zich niet inlezen over fokken en zoals je al zei zomaar een reu bij de teef zetten. Hoppa, nestje, hartstikke leuk.  Waarschijnlijk weet je al veel meer dan hen. Als je ouders je goed begeleiden, verantwoordelijk zijn voor het nest en er 100% achter staan zie ik daar ook geen problemen mee.  De fokker van Saar had ook een zoon van 15 die gek was met de pups en hielp met de verzorging, ik zie daar het probleem niet van in zolang (zoals hier boven al staat maar ik herhaal het even)  de ouders verantwoordelijk zijn.

 

Over wat Cayenne toevoegt aan het ras? Geen idee, ik ken Cayenne helemaal niet, en jij kent haar het beste.  Mij leek het ook erg leuk om met Saar een nestje te fokken in de toekomst toen ze nog pup was. Nu is die toekomst er, en wat goed dat ik dat niet gedaan heb, haha! Zou er niet aan moeten denken zelfs... Dat bedoel ik niet vervelend, daarmee wil ik alleen aangeven dat er nog een hele hoop kan veranderen in 2 jaar.

 

Wat vervelend dat je zulke mailtjes krijgt over gek zijn in je hoofd. Dat is natuurlijk niet leuk, trek je er niks van aan. Jammer dat die mensen zo snel op hun teentjes getrapt zijn over iets waar zij in principe niet veel over kunnen oordelen.  Ik ben geen fokker, weet in grote lijnen wel hoe en wat maar ik kan je geen adviezen geven. 

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Ik heb mijn bijdrage al geleverd, als je verder nog concrete vragen zou hebben beantwoord ik ze graag.

 

Maar gewone tips?

Die heb ik hierboven al gegeven.

honden page profiel --

honden foto van -

Jij zorgen dat het goed gaat? Een kjnd geef je deze verantwoordelijkheid niet... er zijn genoeg honden toch
Het voelt voor mij alsof dit een pretnestje wordt...


honden page profiel --

honden foto van -

" Het is absoluut geen angst agressie
We willen een nestje zodat ik een pup kan houden en mijn nicht wil er een, mijn vader heeft altijd al een keer een nestje gewild
En wat Cayenne aan het ras

toevoegd? Ze lijkt op haar opa die wereld kampioen is, maar ze staat wat mooier hoog op haar
poten "


Er zijn toch al genoeg fokkers? Neem daar een pup van... dit heeft echt geen toevoeging aan het ras zoals er eerder is gezegd..

honden page profiel --

honden foto van -

" Jij zorgen dat het goed gaat? Een kjnd geef je deze verantwoordelijkheid niet... er zijn genoeg honden toch
Het voelt voor mij alsof dit een pretnestje wordt... "

 

Letterlijk genomen is het ook een pretnest. Ergnens in dit topic las ik dat haar vader het altijd al leuk leek om een nestje te fokken.

 

Het gaat om de leuk (wat ik enerzijds wel snap, en anderzijds wat minder vind), niet om een kennel te starten o.i.d.

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

Persoonlijk zie ik het probleem niet in van een pretnestje zolang het verantwoord gebeurt. Ze geeft aan zich goed te willen voorbereiden en alles op de juiste manier te willen doen. Ja, ze is jong maar ook tieners(want ze is een tiener, geen kind meer) kunnen meer dan je denkt. Ik heb op mijn 15de mijn zusje haar kat moeten helpen met bevallen omdat de eerste kitten verkeerd om lag. Er zijn tieners(waaronder ik, toevallig) die met die leeftijd al voor hun zieke ouders moeten zorgen bijv.

 

De ene tiener is natuurlijk de andere niet, maar er zijn heus tieners die verantwoordelijkheid aan kunnen. En dan heeft ze haar ouders er ook nog bij die dus ook ondersteuning geven. Ik begrijp de reacties hier helemaal, gezien het aantal onverantwoorde oeps/pret/etc. nestjes maar om nu te zeggen dat ze dit vanwege haar leeftijd niet aankan vind ik wel heel kort door de bocht.

 

Ik snap dat "toevoeging aan het ras" ook wel, maar ik denk dan toch een beetje, moet ALLES een toevoeging zijn? Zolang je er niet op achteruit gaat en het twee gezonden honden zijn, die gezonde pups kunnen voortbrengen zie ik dat probleem niet.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep

honden foto van Merp & Miep

En de meeste reacties worden niet zo handig verwoord... 


Renée ik vind het heel goed dat je hier al informatie in komt winnen en je jezelf twee jaar de tijd vind om je te oriënteren en meer kennis op te doen! Ik vind echter ook dat jouw ouders dit ook moeten doen, want ik vind het niet verantwoord om dat alleen aan een kind over te laten. Dat jouw ouders je hierbij willen betrekken vind ik prima en het lijkt mij ook erg leuk voor jou! Alleen ik vind wel dat het bij betrekken moet blijven en dat ze jou niet de leiding moeten geven. Dit heeft niks met jou als persoon te maken, maar een volwassene kan een situatie (in de meeste gevallen) het beste overzien. 

 

Als eerst lijkt het mij belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jullie willen bereiken met dit nest. Zoals ik het nu lees lijkt het er op dat jullie graag een nestje willen omdat jullie (en je nichtje) daar graag een puppy uit willen aanhouden. Het is echter wel zo dat Belgen vaak grote nesten krijgen en je voor de overige puppy's ook een huisje moet zien te vinden. Daarom lijkt het mij handig dat je een bepaald doel voor ogen hebt. Dit kan het fokken van een huishond zijn, maar ook het fokken van een hond die het goed doet in de sport of op shows. 

 

Vervolgens lijkt het mij erg belangrijk dat je kritisch over je eigen hond bent. Ik gelezen dat Cayenne een vorm van angstagressie heeft (dit ontkende jij even later weer). Ik vind het persoonlijk nogal riskant om hiermee te gaan fokken, want ik zou liever geen hond met angstagressie kopen en dan zeker geen sterke herder. Ook is het belangrijk dat je naar de bouw van jou hond kijkt. Een herder is een werker, qua bouw moeten zij instaat zijn om dit werk uit te voeren. Verder is de gezondheid ook erg belangrijk! Je geeft al aan dat Cayenne getest gaat worden, dat vind ik stap één. Ik vind het namelijk ook belangrijk dat een hond op meer ziektes wordt getest en niet alleen op het verplichte rijtje en dat je de stamboom van jouw hond analyseert. Er zijn namelijk genoeg ziektes waar niet op te testen valt (denk aan epilepsie, kanker, allergieën, etc.) en door een stamboom te analyseren kan je er achter komen of dit een probleem speelt in de lijnen van Cayenne. 

 

Verder lijkt het mij erg handig als jullie (als gezin) ook literatuur over fokken gaan lezen en eventueel een KK1-cursus gaan volgen. Hopelijk kan je fokker je ook bij alles helpen. 

 

Bij het vinden van een reu moet je ook erg kritisch zijn en precies op dezelfde punten als bij jouw teefje. Ook is het belangrijk dat de reu de minpunten van Cayenne aanvult en Cayenne de minpunten van de reu aanvult. 

honden page profiel Sigrid, Sandy, Diva & NalaSigrid, Sandy, Diva & Nala

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

Pff ik zeg al niks meer !

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Nog andere tips? Denk na over wat je met de pups gaat doen wanneer ze bijvoorbeeld een open gehemelte, hardruis of knikstaart hebben. Jij zult als fokker moeten beslissen over leven en dood bij de pups. Jij bent de persoon die ze in leven houdt of ze laat sterven. Mocht er dus iets aan de hand zijn met een pupje dan is het aan jou de keuze hoe je er mee om gaat.

Een andere keuze die je misschien zult moeten maken is kiezen tussen Cheyenne of de pups. Welke laat je leven? En als Cheyenne met de bevalling komt te overlijden zul je een back-up plan moeten hebben. Net als wanneer Cheyenne helemaal geen pups heeft. Ze blijft toch de eerste tijd melk produceren, dat zorgt voor stuwing in de tepels en als je daar niets aan doet gaat het flink ontsteken.

 

Kijk niet alleen naar de leuke kant van het fokken, maar denk ook heel goed na over de risico's die het met zich mee brengt. In het (voor mij) ergste scenario raak je de moeder kwijt. Het is geen doom scenario, die kans is echt daadwerkelijk aanwezig.

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

" Trouwens je weet toch ook dat het heel erg mis kan gaan ?! "

 

Ik denk dat ze daar inmiddels ook wel achter is. Maar het kan net zo goed misgaan bij een fokker van 30 jaar oud als bij een 14-jarige (met begeleiding!). Als ze goed begeleidt wordt zie ik het probleem niet... Je weet van te voren nooit of het goed of fout gaat, het blijft immers de natuur. 

 

Ik ben allang blij dat ze haar best doet door zich in te lezen en haar hond te testen op afwijkingen, daar zouden veel andere mensen nog wat van kunnen leren.

 

 

 

 

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"  

Ik denk dat ze daar inmiddels ook wel achter is. Maar het kan net zo goed misgaan bij een fokker van 30 jaar oud als bij een 14-jarige (met begeleiding!). Als ze goed begeleidt wordt zie ik het probleem niet... Je weet van te voren nooit of het goed of fout gaat, het blijft immers de natuur. 

 

Ik ben allang blij dat ze haar best doet door zich in te lezen en haar hond te testen op afwijkingen, daar zouden veel andere mensen nog wat van kunnen leren.

 

 

 

  "

 

Nou sorry hoor zal al niks meer zeggen !

honden page profiel Iris, Lynn & Sam   Iris, Lynn & Sam goedgekeurde fokker

honden foto van Iris, Lynn & Sam

"  Nou sorry hoor zal al niks meer zeggen ! "

 

Sorry dat je het waarschijnlijk zo heb opgevat, dat was helemaal niet de bedoeling... Ik gaf mijn mening en ik heb jouw stukje tekst even gequote. Ik ben het namelijk met je eens dat er dingen mis kunnen gaan 

 

Echt, ik bedoelde het niet naar! Ik ben juist blij dat je mensen wijst op dingen die mis kunnen gaan  Alsnog sorry, Sigrid!

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

We kennen Renee hier nu toch al een tijdje en weten dat een hart voor dieren heeft. 

Ja ze is nog jong, maar mag toch vragen nietwaar ? En waarom zouden alleen kwekers nestjes mogen hebben ? Als de beide ouders gezond zijn willen wel meer mensen, een nestje eens laten komen. Zijn ze daarom slechter ? Moeten al die doemscenarios dan uitgebreid gegevn worden ? Vind ik beetje overreageren. 

Renee is geen broodfokster van MP hoor, ben ik zeker van. 

 

En wat die vervelende pb's betreft. Ik weet al wie denk ik, ik heb er lang geleden ook van haar gehad. Niks van aantrekken Renee.  Informeer je, leg alle voor en nadelen maast mekaar en probeer vanuit je verstand dan later te beslissen. Later.....later ..

honden foto van Sigrid, Sandy, Diva & Nala

"  

Sorry dat je het waarschijnlijk zo heb opgevat, dat was helemaal niet de bedoeling... Ik gaf mijn mening en ik heb jouw stukje tekst even gequote. Ik ben het namelijk met je eens dat er dingen mis kunnen gaan 

 

Echt, ik bedoelde het niet naar! Ik ben juist blij dat je mensen wijst op dingen die mis kunnen gaan  Alsnog sorry, Sigrid! "

 

Geeft niet was van mij ook niet goed dat ik zo reageerde snap wel wat je bedoeld maar ik kreeg het idee dat Renée alleen aan de leuk dingen aan het denken is/was

honden page profiel Claire & Tess & BonnyClaire & Tess & Bonnygoedgekeurde fokker

honden foto van Claire & Tess & Bonny

Hoi Renée,

 

ergens in dit topic heb ik gelezen dat jij zegt dat ze lijkt op haar opa die wereldkampioen is geworden... 

 

Mijn tip zou zijn om meteen contact op te nemen met de fokker/eigenaar van die opa... Als dit een serieuze fokker is dan kan die jou heel goed helpen.... Ook met het advies of je wel of niet met je eigen hond moet fokken qua verbetering van het ras.... 

 

Ga svp niet fokken om het fokken... Doe het alleen als het iets toevoegt aan het ras... En werk dan samen met echte kenners van het ras qua uitzoeken welke reu genetisch  het beste past.... 

 

Veel werk, maar echt de moeite waard als je het echt goed bedoeld met je hond en een eventueel nestje.... En wees ook bereid om te accepteren dat het gezien de genenpool van je hond of iets anders wellicht geen goed idee is om een nestje te krijgen.... Doe het niet omdat JIJ het zo graag wil... 

 

 

honden page profiel JennyJenny

honden foto van Jenny

" Hoi Renée,
 
ergens in dit topic heb ik gelezen dat jij zegt dat ze lijkt op haar opa die wereldkampioen is geworden... 
 
Mijn tip zou zijn om meteen contact op te nemen met de fokker/eigenaar van die opa... Als dit een serieuze fokker is dan kan die jou heel goed helpen.... Ook met het advies of je wel of niet met je eigen hond moet fokken qua verbetering van het ras.... 
 
Ga svp niet fokken om het fokken... Doe het alleen als het iets toevoegt aan het ras... En werk dan samen met echte kenners van het ras qua uitzoeken welke reu genetisch  het beste past.... 
 
Veel werk, maar echt de moeite waard als je het echt goed bedoeld met je hond en een eventueel nestje.... En wees ook bereid om te accepteren dat het gezien de genenpool van je hond of iets anders wellicht geen goed idee is om een nestje te krijgen.... Doe het niet omdat JIJ het zo graag wil... 
 
  "

 Van wat ik van Renee heb gelezen is ze hartstikke verantwoordelijk bezig. Ze laat alle testen doen en natuurlijk zet ze het fokken niet door als daar problemen uit blijken.

 

Toch nog even over het "toevoegen aan het ras". Zolang je er niet op achteruit gaat zie ik het probleem er niet van in om een nestje te willen van 2 geteste, gezonde, honden. Het gebeurt verantwoordelijk, ze bereid zich zo goed mogelijk voor, wat is het probleem dan?

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: Dekken
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^