Advies nodig voor puberpup.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MPCMPC

Hee allemaal,

Ik heb hier een puber van bijna 6 maand. Bijna alles gaat goed.

Maar nu zit ik er dus mee dat als ik ga wandelen en hij krijgy door dat we terug gaan dan gaat hij in je schoenen hangen en in je benen happen.
Ik kan stilstaan en wachten tot hij stopt, doorlopen en hem aan de riem van mij weg houden maar niks helpt. Of 1 seconde en het spel begint opnieuw. Verder als hij iets niet mag en ik zeg nee of wat dan ook dan wil hij nog wel eens tegen mij in gaan door te bijten of te blaffen.

Heeft iemand tips? Want ik wil hem niet verpesten door nu verkeerde keuzes te maken.

Anoniem (Gast)

Hey Mylene. Ik heb een vraagje voor jou. Beloon jij je pup aan het einde van de wandeling als je terug thuis bent? Als je dat niet doet, moet je dat eens proberen. Want na enkele keren kent hij dat dan een beetje. De eerste keren zou ik het gewoon doen na elke wandeling en als je het gevoel hebt dat hij het een beetje kent moet je hem enkel nog belonen als hij met de terugweg ook braaf is geweest. Als hij de beloning niet verdient moet je wel zorgen dat hij weet waarom hij de beloning niet verdient. En als je hem nu al wel beloont een het blijft hetzelfde, moet je misschien eens een andere wandeltoer nemen. Zodat hij niet goed weet wanneer jullie terug naar huis aan het lopen zijn. Bv. een blokje rond maken. En dikwijls afwisselen van wandeltoer. Dat kan nooit kwaad en voor jou is het ook leuker! En anders is er ook nog een kleine kans dat het na zijn 'puberteit' vanzelf over gaat. Mijn hond deed ook dingen toen, die hij nu niet meer doet. Veel succes! En ik hoop dat mijn tips je een beetje zullen helpen! Ik duim voor jou! 

honden page profiel SaruSaru 3 doggies

Hoi Mylene.

Maak van de wandeling een groot avontuur vol onverwachte hoogtepunten voor je pup. Dit doe je door op willekeurige momenten regelmatig wat leuks te doen.

- Serieus aandacht vragen: "Pietje, let op!" (of hoe je het op de puppycursus ook hebt aangeleerd), als hij je aankijkt, prijs hem enthousiast en geef bv een stukje kaas. Loop dan gewoon weer door zodat de pup weer gewoon vooruit hobbelt.
- Speels aandacht vragen: "Hey Pietje, spelen? :-D" en daag hem uit met zijn favoriete speeltje, eventjes een trekspelletje doen bijvoorbeeld. Loop dan weer gewoon door.
- Onaangekondigd gek gaan doen: beetje huppelen en draaien en in je handen klappen en kraaien zodat de pup waarschijnlijk spontaan ook om je heen gaat huppelen en bokkesprongen gaat maken. Bijten uiteraard niet toestaan. Dan weer gewoon doorlopen.
- Korte oefening: aandacht vragen, simpel commando geven wat hij al (redelijk) beheerst, enthousiast prijzen en belonen.

Het voordeel is meteen dat hij zeer oplettend op je zal worden, omdat jij het leukste bent van de wijde omtrek, en niet denkt "oh ze zegt mijn naam, de pret is over".

Doe dit op de heenweg al, dan kun je ook meteen peilen waar hij het beste op reageert, en gebruik deze tactiek dan op het moment dat je van plan bent om aan de terugweg te gaan beginnen. Je lokt hem zo de terugweg in en grote kans dat hij zich dan niet zal gaan verzetten. Hou op de terugweg de lol er goed in.

Doe dit steeds. Zo wordt wandelen een plezier en leert hij dat er niks vervelends is aan de terugweg en een onderdeel wordt van de wandeling.
Is je pup erg hardnekkig, wandel dan op de heenweg normaal, en pas de bovenstaande dingen pas toe vanaf het moment van omkeren. Dan wordt de terugweg het leukste deel van de wandeling!

Veel succes! Laat je ons weten hoe het gaat?

honden page profiel RVSRVS 3 doggies

honden foto van RVS

Zorg dat hij niet weet wanneer het einde wandeling is dus verander de route waarbij je ook gewoon jullie huis een keer voorbij loopt

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Ik zou zeggen je pup is doodmoe,en overprikkeld geraakt,til hem naar huis(als dat nog lukt qua gewicht) en houdt er de volgende keer rekening mee dat je net even korter moet wandelen,zodat hij wél de gehele wandeling trekt-lekker mee kan lopen,zonder zo over de 'zeik'te raken van de moeheid en vele prikkels.

 

Houdt ook rekening met wat de de dag er voor hebt gedaan of de afgelopen dagen;op visite gaan of thuis krijgen,lang naar het bos geweest,naar een nieuwe plek geweest,alleen thuis geweest,(te veel) interactie gehad met meerdere honden.

Allemaal situaties waardoor je hond moe wordt en goed van moet kunnen uitrusten.

Doe je dat niet,dan kan het zijn dat een hond niet bijtrekt ,niet goed uit kan rusten en dan kunnen ze ook minder hebben.

 

Als je denkt aan zo'n wandeling,hoe lang loop je gemiddeld,loop je in de buurt of ga je verder weg wandelen(met de auto,of OV),hoeveel hondjes kom je onderweg tegen waarmee hij kennis maakt?

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

"  Verder als hij iets niet mag en ik zeg nee of wat dan ook dan wil hij nog wel eens tegen mij in gaan door te bijten of te blaffen.

Heeft iemand tips? Want ik wil hem niet verpesten door nu verkeerde keuzes te maken. "

 De manier waarop je hem aanspreekt(lichaamshouding) is te dreigend.Daarom reageert hij verdedigend,hij voelt zich geïntimideerd.

 

Probeer dingen te voorkomen die hij niet mag ,ruim spullen goed op.

Heeft hij iets te pakken,dan loop je een stukje van hem weg,geef je hem ruimte,je roept hem met een hele blije stem,hij komt met of zonder het voorwerp wat hij niet mag hebben...voor het komen beloon je met iets lekkers.Heeft hij het voorwerp nog in zijn mond,dan laat je het lekkers langs zijn neus 'glijden'voor de geur en dan zal hij het voorwerp los laten...dan kun je meteen het commando 'los' er bij zeggen (leert hij de betekenis van 'los' ,kun je zo ook goed gaan oefenen) en beloon je hem voor het los laten.

 

 

Voordat je denkt...'maar dat beloon ik hem dus voor iets wat niet goed is- een voorwerp pakken betekend lekkers krijgen'.... nee dat is niet zo,je beloont een hond voor zijn laatste actie en dat was het komen(luisteren) en/of ook het voorwerp los laten 

 

Iedereen blij ,geen strijd van maken.

honden page profiel ElenaElena 3 doggies

honden foto van Elena

Zit ook met een puber van 11 maanden, wat zijn het schatjes he.. Haha.

Ik heb het probleem niet dat hij bijt in de kuiten maar wel dat hij heel soms tegentrekt ( is hij eigenlijk zo goed als afgeleerd ) wat ik heb gedaan is als ik wandel ga ik naar een park waar hij zich helemaal kan uitleven dan ga ik ook met een balletje gooien die hij mooi terug brengt. En tussendoor doe ik ook gehoorzaamoefeningen. Dus tijdens het wandelen als ik op een rustig plekje ben doe ik dit, gaat heel goed trouwens. Je zit wel soms meer dan 2 uur weg maar je hond heeft daar deugd van, niets beter dan lekker lang buiten zitten en bezig zijn met je puber. Hij gaat heel graag naar huis dan en ploft zich neer in zn mandje, ook als hij tegenstribbelde vroeger lokte ik hem met een worstje zalig voor hem, ze gaan dan met plezier naar huis om de worst op hun gemak op te peuzelen. Als je thuiskomt idd goed belonen. Binnen de 30 min staat de mijne alweer hyper te doen om buiten met de bal te spelen, toon ook dat je thuis heel veel plezier kunt hebben. Heb de mijne nu een maand en alles is al heeeeeeel veel verbeterd door deze dingen. Heb wel geluk dat hij lui kan zijn tijdens het wandelen ;-) vandaag had hij geen zin meer om te wandelen en zat neer tot meneer weer zin had om verder te gaan. Nu hoop dat deze loktips helpen. En als hij bijt vooral kalm blijven en niet staan roepen, beste is niets zeggen en zorgen dat je hem weer stil krijgt, als hij stil zit geef hem dan ook een snoepje. Oja en niet verder wandelen als hij dit doet echt stoppen en wachten tot hij uit zichzelf zit dan tonen ze aan dat ze kalm zijn. Heeft men gedragstherapeut gezegd want de mijne hapt dan weer als hij overprikkeld is als ik thuis in de tuin met hem speel.

honden page profiel LindaLinda 3 doggies

honden foto van Linda

Het is belangrijk dat je weet wat voor karakter je hond heeft. Is hij een tikje onzeker of juist heel zeker van zichzelf. Hierop moet je namelijk jouw eigen gedrag ook enigszins aanpassen.

 

Als je hond relatief onzeker is, kun je beter je stem niet heel boos laten klinken of over je hond buigen etc. Het kan dan zijn dat hij inderdaad reageert alsof hij bedreigd wordt.

 

Wat de wandeling betreft. Hoe lang ga je met hem wandelen? Doet hij dit ook bij korte rondjes? Het is natuurlijk vervelend dat je, je hond van je benen af moet houden als je naar huis wandelt.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik ga helemaal mee met Soraya. Ik heb het hier met Mikey ook gehad, niet perse op de terugweg, maar hier was dan ook de wandeling net te lang/ te druk/ of de dag ervoor te druk.

Boos worden werkte hier helemaal niet en dan werd ze nog 'moeilijker' omdat ze dat ook niet begreep. Afleiden, aandacht vragen, commando 'naast' geven met een snelle beloning erachteraan voor 1 stapje naast en dat soort dingen zorgde er wel voor dat het happen onderbroken werd en we snel weer terug konden :)

Ik zie het ook niet als spelen, maar als frustratie en het even niet meer weten wat te doen. En dit geeft ook niet, want daar ben jij als rustige en 'volwassen' baas voor om het juiste voorbeeld te geven en je pup te begeleiden, door gewoon rustig door te lopen en/of dingen te vragen die je wel wilt zien (en dit rustig belonen).  

 

Ik las ergens de tip belonen als je terug bent.. dat kan werken, maar dit moet je niet te lang als vaste gewoonte maken en ook het moment waarop zou ik afwisselen (thuis, een paar meter voor huis, aan het begin van de terug weg, thuis enz.).

Dat is mijn ervaring namelijk, omdat ik een tijd Mikey altijd iets gaf toen we weer thuis kamen, en toen begon het namelijk tegen me te werken. Mikey ging de laatste 10tallen meters trekken, zo van, kom doorlopen, thuis staat mijn lekkers te wachten ;) Dit was ook weer niet de bedoeling :)

 

Nog even over het 'nee' zeggen: Het is een menselijk iets dat wij vaak denken dat een hond het begrijpt. Maar vaak is een nee helemaal niet zo duidelijk voor een hond, en komt het alleen maar binnen als een boze baas.

Ik zou je aanraden om in verschillende situaties eens te oefenen met het aanbieden van alternatieven en dit belonen ipv nee zeggen.

Dat klinkt moeilijker dan het is hoor, en als je er handig in wordt werkt het super prettig.

- Stel hij staat tegen de koelkast aan te krabben, dan ipv nee, roep je 'hier'. Hij komt en je doet belonend, leidt hem even af en het krabben zelf krijgt helemaal geen aandacht.

- Stel hij pakt iets vast dat hij niet mag, ipv nee, houd je hem iets lekkers voor of een heel leuk eigen speeltje en pakt hij dit (ruilen dus) dan heel goed belonen. (iets anders = negeren, eigen speeltje/lekkers = helemaal leuk)

- Stel hij springt op bij bezoek, ipv nee, zorg je dat je gelijk in de deuropening je bezoek bewapend met een snoepje en laat ze hem vragen te zitten. Het zitten natuurlijk belonen.   Enz...

 

Hoe meer je hond leert wat je wel wilt zien en dat hem dat ook heel veel aandacht oplevert, hoe vaker hij dit gedrag zal herhalen. De dingen die je niet wilt negeren. (want ook nee is aandacht.) Hij zal zelf steeds meer kiezen zich netjes te gedragen, want dat levert hem het meeste op :)

 

Gr. Alexandra

honden page profiel MPCMPC

Bedankt voor alle tips! 

Soraya, ik denk niet dat het overprikkeling is. Want geloof het of niet, als ik om draai en terug loop dan is het bijten over. En hij doet het echt alleen op de terug weg.

Als ik hem afleid door wat lekkers boven zijn neus te houden dan gaat het vrij goed, maar dat werkt ook niet de hele tijd. Maar in elk geval beter dan niks..

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

" Bedankt voor alle tips! Soraya, ik denk niet dat het overprikkeling is. Want geloof het of niet, als ik om draai en terug loop dan is het bijten over. En hij doet het echt alleen op de terug weg.Als ik hem afleid door wat lekkers boven zijn neus te houden dan gaat het vrij goed, maar dat werkt ook niet de hele tijd. Maar in elk geval beter dan niks.. "

 

Het is wel belangrijk dat je het lekkers als een beloning gebruikt voor goed gedrag en niet als reactie op het bijten. 

Dus eerst een commando of uitnodiging met je stem of met handgebaren en pas daarna, bij goed gedrag, het lekkers te voorschijn halen. 

 

Als hij 'kliert' (om het dan maar even zo te noemen) en je haalt op dat moment een beloning te voorschijn is dat een verkeerde timing en beloon je onbedoeld het gedrag.

 

In extreme gevallen kan je het lekkers wel als afleiding gebruiken, maar ook dan kun je hem beter eerst alleen uit de bijt-modus lokken, dan een commando als bijvoorbeeld 'naast' of 'volg' en pas dan na enkele passen netjes naast heeft hij het lekkers verdiend - zodat het echt gekoppeld wordt aan het naast lopen en niet aan het bijten.

 

Klinkt wat vaag allemaal, maar hoop dat je het een beetje snapt ;) 

Want een beloning wordt gekoppeld aan de laatste actie van je hond en als je hond bijt en je haalt dan wat lekkers te voorschijn kan hij het bijten gaan herhalen om te zorgen dat jij dan weer wat lekkers tevoorschijn haalt, snap je. 

 

Op het moment dat je terug loopt herkent je hond de weg, ontspant hierdoor meer en dan komt er van alles uit. Draai je weer terug, dan wordt alles weer even spannend - wat gaan we doen, waar gaan we heen, wat is daar, en daar ..enz. En die 'spanning' leidt hem af van het bijten. Loop je dan weer terug, dan wordt kan hij weer meer ontspannen - herkent de weg, niets nieuws, niets bijzonders - en de opgebouwde spanning komt er dan weer uit.

 

Je zou kunnen proberen wat er gebeurt als je bijvoorbeeld echt alleen even de overkant loopt en dan gelijk weer terug. Als hij dan niet bijt, dan heeft het denk ik toch met de indrukken van de wandeling te maken. 

 

Gr. Alexandra

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Beetje late vraag eigenlijk, maar misschien kun je wat over je hond vertellen. Wat is het voor ras, grootte, kleur, heb je hem van pup af aan of bijvoorbeeld als jonge herplaatser? enz. :)

 

Gr. Alexandra

honden page profiel MPCMPC

Alexandra, ik bedoelde inderdaad ook dat ik hem wat lekkers boven zijn neus houdt en dan mee lok en dan even mee laat lopen en dan krijgt hij het lekkers.

In principe kent hij alle wegen denk ik, we hebben namelijk een paar rondjes die we kunnen lopen. Sommige straten ga ik niet langs en ik mag ook niet zomaar het bos ingaan bijvoorbeeld. Aangezien ik nog jong ben en dat dan dus niet mag van mijn ouders.

Het is een kruising van maltezer en shih tzu, wit met bruin, vanaf pup af aan. 

honden page profiel MPCMPC

Vandaag ging het trouwens best goed! Ondanks de drukte op straat. Hij heeft maar 4 keer geprobeerd om mij te bijten.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^