Pup nu 4 dagen in huis. Zoveel vragen!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Milou en NoahMilou en Noah

honden foto van Milou en Noah

Hoi Masja, Noah heeft nog niet veel andere honden ontmoet, dus ik zal er om denken als hij dat in de toekomst wel doet! Morgen de eerste puppytraining, daar mogen ze ook vrij spelen, dus dan kan ik mijzelf mooi leren in bedwang houden ;)

 

Dobry, Noah werd nu net wakker. Hij liep zijn bench uit en gaapte en likte over zijn lippen. Daarna liep hij kwispelend naar me toe. Dan zal het toch wel van de slaap zijn

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

hmm kan, maar misschien toch nog iets meer dan dat, even moed verzamelen, even jou laten zien hoe hij zich voelt misschien, nog een beetje onzeker maar van goede wil?

 

Hier is nog een leuk filmpje waar een eigenaar haar hond "leest"

 

 

 

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Haha heb mijn scherm moeten afvegen en een zakdoek voor mijn neus.....

zo doet mijn Lance nu ook telkens als ik hem beveel om zijn tuigje te komen aandoen. Plus erbij nog gaan liggen en rechtstaan en liggen en rechtstaan en telkens een meter dichter komen . Geduld geduld vrouwke....

Anoniem (Gast)

Maar is dat erg dan als hij kalmerende signalen geeft? Zou ik dat moeten voorkomen? 

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Nee dat is niet erg,het is juist goed en mooi! ;-)
De hond spreekt zijn taal en wil iets duidelijk maken.
Wanneer honden kalmerende signalen gebruiken,kan het zijn dat ze iets spannend vinden,wat stress voelen,niet zo op hun gemak voelen en willen zichzelf of de ander kalmeren.
Het is verstandig hier naar te luisteren en handelen want dit is een normale manier dat een hond zoiets aangeeft.
Wanneer een hond niet gehoord wordt,moet een hond dus duidelijker zijn en gaat mogelijk grommen,als ook dit genegeerd wordt,gaat de hond een stapje verder en laat zn tanden zien.. en ga zo maar verder!

Voordat een hond dus daadwerkelijk uithaalt,is er al veel gewaarschuwd en in veel gevallen kan een nare situatie,voor zowel hond als mens,voorkomen worden!

honden page profiel Milou en NoahMilou en Noah

honden foto van Milou en Noah

Oh okee gelukkig maar! Ik vind steeds alles zo zielig bij hem, haha... Gisteren las ik ook een artikel over dat kwispelen eigenlijk betekent dat hij in conflict is met zichzelf: vind ik het leuk of moet ik het eng vinden? Ook al zoiets... Dacht ik: yes, als hij kwispelt is hij blij! Blijkt dat dat ook al niet zo is. Ik wil gewoon zo goed mogelijk hem begrijpen en ik wil dat hij ook weet dat ik dat doe. Maar goed, dat groeit vast wel.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Super goed dat je aan het verdiepen bent in de hondentaal! ;-) :-)
Ja oh dat kwispelen.. idd heel veel mensen denken dat een hond dan altijd blij is,maar hoeft dus niet zo te zijn!

Even voor jou,en voor anderen die hier nog niet bekend mee zijn!



honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

goed filmpje Isha,er gaat een wereld voor je open als je je erin verdiept En ja het is juist goed als je hond zijn taal laat zien. Sommige honden hebben dit afgeleerd doordat hun mensen dit niet begrepen of verkeerd begrepen en ze daarvoor bestraft zijn.

 

Kwispelen is opwinding, kan positief zijn, of kalmerend, je hebt allerlei soort gekwispel. Kijk ook naar de hoogte van de staart, de snelheid van het kwispelen en de andere signalen die de hond afgeeft.

 

Het schijnt ook zo te zijn dat niet elke hond van alle signalen evenveel gebruik maakt bijv. zwarte honden zouden veel gebruik maken van tongelen. Ik kan alleen het artikeltje daarover niet terugvinden op het moment.

 

Net als haren omhoog, dat is ook opwinding, hoeft niet agressief te zijn, kan zijn dat de hond iets gewoon heel spannend vindt.

 

 

hierboven zie je Lola, haar pootje omhoog, staart omhoog, 1 oortje omhoog de ander naar opzij, haren omhoog. Ze zag op een afstand een andere onbekende hond en vond dit spannend. Ze had verder niets kwaads in de zin, al zag het er dreigend uit.

 

En zo door goed op je hond te letten leer je hem steeds beter kennen, en begrijpen.

 

Ik vind het ook supergoed dat je je hierin verdiept.

 

Hier nog een leuk filmpje over het onderwerp

 

 

 

 

 

 

 

 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

nog een intressant stukje gevonden over kwispelen

 

http://www.moniquebladder.nl/blog/2013/11/25/kwispelen-van-je-hond-als-mythe/

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Bij het bijten/puppyhappen zonder nog zijn eigen kracht te kennen hebben wij met sadi veel hulp gehad aan kalmerende signalen van turid rugaas. 

Dit boekje legt de kalmerende signalen duidelijk ook en geeft ook praktijk voorbeelden kalmerende signalen zijn eigenlijk soms nauwelijks zichtbare signalen die honden onderling naar elkaar al toepassen op een afstand van 150 meter. Elk pupje krijgt een deel van deze signalen al vanuit het nest mee. 

 

Bij sadi zijn we nadat steeds wat anders aanbieden geen oplossing bood, gaan lezen over deze signalen en gaan toepassen naar sadi. 

 

Als ze ging happen: rug toe keren, zitten of staand, hoofd weg draaien, meermalen met je het puntje van je tong je bovenlip aanraken, meermalen uitgebreid gapen (zijn een paar van de signalen die we gebruikt hebben naar haar) SOms moesten we even volhouden maar uiteindelijk liep ze weg om ergens te gaan liggen of werd rustig en ging signalen teruggeven om ons te kalmeren lol.

 

Verder is het zeer belangrijk juiste verhouding te vinden in energie kwijt kunnen en stuiteren door overprikkeling. Overprikkeling verergert hap gedrag en stuitergedrag. Een pup heeft 2 uur slaap op 1 uur wakker nodig.

De juiste balans hierin moet je echt zoeken, elk rondje buiten waar je vogels dieren mensen auto's geuren geluiden tegen komt zijn prikkels voor de hond.  De ene hond is hier veel gevoelig voor dan de ander (de onze was hier erg gevoelig voor en nog)

 

Veel zorgen voor een vaste ronde. Vandaag iets ondernemen ter socialisatie dus iets nieuws morgen houden aan vast patroon en geen extra dingen onder nemen buiten normale rondjes normale plaspauzes tussendoor en spel. 

Pas als een route gewoon is en wat rustiger word ervaren een stukje nieuw terrein erbij pakken. Of een stukje andere route. Herhaling is belangrijk maar je hondje krijgt zoveel nieuwe dingen te verwerken dat ie echt tijd nodig heeft eraan te wennen en ook voldoende rust om alles te verwerken.

 

Het is echt zoeken en observeren om te ontdekken waar je hondje overprikkeld op reageert en dit dan heel geleidelijk op te zoeken en alert zijn dat je erna voldoende rust aan bied. Je hondje moet wel de kans krijgen eraan te wennen, maar er niet in overvraagt worden. Dit zie je gelijk terug in het gedrag van je pup.

 

Wij hebben er met Sadi best even over gedaan voor duidelijk werd wanneer het een kwestie was van energie en wanneer het kwam door overprikkeling, maar eenmaal dat gevonden zie je echt verbetering. En daarnaast een beetje happen ze ontdekken alles he dat gaat ook veel met de tandjes nog. Het is echt zoeken hier en daar schipperen.

 

Als sadi niet zelf haar rust nam en overprikkeld was boden we haar kouwmateriaal aan, daar kon ze dan wat energie op kwijt om erna in slaap te vallen. (verplichte bench rust werkte voor sadi niet, want zij raakte in paniek en ging haar lichaam in de tralies van de bench gooien) maar voor veel pups werkt rust door middel van bench wel na enige begeleiding en gewenning.

_______________________________

 

Piepen janken stilstaan liggen, is normaal puppygedrag en kan ook een teken zijn dat ze even tijd nodig heeft alles te verwerken. Afleiden met een speeltje of wat gek doen, kun je prima gebruiken naar haar wel even ruimte voor verwerken te hebben gegeven. Het is een vrij normaal puppyproces.

Het jankerige pieperige opzich negeren dus niet van och wat zielig, maar bijvoorbeeld kom kom er is niks aan de hand kijk is wat een leuk speeltje ik heb.

 

Krabben aan de halsband is naast gewenning (gewoon om houden de halsband) is ook krabben een kalmerend signaal deze kan ze naar jou of anderen of andere honden gebruiken maar ook naar zichzelf om dat ze het spannend vind buiten en probeert zichzelf doormiddel van krabben te kalmeren.

Ook Sadi heeft dat gedaan en soms nog (ze is nu 10 maand) Ik zelf geef haar dan even de ruimte even krabben en daarna zeg ik klaar meis ga je mee en motiveer haar weer mee te gaan de draad terug op te pakken.

 

Qua wandelen is het belangrijk elke maand 5 minuten, dus op 8 weken (2 maand) 10 minuten wandelingetjes of 10 minuten spelletjes)12 weken 5 minuten erbij enzovoorts. Te veel laten lopen en spelen is niet goed omdat het pupje zo hard groeit en het lichaam veel te verduren krijgt plus alle prikkels moet verwerken. Voor spel geld veelal hetzelfde ze moeten wel energie kwijt maar wel begeleid zeg maar op tijd afbreken.

honden page profiel Milou en NoahMilou en Noah

honden foto van Milou en Noah

Renate dank je wel! We proberen inderdaad zoveel mogelijk structuur te bieden en we lopen ook steeds hetzelfde stukje. Straat uit, grasveldje en weer terug. Al met al nog geen 10 minuten per keer (voor ons heel jammer ;))

 

Isha en Dobry bedankt voor de filmpjes en het stukje over kwispelen. Met die filmpjes ook... Ik heb dan meteen het idee dat ik dus een nerveuze pup heb :( terwijl ik dacht dat hij gewoon wat serieuzer was. Noah 'lacht' bijvoorbeeld nooit. Ik heb hem nog nooit met zn bek open gezien, behalve als hij gaapte en een keer van de week toen hij in de felle zon aan het rennen/spelen was bij mijn ouders. 

 

Letterlijk nu: hij ligt naast me op de bank, half slaperig, en kijkt me aan van opzij, waardoor er halve maantjes ontstaan van oogwit (dat ik al denk, komt dat niet gewoon door het opzij kijken?) hij smakt even en valt nu in slaap met een diepe zucht. 

Ik kan hier dus niet uit opmaken wat hij nou voelt... Is hij gewoon moe en smakt hij van: ah lekker plekkie hier! Of voelt hij zich onzeker? Dan zou hij toch niet tegen me aan komen liggen?

 

en met spelen... Als ik een balletje gooi is hij onwijs blij, hij springt er heel blij op af en steeds alsof hij hem al heeft (zoals puppies dat zo leuk doen) maar echt zonder zijn mond open! Is hij dan niet blij?

 

sorry, hier spreekt een overbezorgde 'moeder', maar ik wil hem gewoon goed begrijpen en ook het gevoel krijgen dat hij gelukkig is bij ons thuis!

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Dat van die bek niet open doen als ie naar de bal duikt is typisch pup hoor Sadi vangt pas sinds 9 maand oud. Bal oppakken voor die tijd was als ie pas op de grond was en veel poten werk.

 

Bij Onze vorige Berner Beauty en ook bij Sadi is het ook wel terugkerend dat ze ff een paar keer smakt en zich dan overgeeft aan rust/slaap. Bij Sadi zien we ook veel oogwit ze is erg beweeglijk met haar ogen + wenkbrauwen wat nogal opvalt met die bruine vlekken boven de ogen.

 

Op Sadi's topic staat een stuk verloop van haar puppytijd plus foto's en filmpjes misschien leuk eens te kijken. 

 

Het is belangrijk door te ontdekken welk tempo bij je pup past  en er is zo ontzettend veel nieuw nog en vertrouwen moet ontstaan en alles. Puppytijd is enerzijds een hele zware tijd maar ook een hele mooie tijd waarvan je straks zegt die had ik voor geen goud willen missen 

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Overbezorgd ja

 

Maar het is nooit slecht om te vragen en ik zag hier heel goede antwoorden.

 

Enne... ook niet vergeten te genieten van je pup

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Sadi is trouwens nu nog wel eens pieperig tijdens de wandeling bijvoorbeeld als ze aan de weg moet wachten voor we oversteken, Sadi is erg ongeduldig en vind het moeilijk om te wachten tot wij het sein geven dat we gaan oversteken. Sadi gaat dan ook nog wel eens zitten krabben in een poging zichzelf te kalmeren. Om haar geduld wat te trainen den we tussendoor nog wel eens de nee oefening met brokjes (heb ik een filmpje van in sadi's topic staan) en hersenwerkjes als brokjes verstoppen die ze mag (op haar reuk) mag zoeken. The Green (anti-schrokbak) waar ze geduld voor moet hebben om de brokjes er tussenuit te halen. 

 

Hoewel dat haar beter af gaat is ze nog steeds erg ongeduldig  Als ze iets wil, wil ze het graag meteen, balen voor haar gaan we niet in haar tempo mee. Momenteel is het extremer omdat ze loops is. Dus ze moet en zal haar neus achterna maar nog een dag of 9 en dan hebben we het ergste weer gehad en zal dat iets minder extreem zijn al doet ze sowieso erg veel op haar neus.

 

Ik vind het erg leuk om het verloop van jullie met jullie pup te volgen en uhm we zijn gek op foto's 

honden page profiel Milou en NoahMilou en Noah

honden foto van Milou en Noah

Fotos... ;)

Vier weken oud:

10 weken oud:

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Gefeliciteerd met je nieuwe huisgenoot.

 

Hoe een puppy opvoeden

Een begrijpelijke site waar je wellicht wat aan hebt.

En met logisch verstand kom je ook een heel eind hoor.

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Ach, hoe heerlijk.  Voorlopig genieten we hopelijk nog heel lang van Kylie.  Best mogelijk dat we daarna terug een hondje uit het asiel halen, waarschijnlijk geen pupje dus.... Maar ik heb ontzettend mooie herinneringen aan alle "eerste keren" van onze pupjes vroeger :-)

 

Mooie foto's !

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

wat een schattige pup

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Wat een skeeeet! :-) ;-)
Wat is Noah voor hondje?

honden page profiel Milou en NoahMilou en Noah

honden foto van Milou en Noah

Een kruising chihuahua x boomer (malteser x lhasa apso)

honden page profiel CharlesCharles

Probeer ook niet te soft te zijn voor je pup. Ze kunnen echt wel wat hebben en een negatieve ervaring kunnen ze ook wel verwerken. Onze Elsa was ook heel erg happerig naar onze handen, afleiden werkte slecht maar we wisten wel dat ze een hekel had aan contact met haar neus; dus elke keer als ze hapte raakte ik haar neus / snuit aan. Dat kwartje viel na 4x en nu hapt ze bijna niet meer.

Anoniem (Gast)

" Probeer ook niet te soft te zijn voor je pup. Ze kunnen echt wel wat hebben en een negatieve ervaring kunnen ze ook wel verwerken. Onze Elsa was ook heel erg happerig naar onze handen, afleiden werkte slecht maar we wisten wel dat ze een hekel had aan contact met haar neus; dus elke keer als ze hapte raakte ik haar neus / snuit aan. Dat kwartje viel na 4x en nu hapt ze bijna niet meer. "

 

Wat ik me afvraag, dat bijten als je dit nu afleert en je wil lekker met hem stoeien raakt hij dan niet in de war dat het de ene keer wel mag en de andere keer niet.

 

ik vraag dit omdat ik dit een van de leukste dingen vond om te doen met mijn vorige hond ( 17 jaar geworden) had hem wel aangeleerd om op commando zachtjes te doen.

 

kan dit niet gelijk als pup aangeleerd worden?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik denk dat je zelf enthousiast wel mee mag stoeien en rollen en bijten (leuk toch).....als het binnen de perken blijft.

Een pup moet stoeien , zijn grenzen verkennen, want die beseft nog niet dat hij pijn kan veroorzaken of iets stukbijten.

Alleen als het pijn gaat doen of te ver gaat , dan moet je afblokken .

Zo leert je pupke dat spelen mag ,zolang hij geen OEI of FOEI hoort....en dan gaat hijzelf wel de associatie maken van Foei ...dit bijten mag niet..of spelen stopt. 

Afblokken of afleiden, of afkeren van hem. Je kan op verschillende manieren je ongenoegen laten blijken. Doe het altijd op dezelfde manier echter. 

Veel plezier 

 

Lance beet vroeger soms kleine wondjes...nu is hij zo voorzichtig als hij speelt 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

"
" Probeer ook niet te soft te zijn voor je pup. Ze kunnen echt wel wat hebben en een negatieve ervaring kunnen ze ook wel verwerken. Onze Elsa was ook heel erg happerig naar onze handen, afleiden werkte slecht maar we wisten wel dat ze een hekel had aan contact met haar neus; dus elke keer als ze hapte raakte ik haar neus / snuit aan. Dat kwartje viel na 4x en nu hapt ze bijna niet meer. "
Charles

 
Wat ik me afvraag, dat bijten als je dit nu afleert en je wil lekker met hem stoeien raakt hij dan niet in de war dat het de ene keer wel mag en de andere keer niet.
 
ik vraag dit omdat ik dit een van de leukste dingen vond om te doen met mijn vorige hond ( 17 jaar geworden) had hem wel aangeleerd om op commando zachtjes te doen.
 
kan dit niet gelijk als pup aangeleerd worden? "

Wijzelf hebben er bewust voor gekozen niet te stoeien als het gaat om bijt en trek spelletjes. Voor bijten heeft ze haar botten (tegenwoordig herten gewei en buffelhoorn en haar eigen speeltjes) Als pup meer materiaal geschikt voor de pup.

Verder hebben we kalmerende signalen gebruikt om haar duidelijk te maken dat bijt hap gedrag niet gewenst was. Wijzelf hebben veel ondersteuning gehad door het leren van de nodige signalen die honden onderling gebruiken uit het boekje van Turid Rugaas - Kalmerende signalen.

 

Spelen deden we door met balletjes te rollen (o.a. stoffen piepbal ivm met risico overbelasting en dan risico op hd deden we geen gooi spelletjes) In een later stadium zijn we wel gaan gooien maar dan puur vangspelletjes en zo te gooien dat ze er niet voor hoeft te springen. Spelen met andere speeltjes laten ophalen, los oefenen etc. 

 

Persoonlijk ben ik sowieso geen voorstander van bijtspelletjes maar dat is persoonlijk.

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Uitgaan na het eten? Of ervoor?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^