Mank

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Yara loopt regelmatig mank.

We zijn in de 6 maanden dat ze bij ons is al 3x bij de DA geweest hiervoor en elke keer is de conclusie dat ze een misstap heeft gemaakt. (Eerlijk toegegeven ben ik iemand die snel naar de DA rent)

Dan zijn er ook nog dagen geweest dat we het zelf even aangekeken hebben. Vaak trekt het na een paar uur ook gewoon weer weg.

Het zijn elke keer verschillende poten.

 

Gisteren was het weer zover. Dus even 2 uurtjes aangekeken, maar het werd echt niet beter en ze wilde de poot niet belasten. Dus gistermiddag toch maar naar de DA. Weer conclusie verkeerde beweging gemaakt en ze heeft voor de zekerheid pijnstillers meegegeven. Nu loopt ze zelfs op de pijnstillers nog niet helemaal goed.

 

Verschillende dierenartsen geven aan dat het waarschijnlijk komt doordat ze nog zo onstuimig is en ik me er niet druk om moet maken. Alleen doe ik dat helaas wel .

Yara is absoluut geen pieper. Ik merk het dus alleen aan het feit dat ze mank loopt en me enigszins zielig aan kijkt.

 

Iemand hier ervaring mee? En kan ik ervan uit gaan dat ze gewoon verkeerd terecht komt op haar poot?

De DA vergelijkt het namelijk met dat wij onze voeten verkeerd neerzetten, maar eerlijk waar dat komt bij mij toch niet zooo vaak voor hoor.

 

Edit: 

Nog even ter verduidelijking, het is niet dat ze de hele tijd mank loopt.

De vorige keren was het telkens na een paar uur (2 á 3) weer over.

Dit is de eerste keer dat het wat langer duurt (sinds gistermiddag). En ze belast haar poot al wel weer. Alleen nog een beetje mank.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Santa liep mank door problemen in de rug, dit is door foto's vastgesteld.

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

In jullie situatie zou ik hier ook voor gaan, het duurt al even en je hebt een oorzaak nodig.
Hier door fysiotherapie is het verholpen.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Santa liep mank door problemen in de rug, dit is door foto's vastgesteld. "

Liep hij zomaar 'uit het niets mank', of wel na het springen/rennen?

En heeft de DA voorgesteld om foto's te maken?

honden page profiel Vito & Beba Vito & Beba 3 doggies

honden foto van Vito & Beba

De da kan dat wel zeggen maar heb jij ook het idee dat het daardoor komt? Iedere keer verstappen en dan tijdje mank lopen aan verschillende poten vind ik raar...snap dat je je druk maakt!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

je kan twee dingen doen, vier weken lijnrust, alleen rechtlijnig gaan lopen, in stap en voorzichtig in draf, meer niet, kort houden dus.

geen verbetering na een week ? dan orthopeed verwijzing vragen zodat er verder onderzoek gedaan kan worden.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" De da kan dat wel zeggen maar heb jij ook het idee dat het daardoor komt? Iedere keer verstappen en dan tijdje mank lopen aan verschillende poten vind ik raar...snap dat je je druk maakt! "

 Ja het zou kunnen, want er gebeurt wel elke keer iets. Of ze heeft flink lopen rennen en zoals gisteren sprong ze iets te enthousiast van de bank.

Dus ik durf het niet te zeggen.

 

Mijn gevoel komt ook voornamelijk doordat ik het gewoon heel erg vind als ze wel pijn heeft en er een andere oorzaak is.

Dus ik vind het heel lastig om te beoordelen.

De DA heeft gisteren ook uitgebreid gevoeld (heup en knie) en dat vind ze prima. Alleen dat ze haar poot helemaal naar achter haalde zag je dat ze het niet prettig vond.

Maar de vorige keer was het haar voorpoot.

 

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

"

" Santa liep mank door problemen in de rug, dit is door foto's vastgesteld. "



Liep hij zomaar 'uit het niets mank', of wel na het springen/rennen?


En heeft de DA voorgesteld om foto's te maken?

"


Hij liep mank na rust, bv bij het rondje voor het slapen, als hij smiddags had gerend en gespeeld.
Als hij dan even had gelopen verdween het manken.
Eerst hebben we lijnrust met pijnstilling gehad. Maar er kwam geen verbetering.
Toen zijn er foto's gemaakt van rug, heupen, nek en alle poten.
Op basis daarvan doorverwijzing naar de fysiotherapeut.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" je kan twee dingen doen, vier weken lijnrust, alleen rechtlijnig gaan lopen, in stap en voorzichtig in draf, meer niet, kort houden dus.

geen verbetering na een week ? dan orthopeed verwijzing vragen zodat er verder onderzoek gedaan kan worden. "

 Ik heb mijn beginpost even aangepast, want ik heb het idee dat ik misschien niet geheel duidelijk was. Het is namelijk niet zo dat het weken duurt.

De vorige keren was het na 2 á 3 uur al gewoon weer normaal. Deze keer (sinds gistermiddag) duurt het dus iets langer. Ze belast haar poot alweer, dus er zit zeker verbetering in. Alleen nog een beetje mank.

Als er geen stijgende lijn in zit sta ik morgen direct weer bij de DA, want dan geloof ik toch echt dat er meer aan de hand is.

 

Of bedoel je uit voorzorg 4 weken lijnrust?

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Hij liep mank na rust, bv bij het rondje voor het slapen, als hij smiddags had gerend en gespeeld.
Als hij dan even had gelopen verdween het manken.
Eerst hebben we lijnrust met pijnstilling gehad. Maar er kwam geen verbetering.
Toen zijn er foto's gemaakt van rug, heupen, nek en alle poten.
Op basis daarvan doorverwijzing naar de fysiotherapeut. "

 Ok bedankt!

Dat heeft Yara niet. De keren dat het voorgekomen is is het wel tijdens de wandeling of zoals gisteren dat ze van de bank afgesprongen is.

We moeten bijna weer naar de DA voor haar entingen, dus ik zal het dan even overleggen.

Moeten ze bij het maken van die foto's onder narcose?

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Uh... onze da leek dat wel verstandig, met onze stuiterbal.
Maar sowieso, voor sommige foto's moet de hond in minder prettige houding stilliggen.
De meesten zullen dat moeilijk vinden.
Ik vond het vervelend, die narcose, maar ben nu blij dat ik het gedaan heb, wwant het bracht de oplossing en ik heb een geregistreerd beeld van hoe het er toen voorstond.

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Ik zou als ik jou was naar een orthopeed gaan. Jou DA komt er niet achter wat het is en ondertussen heeft je hond pijn. Mijn stafford heeft aan beide poten een gescheurde kruisband gehad (aan de achterpoten) en is momenteel herstellende van de TTA operatie. Bij haar was het mank lopen alleen zichtbaar na lange wandelingen en werd het erger als ze even rust had gehad (gelegen of geslapen) bij haar eerste gescheurde kruisband was het na een dag weer over... bij haar laatste gescheurde kruisband was het na een uur of 2/3 over en liep ze weer normaal.

Echt als je twijfelt ga naar een specialist want die kunnen een diagnose veel sneller vast stellen dan een 'normale' DA :-)

honden page profiel SaruSaru

Die 4 weken lijnrust is er voor dat er goed hersteld kan worden (dat de hond goed loopt, hard als hij is, zegt nog niet dat het pijnlijke deel ook echt weer tot rust is gekomen en op zijn oude niveau zit), maar ook dat je daarmee misstappen eigenlijk volledig uitsluit - en zo dus ook weet of het 'verstap'-verhaal van de dierenarts zin of onzin is. Als ze zich namelijk zeker niet verstapt en toch plots weer gaat manken, weet je dat je echt verder moet kijken. Dat denk ik trouwens sowieso, dat dat verstandig is.

Even foto's laten maken van schouders, ellebogen, heupen (de bekende aandoeningen) en knieën (of er overvulling zichbaar is). Zeker met een sterk bespierde stafford kan een dierenarts met voelen echt niet vaststellen of de kruisbanden in orde zijn. En wat je zegt over het ver naar achter strekken, dat dat een pijnprikkel oplevert, kan een indicatie zijn dat er misschien wat schort aan het heupgewricht.

Je wilt een kruisbandscheuring in ieder geval voorkomen, en rust kan natuurlijk nooit kwaad! Dus houdt haar overdreven rustig de komende weken, en we horen het graag als je meer weet.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

" Ik zou als ik jou was naar een orthopeed gaan. Jou DA komt er niet achter wat het is en ondertussen heeft je hond pijn. Mijn stafford heeft aan beide poten een gescheurde kruisband gehad (aan de achterpoten) en is momenteel herstellende van de TTA operatie. Bij haar was het mank lopen alleen zichtbaar na lange wandelingen en werd het erger als ze even rust had gehad (gelegen of geslapen) bij haar eerste gescheurde kruisband was het na een dag weer over... bij haar laatste gescheurde kruisband was het na een uur of 2/3 over en liep ze weer normaal.

Echt als je twijfelt ga naar een specialist want die kunnen een diagnose veel sneller vast stellen dan een 'normale' DA :-) "

 lees net jouw topics over bailey door. Heftig zeg! Gelukkig dat het herstel goed gaat.

 

Alleen bij yara is het niet maar 1 poot, ik neem aan dat jouw hond alleen mank liep met de poot van de gescheurde kruisband (2x dus, maar je begrijptme vast wel ;)).

 

Het lastige vind ik dat ze onder narcose moet voor foto's en dat vind ik nogal drastisch.  Of heeft de orthopeed geen foto's nodig? 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia 3 doggies

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik heb geen tips wel wil ik zeggen vertrouw op je instinct. Ik heb ooit een ratje gehad waar ik 5x mee naar de da ben geweest voordat ze me eindelijk geloofde. Helaas was de diagnose niet goed en was Quelynna na 1,5 maand heen gegaan.

Ik heb wel geleerd daarvan om je instinct te volgen. Ik voelde me op een gegeven moment ook een zeur omdat ik de da niet geloofde, wie was ik om iemand in twijfel te trekken die ervoor geleerd heeft?

Ik vind het namelijk ook een beetje raar klinken dat ze met regelmaat mank loopt. Maar wederom, ik heb er geen verstand van.

Ik hoop dat het snel allemaal goed komt.

honden page profiel N & dogs N & dogs 3 doggies

honden foto van N & dogs

"

" Ik zou als ik jou was naar een orthopeed gaan. Jou DA komt er niet achter wat het is en ondertussen heeft je hond pijn. Mijn stafford heeft aan beide poten een gescheurde kruisband gehad (aan de achterpoten) en is momenteel herstellende van de TTA operatie. Bij haar was het mank lopen alleen zichtbaar na lange wandelingen en werd het erger als ze even rust had gehad (gelegen of geslapen) bij haar eerste gescheurde kruisband was het na een dag weer over... bij haar laatste gescheurde kruisband was het na een uur of 2/3 over en liep ze weer normaal.

Echt als je twijfelt ga naar een specialist want die kunnen een diagnose veel sneller vast stellen dan een 'normale' DA <img class=" /> "



 lees net jouw topics over bailey door. Heftig zeg! Gelukkig dat het herstel goed gaat.


 


Alleen bij yara is het niet maar 1 poot, ik neem aan dat jouw hond alleen mank liep met de poot van de gescheurde kruisband (2x dus, maar je begrijptme vast wel ;-)).


 


Het lastige vind ik dat ze onder narcose moet voor foto's en dat vind ik nogal drastisch.  Of heeft de orthopeed geen foto's nodig? 

"


Bij haar was het inderdaad steeds dezelfde poot dus dat is bij jou hond idd anders dan. Bij een gewone DA moest bayley onder narcose voor de foto's ja (is geen volledige narcose ze zijn dan wel nog bij bewustzijn), dan kunnen ze beter voelen en blijven ze rustig liggen. Bij de orthopeed werden geen foto's gemaakt, die voelde even en die wist het gelijk. :-) maar dat kan bij jou hond natuurlijk anders zijn.

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Ze loopt sinds vanmiddag weer goed gelukkig.  Haar staart weer omhoog en ook geen zielige blikken meer. Uiteraard wel heel rustig aan gedaan vandaag. 

Vandaag ook geen pijnstillers gegeven.

Dus ik hoop dat ze inderdaad gewoon verkeerd terecht is gekomen.

Bedankt voor de adviezen en ik zal het bij haar enting even overleggen met de DA.

honden page profiel JoopJoop 3 doggies

honden foto van Joop

" Het zijn elke keer verschillende poten. "

 

hoe oud is je hond? is het geen groeipijn?

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

"  
hoe oud is je hond? is het geen groeipijn? "

 volgende week wordt ze 1. Alleen bij groeipijn verwacht ik weer dat ze af en toe 'uit het niets' mank loopt, of klopt dat niet?

Zij heeft het af en toe na t spelen/rennen of van de bank springen. 

 

Ik ben bang dat ik t pas zal weten als alles uitgesloten is dmv onderzoeken

honden page profiel SaruSaru

Of het groeipijnen zijn kun je testen door met een vinger steeds iets harder op het bot te duwen tot de hond een gilletje geeft. Klinkt bruut, maar voor een hond die er geen last van heeft zal dit niet gevoelig zijn. Heb dit advies ooit eens van een honden orthopeed gekregen.

Volgende forumvraag: dit istoch niet goed?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^