Jacht en speuren thuis.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik was aan het kijken om een jachttraining te gaan doen met Thalia omdat haar jachtinstinct naar boven komt. Aangezien dit redelijk populair is (in mijn buurt zitten de cursussen vol, of mijn hond is niet geschikt, of ik kan pas over een half jaar beginnen als we willen) wilde ik zelf thuis aan de slag gaan met haar.

Mijn voornaamste redenen zijn om haar als ze buiten los loopt beter onder appel te hebben en zodat ze haar instinct ook kan volgen en uitoefenen. Ik weet dat ik een jacht hondje heb en dat vind ik prima en daar wil ik graag mee werken. Ik wil het instinct er niet uittrainen ik wil het beter onder controle hebben als ze los loopt. Ik wil haar ook laten jagen als ze dat leuk vind, wie ben ik om daar nee tegen te zeggen. Het zit in het beestje en dat mag ze best uitoefenen. Maar dan meer met een bal i.p.v. iets wat leeft.

 

Laatst gingen we wandelen en ze mocht zoals gewoonlijk los lopen, zoals gewoonlijk rent ze achter vogels aan, ze jaagt ze vooral weg. Ze komt ook netjes terug als we haar roepen. Alleen ging ze laatst achter een vogel aan waarvan de vleugel niet goed was. Deze vogel kon dus niet weg vliegen, nog een beetje maar niet genoeg om weg te komen. Thalia had dus door dat ze deze vogel wel kon vangen en ze luisterde gelijk niet meer. De vogel rende/vloog de straat over en ik wist niet hoe snel ik moest sprinten om Thalia te halen. Nu was dit geen drukke straat en er was niks gebeurt. We hebben de vogel van Thalia kunnen redden en we hebben haar gelijk aangelijnd.

Nu zijn we dus een beetje bang geworden om haar naast de hekken vrij te laten lopen. In de uitlaatroute lopen we nu dus ze kan nog steeds los rennen. Ook daar komt ze netjes terug zodra we haar roepen. Dit zijn we de afgelopen dagen dus veel meer gaan doen om haar ervan te overtuigen dat het veel leuker is om terug te komen en te snoepen dan achter een vogel aan te gaan.

 

Mijn vragen zijn dus eigenlijk wat ik zelf thuis en in de uitlaatroute kan doen om haar jachtinstinct gecontroleerd te voeden zodat ze dat minder heeft als ze los loopt. En wat voor oefeningen kan ik doen om haar beter onder appel te krijgen als ze aan het jagen is.
Ik heb gehoord dat speuren ook iets is wat je met de hond kan doen om het jachtinstinct te voeden. Hiervoor wilde ik een lekker sapje maken en dan een spoor in mijn achtertuin maken met op het einde een lekker snoepje als beloning dat ze goed gespeurd heeft. Maar ik zou graag allerlei verschillende dingen willen doen. Elke keer hetzelfde is ook maar saai op ten duur.

Voor Gruul zet ik wel vaker bekers op zijn kop neer met onder een paar een snoepje. Gruul snuffelt en heeft iedere keer het goede bekertje met het snoepje te pakken. Thalia gaat de bekers gewoon verzamelen in de bench. Gruul zet ik ook vaker even buiten neer, dan verstop ik snoepjes in huis en zodra ik zoek zeg weet hij dat hij iets kan vinden. Thalia loopt gewoon door het huis en vind dat per toeval een snoepje. M.a.w. Gruul heeft het idee van speuren wel door maar Thalia snapt er niks van op deze manier iig haha.
Ik had ook gelezen dat ik bijvoorbeeld een bal kan gooien, vervolgens zeg ik tegen Thalia "laat dat" (of iets dergelijks) net zo lang natuurlijk dat ik de bal gooi, laat dat zeg en ze rent er niet achteraan, En dan fetch ofzo als teken dat ze er achteraan mag.
Nou ja, alle tips zijn welkom in ieder geval waarmee ik spelenderwijs aan de gang kan gaan. Het liefste ook in spel vorm zodat het geen opgave is maar leuk is.
Thanks!

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

Wat een leuk boek schijnt te zijn is deze:

 

 

Ik ben van plan om hier met Taika deze zomer ook mee aan de slag te gaan Niet vanwege het jachtinstinct, maar meer omdat ze een enorme snuffelkont is, en volgens mij vindt ze dit soort dingen helemaal het einde.

honden page profiel Annemieke & ScottieAnnemieke & Scottie 3 doggies

honden foto van Annemieke & Scottie

Intresant ik volg

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik heb op speuren gezeten met mijn oudste whippet. Volgens mijn instructeur is het onnodig om meer te gebruiken dan de geur die je achterlaat wanneer je gewoon loopt. Je moet met een beginnende hond wel rekening houden met de ondergrond.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik volg mee! Wat ik wel eens gelezen heb bij een Weimaraner baasje is dat het baasje elke dag één of tweemaal een runderoor (of iets anders van snoep) in huis/tuin verstopte. In het begin moest hij nog zeggen zoek en wat helpen maar nu kent de hond dat zo goed dat hij meteen begint te snuffelen totdat hij het lekkers vindt.

 

Bij Orga en Perdie verstop ik ook wel eens overal brokjes; op de zetel, in kasten, op stoelen, onder kussens, onder dekentjes, onder de tafel, onder de kast,... En dan laat ik ze binnen en snuffelen maar.

 

Verder volg ik graag mee 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Ik vind het leuk dat meer mensen het topic volgen. Dan ben ik toch niet de enige die graag thuis ook de honden wil stimuleren met hun instincten :D.

Als ik zelf nog wat leuks tegen kom zal ik het hier ook neer zetten.

honden page profiel Annemieke & ScottieAnnemieke & Scottie 3 doggies

honden foto van Annemieke & Scottie

heb een gratis e-book gevonden.. weet niet of het iets is.. Zover ben ik nog niet dat ik het heb gelezen..

 

DigiDog Hondentraining online via google..

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Een wit paaltje in de tuin neer zetten.

Dan moet je hond leren dat er bij dat witte paaltje iets te vinden valt.

Dus dan laat je je hond zitten zo'n 15 meter van het paaltje af, en jij zit naast hem en houdt hem tegen.

De 2e persoon staat bij het witte paaltje,roept de hond en jij zegt tegen je hond: 'Vooruit' en wijst met je arm naar voren.

De 2e persoon zorgt dat je hond een koekje/brokje vindt bij het paaltje.

Dit doe je zo een paar keer.

 

Daarna kun je het koekje vervangen door een dummy.

Jij laat je hond weer zitten en jij zit weer naast hem.

De 2e persoon weet dat er een dummy ligt bij het paaltje en kan eventueel de hond stimuleren het op te pakken.

Jij zegt weer: "vooruit" en wijst naar voren.

Je hond pakt de dummy op en jij roept "Bello, hie ier".

Als hij het terug brengt naar jou, beloon je hem heel goed.

 

Daarna kun je de 2e persoon weglaten.

Jij laat je hond zitten en wachten.

Jij legt zelf een dummy neer bij het paaltje.

Loopt terug naar je hond, gaat naast hem zitten.

Dan zeg je weer: 'Vooruit'.

En als het goed is haalt je hond de dummy op en brengt hem terug naar jou.

 

Later kun je de dummy verstoppen in een bosje en de hond het laten opzoeken en terugbrengen na jou commando:  "vooruit of zoek apport". 

 

Dit is echt het begin zoals ik het heb geleerd op jachttraining.

Zo leert de hond ook dat hij alleen iets mag ophalen op jouw commando.

 

 

honden page profiel De DamesDe Dames 3 doggies

honden foto van De Dames

Het e-book van digidog is leuk...dan leer je de hond ook om niet op voer te zoeken, wat weer een echte uitdaging is. Ons jagertje Shira vind het heel leuk om te doen, maar dat haar jachtinstinct nu gecontroleerder is nee dat denk ik niet. Wel is het een fijne uitlaatklep en heel goed voor haar zelfvertrouwen...

 

Hoe we met haar jachtinstinct omgaan is vooral niet loslaten waar het niet mag of waar het gevaarlijk is. Dus ze komt eigenlijk enkel los in losloopgebieden. Ze heeft 2 penningen aan haar halsband, dat rammelt, het wild heeft haar al lang en breed gehoord voordat zij er is. Bij voorkeur geef ik haar toestemming om te gaan, "toe maar Sier" en zoef weg is ze. Ze komt altijd binnen een paar minuten terug en dan bouwen we een klein feestje. Ik ga haar nooit halen, dat zou betekenen "oh vrouwtje komt ook meejagen leuk dan kan ik nog verder gaan". Dus ik loop zelfs bij voorkeur compleet de andere kant op (zeker als ze zonder toestemming er tussen uit is geknepen), aan haar de taak mij niet uit het oog/neus te verliezen. En dan maak ik er ook soms een zoekspel van, verstop me en dan gaat ze me uit zichzelf zoeken, neus aan de grond en zoef "vrouwtje zoeken"!

 

Bij dat laatste is het wel belangrijk dat je hond genoeg zelfvertrouwen al heeft je te kunnen vinden, niet dat hij in paniek de verkeerde kant op blijft rennen. Ik houd haar ook altijd stiekem in de gaten en kan heel hard fluiten mocht ze me echt kwijt zijn...

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Dank je wel voor de tips, ik ga het zeker uitproberen. Meer tips zijn nog van harte welkom!

honden page profiel Hond in de potHond in de pot 3 doggies

honden foto van Hond in de pot

Klinkt gaaf!

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik volg ook.

 

Hier doen we ook aan 'huis-tuin-en-keuken' speuren en ik sta er altijd versteld van hoe ze het klaar spelen en hoe ze het aanpakken. 

 

Gisteren had ik nog een stuk of 25 tennisballen in de tuin verspreid terwijl ze binnen zaten te wachten. Ik ga terug met 1 bal in de hand, laat ze er aan ruiken en ga weer weg om ook die bal een plekje tussen de rest te geven of moeilijker te verstoppen (hoog in een struik of (lege) hangende bloemenmand. En verdorie iedere keer weer is het raak. Als het moeilijk is duurt het uiteraard wat langer en Ten die geeft er eerder de brui aan en wil dan wel eens voor aanwijzingen komen bedelen.

 

Ik kan daar iedere dag weer ontzettend van genieten en raak niet uitgekeken ondanks dat het eigenlijk altijd min of meer hetzelfde spektakel is.

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Kwam deze 2 filmpjes tegen op you tube misschien is dat wat.

Lijkt me redelijk simpel en makkelijk aan te leren en zo uit te breiden.

 

honden page profiel Eline, Gruul en ThaliaEline, Gruul en Thalia

honden foto van Eline, Gruul en Thalia

Mijn honden zijn nog niet zo heel dol op tennisballen. Dat moet ik ze nog leren haha. Ik ben met een frisbee begonnen met Gruul maar daar snapt hij nog niks van.

Thaila is nog niet zo goed in het blijven terwijl ik weg loop. Binnen doet ze het wel erg goed maar buiten heeft ze er duidelijk meer moeite mee. Als ik een snoepje neer leg aan de andere kant dan doet ze het buiten weer beter. Maar dat is een kwestie van blijven oefenen.

Ook hebben mijn honden de neiging om dingen te begraven haha. Zo vond ik laatst de kong terug in de tuin.

Is er niet iemand in Tilburg die dit ook leuk vind. Dan kunnen we misschien samen oefenen?

 

Het verstoppen achter een boom zal ik in de duinen ook eens gaan uitproberen. In onze uitlaatroute hebben we helaas geen verstop plekjes of ik moet achter een prullenbak gaan zitten, maar ik heb zo mijn idee dat ik wel groter ben dan de prullenbak.

Ik denk dat ik Thalia ook een stuk sneller kan leren fetchen dan Gruul. Terwijl Gruul wel degelijk een stuk makkelijker is in trainen. Hij is natuurlijk ouder en kan zijn aandacht er beter bij houden. En hij weet gewoon dat de clicker pakken snoepjes betekent.

Ik vind het ook heel leuk om te zien als we een spelletje met de honden doen waar ze helemaal in op gaan. Het klinkt cliché maar als ik zie dat de honden blij zijn dan word ik dat automatisch ook.

Vanmiddag ben ik vrij van het werk (mijn collega heeft een lang paas weekend gehad) dus weer alle tijd en energie om te oefenen met mijn beestjes.

Volgende forumvraag: Zou Flyball iets voor mij zijn?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^