Verharen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Hallo allemaal! 

 

Ik weet dat veel honden op dit moment gaan verharen. Maar mijn vraag is, hoe lang duurt het verharen gemiddeld bij een hond? Fanny en Vita zijn namelijk al heel het jaar aan het verharen, volgens mij komt dit omdat het niet echt winter is geweest. 

 

Het grote nadeel is echter dat je niet even lekker kan kroelen, want je zit gelijk onder de haren.

 

Hoe kan ik dit het beste oplossen? Gewoon de natuur zijn gang laten gaan? Misschien veel laten zwemmen? Ik heb gehoord dat veel borstelen en kammen het verharen alleen maar erger maakt, is dit zo? 

 

Nogmaals, ik weet dat honden rond deze tijd gaan verharen, maar ik zit vaak onder de haren omdat ik even lekker wel stoeien en kroelen met de honden. 

 

Hebben jullie hier ook last van, van heel het jaar al verharen? 

 

(Het is trouwens bij allebei de honden) 

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy 3 doggies

honden foto van nora jazzy en poppy

hier ook twee.ik word er gek van.die haren die blijven maar vallen.ik weet ook niet wat je er tegen moet doen.wat ik wel weet,is het dit jaar erger als andere jaren.ik denk dat we het maar moeten uitzitten. :-D

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Zijn het Jack Russels? Daar is een permanente verharing ingefokt. Een kennis van mij heeft er al 3 gehad en die verhaarden het hele jaar door. Wat hij ook deed: veel kammen, af en toe kammen of helemaal niks doen, ze bleven verharen.

Hier duurt het een week of 3 met een piek in de tweede week. Ik kam (herders)normaliter 1x in de 1a 2 weken, ook tijdens de rui. Daarna verharen ze weer normaal. D.w.z.: ze verharen altijd wel iets, vooral als je aait, maar in de rui zitten we helemaal onder. Zwemmen "verergert" het hier. Wanneer er echt geen houden meer aan is stop ik de honden een keer in bad. Dan raken ze het wat sneller kwijt. Is het een idee om het eens de rasvereniging te vragen? Ook welke borstels je het beste kunt gebruiken?

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Nee Marijke, het zijn geen Jack Russels. Het zijn 2 Boerenfoxen. Het is inderdaad als je ze vooral aait. dan zie je de haren van ze afvallen... 

 

Bedankt voor jullie reacties!

honden page profiel nora jazzy en poppynora jazzy en poppy 3 doggies

honden foto van nora jazzy en poppy

euh marijke.mijn jacks verharen niet het hele jaar door.jazz is een kruising Basenji-Jack russell en poppy een jack russell.maar ik denk niet dat het ingefokt is.anders zouden ze het hele jaar moeten ruien en dat doen ze niet.toevallig dit jaar een beetje meer als andere jaren.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Dat een hond het hele jaar door haar verliest, kan meerdere oorzaken hebben. O.a. voer, gezondheid, castratie/sterilisatie, maar vast ook erfelijkheid.

 

Hier twee honden die twee maal per jaar in de rui gaan. Dan vliegt alles eruit gedurende enkele weken, en de rest van het jaar verliezen ze helemaal geen haar. Vind ik eigenlijk best wel handig 

 

honden page profiel Seline & de bullenmannen!Seline & de bullenmannen! 3 doggies

honden foto van Seline & de bullenmannen!

Jaa.. Tis wel erg dit jaar he.. ;-) 

Wij hebben sinds augustus een lopende haarbal in huis, de ander begint nu "pas" gelukkig. 
Onze Engelse hebben we in augustus in huis genomen, hij zat op brokken en is bij ons over gegaan op vlees. Wat ervoor heeft gezorgd dat hij ook flink ging ruien. 

 

Later in het jaar begon hij weer te verharen & nu zijn ze samen de wintervacht aan het lossen 

 

Ik probeer er zo min mogelijk aan te doen en de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan.

Wel was ik ze 1 keer even goed als ze een weekje aan het verharen zijn, even goed alle losse haren eruit wassen. Daarna verharen ze even heel erg maar is het meestal snel voorbij, naar mijn idee sneller als dat ik er niets aan doe maar dat kan ook aan mij liggen hoor

 

Iedere dag maar stofzuigen en hopen dat het verharen snel voorbij is  

 

honden page profiel AnneAnnegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Anne

Hallo, heel veel honden hebben last van het hele jaar door verharen omdat hun lichaam door onze Centrale verwarming niet meer weet of het nu winter of zomer is.

Door de CV is er geen periode van koude meer voor de honden die in huis gehouden worden. Hun lichaam krijgt dus geen seintje meer voor wisseling van de vacht en blijft verharen.

Dat heeft niks te maken met borstelen of niet.

 

Als je ze laat zwemmen raken ze veel van de losse haren kwijt die je dan dus niet meer in huis hebt.

 

Soms wil het ook wel eens helpen van voer te veranderen.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Hier gelukkig gewoon 2 normale rui periodes.. jayla is een paar weken geleden begonnen met verharen en is er nu eigenlijk wel haast doorheen. 

 

Masha is een maltezer, dus doet niet aan de rui.

honden page profiel jaimiejaimie 3 doggies

honden foto van jaimie

Hier 2 keer per jaar en de de rest van het jaar gelukkig niet.
Een rotweiler X ( die verhaart niet zoveel )
Een Siberische husky .
( kan mn woonkamer ermee vullen wat die verliest O-) )

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

" Zijn het Jack Russels? Daar is een permanente verharing ingefokt. Een kennis van mij heeft er al 3 gehad en die verhaarden het hele jaar door. Wat hij ook deed: veel kammen, af en toe kammen of helemaal niks doen, ze bleven verharen.
Hier duurt het een week of 3 met een piek in de tweede week. Ik kam (herders)normaliter 1x in de 1a 2 weken, ook tijdens de rui. Daarna verharen ze weer normaal. D.w.z.: ze verharen altijd wel iets, vooral als je aait, maar in de rui zitten we helemaal onder. Zwemmen "verergert" het hier. Wanneer er echt geen houden meer aan is stop ik de honden een keer in bad. Dan raken ze het wat sneller kwijt. Is het een idee om het eens de rasvereniging te vragen? Ook welke borstels je het beste kunt gebruiken? "

 

Wist ik niet; thanks!

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Wat handig Christel! Dan heb je in één keer veel maar daarna ben je er vanaf. 

 

Bij Fanny en Vita is het eigenlijk nooit zo erg geweest, altijd periodes, maar het houd maar niet op nu. Ze zijn allebei gesteriliseerd, maar dat is al een tijdje. En ze hebben geen andere voeding gekregen. 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Ze zijn allebei gesteriliseerd, maar dat is al een tijdje. 

 

Dat zie je wel vaker bij gesteriliseerde/gecastreerde honden. Doordat de hormoonhuishouding verandert, verandert ook de vacht. Sommigen gaan meer haar verliezen, bij anderen wordt de vacht krullerig, de wol wordt dikker of pluiziger, ze vormen sneller klitten, of de vacht wordt dof en stug. Deze vachtverandering is jammer genoeg niet tijdelijk (dus niet enkel vlak na een ingreep), maar levenslang.

Maar net zo goed kan het toevallig een langere periode zijn dat je hond meer haar verliest, en ben je er straks toch vanaf! Laat ons daar op hopen dan. 

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Ik hoop het ook! Ze glimmen nog mooi, zachte vacht en geen klitten. Alleen verharen. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

verharen heeft met seizoenen te maken, wij eigenaars nemen de honden lekker mee naar binnen, verwarming liefst 20 graden soms nog hoger, mandje bij de kachel, vaak lees ik mee naar bed, mogen ze op bed slapen, op de bank, lekker warm, geen seizoensgebonden tijden meer.

verharen heeft altijd met hormonen en seizoen te maken, teven die intact zijn gaan verharen even ervoor, en ook nog eens seizoens gebonden tijden, geen winter ? dan geen wintervacht, wat vroeger in de rui dan anders. slapen de honden vaak buiten bij alle weersomstandigheden dan zal het verharen alleen in het voorjaar zijn en even de najaarsrui, meer niet.

teven die een nestje gehad hebben, hormonaal ruien nadat de puppen na acht weken verdwenen zijn, heel normaal alemaal.

wil je dat het een beetje normaal loopt kan je wat sanofor bij het eten voegen, olie, vette vissoorten door de weeks, een dan een hele visdag, zoals zalm of makreel, zijn allemaal middelen die een vacht optimaal in conditie houdt.

langharige rassen verharen minder maar de rui tijd duurt langer.

Volgende forumvraag: Loopsheid
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^