Hoe krijg je een nestje?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Petra (Gast)

Sorry maar ik begrijp het niet.

Waarom een nestje met een hond waar in juni nog een topic over is gestart, 'puppie wegdoen of niet', omdat ze gromt en een kind bijt?

Daarnaast is er al een topic gestart m.b.t. wanneer je voor het eerst aan een nest kunt beginnen toen dezelfde pup pas 12 weken was.
Daar kwam ook al veel info m.b.t een nestje op.



Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe krijg je een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel 3 doggies

@ maartje.
Daarom leg ik ook uit hoe als ik het zou doen.
Of ik het helemaal juist doe, geen idee. Maar in wat ik schrijf staat misschien wel nuttige info voor haar.
En inderdaad, we kunnen beter helpen door het juiste advies te geven dan alleen maar negatieve reacties geven. Want als ze het echt graag wil, dan doet ze het. En dan kunnen wij beter in zoverre als het mogelijk is helpen met het in goede banen leiden dan haar alleen maar de grond in te trappen.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Ja dat bedoel ik :-D

honden page profiel doebasdoebas

honden foto van doebas

Sorry hoor maar er wordt hier niemand de grond ingetrapt. Allen gezegd hoe men er over denkt.
Het is wel intriest. Tig fokkers doen hun best hun ras in ere te houden en hebben daar alles voor over en moet daar ook alles voor doen en ook voor laten en met dit soort vreugdenestjes moet je dan met lede ogen toekijken hoe een ras naar de knoppen gaat.
Nuttige informatie geven omdat ze anders toch wel een nestje wil. Sorry maar daar werk ik dus niet aan mee simpel weg omdat ik niet mede verantwoordelijk wil zijn voor een pret nestje.

Daarbij als reacties niet in het straatje vallen dan zijn ze maar negatief.Kom nou. Als je echter goed leest dan is het niet anders dan puur wijzen op verantwoordelijkheid en opkomen voor het dier en het ras.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Waarom we als fokker de voorkeur hebben voor stambomen is beslist niet omdat er dan misschien kampioenen in de lijnen zitten, een kampioen zegt tenslotte niets over de gezondheid van een hond. (Ik ken een Nederlands kampioen met HD-C, dus het zegt mij tenminste niks, die kampioenen.)
Maar de stamboom is niet alleen een leuk papiertje, hij bevat heel veel informatie die je als fokker moet weten. Tenminste, als je de moeite neemt die informatie te achterhalen. Je kan een paar generaties terug kijken. Dan komt het moeilijke, je gaat proberen van al die generaties informatie te krijgen. Komen er ergens erfelijke ziektes voor? En dan niet de ziektes die je zo ziet, maar erfelijke afwijkingen die later pas opduiken. Dat kunnen oogproblemen zijn, maar bijvoorbeeld ook epilepsie. Zit dat ergens in de lijn, dan ga je niet fokken. Je gaat op internet eens wat namen intypen, je gaat in oude verenigingsbladen op zoek naar showuitslagen van de betreffende honden... Het kost heel veel tijd en speurwerk om achter dit soort dingen te komen, je zal veel contact moeten hebben met andere fokkers, eigenaars van honden, kortom, netwerken!
En later, als de pupjes er zijn is het ontzettend leuk als je veel over de voorouders weet. Ik zie bijvoorbeeld dat Brumma het evenbeeld is van haar oma.
Een stamboom is echt niet alles en het is geen garantie, maar als je echt geïnteresseerd bent in het ras en in het fokken op zich, dan is het heel leuk om te leren stambomen te lezen en uit te pluizen.

honden page profiel 3 doggies

Ik ga hier niet meer verder in mee discusseren.
Ook erkende fokkers doen het fout.
Dan gaat het hier wel niet over een stamboom van raad van beheer maar over ARFE. Een kennel hier in de buurt, fokt bij elke loopsheid van de teef een nestje. Hebben vaak meerdere nestjes per keer zitten. Komen de honden aan de straatstenen nog niet kwijt. Staan nog op marktplaats als ze een half jaar of ouder zijn. Liegen over stambomen. En t zijn allemaal amerikaanse bulldoggen, maar als je de koppies van die honden ziet denk je dat je naar een jack russel of een andere terrier zit te kijken.

En ja daar worden wel stambomen aan afgegeven. Dus dit is de reden dat ik niks om een stamboom geef. Ook met stamboom hoeven honden nog niks voor te stellen.

En ja er zijn mensen die goed bezig zijn met het fokken.

Oa nienke. ik lees alles over jou, en ook over nuka de laatste tijd. Over jou kan ik zeggen dat jij het volgens de regeltjes doet. Maar er zijn zoveel mensen die dat niet doen, en toch honden met stamboom fokken.

Anoniem (Gast)

Mariska dit noem je dus geenerkende fokker...
Als ze een stamboom bij RvB zouden krijgen kan een fokker niet ieder loopsheid ene stamboom krijgen dit staat de RvB niet toen.
Dus een stamboom(FCI) staat dus veel info,je weet wie de ouders zijn en na veel zoeken kan je achter uitslagen komen en wie deze hond gefokt heeft en zo kan je verder en verder zoeken....

Hhmm wat Petra verteld is wel iets om eens over na te denken.
Wat erg dat je een nestje wilt van een hond die eerst weg zou hebben gemoetn...hoe kunnen deze mensen nou puppykopers advies geven over opvoeding enzo....

honden page profiel 2 doggies

Ik weet van die fokker.
Zij hebben 2 reuen.
1 reu met stamboom, een rednose.
En 1 reu zonder stamboom, ook een rednose.
Beide zijn bully types.
Ze hebben dus voor een jaar terug, de reu zonder stamboom bij de teef gedaan, maar de reu met stamboom opgegeven voor de stamboom van de pups.
Dus van die hele stamboom klopt niks meer.
Dit kan dan toch ook mogelijk zijn bij honden met een stamboom van raad van beheer?
Daar kan ook in gefraudeerd worden, mits ze op DNA gaan kijken, maar dat word nog door bijna geen enkele fokker gedaan.

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

Mmm ik dacht dat ik al gereageert had, maar zie niks:
Heidi:
Ik ben het grotendeels met de mensen hier eens die tegen zomaar een nest zijn.
Je moet echt heel goed weten waar je bezig bent, je moet alle boeken hebben gelezen die er over te lezen zijn, een dekking en geboorte hebben meegemaakt (stage lopen zeg maar), een spaarpot hebben voor het geval je een spoed keizersnede hebt in het weekend en alle spullen die je moet aanschaffen en testen die je moet doen, je moet de tijd hebben om een nest van 9 weken lang te flessen voor het geval de moederhond overlijdt tijdens de geboorte etc.
Heb je de tijd de kennis en het geld, dan ga je naar je hond kijken:
Natuurlijk is ze lief en leuk en aardig.. En ze lijkt gezond. Maar..
Kijk even heel kritisch naar haar. Heeft ze echt geen slechte punten? Bv erg angstig in bepaalde situaties, kan ze slecht tegen veranderingen etc.
En hoe is ze gewoon qua gezondheid? Kan ze vanalles eten? Beweegt ze goed is ze wel eens ziek geweest etc?

Je hebt een golden.
Heb je een stamboom erbij?
Zoja dan kan je dus contact opnemen met de vereniging http://www.goldenretrieverclub.nl/ , zij kunnen je nu vertellen wat je moet doen om je hond fokgeschikt te krijgen. meestal betekend dat lid worden, 2 shows lopen en minimaal 2x ZG halen, HD en oogtesten doen en een aankeuring.
Heb je dit alles gedaan (je bent dan zeker een jaar verder) dan kan je samen met je fokker en de vereniging een reu zoeken die past bij je teefje, die haar mindere punten in bouw en karakter verbeterd en die verder past bij het beeld wat jullie van een golden hebben.

Heeft ze geen stamboom. Dan kan je dus niets met de vereniging. maar wat je wel moet doen is de regels die zij volgen mbt de gezondheidstesten naleven. Die regels zijn er niet voor niets.
Ze zijn er omdat bepaalde ziektes en aandoeningen voorkomen bij het ras. Dingen die een ouderdier kan hebben maar niet laat zien, maar die de pups dus wel kunnen krijgen.
Stukje van de site van de vereniging:
Elke Golden Retrieverteef waarmee gefokt wordt of Golden Retrieverreu die ter dekking wordt aangeboden, dient:

1. te zijn onderzocht op afwijkingen aan het oog en rondom de oogbol met een officieel aanvaardbare uitslag van de hiervoor verantwoordelijke commissie van de W.K. Hirschfeld Stichting of een door de F.C.I. erkende instantie.
Ten aanzien van deze uitslag dienen de in Nederland woonachtige honden in het bezit te zijn van een Nederlandse uitslag, afgegeven door de hiervoor verantwoordelijke commissie van de W.K. Hirschfeld Stichting.
Aanvaardbaar betekent: voorlopig vrij van PRA, cataract en vrij van afwijkingen aan het oog en rondom de oogbol.
Deze uitslag mag niet ouder zijn dan 1 jaar;
2. te zijn onderzocht op heupdysplasie met een officiele uitslag van de hiervoor verantwoordelijke commissie van de W.K. Hirschfeld Stichting of een door de F.C.I. erkende instantie, die wordt overgenomen door de Raad van Beheer. Ten aanzien van deze uitslag dienen de in Nederland woonachtige honden in het bezit te zijn van een Nederlandse uitslag, afgegeven door de hiervoor verantwoordelijke commissie van de W.K. Hirschfeld Stichting.
3. Een teef dient op het tijdstip van de dekking tenminste 20 maanden en ten hoogste 96 maanden oud te zijn. Tussen de laatste werpdatum van de teef en de eerstvolgende dekking moet een periode van 10 maanden zitten. Een teef mag niet meer dan 4 nesten krijgen gedurende haar leven.
Slechts in buitengewone gevallen, bijvoorbeeld bewezen fokresultaten tezamen met een hoge vitaliteit van de teef, kan een 5e nest worden toegestaan, dit ter beoordeling aan de GRCN.


Als je ook je teefje helemaal hebt getest volgens de regels en een reu hebt gevonden die ook getest is kan je zo tegen de 400 a 500 euro per pup vragen als je teefje stamboomloos is en de prijs van de rasvereniging (denk tegen de 700 euro) als ze een stamboom heeft, dekgeld zal ong de pupprijs zijn.

Ohja en voor je een nestje plant zorg dat je idd zon 8 mensen op je wachtlijst hebt, dan ben je er zeker van dat je net met je pups blijft zitten.

honden foto van *~Maartje & Mila~* ( v.a. 9-2 geen actief lid meer )

Nou, ik ga er ook niet verder over in discussie. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat zij hier komt voor advies om op een goede manier te fokken. Daar zou je juist blij om moeten zijn, dat zij het op de juiste manier wil doen.
En niet meteen zeggen: niet doen, niet doen! Als ze het toch gaat doen en ze krijgt geen advies, dan krijg je de situaties waar juist iedereen bhier bang voor is!

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Mariska, Stambomen van Arfe stellen ook helemaal niks voor hoor. Met stambomen bedoelen we eigenlijk altijd stambomen van de Raad van Beheer. Dat geeft ook niet 100% garantie, maar als je een stamboom van de RvB wilt, zal je je wel aan de regels moeten houden.
Er is laatst nog een hele discussie over die zgn. ARFE stambomen geweest.

Leuk dat je alles volgt over Nuka. Het blijft maar spannend...

honden page profiel 3 doggies

Ik weet dat de arfe stamboom niks voorstelt, je kunt ze gewoon via internet bestellen. Maar wat ik dus eigenlijk wou zeggen, je moet als het goed is een dek verklaring of iets tekenen als eigenaar van de dekreu zijnde, bij een stamboom van het raad van beheer. Maar het kan dus net zo goed zijn dat er bijvoorbeeld iemand is die een teefje heeft, en bijv 2 reuen, 1 met stamboom, 1 zonder. Als dan bijvoorbeeld de reu zonder stamboom dekt, en je tekent de verklaring voor de reu met stamboom. Als er geen DNA test word gedaan dan kan dat dus ook zo gebeuren.
Of zie ik dit verkeerd? volgens mij kan er mee gesjoemeld worden tenzij er een DNA test word gedaan. Want RvB komt langs voor het chippen etc, maar ze zijn er niet bij met de dekking.
Als ik het fout heb hoor ik het graag. Maar dat heb ik van horen zeggen.
Ik zou graag jou kijk hierop weten Nienke.
En hoor ook graag of ik het verkeerd zie.

honden page profiel Angela • BodhiAngela • Bodhigoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Angela • Bodhi

Theoretisch kun je sjoemelen, maar in de praktijk komt men daar gauw genoeg achter (het wereldje is klein). En zodra men er achter komt, dan ben je geen erkende fokker. Een erkende fokker die volgens het regelement fokt, zal ook nooit haar teefje laten dekken zonder een dekreu met stamboom.
En natuurlijk zijn er mensen die sjoemelen etc., maar je gaat toch niet omdat dat een paar keer voorkomt zeggen dat het dus maar niets meer uitmaakt wie wanneer een nestje neemt en dat een nestje zonder stamboom (gaat niet om de stamboom, maar om het terug kunnen kijken 3 generaties lang i.v.m. erfelijke afwijkingen) dus maar gewoon 'goed' is?

honden page profiel 1 doggies

Ik word hier een beetje verkeerd opgevat volgens mij.
Ik zeg niet dat het niks voorstelt zo'n stamboom.
Maar dat er altijd fouten in kunnen zitten.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Weet je toen mijn hond overleed, heb ik ter ere aan haar nagedachtenis juist gekozen voor een hond die anders nooit een kans gehad zou hebben...zo kan je het ook doen i.p.v. een pupje ter herinnering aan haar. Ik kan je verzekeren dat dat een heel goed gevoel geeft.

Is misschien een idee?

(Had jouw hondje ook niet een heel slechte start gemaakt, was ze niet met een erg zwakke gezondheid bij jullie aangekomen?, meen me zoiets te herinneren)

honden page profiel HILLHILL

honden foto van HILL

hmmmmmmmm tja ieder voor zich.maar is het gewoon voor de fun? etc MOET JE EENS KIJKEN IN ASIEL..HOEVEEL FUN HONDEN DAAR ZITTEN ,

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Toch blijf ik het vreemd vinden, dat iemand eerst van haar hondje af wil, dat uiteindelijk niet doet en er dan maar geld aan wil verdienen.

Ook snap ik niet dat er toch steeds mensen zijn die zich van alles laten aan praten door een DA, die heeft daar ook niet zo veel verstand van (altans de meeste).
Mijn DA is zelf erkende fokker geweest en weet dus ook waar hij over praat.

De discussie over Arfe stambomen is al eerder gevoerd en lijkt me niet het moment dat weer te doen.
Als er wordt gesproken over een hond met stamboom, wordt er bedoeld een stamboom van de raad van beheer.

Verder als ze toch wil gaan fokken. Laat de honden (teef en reu) dan testen, de testen die de rasvereniging voorsteld, dan maakt het niet uit of de hond een stamboom heeft of niet, maar ben je wel beter bezig met het fokken (ook al is maar 1 nest).

En niet zeggen dat de teef wordt nagekeken door een DA, nee de testen laten uitvoeren door de instanties die er verstand van hebben.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker 3 doggies

Mariska, Daar heb ik inderdaad ook al vaak over nagedacht. Ik kwam vorig jaar iemand tegen die me aansprak over de samojeden. Ze had zelf een Tervuerense herderpup, met stamboom, maar de fokker had ook een samojedenreu. Ze zag in haar pup, naarmate hij ouder werd, steeds meer samojeed terug. Waarschijnlijk is de Tervuerense teef wel gedekt door de Tervuerense reu die op de stamboom stond, maar is een dag later de samojeed er ook nog eens opgesprongen.
Ik zou ook graag zien dat er van elke fokteef en fokreu DNA afgenomen wordt. Het is erg dat het zo zou moeten, en het gaat weer veel meer kosten, maar dan heb je wel meer zekerheid.

honden page profiel

Nou nienke, gelukkig snap jij ongeveer wat ik bedoel.
Maar het komt toch wel al vaker voor dat er DNA word afgenomen en geregistreerd toch?

honden page profiel MexxMexx

honden foto van Mexx

Idd dat is steeds normaler. Mexx laat ik in jan ook DNA van opslaan voor de databank. Hij hoeft niet vanwege zijn leeftijd, maar ik wil het wel graag.

honden page profiel Nienke & de roedelNienke & de roedelgoedgekeurde fokker

Ik hoor toevallig net dat het waarschijnlijk in het begin van 2010 verplicht wordt om DNA af te nemen en op te laten slaan van dekreuen en dat de chipper van de Raad bij het nestbezoek steekproefgewijs DNA af gaat nemen van de pups om te kijken of ze echt van de genoemde reu zijn. Er staan al enkele rassen op de nominatie hiervoor omdat die "verdacht" zijn.

honden page profiel

Nou ik zou het alleen maar beter vinden als dat gebeurt.
Want je ziet steeds meer officiele rassen met stamboom veranderen. Wij hebben voor 23 jaar terug een tervuerense herder pup gekregen, met stamboom. Dat was een echte, nu zie je ze steeds meer met witte vlekken of iets op de borst, terwijl dat totaal niet hoort bij het ras. Dus ik ben voor standaard DNA test bij de pups die komen gaan! O-)

honden page profiel Mandy & Bram.Mandy & Bram. 2 doggies

honden foto van Mandy & Bram.

Discussieren heeft weinig nut.
Als sommige mensen eenmaal iets in hun kop krijgen, moet het nou eenmaal gebeuren.. Kun je beter positief en goed advies geven als iemand afkraken. Want of ze nou wel of niet een nestje neemt, ik vind het welzijn van de hond in zo'n situatie belangrijker als de baas die domme keuzes maakt voor haar hond.
En als ze een hond in junivan plan is weg te doen omdat hij bijt en gromt.. vind ik het belachelijk dat je van plan bent met zo'n hond te fokken. Misschien was het pupje nog klein, en nu een waanzinnig fijne hond..

honden page profiel

In principe is het wel raar om met een hond te gaan fokken die je weg hebt willen doen vanwege vervelend gedrag. Het kan natuurlijk een karakter trekje zijn die in de hond zit, en die ze dus ook doorgeeft aan de pups. Dan zou het zeker geen goed idee zijn om ermee te fokken.
Maar ik denk inderdaad dat het weinig nut heeft om te discussiëren. Beslissing is volgens mij aan haar kant gemaakt. En dan kun je discussiëren wat je wilt, maar denk niet dat er nog wat aan te doen valt.

Petra (Gast)

Waarom wordt een afwijkende mening per definite gezien als afkraken en negatief?

Ik denk dat het advies om terughoudend en zorgvuldig te zijn m.b.t. een pretnestje, juist positief bedoeld is en juist het welzijn van de hond EN de pups voor ogen heeft.

Dat iemand waarschijnlijk al een beslissing heeft genomen, houdt toch niet in dat je mensen niet aan het denken mag zetten over de mogelijke consequenties van zo'n nestje.


honden page profiel MexxMexx 2 doggies

honden foto van Mexx

Ik heb een heel nette en duidelijke uitleg gegeven en hoop van harte dat ze er wat mee doet.
Ik ben niet voor pretnestjes maar als ze het goed aan wil pakken (dus de regels volgt zoals ze bij de rasvereniging staan etc en een goede voorbereiding) dan willen we haar best steunen.

honden page profiel HeidiHeidi

Hallo allemaal,

Ik ben inderdaad erg geschrokken van al die negatieve reacties. Ben blij dat er toch sommige mensen willen helpen met hun advies.
Ten eerste kennen jullie het volledige verhaal niet, onze hond heeft een stamboom, en is door de dierenarts getest op afwijkingen, natuurlijk is dit geen garantie!
Zitten er alleen mensen op dit forum die allemaal een hond met de meeste prijzen bezitten? Hoeveel prijzen zijn er dan eigenlijk? En is zo'n prijs dan wel iets waard als alle honden er een bezitten?
Als enkel zulke honden goed zijn, wat dan met al die andere?
Ik heb nog genoeg vragen, maar zal er als de tijd rijp voor is, wel mee komen.
Ben toch blij dat dit onderwerp zoveel reacties uitlokt, het zet mensen aan het denken.
Groetjes Heidi

honden page profiel MexxMexx 3 doggies

honden foto van Mexx

@ Heidi, je hond is nog te jong om de testen te hebben doorlopen die van nut zijn. Dat mag namelijk meestal pas vanaf 15 maand.
En alleen bij een door de rasvereniging of raad van beheer erkende specialist.
Kijk even op de site van de rasvereniging en laat de juiste testen uitvoeren. De links had ik in een vorig stukje al vermeld.
Ik weet niet of je wat aan mijn stuk had en er wat mee gaat doen?

Mijn Mexx bezit 'prijzen' het maakt hem niet beter dan andere honden, maar geeft wel aan dat hij dus goed aan de rasstandaard voldoet. Iets wat ook nodig is om met je hond te gaan fokken toch :-D

honden page profiel ChimarronChimarron 1 doggies

honden foto van Chimarron

ga eens langs bij een fokker voor informatie misschien helpt dat grtjes

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Heidi, de testen kunnen pas (net als wat mexx zegt) gedaan worden met 15 maanden en kunnen niet door een reguliere DA gedaan worden, daar zijn mensen in gespecialiseerd. Die werken voor de raad van beheer, waar uiteindelijk de uitslagen opgeslagen worden.

Prijzen die een hond behaald heeft is niet belangrijk, want daar gaat het niet om. Het is wel van belang dat je hond gekeurd is door een keurmeester, want dat is verplicht (met het fokken van rashonden), de hond moet dan minimaal 2x Zeer Goed behaald hebben, puur gekeken naar uiterlijk of hij voldoet aan de rasstandaarden.

Wat ook erg van belang is het karakter van jou hond, dat is wat er wordt overgebracht aan de pups.

Ga gewoon eens langs een fokker, of kijk eens bij een clubmatch van jou vereniging. Bespreek daar wat je wil en wat je er allemaal voor moet doen. Pas als dat allemaal gedaan is zou ik over fokken gaan nadenken. Let vooral ook op de reu die je dan wil gaan gebruiken, die moet dan aan dezelfde eisen voldoen als jou teefje, anders heeft het nog geen nut.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe krijg je een nestje?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: Rode peper
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^