Een vraagje, geen echte plannen maar nieuwsgierigheid

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Hoi iedereen

 

volgende vraag stel ik meer uit nieuwsgierigheid, ik ben voorlopig niet van plan te fokken.

Mijn eigen teefje is er:

1 niet geschikt voor in mijn ogen,

en 2 ik heb haar laten castreren voor haar eigen bescherming (lang verhaal, ander keertje misschien)

Nabu is op vlak van bouw helemaal in orde (1 iets dat mij wat tegenstaat maar met de juiste teef is dit niet erg, ik krijg op zijn bouw heerlijk veel complimenten van fokkers :) ), gezondheid ga ik laten testen. Misschien dat er dan plannen komen om hem 1x in te zetten.

Liefst wil ik later een teefje aankopen voornamelijk omdat ik nog een hondje wil maar ik zou er denk ik wel graag eens een (verantwoord) nestje mee willen hebben als ze er op vlak van gezondheid geschikt voor is.

 

Nu de eigenlijke vraag:

Ik heb me vroeger ingeschreven bij de rasvereniging, op aanraden van de fokster van Nabu.

Nu ja, na wat verdieping in de reglementen kwam ik tot de vaststelling dat ik het eigenlijk grondig oneens ben met de vereisten om te fokken e.d.

 

Plus ik ben erachter gekomen dat er echt veel ontduiking en 'oogje dichtknijpen' gebeurt... Naast allerlei politieke spelletjes die er gaande zijn.

Het gaat er niet om de gezondheid en verbetering van het ras...

(Voorbeelden hiervan wil ik gerust geven via PB)

 

Ik ben het op meerdere punten oneens met de rasvereniging en ik vroeg mij af voor mijn eventueel latere plannen:

moet ik bij de rasvereniging aangesloten zijn om een stamboom te kunnen krijgen voor de pups?

Zo neen: wat moet ik dan doen? Welke zijn de voorwaarden van FCI? Hoe doe ik dat?

 

Voor degenen die zich afvragen wat er nu zo tegensteekt bij die rasvereniging wil ik dat in een reactie wel uitleggen hoor.

 

Nog even om zeer nadrukkelijk te zijn: op dit moment geen fok plannen. Als die er komen zal dit heel doordacht en op de, volgens mij, correcte wijze gebeuren.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

Dag Saartje, woon je in België of Nederland? Want er zijn misschien verschillen.

Ik was een tijdje geleden ook verontwaardigd over de regels van de rasvereniging voor Dalmatiërs (in België) en ben toen eens verder gaan vragen (ik volg momenteel een cursus ivm honden), niet dat ik zelf van plan ben om te gaan kweken. Mij is toen gezegd dat je in België geen lid moet zijn van een rasvereniging, maar je moet wel ingeschreven zijn bij de KMSH (die het stamboek beheert).

honden page profiel Angelique, Kleine Maybe en Tess <3Angelique, Kleine Maybe en Tess <3 3 doggies

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Ik volg even ben erg benieuwd naar de antwoorden heb ook HELE vere toekomstplannen :P

honden page profiel Ria Macho JamieRia Macho Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Ria Macho Jamie

Volgens mij hoef je in Ned ook geen kennelnaam te hebben. Als je een hond met stamboom hebt en de doet de verplichte testen dan krijgen de pups gewoon een stamboom. Je bent alleen duurder uit met de stambomen omdat je geen lid van de rasvereniging bent.

honden page profiel ~Saartje & de chihuahua roedel ~~Saartje & de chihuahua roedel ~speciaal aangestelde fokker

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Ik woon in België...

 

Bij de KMSH is het zo dat je moet inschrijven in stamboek, een 'goed' moet halen op een keuring door de rasvereniging georganiseerd en DNA in de database laten opnemen

Dan pas kan je een dek-geboorte aangifte doen, waarna ze DNA komen halen van de pups + chippen en de andere gewoonlijke (normale) zaken.

 

Voor mij alles goed tot stap 2... Die keuringen zijn alles behalve eerlijk, het is ons kent ons. Gratis dekking hier en daar en je krijgt een goed voor een hond die amper 1, 5 kilo weegt (veel te weinig en klein natuurlijk).

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Volgens mij hoef je in Ned ook geen kennelnaam te hebben. Als je een hond met stamboom hebt en de doet de verplichte testen dan krijgen de pups gewoon een stamboom. Je bent alleen duurder uit met de stambomen omdat je geen lid van de rasvereniging bent. "

 



Mijn eerste nestje is gefokt zonder kennelnaam maar gewoon met stamboom. Inderdaad is een kennelnaam hier in ons land niet nodig.
Tests zijn zelfs ook niet verplicht vanuit de RvB. Is de huisvesting van de dieren goed en hebben beide ouders een stamboom dan krijg je hier in ons land gewoon een stamboom.
Verder sluit ik me wel helemaal aan bij de reactie hierboven.

Ikzelf kan me ook niet helemaal vinden in de reglementen van de Pekingees- en Dwergspaniel club (de rasvereniging van de Chinese Naakthond, onder anderen). Maar ik ben wel lid en sta inmiddels ook op de fokkerslijst. Waarom? Omdat de eisen voor mij dusdanig laag waren dat ik het me wel kon veroorloven, en het vooral veel naamsbekendheid geeft. Hoewel ik bij de Nederlandse Sheltie Vereniging (het ras waarmee ik hiervoor fokte) meer achter de regels stond kon ik mij hierbij ook niet in alles vinden. Echter heeft mijn vermelding op de fokkerslijst wel voor pupkopers gezorgd. Naamsbekendheid krijg je door contact met andere fokkers, mensen die doorverwijzen, het goed marketen van je site maar verder vooral ook vanuit de rasvereniging. Hier gaan mensen toch vaak als eerste kijken voor een pup, dus vandaar dat ik het ook dit maar handig vond om mij hierbij aan te melden als beginnende fokker binnen dit ras. Of ik nog heel wat jaren lid blijf weet ik niet. Voor nu vind ik de voordelen wel opwegen tegen de nadelen... De naamsbekendheid, korting op stambomen en het feit dat je toch kunt laten zien in ieder geval aan hun regels te voldoen. Ik test zelf op veel meer en let ook op andere dingen als waar de rasvereniging alleen de nadrukking op legt, maar het geeft toch een bepaald beeld over de fokker wat ik denk dat voor beginners wel prettig is.
Moet je dus lid nee van een rasvereniging om naar behoren te fokken? Nee absoluut niet (in België is er niet eens een rasvereniging voor de Chinese Naakthond volgens mij)! Maar kan het je soms helpen? Ja dat zeker wel. Die afweging moet je dus uiteindelijk zelf maken, wat vind jij belangrijker als fokker zijnde. ;-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Mijn ouders fokten vroeger boxers en ik heb net een nestje Perzische kittens gehad, maar om een stamboom naam te vragen moet, je volgens mij, wel degelijk een kennel (of cattery) naam hebben en ingeschreven zijn bij een ras vereniging. Van mijn Pers weet ik dat er verschillende verenigingen zijn, met allemaal een eigen fok beleid. Weet niet of er meerdere verenigingen zijn waar je een stamboom van een chi kunt aanvragen??

dd fokster van mijn moeder poes, woont in NL, maar zij was lid van de Belgische langhaar vereniging, dus volgens mij mag je wel over de grens lidzijn.

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Je kan ook bij Sint Hubertus fokken zonder kennelnaam, het is dan inderdaad duurder.

 

Wel het vervelende bij deze rasvereniging is de verplichting tot die kwalificatie, maar de selecties zijn niet eerlijk noch gezond... Een chi die aan de rand van 3 kg zit mag niet maar als de eigenaar van een chi die nog maar net 1.5 kan wegen, en dan echt wel dik gemest is, bekend genoeg is krijgt deze wel een goed...

De club is er eigenlijk enkel voor de publiciteit...

Ik weet niet hoe dat zit voor de Raad van beheer met betrekking tot de kwalificaties (eerlijkheid en gerichtheid op de fok mogelijkheden van de hond), heb daar ook nog niet naar gekeken aangezien het adres van de teef-eigenaar uitmaakt bij welk stamboek je ingeschreven moet zijn...

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Op het eerste zicht als ik kijk naar de stamboom aanvraag bij de Raad van beheer zijn er geen regels i.v.m. het behalen van een titel op een CAC/CACIB ?

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Op het eerste zicht als ik kijk naar de stamboom aanvraag bij de Raad van beheer zijn er geen regels i.v.m. het behalen van een titel op een CAC/CACIB ? "

 



Klopt je hond hoeft geen shows te hebben gelopen hier in Nederland om een stamboom te kunnen krijgen. Wel stellen rasverenigingen soms dus showeisen maar deze zijn niet verplicht om aan te moeten voldoen om een stamboom te krijgen. Daar hoef je alleen aan te voldoen als je volgens de eisen van de rasvereniging wilt fokken maar nogmaals dit is dus niet nodig voor een stamboom hier in ons land.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

" Op het eerste zicht als ik kijk naar de stamboom aanvraag bij de Raad van beheer zijn er geen regels i.v.m. het behalen van een titel op een CAC/CACIB ? "

 



Jij woont in BE dus kan jij niet een stamboom aanvragen bij de raad van beheer in NL.

Maar er zijn zeker wel regels aan verbonden, er is een basis fokregelement opgesteld, hierin staan de standaard dingen (ik weet niet alles uit mijn hoofd).

De honden moeten een stamboom hebben en vanaf juni 2014 moet het DNA van beide ouders opgeslagen zijn, om afstamming zeker te weten.

Je hoeft niet aangesloten te zijn bij een rasvereniging, je zal alleen meer betalen als je dat niet bent.


Maar goed al ben je het niet helemaal met de regels eens (in Nl zijn er van veel rassen meerdere rasverenigingen) en je kan altijd meer erfelijke testen doen dan die de rasvereniging verplicht stelt.

Maar voor jou is puur BE van belang.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

" Je kan ook bij Sint Hubertus fokken zonder kennelnaam, het is dan inderdaad duurder.
 
Wel het vervelende bij deze rasvereniging is de verplichting tot die kwalificatie, maar de selecties zijn niet eerlijk noch gezond... Een chi die aan de rand van 3 kg zit mag niet maar als de eigenaar van een chi die nog maar net 1.5 kan wegen, en dan echt wel dik gemest is, bekend genoeg is krijgt deze wel een goed...De club is er eigenlijk enkel voor de publiciteit...Ik weet niet hoe dat zit voor de Raad van beheer met betrekking tot de kwalificaties (eerlijkheid en gerichtheid op de fok mogelijkheden van de hond), heb daar ook nog niet naar gekeken aangezien het adres van de teef-eigenaar uitmaakt bij welk stamboek je ingeschreven moet zijn... "

 Je kan toch ook aan een grote show meedoen waar meerdere hondenrassen gekeurd worden, dan hangt het toch niet zo af van de rasvereniging? (ok ben ik naïef?) En je kan op voorhand zien wie de jury zal zijn en bijv. kiezen voor een buitenlands jurylid (die misschien minder beïnvloed is?). Een goed is toch ook niet zo heel hoog om te halen dacht ik (maar mijn hond heeft geen stamboom en eigenlijk interesseert die me ook niet, wel dat ik weet wie de ouders zijn en dat het nestje binnen een gezin grootgebracht is).

 

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  

Mijn eerste nestje is gefokt zonder kennelnaam maar gewoon met stamboom. Inderdaad is een kennelnaam hier in ons land niet nodig.
Tests zijn zelfs ook niet verplicht vanuit de RvB. Is de huisvesting van de dieren goed en hebben beide ouders een stamboom dan krijg je hier in ons land gewoon een stamboom.

 En ik altijd maar denken dat je zonder kennel (of catterry) naam geen stambomen kon aanvragen! 

Bij katten ga ik het nog wel even opzoeken, maar kan me niet voorstellen dat het daar anders zou zijn. 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

"  En ik altijd maar denken dat je zonder kennel (of catterry) naam geen stambomen kon aanvragen! 

Bij katten ga ik het nog wel even opzoeken, maar kan me niet voorstellen dat het daar anders zou zijn.  "

 



Een kennelnaam is erg prijzig en veel meer dan een herkenbare naam voor alle pups die je gefokt hebt voegt het niet toe. Vandaar ook dat ik eerst een nest wou fokken om te zien of ik hier wel mee door wou gaan, voordat ik veel geld zou uitgeven aan iets wat ik misschien maar eenmalig zou gebruiken. Er zijn wel restricties als je fokt zonder kennelnaam. Zo mag de stamboomnaam maar uit een naam bestaan en mogen deze namen niet teveel op elkaar lijken (dus niet JanWillen, JanWilliam, etc). Maar voor de rest maakt het niks uit en kun je ook je gewoon aansluiten bij een rasvereniging zonder kennelnaam.

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Tja er zal blijkbaar niets anders op zitten dan eens naar de Fok-keuringen te gaan...

 

Ja ook de keurmeesters zijn bevooroordeeld.

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

Bij de Chinezen was er vorig jaar even sprake van het afschaffen van de showeis (vanuit de rasvereniging bedoel ik dan hè). Hier was ik zelf erg voor. Hoewel ik showen zeker wat vind toevoegen zijn keurmeesters inderdaad bevooroordeeld en beïnvloedbaar, en blijft een rasstandaard geen exacte wetenschap. Meningen verschillen en uitslagen kunnen onder het oog van een ander totaal het tegenovergestelde zijn. Zo heb ik honden met CAC's een 'Matig' zien halen bijvoorbeeld. Maar helaas, de meerderheid was ertegen dus de showeis is blijven bestaan. Op zich is de eis er eentje waar goed aan te voldoen valt hoor (2x ZG, echter wel op een CAC dus geen clubmatches wat ik wel weer jammer vind want bij de Shelties geld een clubmatch ook mits er een erkende keurmeester keurt). Maar het is jammer dat sommige rasverenigingen zo veel waarde hechten aan uiterlijk in plaats van gezondheid inderdaad. Maar goed gelukkig heb je als fokker nog altijd de optie om zelf meer te doen aan gezondheid (al is het wel moeilijk om onder die showeis uit te komen als die inderdaad vanuit St. Hubertus komt).

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

"  

Een kennelnaam is erg prijzig en veel meer dan een herkenbare naam voor alle pups die je gefokt hebt voegt het niet toe. Vandaar ook dat ik eerst een nest wou fokken om te zien of ik hier wel mee door wou gaan, voordat ik veel geld zou uitgeven aan iets wat ik misschien maar eenmalig zou gebruiken. Er zijn wel restricties als je fokt zonder kennelnaam. Zo mag de stamboomnaam maar uit een naam bestaan en mogen deze namen niet teveel op elkaar lijken (dus niet JanWillen, JanWilliam, etc). Maar voor de rest maakt het niks uit en kun je ook je gewoon aansluiten bij een rasvereniging zonder kennelnaam. "

 Ik was idd een hoop kwijt aan registratie en nu t lidmaatschap, terwijl ik voor de liefhebberij een nestje kittens heb gefokt, en om eentje kittentje te houden, over een laar jaar met de dochter weer een nestje, dus denk dat ik me maar uit ga schrijven! 

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Ja het is best rot met die keuring, want echt waar je wil niet weten welke mormels (sorry dat ik ze zo noem...) ik heb zien slagen...

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

" Ja het is best rot met die keuring, want echt waar je wil niet weten welke mormels (sorry dat ik ze zo noem...) ik heb zien slagen... "

 Eens! Laatst een duitse herder keuring, (filmpje op internet gezien) op 1 kwam een herder die zo door zijn achter poten gezakt was, kom niet normaal rennen. Ik kreeg er tranen van in mijn ogen! 

Keurmeesters letten op wat zij mooi vinden, niet op de gezondheid van een dier. Zo triest en fout! 

honden foto van Wichita en haar roedel - Eevee, Elphaba, Glacee, Grant & Bloom

" Ja het is best rot met die keuring, want echt waar je wil niet weten welke mormels (sorry dat ik ze zo noem...) ik heb zien slagen... "

 



Gelukkig bestaan er ook keurmeesters die wel goed keuren, maar inderdaad er zitten er ook heel wat bij die de rasstandaard niet op dezelfde manier interpreteren als dat ik doe... O-) Een van de redenen ook dat wij met onze Ashley nooit shows zijn gaan lopen.

Ik ben natuurlijk niet goed bekend in België dus weet niet hoe het er daar aan toe gaat maar hier kun je de keurmeesters er vaak wel op uitzoeken. Zo zie je bij de Shelties bijvoorbeeld ook vaak dat ze de voorkeur hebben voor een bepaald type en soms zelfs kleur. Maar ervaren fokkers/handlers weten dit wel, dus schrijven zich alleen in onder bepaalde keurmeesters. Zelfde kun jij natuurlijk ook doen met genoeg hulp van anderen uit het wereldje. Dan zou op zich zo een kwalificatie behalen wel te doen moeten zijn (mits je geen kampioen hoeft te worden of zo natuurlijk, dat gaat iets moeilijker worden als je wat wilt wat iets aparter is als wat je veelal ziet ;-) ).

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

je kunt ook naar een foktoelatingsdag gaan. Krijg je je uur op voorhand en speel je geen ganse dag kwijt.
Daar komen ook geen echte showmensen naar toe dan ;-)

honden foto van ~Saartje & de chihuahua roedel ~

Die foktoelatingsdag lijkt me dan nog het beste denk ik...

 

Ja inderdaad die rasstandaarden zijn vrij breed te interpreteren...

Persoonlijk zie ik nog teveen fans van het 'klein en gedrongen' type chihuahua. Korte neus die meer op een bull type lijkt, klein gedrongen lichaam dat bijna té vierkant is, te uitpuilende oogjes, ...

Tja.... Gezond zijn ze niet...

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^