Eindelijk m'n eigen hond: een working terriër

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker

honden foto van Margje & Biko

" Over de vossenjacht zijn er zoveel misverstanden.
de vos MOET gereguleerd worden want een te grote populatie is nadelig voor andere dieren. 
De vos heeft geen enkele natuurlijke vijand, ze hebben in een bepaald gebied zenders geplaatst bij reeenkalfjes en de helft was uitgemoord door de vos na 64 dagen.
Ik dacht dat het over zo'n honderd reeenkalfjes ging.
Versta me niet verkeerd, het is een PRACHTIG dier maar ze moeten binnen de perken gehouden worden. "

 

Het topic gaat er verder niet over, dus ik wil het ook niet vervuilen..

De vos heeft geen natuurlijke vijand meer, ook met een reden.. en wie houdt dan nu de populatie reeenkalfjes in stand als je gaat jagen op vossen?
Mensen zijn vaak de oorzaak van die verstoorde verhoudingen, om dan nog meer te gaan ingrijpen.. ik weet het niet..

En ik vraag me dan af, hoe gaat de jacht op zo'n vos, lijden die dieren niet te erg?
Maar dat zijn misschien vragen voor en ander topic :)

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Als je nog vragen hebt stuur me dan nog een PM.

Op deze vragen ga ik nog een antwoord geven.

En ja, ook met reden dat ze geen natuurlijke vijand uitzetten, daar is er niet genoeg habitat voor, de bossen zijn hier veel te klein voor een volledig zelfstandig ecosysteem, als de mens gans de wereld niet had volgebouwd dan was dat mogelijk ja, maar jij en ik zijn mede-dader hierin, het is te drukbevolkt en habitat dat aan grotere roofdieren plek zou verschaffen is er niet.

Daarom wordt de vos ook gereguleerd, zodat het in evenwicht blijft, genoeg vossen zodat er niet te veel reëen en andere zoogdiertjes zijn maar niet te veel zodat de zoogdieren geen kans krijgen.

Gans de natuur is verstoord behalve in de enorm grote natuurparken, en dan nog.. 

En je hebt harde en slimme honden, ik heb de tweede, een harde hond zal vechten met de vos en die zelfs doden in het hol, dat is vanzelfsprekend een serieuze lijdensweg, maar het echte idee achter een terriër, een slimme dan is dat de hond de vos zodanig treitert of opdrijft zodat de vos 'springt' (zie: uit het hol springen) en zodat de jager deze kan schieten.

 

Indien vragen, gewoon berichtje sturen.

Ik ben zelf een natuurliefhebber en kom goed overeen met veld-en boswachters!

De vos is dan ook één van mijn favoriete dieren, maar ook voor ziekten mag de populatie niet te groot worden (zie: myxomatose bij konijnen)

 

En al de andere mensen die het 'oneens' met me zijn, geef me dan maar eens een goede uitleg, hoe ga JIJ het ecosysteem goed draaiende houden zonder jagers en zonder het benodigde habitat (Margje, dit is niet aan jou gericht)

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Dogmaster: ja een soort van 'pest control' bedoel je dan?

Dat moet ik navragen bij een boer of ik eens de stallen mag controleren, dat doen ze om jonge terriërs aan te wakkeren voor de jacht.

Die werkproeven, 2 dingen daarover: dat is in Limburg dus vééél te ver en ten tweede, dat is niet te vergelijken met het echte werk ;)

En inderdaad, ik ga ook nog andere dingen doen maar een kansje om mijn hond een plezier te doen laat ik niet liggen.

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" De vos heeft geen enkele natuurlijke vijand."

 

Niet? De mens bepaalt dat 'ie "in de perken gehouden moet worden". Lijkt me toch aardig vijandig.

Veel plezier met je hondje.

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Daar heb ik het juis top, welk groot roofdier in de Vlaamse en Nederlandse bossen gaat de vos binnen de perken houden als de mens het niet doet, zeg het maar !

 

bedankt overigens

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Hoe wil je dat gaan doen dan? Zo'n vossen jacht? Gewoon op eigen initiatief?

Of via een boswachter?

 

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Ik ken een veldwachter met aan zijn eigen huis 38 ha jachtrecht en rondom 800 ha en hij heeft een vergunning om het hele jaar door vossen te reguleren (met mijn eigen ogen gezien), hij schiet regelmatig eens een vos om alles in orde te houden en geloof me, zijn populatie vossen verkleint bijna niet.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Het gaat dus om eigen terrein? En niet op openbaar terrein? Ik denk dat dat al wel een heleboel scheelt.

Zomaar op openbare gebieden gaan jagen vind ik namelijk echt niet kunnen.

Sowieso vind ik dat er vele andere mogelijkheden zijn om je hond te laten werken zonder daarbij andere dieren te moeten doden. En als de populatie echt verkleind moet worden kan dat op op veel diervriendelijkere methodes dan door een hond uit elkaar gescheurd te worden.

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Judith, dit is gebied vrijgegeven door de stad waar hij het jachtrecht over heeft als veldwachter, dus alles wat onder die 840 ha valt.

Het is ook niet zomaar 'wat gaan jagen' alles is wettelijk en je hebt voor alles licenties en vergunningen nodig.

En lees nog maar eens goed voor dat je zegt dat de vos 'verscheurd wordt door de terriër'

"je hebt harde en slimme honden, ik heb de tweede, een harde hond zal vechten met de vos en die zelfs doden in het hol, dat is vanzelfsprekend een serieuze lijdensweg, maar het echte idee achter een terriër, een slimme dan is dat de hond de vos zodanig treitert of opdrijft zodat de vos 'springt' (zie: uit het hol springen) en zodat de jager deze kan schieten."

 

 

Je hebt zelf een jachthond, dit is pure genetica, zonder de jacht was je hond nooit ontstaan.

Dit is even diervriendelijk als Fazant die uit de dekking wordt gejaagd door een staande hond.

Het is enkel opjagen. 

Maar ik heb toch duidelijk gezegd als je nog vragen hebt stuur dan een PM want nu wordt mijn topic bevuild.

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Ja ik heb inderdaad zelf ook een jachthond en weet dus ook als geen ander dat jagen op levende dieren niet nodig is voor een gelukkige hond.

Maar ik zal je topic verder niet vervuilen.

Veel plezier met je terrier.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Pb

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Wauw knappe pup!!!

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Bedankt :D

 

hij is al wat gegroeid hoor, nu al bijna 5 maand 

honden page profiel APBTAPBT

honden foto van APBT

Goed bezig Jules.

 

Pas op: FurMommy alert

 

 

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wat een mooierd 

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

Sinds ik jacht  ben gaan doen heb ik heel veel respect gekregen voor jagers die het doen volgens de regels.  Er is helaas een hoop onbegrip over,  maar goed dat gaat dit topic niet over.

 

Jules als tip zou ik eens gaan kijken of er een puppy jacht cursus bij jou in de buurt is. In dat soort cursussen maken de pups al spelenderwijs kennis met allerlei dingen die ze tijdens de jacht ook tegen kunnen komen. Schotvastheid trainen is m.i. een van de belangrijkste dingen omdat dat als pup Veel makkelijker gaat dan als ze wat ouder zijn.  Veel succes! 

honden page profiel WerkhondWerkhond

honden foto van Werkhond

Bedankt Renate!

 

 

Kelly dat is waar en het is inderdaad pas als je het van dichtbij ziet dat je het begrijpt, oordelen vanop afstand zonder het gezien te hebben is gemakkelijk.

Voor de gehoorzaamheid en schotvastheid ga ik bij Carlos Van Damme van de sint-hubertusvereniging, 10 lessen en indien nodig  nog privé, dit is voor aport en staande werk, voorstaan, flushen, waterwerk, etc.

Bedankt in ieder geval!

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Ik heb zelf 3 jachthonden maar geen haar op mijn hoofd die denkt aan jagen met de dames. Ik kan nu heerlijk wandelen in het bos en ze kunnen mooi los lopen. Er zit al genoeg jacht in de dames en ik ga dat niet erger maken door te gaan jagen. Ik ben ook niet echt een voorstander voor het hele jachtgebeuren, zie te veel plezier in het dood maken van dieren, dat staat mij erg tegen.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne

honden foto van Luan en Lenne

" Ik heb zelf 3 jachthonden maar geen haar op mijn hoofd die denkt aan jagen met de dames. Ik kan nu heerlijk wandelen in het bos en ze kunnen mooi los lopen. Er zit al genoeg jacht in de dames en ik ga dat niet erger maken door te gaan jagen. Ik ben ook niet echt een voorstander voor het hele jachtgebeuren, zie te veel plezier in het dood maken van dieren, dat staat mij erg tegen. "

 

Tja dit zijn dus de vooroordelen die je vaak ziet. Jacht doen met je honden helpt juist om ongelukken te voorkomen, ze leren namelijk hun instincten in te dammen om ze alleen op commando op te volgen. Jachtinstinct is een stuk makkelijker onder controle te krijgen als je er wat mee doet (= behoefte vervullen) en er commando's aan koppelt :). Ik zeg absoluut niet dat iedereen met een jachthond jacht moet gaan doen hoor, maar het is absoluut niet zo dat je daarmee jachtinstinct aanwakkert :)

 

Wat ik zie bij de verantwoorde jagers die ik tot nu toe tegen ben gekomen, zie ik heel veel plezier. Plezier in het samen werken met hun hond, in het zijn in de vrije natuur. Maar ook heel veel respect voor het wild dat ze schieten, ze schieten alleen bij overschot en kijken dan ook met name naar de oudere of zwakkere dieren. De jagers die ik ken willen geen vlees meer uit de supermarkt, omdat ze willen dat het vlees wat zij eten een eerlijk leven en vrij leven heeft gehad. Ik haal mijn vlees voor Luan ook gedeeltelijk bij een aantal jagers. Je weet zeker dat het geen bio industrie is en dat het dier op een vrij pijnloze manier aan zijn einde is gekomen. 

 

Ik vraag me heel erg af hoeveel mensen er zijn die tegen jacht zijn die nog wel gewoon niet biologisch vlees eten of dat aan hun honden geven.

 

Maargoed dat was erg off-topic, sorry Jules.

 

Puppy jacht is bij ons inderdaad gehoorzaamheid +schotvastheid + kennismaking met koud wild en apporteren dus in de praktijk zal het niet zoveel verschillen :). 

 

Wil je wel nog meegeven dat het de meest intensieve manier van je hond trainen is, ze trainen in een roedel, in de natuur. Het is heel erg goed voor de band met je hond maar ook bizar intensief. Tussendoor rusten is de key en absoluut niet overtrainen (heb er behoorlijk wat op jacht gezien met een overtrainde/overspannen hond). Ik zou in het begin max 2x per week trainen en er niet veel anders erbij gaan doen, je hond moet de tijd krijgen om alle indrukken te verwerken :)

honden page profiel FezFez

honden foto van Fez

" Wat ik zie bij de verantwoorde jagers die ik tot nu toe tegen ben gekomen, zie ik heel veel plezier. Plezier in het samen werken met hun hond, in het zijn in de vrije natuur. Maar ook heel veel respect voor het wild dat ze schieten, ze schieten alleen bij overschot en kijken dan ook met name naar de oudere of zwakkere dieren. De jagers die ik ken willen geen vlees meer uit de supermarkt, omdat ze willen dat het vlees wat zij eten een eerlijk leven en vrij leven heeft gehad. Ik haal mijn vlees voor Luan ook gedeeltelijk bij een aantal jagers. Je weet zeker dat het geen bio industrie is en dat het dier op een vrij pijnloze manier aan zijn einde is gekomen. 
 
Ik vraag me heel erg af hoeveel mensen er zijn die tegen jacht zijn die nog wel gewoon niet biologisch vlees eten of dat aan hun honden geven."

 

Als vega heb ik persoonlijk ook een stuk minder tegen de jacht dan tegen de vleesindustrie.

Het dier heeft namelijk een eerlijke kans op een echt leven gehad. Maar dat gezwam over "die en die" moeten we indammen anders gaat het 'fout'; ik vind niet dat wij die macht moeten nemen, zeker gezien het feit dat 99% van de problemen te maken heeft met overbevolking van de mens zelf, zoals Jules ook zelf al aangaf.

 

En inderdaad, het feit dat je specifiek gaat trainen op het natuurlijke instinct van een hond betekent in de meeste gevallen dat je het beter onder controle kunt houden.

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

 

Zelfs met staffordshire bullterrier wordt er op de vos gejaagd ,niets voor jou mick

 

http://www.thehuntinglife.com/html/sections/articles/working_terriers/hunting-fox-with-staffords.html 

pagina 3 van 3 12 3
Volgende forumvraag: niet zulke sociale hondjes..trots
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^