Moeilijke interactie tussen nieuwe pup en 14 jarige hond.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

Hallo allemaal,

sinds 3 dagen zijn we in het trotste bezit van een nieuwe whippet pup ;-) . Tot vorig jaar hadden we 14 jaar een whippet en we zijn heel erg blij dat we er nu terug eentje ons gezin mogen verwelkomen (we zijn al van in het voorjaar bezig met de plannen).

Ook hebben we al 14 jaar een jack russel in ons gezin die zeer rustig en braaf is voor zijn soort ;-) .
Tussen onze vorige whippet en onze jack russel hebben we nooit problemen gehad. Alleen als het over eten ging werd er wel eens gegromd maar dat is alles.
De whippet was ongeveer 1 jaar toen we de jack russel pup kregen en het waren vanaf dag 1 beste maatjes
;-) .

Dus dacht ik dat dit nu ook met de nieuwe whippet pup heel gemakkelijk zou gaan (de jack russel is nu wel 14 jaar).
Ze tonen zeker interesse in elkaar en volgen elkaar ook mooi buiten maar het probleem is dat de nieuwe pup een beetje te speels is en vooral nog veel bijt.
Ook bij ons maar wij weten natuurlijk dat dit het gedrag van een pup is en dit zal afnemen met tijd.

Wanneer de pup dus een beetje te wild wordt en ook soms bijt dan begint de jack russel te grommen en ook soms te snauwen.
In het begin kon ik gemakkelijk de fixatie tussen elkaar breken door mijn stem te verheffen maar dit wordt moeilijker en moeilijker.
We houden ze altijd wel goed in het oog want je weet nooit dat dit eens escaleert. Maar dit is wel vermoeiend en niet altijd even gemakkelijk.

We geven wel al vanaf het begin ook voldoende aandacht en tijd aan de oudere jack russel. Ik ga eens apart gaan wandelen bvb.
Maar spelen doet de jack russel al een tijdje niet meer, ook lijdt hij aan artrose (krijgt medicatie ervoor) en is niet meer zo mobiel.
Dus ik versta zeker dat hij liever ook eens met rust is gelaten. Maar toch wil hij iedere keer dichter komen om te ruiken en aandacht te zoeken en dan wil de pup natuurlijk (veel te wild) spelen.
Het moeilijkst is als er maar één iemand van het gezin bij de honden is anders verdelen we de aandacht en dit gaat een stuk beter.
We hebben ook maar één grote leefruimte beneden, alleen de garage is er nog. Misschien moeten we ze even apart zetten maar dan moet de jack russel( moeten we niet constant in het oog hebben) in de garage en dan ziet deze dat misschien als straf.

Verder gaat alles heel goed met de pup, de bench en zindelijkheid training zijn in volle gang maar vlotten goed.

De jack russel heeft een eigen mandje waar we de pup niet toelaten (ook de jack russel laat dit niet toe trouwens).

Nu probeer ik het conflict te breken door ze allebei (of toch 1) af te leiden met wat speelgoed of zo.

Als er iemand wat tips weet dan ben ik u zeer dankbaar daarvoor. We zijn al lange tijd honden gewend maar dit is een probleempje waar ik nu even met de handen in het haar zit en waar ik toch zeker op een goede manier wil op reageren vanaf het begin!

Dank u wel voor het lezen en een eventuele reactie of tip.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" In het begin kon ik gemakkelijk de fixatie tussen elkaar breken door mijn stem te verheffen maar dit wordt moeilijker en moeilijker. "

Waarom zou je je stem verheffen? De pup doet wat hij moet doen, namelijk pup zijn. En de oude hond doet ook precies wat hij moet doen, namelijk de huisregels uitleggen. Alleen zijn de verschillen tussen de honden te groot. Daarom zul je de oude hond moeten helpen met het uitleggen van de regels. De pup mag alleen de oude hond benaderen als hij dat heeeeeeeeeeeeeeeeel rustig doet. Zo niet dan haal je hem zonder iets te zeggen, of extra aandacht aan te besteden, weg. Niets meer en niets minder. Zo laat je aan de pup zien dat hij dat niet moet doen en vooral aan de oude hond dat jij hem helpt. Dat hij het niet zelf hoeft te doen, maar dat hij op jou kan vertrouwen. In het begin zul je dat dus een paar honderd keer per dag moeten doen, maar op een gegeven moment zal je pup snappen dat hij het rustig moet doen. Pas op dat moment mag je je pup vertellen dat hij het goed doet. Ook als de oude hond naar de pup gaat en de pup wordt te wild dan haal je ook de pup weg. Dat is degene die de regels moet leren.

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

"
Waarom zou je je stem verheffen? De pup doet wat hij moet doen, namelijk pup zijn. En de oude hond doet ook precies wat hij moet doen, namelijk de huisregels uitleggen. Alleen zijn de verschillen tussen de honden te groot. Daarom zul je de oude hond moeten helpen met het uitleggen van de regels. De pup mag alleen de oude hond benaderen als hij dat heeeeeeeeeeeeeeeeel rustig doet. Zo niet dan haal je hem zonder iets te zeggen, of extra aandacht aan te besteden, weg. Niets meer en niets minder. Zo laat je aan de pup zien dat hij dat niet moet doen en vooral aan de oude hond dat jij hem helpt. Dat hij het niet zelf hoeft te doen, maar dat hij op jou kan vertrouwen. In het begin zul je dat dus een paar honderd keer per dag moeten doen, maar op een gegeven moment zal je pup snappen dat hij het rustig moet doen. Pas op dat moment mag je je pup vertellen dat hij het goed doet. Ook als de oude hond naar de pup gaat en de pup wordt te wild dan haal je ook de pup weg. Dat is degene die de regels moet leren. "


Dank u wel voor de heel nuttige uitleg! ;-)
Dit ga ik zeker proberen de volgende keer dat de pup te wild is.
Ik had er aan gedacht maar was bang dat de onze oudere jack russel ging denken (door de pup te nemen) dat de pup weer alle aandacht ging krijgen. Maar zoals je uitlegt: zonder verdere aandacht, is heel logisch nu ik het lees.
En inderdaad als de pup even een rustiger moment heeft gaat alles plots veel gemoedelijker.
Dank u voor mee te denken!

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

Momenteel lukt de eerder gegeven tip van bassie heel goed binnen! ;-)
Maar buiten is het een beetje moeilijk omdat ik niet altijd even vlug bij de honden ben.
Het is dan ook een windhond hé! ;-)

honden page profiel haarlemsehaarlemse 3 doggies

honden foto van haarlemse

Verleden jaar een nieuwe pup erbij genomen van 11 weken oud, had nog een cairn terrier van 18 jaar.. gedeeltelijk doof en blind.. de pup kwam op zijn terrein,, dus logisch dat de pup zich moet aanpassen, na 2 dagen en vele correcties van het oude hondje begreep dus de  pup dondersgoed dat hij respect voor het oude mannetje moest hebben en het ging prima ..ook het langzame samen buiten lopen.

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

" Verleden jaar een nieuwe pup erbij genomen van 11 weken oud, had nog een cairn terrier van 18 jaar.. gedeeltelijk doof en blind.. de pup kwam op zijn terrein,, dus logisch dat de pup zich moet aanpassen, na 2 dagen en vele correcties van het oude hondje begreep dus de  pup dondersgoed dat hij respect voor het oude mannetje moest hebben en het ging prima ..ook het langzame samen buiten lopen. "


Dank u voor de reactie haarlemse! ;-)
Daar hopen we hier ook op.
Maar voorlopig snapt de puppy de correcties van onze oude jack russel nog niet echt. Na 2 minuten is hij weeral bezig met bijten, springen en duwen. Dus helpen we momenteel nu met de pup op te nemen en eventjes verder te zetten zonder commentaar te geven.
Misschien is onze nieuwe pup ook nog wat te jong (ongeveer 9 weken). Bij zijn broertjes en zusjes kon hij nog in alle hevigheid spelen. Wie weet komt het besef straks wel.

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Toen onze pups kwamen, waren onze oudjes ook niet zo tolerant.
Wij hebben ons er niet mee bemoeit.
De oudste snauwde de pup net zolang af tot deze begreep dat hij te ver ging.
Een hond kan een pup beter opvoeden en tot de pup doordringen dan dat jij dat kan.
Wij hebben het onze honden zelf uit laten zoeken dus.
Gevolg, een stabiele roedel die kon lezen en schrijven met elkaar en nog, zelfs nu de oudjes zijn weggevallen hebben wij een rustige stabiele roedel van vier honden, grote honden.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Ik heb ontzettend veel geleerd van onze oude reu , en hoe hij met onze Landseerpup omging.
Zelfde spring in het veld als elke pup.
Ook ons oudje had last van artrose, en dit merkte je als hij zich wilde teug trekken, bij de pup vandaan.
Dat was voor ons het moment om voor hem in te grijpen, en hem rust te gunnen.
Maar de taal onderling was prachtig om te zien.
Werd mij ook gelijk duidelijk dat ik als baasje nooit maar dan ook nooit moet gaan proberen om de hondentaal na te gaan lopen doen.
We hebben er nog een filmpje van dat onze reu aan een heel groot vers bot ligt te kluiven..
Onze pup steeds dichterbij, beetje erom heen springen, weer liggen, aandacht vragen, (misschien het bot willen pikken).
De reu doet niets, geen blik waardig.
Tot ze opeens binnen zijn 50 cm grens komt, en hij een hele diepe zware grom laat horen zonder haar aan te kijken..
Onze Pup schrok zich dood, en ging 2 meter verder liggen kijken..
Ze heeft nooit meer iets afgepakt van hem als hij aan het eten was, nooit meer.
God, wat voelde ik me dan echt een buitenstaander..een aap tussen die 2 die zo duidelijk konden communiceren onderling..

Dus inderdaad het oudje een beetje beschermen, maar de pup ook zeker laten leren..

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

" Toen onze pups kwamen, waren onze oudjes ook niet zo tolerant.
Wij hebben ons er niet mee bemoeit.
De oudste snauwde de pup net zolang af tot deze begreep dat hij te ver ging.
Een hond kan een pup beter opvoeden en tot de pup doordringen dan dat jij dat kan.
Wij hebben het onze honden zelf uit laten zoeken dus.
Gevolg, een stabiele roedel die kon lezen en schrijven met elkaar en nog, zelfs nu de oudjes zijn weggevallen hebben wij een rustige stabiele roedel van vier honden, grote honden. "


Dank u voor uw reactie Rita! ;-)
Voor de pup er was dacht ik het ook te laten begaan maar het blijkt toch iets moeilijker te gaan dan verwacht.
Misschien zijn we iets te voorzichtig maar we grijpen alleen in als het te veel wordt.

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

" Ik heb ontzettend veel geleerd van onze oude reu , en hoe hij met onze Landseerpup omging.
Zelfde spring in het veld als elke pup.
Ook ons oudje had last van artrose, en dit merkte je als hij zich wilde teug trekken, bij de pup vandaan.
Dat was voor ons het moment om voor hem in te grijpen, en hem rust te gunnen.
Maar de taal onderling was prachtig om te zien.
Werd mij ook gelijk duidelijk dat ik als baasje nooit maar dan ook nooit moet gaan proberen om de hondentaal na te gaan lopen doen.
We hebben er nog een filmpje van dat onze reu aan een heel groot vers bot ligt te kluiven..
Onze pup steeds dichterbij, beetje erom heen springen, weer liggen, aandacht vragen, (misschien het bot willen pikken).
De reu doet niets, geen blik waardig.
Tot ze opeens binnen zijn 50 cm grens komt, en hij een hele diepe zware grom laat horen zonder haar aan te kijken..
Onze Pup schrok zich dood, en ging 2 meter verder liggen kijken..
Ze heeft nooit meer iets afgepakt van hem als hij aan het eten was, nooit meer.
God, wat voelde ik me dan echt een buitenstaander..een aap tussen die 2 die zo duidelijk konden communiceren onderling..

Dus inderdaad het oudje een beetje beschermen, maar de pup ook zeker laten leren.. "


Dank u voor uw reactie en ervaring te delen! ;-)
Honden kunnen inderdaad veel meer communiceren dan we ooit zouden durven denken.
We laten voorlopig begaan tot het te ernstig wordt.

honden foto van Tom -  (Speedy & Jacky†) - Milo & Ozzy.

Graag had ik nog even iets willen vragen.
Onze oude jack russel slaapt en rust in een mandje (al 14 jaar) terwijl onze nieuwe pup in de bench rust en slaapt.
Maar onze pup wilt nu meer en meer in het mandje van onze oude jack russel liggen. Maar dan heeft de jack russel geen plaats meer om te liggen want in de bench gaat hij niet.
Als de pup in de mand kruipt zetten we hem er altijd uit. Is dit een goede methode?
We hopen eigenlijk dat met tijd zowel onze jack russel als onze pup samen gezellig in de bench kunnen liggen maar dit is geen noodzaak hoor want het mandje blijft staan zolang de jack russel er nog is.

Volgende forumvraag: Aan de fiets lopen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^